KÜLTÜR SANAT - 21 Aralık 2024 Cumartesi 10:46

Çameli’nde Yerli Malı Haftası yöresel kültür şölenine dönüştü

A
A
A
Çameli’nde Yerli Malı Haftası yöresel kültür şölenine dönüştü

Denizli’nin Çameli ilçesinde Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası etkinlikleri kültür şölenine dönüştü. Yeme içmenin dışına çıkararak Çameli’nin Masıt kültürünü öğrenen öğrencileri Kaymakam Talha Tunahan Yıldırım ve Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan yalnız bırakmadı.


Çameli Atatürk İlköğretim Okulu, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası etkinlikleri kapsamında yöresel kültür şöleni havasında unutulmaz bir programa ev sahipliği yaptı. İlçenin geleneksel değerlerinin tanıtıldığı etkinliğe Çameli Kaymakamı Talha Tunahan Yıldırım, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.


Etkinlikte çok sayıda yerel ürün ve kültürel unsur sergilenerek, UNESCO’nun “Yaşayan İnsan Hazinesi” unvanına sahip sanatçı Hayri Dev anıldı. Çameli yöresine ait Gökçeyaka Masıt Kırığı kültürü ezgilerinin Muhammet Koç ve Hüseyin Koç tarafından üç telli ve bağlama ile çalındığı etkinlikte, Zeki Akyol ve Eser Erten’in yöresel halk oyunlarını beğeniyle izlendi. Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Yusuf Çelik ve Müdür Yardımcısı Buse Akyol, Kaymakam Yıldırım ve Belediye Başkanı Arslan’a Çameli yöresine ait yerel ürünleri, geleneksel kıyafetleri ve geçmişten günümüze kullanılan eski eşyaları tanıttı.


Velilerden yerli ikramlar


Etkinlik sonrasında Okul Müdürü Yusuf Çelik rehberliğinde sınıflar gezildi. Veliler tarafından Yerli Malı Haftası’na özgü olarak hazırlanan yiyecek ve ürünler tanıtılarak tadımlar yapıldı. Geniş kapsamı nedeniyle adeta bir yöresel festival havasında geçen etkinlik, büyük bir beğeni topladı.



“Kültürümüzü tanıtıyoruz”


Kültürün gelecek nesillere aktarılmasının önemine işaret eden Belediye Başkanı Cengiz Arslan, “İlçe Kaymakamımız ile birlikte Yerli Malı Haftasında öğrencilerimizi yalnız bırakmadık. Hazırlanan anlamlı etkinlikten dolayı okul idaresi, öğretmenler ve velilerimizi tebrik ediyorum. Bizim kültürümüzü yansıtan, yıllar öncesinde yaptığımız Yerli Malı Haftasına benzer bir etkinlik hazırlanmış. Çameli’ye özgü yöresel tüm ürünler burada sergileniyor. Ceviz ve fasulyemiz başta olmak üzere ürettiğimiz tüm ürünler buraya getirilmiş. İlçemiz adına düzenlenen bu etkinlik, Çameli’nin kültürünü ve ürünlerini ön plana çıkarmak adına son derece anlamlıydı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Etkinlikte sergilenen yöresel ürünleri bir araya getiren Müdür yardımcısı Buse Akyol da “Yeme içmenin dışında Çamelimizin kültürü de öğretmek istedik. Çameli Belediyemizin de desteğiyle çeşitli yerlerden kültürel eşyaları toparladık. Bunlardan bir sergi oluşturduk ve yöresel halk oyunlarımızı sergiledik. Bu sayede öğrencilerimiz ürünlerin yanı sıra kültürlerini de öğrenmiş oldular. Aslında bu tür etkinlikler geçmişten günümüzü bir köprü görevini üstleniyor. Çocuklarımız eski ile yeniyi kıyaslama imkanına kavuşuyor. Aileleri neler yaşamış, bunları görüp bugünkü yaşadıklarıyla kıyaslayabiliyorlar” diye konuştu.


Bu yıl ki Tutum, Yatırım ve Türk Malları haftasının temasını “Kültürümüz” olarak belirlediklerini kaydeden Okul Müdürü Yusuf Çelik ise şöyle konuştu:


“Hafta etkinlikleri genellikle meyve, sebze ve beslenme üzerinden gidiyordu. Bu yıl öğrencilerimizde farkındalık oluşturmak adına Çameli Masıt Kültürünü ön plana çıkarmayı amaçladık. Öğrencilerimiz Masıt Kültürüyle tanıştılar. Hayri Dev’in mirası olan kültürümüzü devam ettirebilir isek etkinliklerimiz amacına ulaşmış olacak. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik, ilçemizin kültürünü yansıtmak adına çok anlamlıydı. Katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz”



Çameli’nde Yerli Malı Haftası yöresel kültür şölenine dönüştü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Sarıkamış şehitleri Keçiören’de anıldı Keçiören Belediyesi ile Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu iş birliğinde Sarıkamış’ta şehit olan 90 bin asker anısına program düzenlendi. Keçiören Belediyesi ile Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu iş birliğinde Sarıkamış’ta şehit olan 90 bin asker anısına düzenlenen anma programında, Keçiören Kalaba Mahallesi’nde bulunan Sarıkamış Şehitleri Sokağı’ndan Kalaba Kent Meydanı’nda bulunan Sarıkamış Şehitleri Anıtı önüne kadar yürüyüş yapıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması, ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Keçiören Şehit Sinan Özkan Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Hasan Ali Kızıltaş Sarıkamış şehitleri anısına “Sarıkamış Şehitleri” şiirini okudu. Programa, Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Parti Meclisi Üyesi Saniye Barut, Ankara Milletvekili Adnan Beker, AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, 23. Dönem Ardahan Milletvekili Saffet Kaya, Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Erdoğan Yıldırım, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Genel Başkan Vekili Kaan Şimşek, Keçiören Müftüsü Hasan Limon, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının ismini daima yaşatacağız” Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, anma töreninde yaptığı konuşmada, bu vatanın yılmaz bekçileri olduklarını belirterek, “Yanı başımızda Polatlı’daki şühedalarımızdan tutun da Ardahan’a, Kars’a hele de Sarıkamış’a kadar kara toprağa düşmüş şehitlerimizin evlatları olarak bu özel günde sizlerle bir arada olmanın onur ve gururunu yaşıyorum. Yüce Türk milletinin şanlı bayrağını dalgalandıran ve bizi Tonny, Jonny olmaktan kurtaran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının ismini daima yaşatacağız. Şehitler ölmez vatan bölünmez. Ne mutlu Türküm diyene” dedi. Özarslan, Orhan Şaik Gökyay’ın “Bu Vatan Kimindir?” şiirinin ilk dörtlüğünü okuyarak konuşmasını tamamladı.
Ağrı ‘Bir bilenle bilge nesil projesi’ Patnos’ta öğrencilerle buluştu Eğitim-Bir-Sen Ağrı Şubesi, Genç Memur-Sen ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle başlatılan ve öğrencilerin okuma alışkanlıklarını artırmayı, kültürel değerleri yeni nesillere aktarmayı hedefleyen "Bir Bilenle Bilge Nesil" projesi Patnos’ta yoğun ilgiyle karşılandı. Patnos Şehit Polis Taha Yasin Biçer Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Patnos Alparslan Anadolu Lisesi ve Patnos Selahattin Eyyubi Fen Lisesi Öğrenci ve Danışman öğretmenleri, Okul-Kurum amirleri, Sivil Toplum kuruluşu Temsilcileri ve basın mensuplarının katılımlarıyla Patnos Alparslan Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleştirilen Projenin ilk ayağı Patnos’ta yoğun ilgi ve katılımla gerçekleşti. Projenin İlk ayağında öğrenciler ilk olarak Rasim Özdenören’in Gül Yetiştiren Adam adlı eseriyle başlayarak belirlenen kitapları okuyacak, kompozisyonlar yazacak ve danışman öğretmenleri eşliğinde kitap kritiği yapacak. Her 10 öğrenciden oluşan okuma grupları alanında uzman moderatörler eşliğinde kitap kritiği oturumlarına katılacak. Okuma, anlama, yazma ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirme noktasında önemli katkılar sağlayan proje sürecinin sonunda öğrencilerin yazdığı kompozisyonlar değerlendirilerek, dereceye giren öğrencilere ödüller takdim edilecek. Eğitim-Bir-Sen Ağrı Şube Başkanı Süleyman Gümüşer, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Kitabı ve kalemi önceleyen bir sendika olarak geleceğimizin teminatı gençlerimiz için bu projeyi büyük bir gayretle yürütüyoruz. Öğretmenlerimize, öğrencilerimize, okul yöneticilerimize ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi. Gümüşer, projeyi hayata geçirirken, medeniyet değerlerine uygun kitapların özenle seçildiğini de vurguladı. Eğitim-Bir-Sen Patnos İlçe Temsilcisi Ayhan keleş açılış konuşmasında "Kitabın İkramı Bizden, İkra’sı Sizden Olsun" düsturundan hareketle öğrencilerin milli ve manevi değerler ekseninde eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi kapsamında düzenlenen kitap kritiği buluşmasına göstermiş oldukları ilgi ve katılımlardan dolayı projenin paydaşlarına, Öğrenci ve öğretmenlere, Sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, basın mensuplarına teşekkür etti.
İzmir 112 yıllık Karşıyaka’ya kayyum atanabilir Karşıyaka Spor Kulübü’nde yarın gerçekleşecek genel kurul öncesi henüz bir başkan adayı çıkmadı. Divan Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “Bugün itibarıyla, eğer kulübümüzün yönetim kurulunda bir aday çıkmadığı takdirde, maalesef kulübümüzün kayyum sürecine girmesi kaçınılmaz olacaktır” ifadelerini kullanıldı. İzmir’in en köklü kulüplerinden birisi olan Karşıyaka’da, kasım ayının başında yaşanan istifa depremleri sonucunda yönetimin düşmesinden sonra 112 yıllık kulüp o günden sonra yönetimsiz kaldı. Yeşil-kırmızılı kulübün divan kurulu, tüzük gereği olağanüstü genel kurulu aldı. 3 Aralık’ta yapılan kongrede aday çıkmadığı için Kaf-Kaf yarın bir kez daha yeni başkan ve yönetim kurulunu belirlemek için toplanacak. İzmir’in en köklü kulübü için henüz resmi bir yönetim adayı çıkmadı. KSK Divan Kurulu da yaptığı açıklamada, başkan adayının çıkmaması durumunda kayyum sürecine girileceğini ifade etti. Divan Kurulu’nun açıklaması şöyle: “Kulübümüzün yarınları adına büyük bir sorumlulukla karşı karşıya olduğumuz bu önemli süreçte, Divan Yönetim Kurulu olarak tüm adaylarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isteriz. Bugün itibarıyla, eğer kulübümüzün yönetim kurulunda bir aday çıkmadığı takdirde, maalesef kulübümüzün kayyum sürecine girmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu durum, köklü tarihimiz ve spor camiamız açısından zorlu bir dönemin başlangıcı anlamına gelmektedir. Camiamızın değerli bireylerini, birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmeye; kulübümüzün geleceğini güvence altına alacak çözümler üretmeye davet ediyoruz. Divan Kurulu olarak, bu süreçte tüm tarafların yapıcı bir yaklaşım sergilemesi gerektiğine inanıyor ve kulübümüzün hak ettiği şekilde yönetilmesi adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu vurguluyoruz. Unutulmamalıdır ki Karşıyaka Spor Kulübü, büyük bir tarihe ve güçlü bir camiaya sahiptir. Bu zorlukları da yine el ele vererek aşacağımıza olan inancımız tamdır.”