EĞİTİM - 13 Kasım 2024 Çarşamba 16:11

Diyarbakır Valiliği bir okul protokolünü daha imzaladı

A
A
A
Diyarbakır Valiliği bir okul protokolünü daha imzaladı

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Bağlar ilçesi Oğlaklı Mahallesinde yapılacak okul için hayırsever Fatma Gönül Özsoy ile protokol imzaladı.


Daha önce farklı ilçelerde yapılacak okullar ve kütüphaneler için hayırsever vatandaşlarla protokoller imzalayan Diyarbakır Valiliği, yine örnek bir proje için bir protokol gerçekleştirdi. Hayırsever Fatma Gönül Özsoy tarafından Bağlar ilçesi Oğlaklı Mahallesinde 4 derslikli bir anaokulu yaptırılacak. Vali Murat Zorluoğlu ile hayırsever Fatma Gönül Özsoy adına vekili Perran Toksöz arasında okul yapımı ile ilgili protokol imzalandı. İnşa edilecek eğitim tesisine ’Gönül Özsoy Anaokulu’ ismi verilecek.


İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin de yer aldığı imza töreninde Vali Zorluoğlu, Fatma Gönül Özsoy’a yaptıracağı okul için teşekkür etti. Zorluoğlu, yapılacak okulla ilgili projenin hızlı bir şekilde hazırlanarak 2025-2026 eğitim-öğretim yılına yetiştirilmesinin önemine vurgu yaptı.


Diyarbakır’a kazandırılacak bu okulla, kenti ve ülkeyi ileriye taşıyacak nesillerin yetişmesi temennisinde bulunan Zorluoğlu, protokolün hayırlı olmasını diledi. Hayırseverlerin eğitim konusundaki desteklerinin çok kıymetli olduğunu söyleyen Vali Zorluoğlu, eğitime verilen her desteğin, bırakılan her tuğlanın değerli olduğunu ve bu tür hayırsever insanların girişimlerinin topluma örnek olduğunu ifade etti.



Diyarbakır Valiliği bir okul protokolünü daha imzaladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Bu ilçede ’çöp saati’ uygulaması Samsun’un Terme Belediyesi, ilçenin Sivaslılar Mahallesi’nde başlattığı örnek uygulama ile çöp konteynerlerini kaldırarak çöp saati uygulamasına geçti. Belirlenen saatler dışında çöpünü çıkarana Kabahatler Kanunu’na göre cezai işlem uygulanacak. Terme Belediyesi, ilçede çöp toplama uygulamasının çöp saati şekline dönüşmesi yolunda ilk adımı attı. İlçenin Sivaslılar Mahallesi’nde başlayan uygulamada, mahalledeki çöp konteynerleri kaldırılarak çöp saati uygulamasına geçildi. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Terme Kent Konseyi Başkanı Dilek Aydın ve Konsey üyelerinin katıldığı programda mahalleliye çöp saati uygulaması konusunda bilgilendirme yapılırken, ‘Temiz bir mahalle’ sloganıyla hep birlikte çöp toplandı. Programda ayrıca Terme Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından mahallede, oyun parkı bakımı, yabani otların temizlenmesi genel temizlik çalışmaları yürütüldü. Geçilen çöp saati uygulamasında vatandaşların belirlenen gün ve saatte çöplerini çıkarmaları istenirken, bu saatler dışında çöp çıkaranlara ise Kabahatler Kanunu’na göre cezai işlem uygulanacak. Yapılan uygulama ile ilgili açıklamada bulunan Başkan Kul, “Daha temiz bir Terme için kollarımızı sıvadık. Çöp toplama uygulamasında ilçemizde yeni bir sürecin ilk adımını Sivaslılar Mahallemizde atıyoruz. Mahallemizdeki çöp konteynerlerini kaldırarak saatlik çöp uygulamasına geçiyoruz. Burası bizim pilot uygulamamız olacak. Bu uygulamayı ilçemizde yaygınlaştırarak devam ettireceğiz. İlçemizde çevre temizliğine çok önem veriyoruz. Çünkü çok değerli bir ilçede yaşıyoruz ve onu korumak bizlere düşüyor. Önemli olan kirletmemek. Yere atılan bir çöp parçasını saniyeler içinde elimizden bırakıyor olabiliriz ama sonrasında onu temizlemek için harcanan emek ve maliyet katlanarak büyüyor. Vatandaşlarımızın bu bilinçle davranması ve ilçemizi temiz tutması gerekiyor” dedi.
Tekirdağ Marmara Denizi ulaşımına Poyraz engeli Marmara Denizi’nde başlayan şiddetli Poyraz fırtınası nedeniyle balıkçı tekneleri limana çekildi, büyük gemiler Tekirdağ açıklarında demirlemek zorunda kaldı. Fırtınanın pazartesi gününe kadar etkisini arttırarak süreceği belirtildi. Marmara Denizi’nde bu sabah başlayan şiddetli Poyraz fırtınası nedeniyle balıkçı tekneleri limana çekilirken, uluslararası yük taşımacılığı yapan büyük gemiler Tekirdağ açıklarında demirlemek zorunda kaldı. Fırtınanın pazartesi gününe kadar etkisini arttırarak devam edeceği belirtiliyor. Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’nde bu sabah başlayan ve hızla sertleşen poyraz fırtınasının balıkçıların faaliyetlerini geçici olarak durdurduğunu belirtti. Pehlivanoğlu, "Bugünden itibaren Marmara Denizi’nde başlayan sert poyrazla beraber, Süleymanpaşa’da bulunan balıkçı arkadaşlarımız faaliyetlerini ağlarını tamir ederek geçiriyorlar. Önümüzdeki pazartesi gününe kadar fırtınanın etkisini arttıracağını söylüyorlar. İnşallah hava düzeldikten sonra balıkçılarımız palamut ve çinekop faaliyetlerine devam edecekler. Allah izin verirse vatandaşlarımız uygun ve taze balık yemeye devam edecekler" dedi. Fırtınanın etkisiyle Tekirdağ sahilinde oluşan dalgalar ve rüzgarın gücü, hem balıkçılar hem de deniz taşımacılığıyla uğraşanlar için ciddi bir engel oluşturuyor. Sahildeki dalgalar nedeniyle balıkçılar teknelerini güvenli bir şekilde demirleyerek limana çekildi. Uluslararası yük taşımacılığı yapan büyük gemilerin de açık denize yönlendirilmek yerine Tekirdağ açıklarında beklemeye geçmeleri dikkat çekti. Tekirdağlı balıkçılar, poyrazın etkisinin azalmasının ardından ağlarını denize bırakıp yeniden avlanmaya başlamayı umuyor. Vatandaşlar da fırtına sonrasında balıkçıların sunacağı taze balıkları beklerken, yetkililer poyraz etkisinin azalmasıyla deniz ulaşımının normale döneceğini belirtiyor.
Antalya Korkuteli Taşkesiği’ne kapalı devre sulama sistemi kuruldu Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli ilçesi Taşkesiği Mahallesi’ne kapalı devre sulama sistemi inşa etti. Bölgedeki 2 bin 500 dönüm tarım arazisini modern sulama sistemine kavuşturan projeyle, Taşkesiği Mahallesi’nin yeraltı kaynaklarından çıkan suları kapalı devre sulama sistemine aktarılarak tarımsal sulamada kullanılıyor. Yaklaşık 200 çiftçi ailesi sulama sisteminden yararlanırken çoğu kişi de ata yurtlarına döndü. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli ilçesi Taşkesiği Mahallesi’ne yaklaşık maliyeti 25 milyon TL’yi bulan kapalı devre sulama sistemi kazandırdı. 3 yer altı sondaj kuyusundan çıkan kaynak suyu, depolanıp yer altından döşenen borularla, 4 bin dekar araziyi tarımsal suyla buluşturdu. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görevli Elektrik Teknisyeni Tevfik Tuğ, 1 yıl önce başlanan kapalı devre sulama sisteminin tamamlandığını belirterek, “13 bin metre borunun yer altına döşendiği bu sistem toplam 500 ton kapasiteli bir depo ile destekleniyor. 2 bin 500 dönüm araziye sahip Taşkesiği Mahallesi’ni sulu tarımla buluşturarak, yaklaşık 200 çiftçi ailesinin bu kapalı devre sulama sisteminden yararlanmasını sağladık" dedi. “Göçü tersine çevirdi” Taşkesiği Mahalle Muhtarı Mehmet Öz ise, "Arazilerimiz suyla buluşmadığı için daha önce kuru tarım yapılıyordu. Ancak yeni sulama sistemimiz sayesinde artık sulu tarım yapabiliyoruz. Mahallemizde kayısı ve ceviz bahçeleri kurulmaya başladı. Eskiden ekilebilir arazilerin yetersizliği nedeniyle göç veren bir mahalleyken, bu sulama projesi sayesinde gençlerimizin bakış açısı değişti ve mahallelerine geri dönmeye başladılar” dedi. Mahalle sakinlerinden Ali Öztürk sistemle verimin arttığını ifade ederek, "Kapalı devre sulama sisteminden önce kuru tarım yaparak arpa, buğday ve nohut ekiyorduk. Su sorunu yaşadığımız dönemde patateslerin dönümünden sadece 2 ton mahsul alabiliyorduk. Ancak kapalı devre sulama sisteminden sonra, dönüm başına yaklaşık 4-5 ton patates almaya başladık" diye konuştu.