ÇEVRE
Datça Betçe’nin içme suyu projesinin 3 bin 500 metresi tamamlandı 20 Kasım 2024 Çarşamba - 16:27:56 Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ ekipleri tarafından Datça’nın Betçe bölgesinde başlatılan 3. etap içme suyu projesinin yaklaşık 3 bin 500 bin metrelik kısmı tamamlandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, bir ve ikinci etabıyla birçok mahallenin su sıkıntısını ortadan kaldırdığı Datça Betçe projesinin üçüncü etap çalışmalarına devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Cumalı ve Yazı Mahallelerine yapılacak 8 kilometrelik içme suyu hattının yaklaşık 3 bin 500 metresi tamamlandı. Mahalle sakinlerinden ve eski muhtar Tuğrul Çetin daha önceleri mahallede su sıkıntısının bulunmadığını belirterek, “Geçmişte burada s sıkıntısı yoktu. Fakat kuraklıktan dolayı su sıkıntısı oldu. Ben şu anki durumdan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve MUSKİ’den memnunum” dedi. 35 yıldır yazı Mahallesinde esnaflık yaptığını ve ilk defa bu yaz bu kadar büyük bir kuraklık gördüklerini söyleyen Selda Topuz, “35 yıldır bu mahallede işletmeciyim. Ben bu çalışmayı çok iyi buluyorum, bu sene çok susuz kaldık. Önceki seneler daha iyi ide ama çok kuraklık oldu, yaz çok sıcak geçti. Bahçedeki kuyu bile kurudu. Damlama sistemi yaptık bahçemizi sulamak için. Bahçemizi öyle suladık. Şu anda MUSKİ ekipleri ilgileniyorlar. Patlak olduğunda hemen gelip yapıyorlar. Burada susuzluk çok zordu. Biz çocukluğumuzda kuyulardan taşıyorduk suyu. Şimdi herkesin evinde su var” dedi.
20 Kasım 2024 Çarşamba - 16:27 Ünye’de işlevini kaybeden park yenilenecek Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunan Mithat Kısacıkoğlu Parkı, yapılacak olan çalışmaların ardından yeni yüzü ile hizmet verecek. Ünye 20 Temmuz Caddesi üzerinde bulunan ve işlevini kaybeden park için Belediye başkanı Hüseyin Tavlı’nın talimatıyla hazırlanan proje çerçevesinde yenileme çalışmalarına başlandı. Bin metrekare alan üzerine yer alan parkta oturma alanları, yeşil alanlar ve fındık heykeli yer alacak. Ünye belediye başkanı Hüseyin Tavlı, proje hakkında yaptığı açıklamada Mithat Kısacıkoğlu Parkı’nın mevcut haliyle işlevini kaybettiğini ve amacının dışında kullanılmaya başlandığını kaydetti. Başkan Tavlı, “Burada yer alan yoğun ağaçlık bölge kent merkezinde gizli saklı bir alan oluşturmaktaydı. Aynı şekilde yapıların birbiri ile görsel bağlantısını da ortadan kaldırmıştı. Yeni yaptığımız proje ile alan genişleyerek lokasyonun birbiri ile ferah bir şekilde bağlantısı gerçekleşmiş olacak. Yeni düzenleme ile vatandaşlarımız bu alanı çok daha verimli bir şekilde kullanabilecekler” dedi. Yenileme projesinin halk tarafından beğeni ile karşılandığını ve bunun kendilerine her fırsatta iletildiğini söyleyen Başkan Tavlı, “Bu noktada ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bir kez daha görmüş olduk. Öncelikle Ünye’mizin bir değeri olan ve daha önce Belediye Başkanlığı görevinde de bulunmuş olan değerli büyüğümüz Mithat Kısacıkoğlu ile ilgili bir anıta kendisinin ismini yazacağız. Aynı şekilde ilçemizin ve bölgemizin en büyük gelir kaynaklarından biri olan fındık ile ilgili de meydanın ortasında bulunan bir kaideye fındık heykeli yerleştirmiş olacağız” ifadelerine yer verdi.
20 Kasım 2024 Çarşamba - 16:10 Başkan Kurnaz: “Temiz çevre ve sağlıklı bir gelecek için çalışıyoruz" Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, temiz çevre ve sağlıklı bir gelecek için sıfır atık konusundaki projelerini kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi. İlkadım Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, çevre bilincini artırmak ve atık yönetimine dikkat çekmek için ‘Atığını Azalt Doğayı Yaşat’ sloganıyla etkinlik gerçekleştirdi. 16-24 Kasım Avrupa Atık Azaltımı Haftası kapsamında organize edilen etkinlikte, Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 30 öğrenci ve 5 öğretmen ile birlikte Mahmur Dağı Mahallesi’ndeki piknik alanında geri dönüştürülebilir ve geri dönüştürülemeyen atıklar toplandı. Toplanan atıklar ayrıştırılarak geri dönüşüm sürecine kazandırılacak. Etkinlik çerçevesinde öğrencilere, ‘sıfır atık’ konulu bir eğitim verilerek, çevre bilinci aşılandı. Ayrıca, etkinlik kapsamında düzenlenecek seramik kupa yapım atölyesi ile sıfır atık konusundaki farkındalığın daha etkili bir şekilde desteklenmesi planlandı. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, sıfır atık ve temiz çevre çalışmalarının kesintisiz sürdüğünü belirterek, “Temiz çevre ve sağlıklı bir gelecek için sıfır atık konusundaki projelerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Çevre kirliliğini önlemek ve vatandaşlarımızı geri dönüşüm alışkanlıklarına teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiğimiz ‘Kalkancı Sıfır Atık Mahallesi’ projemiz başarılı bir şekilde devam ediyor. Bunun yanı sıra, ilçemizde atık yağların ve atık pillerin toplanmasına yönelik çalışmalarımız da hız kesmeden devam ediyor” dedi. Etkinlikte 150 kilogramı geri dönüştürülebilir, 100 kilogramı ise geri dönüştürülemeyen atıklar olmak üzere toplam 250 kilogram atık toplandı. Etkinlik, fotoğraf çekimi ile sona erdi.
40 yıldır devam eden sorun çözüldü
07 Kasım 2024 Perşembe - 16:20 40 yıldır devam eden sorun çözüldü Muğla’nın Ortaca ilçesi Ekşiliyurt Mahallesinde yağmur yağışlarında evinin önünde su biriktiğini ve bu nedenle sokağa çıkmakta çok zorlandığını belirten Mahalle sakini Ali Orpak, 40 yıldır süren bu çilenin MUSKİ tarafından çözüldüğünü söyledi. Ortaca Ekşiliyurt Mahallesinde çalışma gerçekleştiren ekipler, her yağışta evinin önünde su biriken ve sokağa dahi çıkmakta zorlanan Ali Orhan’ın bu problemini ortadan kaldırdı. Ekipler bölgeye yeni yağmur suyu hattı yaparken, artık sokakta su birikmeyeceği belirtildi. Çalışmalar hakkında bilgi veren 3.Bölge Şube Müdürü Sefa Türkmen, “Ortaca ilçemiz Arıkbaşı Mahallesi 25. sokakta ikamet eden vatandaşlarımızın uzun yıllardır muzdarip olduğu yağmur suyu ve sel baskınlarından dolayı çalışma başlattık. Burası sera bölgesi olması sebebiyle bütün yağmurlar toprak tarafından emilemeden yüzeysel akışı sebebiyet vermektedir ve burada yaşayan insanlar kış aylarına yağmurlu zamanlarda sel baskınlarına maruz kalmaktadır. Bu soruna yönelik muhtarımızın talebi ile, Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’ın ve MUSKİ Genel Müdürümüz Yılmaz Şengül’ün önderliğinde başlattığımız çalışmayı yağmur suyu olarak tamamlıyoruz” dedi Ortaca Ekşiliyurt Mahalle Muhtarı Meral Uysalma ise; “40 yıldır çözülemeyen bu yağmur suyu sorunumuz giderildi. Ahmet Aras Başkanımıza, MUSKİ’ye, çalışanlara hepsine ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. En azından mahallemizin muzdarip olduğu konuyu çözdüler. Allah onlardan razı olsun diyorum” diye konuştu. Sokakta biriken su nedeniyle çok büyük zorluklar yaşadığına ve evinin de zarar görmeye başladığına vurgu yapan Ali Orpak, “Ekşiliyurt Mahallesi 25. sokakta yaşıyorum. Yıllardır devam eden bir sorunum vardı, 40 seneden beri çözdüremedim sorunlarımı. Burada kışın yağmur yağdı mı 50 santim, 60 santim su birikirdi evimin yanında. Suyun içinde kalıyordum. Nemden dolayı evimin içindeki sıvalar atmaya başladı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’ şu anda ekiplerini gönderdi ve sorunlarımızı çözdüler. Kendilerine çok çok teşekkür ederim” dedi.
Konya’dan “Sıfır Atık” için yoğun gayret
07 Kasım 2024 Perşembe - 15:52 Konya’dan “Sıfır Atık” için yoğun gayret Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediyesi, Sanayi Atıkları Yönetim Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. “Sıfır Atık” konusundaki proje ve uygulamalarıyla önemli bir mesafe kat eden Karatay Belediyesi, önemli bir programa daha ev sahipliği yaptı. Sanayilerde üretim prosesleri sonucunda oluşan imalat atıklarının çevre mevzuatları kapsamında yönetilmesi amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Konya İl Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Karatay, Meram ve Selçuklu Belediyeleri iş birliğiyle “Sanayi Atıkları Yönetim Toplantısı” gerçekleştirildi. Karatay Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Karatay Ali Ulvi Kurucu Gençlik Merkezi’nde düzenlenen programa; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Konya İl Müdür Yardımcısı Özgür Somuncu, Konya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürü Mehmet Akif Belen, Karatay Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Şevik ile Karatay, Meram ve Selçuklu Belediyelerinin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürleri, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürleri, Zabıta Müdürlükleri ile Konya’daki sanayi sitesi yönetimlerinin temsilcileri katıldı. Sanayici, sanayi atıkları yönetimi konusunda bilgilendirildi Toplantıda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Konya İl Müdürlüğü temsilcileri ile Konya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı temsilcileri, Karatay, Meram ve Selçuklu Belediyelerinin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürleri; çevre mevzuatları çerçevesinde atığın ve atık türlerinin ne olduğu, atıkların bertaraf ve geri kazanım yöntemleri, atık üreticisinin ve sahibinin yükümlülükleri, ilçe belediyelerinin toplamakla yükümlü olduğu atıklar ve bilgilendirme sonrasında sahada yürütülecek çalışmalar hakkında Konya’nın sanayi siteleri yönetimleri ve temsilcilerine yönelik olarak ayrıntılı bilgilendirmeler yapıldı. Programda, önümüzdeki günlerde sanayicilere yönelik olarak başlatılacak yerinde eğitim ve bilgilendirme çalışmasının yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Entegre Çevre Bilgi Sistemi uygulamasının nasıl kullanılacağı, Atık Taşıma Talebi’nin (MOTAT) nasıl oluşturulacağı, Atık Beyan Sistemi, belediyelerin toplamakla sorumlu olduğu atık türleri ile daha sonra yapılacak saha denetimleri ve bunun sonucundaki muhtemel idari yaptırımlar gibi daha birçok konuda yapılacak bilgilendirilme çalışmaları hakkında da sunumlar gerçekleştirildi.
Çorum’da su kaçaklarını azaltmak için DMA odaları kuruluyor
07 Kasım 2024 Perşembe - 15:07 Çorum’da su kaçaklarını azaltmak için DMA odaları kuruluyor Çorum Belediyesi şehrin farklı yerlerine Depo, Ölçüm ve İzole Sayaç Bölgeleri (DMA) kuruyor. 75 bölgeye kurulacak DMA odaları ile su kaynaklarının daha verimli bir şekilde yönetilmesi hedefleniyor. Su kaynaklarının en etkin şekilde kullanılması ve kayıp kaçak oranlarının düşürülmesi için çalışmalar başlatan Çorum Belediyesi, şehrin 75 farklı bölgesine kuracağı izole alt bölge ile kayıp kaçakların tespitinde, altyapı sorunlarının erken aşamada belirlenebilmesinde ve su kaynaklarının daha verimli bir şekilde yönetilmesine imkan sağlamayı amaçlıyor. ’İçme suyunda kayıp kaçağın önüne geçmekte kararlıyız’ Merkezi izleme ve yönetim sisteminin kurularak, su kayıp ve kaçak oranlarının düşürülmesi çalışmalarına devam ettiklerine kaydeden Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, bu projeyle hizmet kalitesini artırmayı ve su kaynaklarının etkin kullanımını amaçladıklarını söyledi. Projenin kayıp ve kaçakların önlenmesi, su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması ve sürdürülebilir bir su yönetimi sağlanması açısından büyük önem taşıdığına değinen Başkan Aşgın “DMA (District Metered Area) yazılımları, su dağıtım sistemlerinde kayıp ve kaçakların tespit edilmesi ve azaltılması için kullanılan etkili araçlardan biridir. Yapacağımız çalışmayla birlikte su dağıtım şebekesindeki kayıp-kaçakların önüne geçebilmek için en etkili yöntemlerinden birisi olan şebekeyi ‘böl ve yönet’ mantığı ile bölgesel ölçüm alanlarına ayrıştırarak bölgelerdeki hat debisi ve basıncını online olarak takip edeceğiz." ifadelerini kullandı. ’75 adet izole bölgesi belirlendi’ İzole alt bölge oluşturulması şehrimizde bulunan içme suyu depolarına su dağıtımında daha küçük, yönetilebilir bölgelere ayırarak her bir bölgenin su tüketimini ve basıncını izlemeye imkan tanıyan bir yöntem olduğunu kaydeden Başkan Aşgın, "Oluşturulacak izole alt bölgelere suyun akış hızı ve miktarını ölçen debimetre sistemleri entegre edilecek. Gece saatlerinde 02.00 ile 04.00 arası yapılan debi ve basınç ölçümleri dikkate alınarak ilgili bölgenin önlenemeyen minimum gece akışını hesaplayacağız. Önlenemeyen MNF debisi ve gerçekleşen debi kıyaslanarak diğer parametrelerle birlikte altyapı kayıp-kaçak endeksi hesaplanacak ve endekslere göre bölgeler en kötüden en iyiye doğru sıralanarak kayıp-kaçakların olduğu bölgeler belirlenecek. Bu bölgelerde gece dinlemesi yapılarak kayıp-kaçakların tespitini sağlayacağız. Hayata geçireceğimiz bu sistemle şehrimizde toplam 75 adet izole alt bölge belirledik. 2024 yılı sonunda Lozan depo bölgesinde yaptığımız 12 izole alt bölge devreye alınacak" şeklinde konuştu. ’Su kaynakları daha verimli yönetilecek’ Projemizin tamamlanması ile kayıp kaçakların tespitine, altyapı sorunlarının erken aşamada belirlenebilmesine ve su kaynaklarının daha verimli bir şekilde yönetilmesine imkan ağlayacak. Böylelikle şebekemizde oluşan anlık arızalara zamanında müdahale ederek su israfının önüne geçmiş olacağız” dedi.
Yeşilyurt’ta 43 bin tok sıcak asfalt serimi
07 Kasım 2024 Perşembe - 14:21 Yeşilyurt’ta 43 bin tok sıcak asfalt serimi Yeşilyurt Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçe merkezi veya merkeze en uzak mahalle ayrımı yapmaksızın vatandaşların güvenliği ve konforlu ulaşımı için ilçenin birçok yerinde yol yapım, asfaltlama, onarım ve bakım çalışmaları yapıyor. Topsöğüt Mahallesindeki yol yenileme çalışmalarını inceleyen Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, “Mart ile Kasım ayları arasında ilçemizin yol standartını artırmak, vatandaşlarımıza konforlu ve güvenli ulaşım imkanı sunmak için 120 km. sathi kaplama çalışmasının yanı sıra 43 bin ton sıcak asfalt serimi yaparak belirlediğimiz hedefin üzerine çıktık” dedi. Topsöğüt Mahallesindeki çalışmaları yerinde takip eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, 2025 yılında alt yapısı tamamlanan yollarda asfalt yama dönemini kapatacaklarını söyledi. Yeşilyurt’un tamamındaki çalışmalar için belli bir plan dâhilinde hareket ettiklerini ifade eden Başkan Geçit, Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin kış ayları öncesinde çalışmaları tamamlamak için ilçenin dört bir yanında yoğun bir faaliyet içerisinde olduğunun altını çizdi. Başkan Geçit, göreve başladıkları günden itibaren özellikle vatandaşların temel sorunlarının çözülmesi anlamında çok büyük bir gayret içerisinde olduklarını hatırlatırken, Mart ile Kasım ayları arasında gerçekleşen ulaşım yatırımları kapsamında, 26 km. kadastro ile 10 km’de imar yolu açtıklarını bununla birlikte 120 km sathi kaplama çalışması ve 43 bin ton sıcak asfalt serimi yaparak yol hizmetlerinde belirledikleri hedeflerin üzerine çıktıklarını dile getirdi. Yeşilyurt’lulara en iyi ve en güzel hizmetleri ulaştırmak için dur durak bilmeden çalıştıklarını söyleyen Başkan Geçit, “Deprem sonrası süreçte göreve başlamamız sebebiyle özellikle kısa, orta ve uzun vadeli planlamalarla ilçemizin dört bir tarafına kalıcı ve modern yatırımları ulaştırmaya çalışıyoruz. İlk 8 aylık dönemimizde 120 km sathi kaplama çalışmasının yanı sıra 43 bin ton sıcak asfalt serimi yaparak mahallelerimizin yol standartlarını yükseltmeye çalıştık. Yollarımızı kalıcı ve güçlü yatırımlarla modern bir görüntüye kavuşturmak için ekiplerimiz yoğun bir mesai yapıyorlar” şeklinde konuştu. Başkan Geçit, kış mevsimi öncesinde ulaşım yatırımlarını toparlayarak konforlu ve güvenli bir ulaşım ağını vatandaşların hizmetine sunmaya çalıştıklarından bahsederken, tüm çalışmaları belirli bir koordinasyon ve planlamayla yaptıklarını ifade etti. Merkez ve kırsal ayrımı yapmadan her mahallenin sorunlarına kalıcı çözümler getirmek için 7/24 sahada olduklarını anımsatan Başkan Geçit, “Ekiplerimiz öncelikle saha incelemesi yapıyorlar, eksiklikleri teker teker belirliyorlar, mahalle muhtarlarımız ve mahalle sakinlerimizin de katkılarıyla yollarımızın standardı daha iyi bir seviyeye çıkıyor. İlçemizin birçok noktasında sıcak asfalt, sathi kaplama, kaldırım ve parke çalışmaları yapan Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz, merkeze uzak mahallelerde de hizmet ağını her geçen gün artırarak vatandaşlarımızın sorunlarını teker teker çözüyorlar. 2025 yılında alt yapısı tamamlanmış yollarda asfalt yama dönemini kapatmayı planlıyoruz, ekiplerimiz bu doğrultuda çalışmalarına yön verecekler. Hem merkezde hem de kırsaldaki vatandaşlarımızın genel sorunlarının çözülmesi anlamında yoğun bir çaba içerisindeyiz. Ekiplerimiz, Topsöğüt mahallesinin ulaşım ağını nitelikli, akıcı ve güvenli hale getirmek amacıyla yol yenileme ve sıcak asfalt serim çalışmalarına devam ediyor, bizlerde mesai arkadaşlarımızı ziyaret ederek kolaylıklar diledik. Planlamasını yaptığımız yatırımların mahalle sakinlerimize ulaşması için 7/24 sahada olan mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.
Giresun Belediye Meclisi’nden çatı katlarına bağımsız daire ruhsatı kararı
07 Kasım 2024 Perşembe - 14:16 Giresun Belediye Meclisi’nden çatı katlarına bağımsız daire ruhsatı kararı Giresun Belediye Meclisi, Başkan Fuat Köse başkanlığında yapılan kasım ayı olağan toplantısında şehir merkezindeki binalarda çatı katlarının bağımsız daire olarak ruhsatlandırılmasının önünü açan kararlar aldı. Toplantıda mevcut dubleks çatı katlarının tam kat seviyesine çıkarılması ve bağımsız bölüm olarak ruhsatlandırılmasını öngören düzenleme için İmar Komisyonu tarafından plan tadilatı önerildi. Değişiklik, Belediye Meclisi’nde yapılan oylama ile kabul edildi. Ancak AK Parti grubu değişikliğe ret oyu verirken, İmar Komisyonu Başkanı ve bazı üyelerin toplantıya katılmaması dikkat çekti. Ret oyu veren AK Parti’den hukuki uyarı Oylamaya ret oyu veren AK Partili Belediye Meclis Üyesi ve İnşaat Mühendisi Emrah Altıyaprak, kararın ileride hukuki sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Altıyaprak, "Çatı katlarının bağımsız daire olarak ruhsatlandırılması, ilerleyen dönemde bazı hukuki sorunlara açık bir karar olabilir. Mevcut imar planında taks, kaks, yükseklik sınırları ve oturum alanları gibi detaylar bulunmaktadır. Bu şartların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Plan notlarında belirtilen bu kriterler, plan tadilatıyla değil, plan notu değişikliğiyle düzenlenmelidir. Bu nedenle hukuki itiraz durumunda plan tadilatının iptal edilmesi mümkün olabilir” dedi. Toplantıya İmar Komisyonu Başkanı ve bazı üyelerinin katılmaması da dikkat çekti. Giresun Belediye Meclisi’nde yapılan oylama sonucu çatı katlarına ilişkin ruhsat düzenlemesi kabul edilirken, bazı meclis üyeleri bu kararın ilerleyen süreçte daha büyük sorunlara yol açabileceği endişesini taşıdığını ifade etti.