ÇEVRE - 18 Eylül 2024 Çarşamba 14:40

Denizli’de üreticilere tarımsal üretim planlanması anlatıldı

A
A
A
Denizli’de üreticilere tarımsal üretim planlanması anlatıldı

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya başlanılan Tarımsal Üretim Planlanması kapsamında üreticiler ile bir araya geldi.



Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya başlayan, Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında bilgilendirme toplantısı Tavas ilçesinde yapıldı. Toplantıda, Tarımsal Üretim Planlaması, bitkisel ve hayvansal üretime yönelik yeni destekleme modeli detaylı bir şekilde anlatıldı.



Yeni yayımlanan Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Tarımsal Destekleme Modelinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan desteklemelerle üreticiler için daha çok kazanma imkanı getirdiğine dikkat çeken İl Müdürü Şakir Çınar, “Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, nüfus artışları, doğal afetler, göç, gıda milliyetçiliği, jeopolitik risklere karşı tarımsal üretimi ve üreticiyi belirsizliklere karşı korumak, sürdürülebilir, verimli, kaliteli, kayıtlı ve yatırım yapılan bir sektör olarak kalması için Bakanlığımız tarafından altyapı çalışmaları yapılarak Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli çalışmasını ortaya koydu. Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modelinin odağında Su kısıtı ve toprak bulunmaktadır. Ülkemiz en son Hatay’ın anavatana katılması dışında Ülkemizin toprakları bir karış artmamıştır. Dolayısıyla sizlerin babalarınız ve dedelerinizden miras, çocuklarınızdan emanet aldığınız bu cennet toprakları hala tarımsal üretim yapılacak seviyede korumuş olacağız. Ayrıca ilk defa 2025-2027 yılları arasındaki 3 yıllık dönemde, hangi ürünü nerede ve ne kadar üreteceğimizi ve ürettiğimiz ürünlere ne kadar devlet desteği verileceği ile ilgili bir çalışmadır. Artık üreticilerimiz hangi havzada hangi üründen ne kadar destek alacağını önceden bilecektir” dedi.



Prim desteğinin kaldırılmadığını ifade eden İl Müdürü Çınar, “Mazot-Gübre Desteği, Sertifikalı Tohum, Fark Ödemesi Desteği ve Prim Ödemesinin kaldırılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını, Bakanlığımız tarafından yapılan tarımsal desteklemelerin yönlendirici etkisiyle sertifikalı tohum desteği devam etmektedir. Uygun şartları sağladığında ise havzasında sertifikalı tohum desteği verilecektir. 2025 yılı itibarıyla Fark ödemesi desteği kilo bazlı olarak değil dekar bazlı olarak verilecektir. Diğer bir konu ise Prim desteği. Kamuoyunda prim desteğinin kaldırıldığı şeklinde yanıltıcı bir şekilde bilgiler verildi. Oysa ki prim desteği kaldırılmadı. Aksine ülkemizin ihtiyacı olan üründe prim desteği devam edecektir” şeklinde konuştu.



Denizli’de üreticilere tarımsal üretim planlanması anlatıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yeşim Spor’dan Başkan Mustafa Bozbey’e ziyaret Yeşim Spor Kulübü Başantrenörü Cem Çağal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette basketbolun gelişimi ve sporun gençler üzerindeki etkileri üzerine karşılıklı fikir alışverişi yapıldı. Yeşim Spor Kulübü Başantrenörü Cem Çağal, Yeşim Spor U14 ve U13 takımlarıyla Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i makamında ziyaret etti. Ziyarette Yeşim Spor Antrenörleri Tamer Alton ve Mesut Kökel hazır bulundu. Çağal, Mustafa Bozbey’e yeni görevinde başarılar dileyerek Yeşim Spor’un 20. yılına özel olarak hazırlanan “Geleceğin Basketbol Yıldızlarına Altın Öğütler” kitabını ve kulübün özel tasarım formasını hediye etti. Görüşmede basketbolun gençler üzerindeki olumlu etkileri konuşulurken Yeşim Spor’un çalışmaları hakkında da bilgi paylaşımı yapıldı. Yeşim Spor Kulübü’nün basketbolun yaygınlaştırılması ve genç yeteneklerin keşfedilmesi konusundaki çalışmalarını takdirle karşıladığını ifade eden Bozbey, basketbol sporunun özellikle gençlerin sosyal ve fiziksel gelişimine katkı sağladığını vurgulayarak Yeşim Spor’un bu konuda üstlendiği öncü rolün önemine dikkat çekti. Bozbey ayrıca, Bursa’da sporun her dalında gençlerin desteklenmesi gerektiğini belirterek Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür girişimlere her zaman katkı sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.
Bursa BUÜ Yönetimi ULUTEK firmaları ile bir arada ULUTEK Teknopark, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve Rektör yardımcılarını, bünyesindeki firmalarla kahvaltıda bir araya getirdi. Toplantıda Prof. Dr. Yılmaz, “Üniversite tarafından sunulan akademik destek ve bilgi paylaşımı, firmaların inovasyon süreçlerini hızlandıran önemli bir kaynak” dedi. Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü ve ULUTEK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cafer Çiftçi ve Prof. Dr. Zekeriya Arı, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki firmalarla kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıda katılımcılar, üniversiteden beklentilerini paylaştı ve üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ile firmaların talepleri üzerine istişarelerde bulunuldu. “Firmalarımızla yakından ilgileniyoruz” Toplantının ev sahipliğini yapan ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, ziyaretin önemine vurgu yaparak, “Bu toplantıyla hem Üniversitemizin gelecek planları ve ULUTEK firmalarından beklentilerini hem de firmalarımızın Üniversitemizden taleplerini bildirecekleri bir ortam sağlamak amaçlanmıştır. ULUTEK Teknopark büyük bir inovasyon kapasitesine sahiptir. Bünyemizde bulunan firmalarımız, hem üniversitemizle hem de sanayiyle olan iş birliğini her geçen gün daha da ileriye taşıyor. Bu süreçte, firmalarımızın karşılaştığı sorunları dinlemek, yeni çözümler üretmek ve daha verimli bir iş ortamı sağlamak amacıyla değerli hocalarımızın ve üniversitemizin destekleri büyük fırsatlar sunuyor. Bu düşüncede kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. "Desteklerimize devam edeceğiz” Üniversite tarafından sunulan akademik destek ve bilgi paylaşımını firmaların inovasyon süreçlerini hızlandıran önemli bir kaynak olarak değerlendiren BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, “Üniversite olarak sanayiyle daha yakın iş birliği içinde olmak, bilgi ve teknolojiyi paylaşarak üretim süreçlerini desteklemek bizim en büyük önceliklerimizden biri. ULUTEK bünyesinde başarıyla yürütülen projeler, bu iş birliğinin somut örnekleri arasında yer alıyor. Üniversitemizin kapıları her zaman firmalarımıza açık. Onların ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap verebilmek için elimizden gelen desteği sunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
İzmir Alzheimer riskinden yaşam boyu öğrenme ile korunun Türkiye’de ve dünyada yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığının görülme sıklığı da giderek artıyor. Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Ceyda Hayretdağ, yaşam boyunca yeni şeyler öğrenmenin Alzheimer’dan korunmaya yardımcı olabildiğini vurgulayarak “Okuma, yazma, bulmaca çözme, tiyatroya gitme, oyun oynama ve sosyal projelere katılma gibi aktivitelerle beyni sürekli çalışır halde tutmak, hastalığın gelişme riskini azaltabilir” dedi. Yaşlı nüfus oranının arttığı Türkiye’de, 65 yaş üstü her 100 kişiden 8’inde ve 85 yaş üstü her 100 kişiden 47’sinde Alzheimer hastalığı görüldüğünü söyleyen Uzm. Dr. Hayretdağ, “Bu durum, ilerleyen yıllarda Alzheimer vakalarının daha da artabileceğine işaret ediyor. Alzheimer, genellikle seçici hafıza bozukluğu ile başlar ve zamanla ilerler. Ne yazık ki, hastalık ilerledikçe yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürür” dedi. Kişilik değişikliğine de yol açıyor Alzheimer hastalığının kişilik ve davranış değişikliklerine yol açabildiğini, hastalarda hafıza kaybı, mekânsal farkındalıkta azalma, yeni bilgileri hatırlama güçlüğü, kelimeleri bulma zorlukları gibi semptomlar görüldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Hayretdağ “Hastalık ilerledikçe, kişinin günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmesi zorlaşır. Plan yapma ve organizasyon becerilerinde bozulmalar yaşanır. Hastalar genellikle son olayları, yerleri ve isimleri unutma gibi sorunlarla karşılaşır” diye konuştu. Alzheimer hastalığına yol açan beyindeki değişikliklerin, semptomlar ortaya çıkmadan çok önce başladığını belirten Uzm. Dr. Hayretdağ, “Beyinde tau ve beta-amiloid adı verilen anormal protein birikimleri oluşur. Bu birikimlerle birlikte beyin korteksinde ve diğer beyin bölgelerinde hücre kaybı yaşanır. Beyindeki bu hücresel hasar, zamanla ciddi semptomlara yol açar” dedi. Risk faktörleri arasında yaş, genetik ve yaşam tarzı yer alıyor Uzm. Dr. Ceyda Hayretdağ Alzheimer riskini artıran faktörler arasında yaş, obezite, hipertansiyon, genetik yatkınlık, diyabet, kötü beslenme ve hareketsizlik gibi etkenler bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Birinci derece akrabalarında Alzheimer bulunan kişilerde hastalığın gelişme riski daha yüksek. Ancak eğitim, fiziksel aktivite, sosyal ve zihinsel faaliyetler gibi koruyucu faktörler bu riski azaltabilir. Alzheimer hastalığının ilerlemesini durdurduğu düşünülen bazı yanlış inanışlar arasında antioksidan vitaminler, B6 ve B12 vitaminleri, statinler ve Ginkgo biloba gibi takviyeler bulunsa da bu maddelerin hastalığın seyrini durdurmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.”
Ankara Mansur Yavaş’a ‘Yeşil Enerji Ödülü’ Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, sürdürülebilir enerji girişimlerine sağladığı büyük kurumsal ve finansal destekler nedeniyle Dünya Kalkınma Teşkilatı tarafından ‘Yeşil Enerji Ödülü’ne layık görüldü. Sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yapan Yavaş, “Kentimizi yeşilin ve dönüşümün başkenti haline getirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Bizleri bu ödüle layık gören herkese teşekkür ederim” dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları ile Brezilya’nın Rio de Janeiro Belediye Başkanı Eduardo Da Costa Paes’i ve Birleşik Arap Emirlikleri Endüstri ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan Bin Ahmed Al Jaber’i geride bırakarak uluslararası prestije sahip ‘Yeşil Enerji Ödülü’ne layık görüldü. “Kentimizi yeşilin ve dönüşümün başkenti haline getirmek için aralıksız çalışmayı sürdüreceğiz” Yavaş, ‘Yeşil Enerji Ödülü’ hakkında sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, enerji projelerine sağlanan kurumsal ve finansal desteklerin bu başarıda büyük rol oynadığını belirtti. Yavaş açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Kentimizi yeşilin ve dönüşümün başkenti haline getirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Bizleri bu ödüle layık gören herkese teşekkür ederim." “Betona değil yeşile yatırım yapalım” Uluslararası Dünya Kalkınma Teşkilatı’nın gerçekleştirdiği ödül törenine Mansur Yavaş adına katılan ABB Başkan Vekili Emre Doğan ise konuşmasında, “Ankara’dan, Mansur Yavaş’tan sizlere selamlar getirdim. Bu ödül için çok teşekkür ediyoruz. Kentlerimizi koruyalım. Betona değil yeşile yatırım yapalım. Daha yeşil bir dünyada hep birlikte kardeşçe yaşayalım” dedi.
Eskişehir Valilik Gaziler Günü’nde yemek programı düzenledi Eskişehir Valiliği tarafından gaziler onuruna 19 Eylül Gaziler Günü’nde yemek programı düzenlendi. Eskişehir Öğretmenevinde düzenlenen 19 Eylül Gaziler Günü programına Vali Vekili Okan Leblebicier, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Hv. Orgeneral İsmail Güneykaya, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Ünal, protokol üyeleri, gaziler ve aileleri katıldı. Kuran-ı Kerim tilaveti ve dua edilmesi ile başlayan yemek programında, cumhuriyetin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e gazi ve müşir unvanının verilişinin yıldönümü tebrik eden Vali Vekili Okan Leblebicier yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için gözünü kırpmadan canlarınızı ortaya koyan siz değerli gazilerimize minnet duyuyoruz. Sizlerin varlığı, milletimizin birliği ve dirliğinin güç, gurur ve ilham kaynağıdır. Bu milletin evlatları, bin yıllık yurtlarından, milli ve manevi değerlerinden asla vazgeçmeyecektir. Bunun için de şehadeti, gaziliği göze alacaktır. Şehit ve gazilerimizin kanlarıyla sulanan vatan toprağında ay yıldızlı al bayrağımızı semalarımızdan hiçbir güç indiremeyecektir. Ezanlarımızı gök kubbemizden dindiremeyecektir. Sonsuza dek bu coğrafyada birlik ve beraberlik içerisinde yaşama şuurundan asla taviz verilmeyecektir. Dün olduğu gibi bugün de istiklal ve istikbalimize sahip çıkılacak, bu uğurda mücadelemiz hep sürecektir. Sizlerin emaneti olan bu cennet vatanımızı aynı sevgi ve şuurla koruyup yeni yüzyılımızı inşa edeceğiz. Her türlü fedakârlığı yapacak, her türlü badireyi atlatacağız. Biliyoruz ki gazilik, karşılığı ödenemeyecek bir yüce mertebedir. Sizlerle fırsat buldukça bir araya geliyor; sorunlarınız, dilekleriniz, talepleriniz için gerekli talimatları veriyorum. Valiliğimiz ve tüm kurumlarımız, şehit yakınları ve gazilerimizin sorunlarıyla bu en hassas şekilde ilgilenilecektir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu vatana kanlarını feda etmiş tüm şehitlerimizi ve kendini siper etmiş kahraman gazilerimizi saygı, şükran ve minnetle yâd ediyorum. Aziz milletimizin Gaziler Günü’nü kutluyor, vatan için emek veren tüm gazilerimize şükranlarımı sunuyorum."