ÇEVRE
14 Kasım 2024 Perşembe - 18:46 Hastanedeki yangın tatbikatında rolüne kendini kaptırdı, kriz yönetimini sınadı Serik Devlet Hastanesi’nde, 2024 yılı Hastane Afet Planı (HAP) çerçevesinde düzenlenen yangın tatbikatı gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği ikinci kattaki cerrahi serviste çıkan yangında, hastalar acil koduyla güvenli şekilde tahliye edildi. Senaryo gereği hasta ablasını gözyaşları içinde arayan hasta yakını kadını, ekipler güçlükle sakinleştirdi. Tatbikata UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) ve itfaiye ekipleri de katıldı. Senaryo gereği ikinci kattaki cerrahi serviste çıkan ve gerçeğini aratmayan yangın tatbikatında bazı odaları duman kapladı, etkilenen hastalar acil koduyla tahliyesi sağlandı. Rolüne kendini kaptırdı, gözyaşı döküp kriz yönetimini sınadı Bu sırada hasta yakını rolündeki bir kişi, rolüne kendini iyice kaptırıp ağlamaya başladı. Yine senaryo gereği ekiplerin kriz yönetimini güçleştirmek için sürekli bilgi almaya çalışan kadın, "Ablam. Ablam nerede. Ne olur bilgi verin" diyerek gözyaşı döktü, ekipler tarafından bir süre sonra sakinleştirilerek hastaneden çıkartıldı. Tahliye edilen hastalar, olay yerinde bekleyen 112 sağlık ekiplerine teslim edilirken, dumandan etkilenenlere UMKE ekipleri tarafından ilk müdahaleler yapıldı. Tatbikatla ilgili açıklama yapan Serik Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Serkan Kurt, “İkinci cerrahi serviste gerçekleştirdiğimiz bu tatbikat, hastanemizin acil durumlarda hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçebilmesi için önemli bir adımdı. UMKE ve itfaiye ekipleriyle iş birliği içinde çalışarak, oluşabilecek afet durumlarına karşı hazırlık seviyemizi artırdık. Tatbikatlarımız sayesinde tüm ekibimizin afetlere karşı koordinasyon ve müdahale yetkinliğini güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.
14 Kasım 2024 Perşembe - 17:30 Yaban hayatının son sığınağı temizlendi Yaban hayatının son sığınağı konumundaki Dilek Yarımadası Milli Park için el ele veren jandarma ve doğa koruma ekipleri kapsamlı temizlik çalışması gerçekleştirdi. Türkiye’de bulunan 18 bitki türüne ve çok sayıda yaban hayvanına ev sahipliği yapan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, koylarıyla da dikkat çekerken, Aydın İl Jandarma Komutanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri çevre temizliğine dikkat çekti. Her yıl ziyaretçi akınına uğrayan ve yerli ve yabancı turistlerin rotalarında yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda bir araya gelen ekipler, gerçekleştirdikleri çevre temizliği çalışması ile farkındalık oluşturdu. Türkiye’nin önemli doğal yaşam alanlarından olan Milli Park’ta koyları temizleyen Milli Park personelleri ile Kavaklı ve Dipdurun Jandarma Karakol Komutanlıkları personelleri, doğaya atılan çöpleri toplayarak örnek olurken, vatandaşlara da “çevreyi temiz tutalım” çağrısında bulundu. Konu ile ilgili Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürlüğü’nden yapılan paylaşımda “Milli Parkımızın ziyaretçilere kapalı koylarında temizlik çalışması yaptık. Gerçekleştirilen temizlik çalışmasına Milli Park personelimizin yanı sıra Kavaklı ve Dipdurun Jandarma Karakol Komutanlıkları personeli ile Milli Park içerisinde yer alan işletmenin personeli katıldı” ifadeleri yer aldı.
14 Kasım 2024 Perşembe - 15:53 Nazilli’de 30 bin adet fide dağıtıldı Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından ata tohumlarından elde edilen kışlık sebze fideleri, Nazilli’de de vatandaşlara dağıtıldı. Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, fideleri tek tek vatandaşa teslim etti. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun talimatıyla Aydın’ın tüm ilçelerinde ata tohumları toprakla buluşturuluyor. Tarımsal kalkınmaya öncülük eden projelerle tüm Türkiye’ye örnek olan Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin seralarında yetiştirilen kışlık sebzelerinden üretilen lahana, karnabahar, marul ve brokoli fideleri Nazilli’de de dağıtıldı. Yerel tohumların kaybolmasının önüne geçip gelecek nesillere aktarabilmek için 10 yıl önce başlatılan ‘Ata Tohumları’ projesinden elde edilen fideler vatandaşlar ile buluşturulmaya devam ediyor. Onlarca farklı sebze ve meyvenin farklı varyantından elde edilen fideler, her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı. Nazilli Uzun Çarşı girişinde dağıtımı yapılan fidelere vatandaşlar yoğun talep gösterirken, Nazilli halkı fidelerini Başkan Tetik’in elinden aldı. Aydın BŞB Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Abdurrahman Arslan, Aydın BŞB Genel Sekreter Yrd. Vicdan Çetal ve Zafer Uçar da Başkan Tetik’e fidan dağıtımında eşlik etti. Yerli tohumun önemine dikkat çekerek Aydın BŞB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı ziraat mühendislerinin kontrolünde yapılan sebze yetiştiriciliğinden elde edilen fidelerin vatandaşlarla buluşturulduğunu ifade eden Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik; "Aydın Büyükşehir Belediyemizin seralarında ata tohumlarından üretilen sebze fidelerini vatandaşlarımıza dağıttık. İlçemizde bugün 30 bin adet lahana, karnabahar, marul ve brokoli fidelerinin dağıtımı gerçekleştirdik. Ata tohumları ithal tohumlar gibi bir defaya mahsus kullanılmıyor. Aynı tohumdan tekrar tekrar üretim yapabiliyoruz. Bu proje geleneklerimize dönüp halkın yararına olması için yapıldı. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ediyoruz. Amacımız tüm ürünleri ata tohumlarından üretebilmek. CHP belediyeciliği, sosyal belediyecilik, geçmişini tanıyan belediyecilik işte budur. Bunu herkes yaşayarak görecek” dedi. Yerli tohumlardan üretilen sebze fidelerini alan vatandaşlar da hem Özlem Çerçioğlu’na hem de Başkan Ertuğrul Tetik’e teşekkür ettiler.
Mersin’de patili dostlar yeni yuvalarına kavuştu
13 Kasım 2024 Çarşamba - 10:07 Mersin’de patili dostlar yeni yuvalarına kavuştu Mersin Büyükşehir Belediyesinin, 23 Ağustos’ta Başkan Vahap Seçer’in öncülüğünde başlattığı ’Yaşamı Sahiplen Destek Büyükşehirden’ kampanyasına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Kampanya kapsamında, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Patifest ve Uluslararası Tarsus Festivalinde kurulan sahiplendirme alanlarında onlarca köpek ve kedi yeni yuvalarına kavuştu. Mersin Büyükşehir Belediyesi, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun revize edilmesinin ardından sahipsiz hayvanların barınaklarda hapsedilmesini engellemeyi amaçlayarak, ’Yaşamı Sahiplen Destek Büyükşehirden’ kampanyasını başlattı. Kampanya kapsamında, ağustos ayından bugüne kadar 238 köpek ve 102 kedi sahiplendirildi. Belediye, düzenlediği festivallerle vatandaşlara sahiplendirme fırsatı sunarak, patili dostların yeni yuvalarına kavuşmasına yardımcı oldu. Sosyal medya hesaplarından ve farklı basın yayın organlarından kampanyayı duyan vatandaşlar, Kaşlı Geçici Bakımevi başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesinin barınaklarını gezerek kendisine bir can dost sahiplenmeye başladı. “Vatandaşlarımızı ve can dostlarımızı ortak paydada buluşturmak istedik” Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinde sorumlu veteriner hekim Ömer Benli, yasa değişikliğinden sonra hızlı bir şekilde organize olarak ’Yaşamı Sahiplen Destek Büyükşehirden’ kampanyasını başlattıklarını belirtti. Benli, Başkan Vahap Seçer’in 23 Ağustos’ta kampanyayı açıklamasıyla sahiplenme sayılarının artış gösterdiğini ifade etti. Benli, “Bu kampanyayla belediyemizi, vatandaşları ve can dostlarımızı ortak paydada buluşturmayı amaçladık” dedi. Kampanya kapsamında Büyükşehir Belediyesinden köpek sahiplenen vatandaşlar için mama, aşı ve pet kuaför noktasında sağladıkları kolaylıkları da anlatan Benli, Mersin Veteriner Hekimler Odası ile yaptıkları protokolden de bahsetti. Protokol gereği, Büyükşehir Belediyesinden köpek sahiplenen vatandaşların veteriner hekim işlemlerinin yüzde 25 indirimli olduğunu hatırlattı. “Bugüne kadar 238 adet köpek, 102 adet kedi sahiplendirdik” Büyükşehir bünyesinde yapılan festivallerde patili dostlar için de bir alan oluşturduklarını ve sahiplendirme yaptıklarını belirten Benli, “4 Ekim Hayvanları Koruma Gününde Sayapark’ta bir sahiplendirme alanı oluşturduk. Burada 4 adet köpek sahiplendirdik. 6 Ekim’de Patifestimiz oldu ve bu alanda can dostlarımıza yoğun bir ilgi oldu. Patifest’e 10 kedi, 10 köpek götürdük. 10 köpeğin hepsini sahiplendirdik. Vatandaşların ilgisi üzerine bu sayının yetmediğini fark ettik ve 5 köpek daha getirdik, onlar da sahiplendirildi. Toplamda 15 beş köpek, 8 kediyi Patifest’te sahiplendirmiş olduk” şeklinde konuştu.
Selçuklu’dan sonra Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği de gün yüzüne çıkıyor
13 Kasım 2024 Çarşamba - 10:05 Selçuklu’dan sonra Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği de gün yüzüne çıkıyor Çorum’da devam eden Kalehisar ören yeri kazılarında kazı başkan yardımcısı olarak görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Adem Sevim, Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği hazırladıkları doktora tezi ile orta koyduklarını söyledi. Çorum’daki Selçuklu mimarisi, Kalehisar ören yerinde gün yüzüne çıkartılıyor. Kazı çalışmalarında kazı başkan yardımcısı olarak görev yapan Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Adem Sevim, Çorum’daki Osmanlı mimarisini gün yüzüne çıkartmak için çalışma yürüttüklerini söyledi. Hazırladığı tezde Osmanlı mimari geleneğinin ortaya çıktığı Çorum’daki eserleri ortaya koyduklarını belirten Sevim, yaptıkları çalışmayı ilerleyen süreçte kitaplaştırmak istediğini söyledi. “Selçuklu’dan sonra, Çorum’da büyük bir Osmanlı şehirciliğini görüyoruz” Çorum’da özellikle hamamlarda ve türbelerde Osmanlı geleneğinin ön plana çıktığını kaydeden Sevim, “Biz şu anda Kalehisar ören yerindeyiz. Buradaki kazı çalışmalarımız devam ediyor. Burası bir Selçuklu kenti. Ama Selçuklu’dan sonra, Çorum’da büyük bir Osmanlı şehirciliğini görüyoruz. 1420’li yıllarda Çorum fiilen, bir kentleşme hızı ile Osmanlıların hakimiyetine giriyor. Şehir müreffeh bir ortama dönünce Osmanlı döneminde yapılaşma hızla artıyor. Osmanlı’nın başkenti Bursa ve İstanbul’daki hamam planlarının Çorum’da birebir tekrar edildiğini görüyoruz. Kalehisar’da şu an bir Selçuklu hamamını görüyoruz. Şu anda bunu meydana çıkartmaya çalışıyoruz. Tacettin Paşa Hamamında, Ali Paşa Hamamında, Osmancık’taki Mehmet Paşa Hamamı’nda ise Osmanlı geleneği görüyoruz. Camilerde ise biraz mahalli üslup tarzında mimari görüyoruz. Bu yüzden bizler Çorum’u önemsiyoruz. Kalehisar örenlerinde özellikle bir Türk şehirciliğinin, Selçuklu kentleşmesinin olduğunu görüyoruz. Aynı örneğin Çorum’da tekrar edildiğini görüyoruz. Buna örnek olarak, Çorum Kalesi ve hemen yanındaki Ulu Cami, Güpür Hamamı ve güneyinde Veli Paşa Hanı ve saat kulesi ile bir Türk şehir gelenekçiliğinin Çorum’da devam ettiğini görüyoruz. Biz bu verilerden yola çıkarak Çorum’da bir doktora tezi hazırladık. Hem Selçuklu hem de Osmanlı yapılarını, tüm ilçeleri gezerek ortaya koymaya çalıştık. İnşallah ilerleyen yıllarda da bu çalışmamızı kitap olarak yayımlamaya çalışacağız” dedi. “Osmanlı’nın başkenti Bursa’da, İstanbul’da bu plan tipini görüyoruz” İstanbul ve Bursa’daki mimari planların Çorum’daki birçok yapıda gözüktüğünü kaydededen Sevim, “Osmanlı geleneğini daha çok hamamlarda ve bazı türbelerde gördük. Koyunbaba Türbesi’nde, Demirşeyh Türbesi’nde Osmanlı etkisi görülüyor. Güpür Hamamının kadınlar kısmında Selçuklu geleneği, daha sonra yapılmış erkekler kısmında ise Osmanlı geleneğini tespit ettik. Osmanlı hamamlarında sıcaklık kısmı enine dikdörtgen, ortası kubbeli ve çifte aletlidir. Osmanlı’nın başkenti Bursa’da, İstanbul’da bu plan tipini görüyoruz. Bu plan tipinin ilçelerde dahi tekrar edilmesi bizlere plan mimari anlamında Çorum ilinde devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.
Selçuklular’ın ardından Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği de gün yüzüne çıkıyor
13 Kasım 2024 Çarşamba - 10:02 Selçuklular’ın ardından Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği de gün yüzüne çıkıyor Çorum’da devam eden Kalehisar ören yeri kazılarında kazı başkan yardımcısı olarak görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Adem Sevim, Çorum’daki Osmanlı mimari geleneği hazırladıkları doktora tezi ile orta koyduklarını söyledi. Çorum’daki Selçuklu mimarisi, Kalehisar ören yerinde gün yüzüne çıkartılıyor. Kazı çalışmalarında kazı başkan yardımcısı olarak görev yapan Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Adem Sevim, Çorum’daki Osmanlı mimarisini gün yüzüne çıkartmak için çalışma yürüttüklerini söyledi. Hazırladığı tezde Osmanlı mimari geleneğinin ortaya çıktığı Çorum’daki eserleri ortaya koyduklarını belirten Sevim, yaptıkları çalışmayı ilerleyen süreçte kitaplaştırmak istediğini söyledi. “Selçuklu’dan sonra, Çorum’da büyük bir Osmanlı şehirciliğini görüyoruz” Çorum’da özellikle hamamlarda ve türbelerde Osmanlı geleneğinin ön plana çıktığını kaydeden Sevim, “Biz şu anda Kalehisar ören yerindeyiz. Buradaki kazı çalışmalarımız devam ediyor. Burası bir Selçuklu kenti. Ama Selçuklu’dan sonra, Çorum’da büyük bir Osmanlı şehirciliğini görüyoruz. 1420’li yıllarda Çorum fiilen, bir kentleşme hızı ile Osmanlıların hakimiyetine giriyor. Şehir müreffeh bir ortama dönünce Osmanlı döneminde yapılaşma hızla artıyor. Osmanlı’nın başkenti Bursa ve İstanbul’daki hamam planlarının Çorum’da birebir tekrar edildiğini görüyoruz. Kalehisar’da şu an bir Selçuklu hamamını görüyoruz. Şu anda bunu meydana çıkartmaya çalışıyoruz. Tacettin Paşa Hamamında, Ali Paşa Hamamında, Osmancık’taki Mehmet Paşa Hamamı’nda ise Osmanlı geleneği görüyoruz. Camilerde ise biraz mahalli üslup tarzında mimari görüyoruz. Bu yüzden bizler Çorum’u önemsiyoruz. Kalehisar örenlerinde özellikle bir Türk şehirciliğinin, Selçuklu kentleşmesinin olduğunu görüyoruz. Aynı örneğin Çorum’da tekrar edildiğini görüyoruz. Buna örnek olarak, Çorum Kalesi ve hemen yanındaki Ulu Cami, Güpür Hamamı ve güneyinde Veli Paşa Hanı ve saat kulesi ile bir Türk şehir gelenekçiliğinin Çorum’da devam ettiğini görüyoruz. Biz bu verilerden yola çıkarak Çorum’da bir doktora tezi hazırladık. Hem Selçuklu hem de Osmanlı yapılarını, tüm ilçeleri gezerek ortaya koymaya çalıştık. İnşallah ilerleyen yıllarda da bu çalışmamızı kitap olarak yayımlamaya çalışacağız” dedi. “Osmanlı’nın başkenti Bursa’da, İstanbul’da bu plan tipini görüyoruz” İstanbul ve Bursa’daki mimari planların Çorum’daki birçok yapıda gözüktüğünü kaydeden Sevim, “Osmanlı geleneğini daha çok hamamlarda ve bazı türbelerde gördük. Koyunbaba Türbesi’nde, Demirşeyh Türbesi’nde Osmanlı etkisi görülüyor. Güpür Hamamı’nın kadınlar kısmında Selçuklu geleneği, daha sonra yapılmış erkekler kısmında ise Osmanlı geleneğini tespit ettik. Osmanlı hamamlarında sıcaklık kısmı enine dikdörtgen, ortası kubbeli ve çifte aletlidir. Osmanlı’nın başkenti Bursa’da, İstanbul’da bu plan tipini görüyoruz. Bu plan tipinin ilçelerde dahi tekrar edilmesi bizlere plan mimari anlamında Çorum ilinde devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.
Dere Pazarı taşınıyor esnaftan indirim kampanyası
13 Kasım 2024 Çarşamba - 09:53 Dere Pazarı taşınıyor esnaftan indirim kampanyası Kahramanmaraş’ta, 2023 depremlerinin ardından yıkım kararı alınan Dere Pazarı bölgesinde esnaf, iş yerlerindeki ürünleri indirimli fiyatlarla vatandaşlara sunarak stoklarını eritmeye çalışıyor. Depremler sonrası güvenlik açısından risk taşıyan birçok binanın yıkımı planlanırken, bölgedeki esnaf da işlerini toparlama telaşında. İlerleyen günlerde binaların yıkılacağı için dükkanlarını boşaltmak zorunda kalan esnaf, vatandaşların ilgisini çekmek amacıyla ürünlerinde büyük indirimler yaptı. İndirim etiketleriyle donatılan vitrinler, vatandaşları alışverişe davet ediyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla kampanyaya dahil olan bütün esnaf ürünlerinde indirip yaptı. Dere Pazarı esnafı, ellerindeki ürünleri satmak için vatandaşlara çağrıda bulunuyor. Dükkanlarını boşaltma sürecinde olan işletme sahipleri, “Bölgeyi terk etmeden önce mevcut ürünlerimizi en uygun fiyatlarla vatandaşlarımıza ulaştırmak istiyoruz,” diyerek destek beklediklerini ifade ediyor. Vatandaşlar ise, indirim fırsatlarını değerlendirmek ve esnafa destek olmak için Dere Pazarı’na yönelmiş durumda. Deprem sonrası yeniden yapılanma sürecinde büyük zorluklarla mücadele eden esnaf, vatandaşların ilgisi sayesinde ellerindeki malları eriterek ekonomik kayıplarını bir nebze olsun hafifletmeyi amaçlıyor. Dere Pazarı’nın yıkım sürecinin başlamasıyla birlikte esnaf, daha uygun iş yerlerine taşınmayı ve hayatlarını yeniden kurmayı planlıyor. Bu süreçte vatandaşların gösterdiği destek, hem esnafın hem de bölgenin toparlanması adına umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor. Esnaf Mustafa Merk, “Bu bölgenin yıkılacağı ve esnafın elindeki ürünlerini tüketmesi adına büyükşehir belediyesinin yaptığı bir kampanya. Biz de esnaf olarak destekliyoruz” dedi. Esnaf Ali Dana, “11-17 Aralık tarihleri arasında bir kampanya başladı ve biz de destek olup indirime geçtik” diye konuştu.