ÇEVRE - 01 Temmuz 2024 Pazartesi 11:03

Uzmanından önemli tavsiye: ’Mikrobiyal gübreleme ve lazerli tesviye ile verim arttırılabilir’

A
A
A
Uzmanından önemli tavsiye: ’Mikrobiyal gübreleme ve lazerli tesviye ile verim arttırılabilir’

Türkiye’de çeltik üretiminin önemli üslerinden olan Çankırı’da üretim ve kalitenin arttırılması için üreticilere tavsiyede bulunan Prof. Dr. Alpaslan Kuşvuran, mikrobiyal gübreleme ve lazerli tesviye ile verimin arttırılabileceğini söyledi.


Türkiye’de çeltik üretiminin önemli üslerinden olan Çankırı’da ilkbaharda tohumlar toprakla buluşturuldu. Çiftçiler tarafından yoğun mesai harcanarak üretilen pirinç, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Üreticilere, verimin arttırılması için tavsiyelerde bulunan Çankırı Karatekin Üniversitesi Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Kuşvuran, doğru ekim, üretim ve bakım işlemlerinin önemine eğindi. Mikrobiyal gübre kullanımı ve çeltik tavalarının lazerli tesviye yaptırılması gerektiğini kaydeden Kuşvuran, bu şekilde verimin ve kalitenin artacağını belirtti.



“Mikrobiyal gübreleri hem tohumdan hem de toprağa uygulayarak verim ve kalitenin artışı sağlanabilir”


Çeltik üretiminin yüzde 3’ünün Çankırı’nın Kızılırmak ilçesinden yapıldığını söyleyen Kuşvuran, “İçerisinde bulunduğumuz Kızılırmak ilçesi özellikle çeltik tarımı bakımından önemli bir yere sahip. Türkiye’de, yıllara göre değişiklik göstermekle beraber her yıl yaklaşık 110 bin ila 120 bin hektar arasında çeltik ekimi yapmaktadır. Bu ekim alanlarının yaklaşık yüzde 40’ı Edirne, Yüzde 15’i Samsun’dadır. Bizim bulunduğumuz Kızılırmak ilçesi ise yıllara göre değişmekle beraber 4 bin hektar civarında ekim alanına sahip. Toplam üretim miktarı bakımından da 30 bin ton civarında çeltik üretimi bulunmaktadır. Bu oranla çeltik üretiminin yüzde 3’ünün Kızılırmak ilçesinden sağlandığını söyleyebiliriz. Çeltikte önemli olan, doğru zamanda doğru ekim, üretim ve bakım işlemleri. Özellikle toprakta bitki, besin elementlerinin daha iyi alımını sağlayacak çeltiğin kalitesini daha yüksek miktara çıkartabilecek ve aynı zamanda verimi de artıracak çalışmalarda yapıyoruz. Son yıllarda birçok bitkisel ürün yetiştiriciliğinde kullanılan mikrobiyal gübreler ilk sırada yer almaktadır. Mikrobiyal gübreleri hem tohuma hem de toprağa uygulayarak verim ve kalitenin artışı sağlanabilir” dedi.



“Çeltik üreticilerimiz her yıl mutlaka eki çeltik tavalarında lazer ile tesviye yaptırmalı”


Çeltik tavalarında lazerli tesviye yaptırılması gerektiğini kaydeden Kuşvuran, “Çeltik yetiştirilen alanlarda tavaların yeniden düzenlenmesi en önemli unsurlardan bir tanesidir. Suyun akışının ve doğru bir şekilde olması için mutlaka tesviye yapılması gerek. Çeltik üreticilerimiz her yıl mutlaka çeltik tavalarında lazer ile tesviye yaptırmalı. Bizim topraklarımızın pH değeri 7,5’in üzerinde olduğu için pH’ı aşağıya doğru çekecek asidik gübre uygulamaları yapılmasını da öneririm” diye konuştu.



Uzmanından önemli tavsiye: ’Mikrobiyal gübreleme ve lazerli tesviye ile verim arttırılabilir’

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bahçeşehir Koleji Bursa Nilüfer Kampüsü’nde unutulmaz "Bursa Masalı" etkinliği Bahçeşehir Koleji Bursa Nilüfer Kampüsü’nde gerçekleşen ve büyük ilgi gören "Bursa Masalı" etkinliği, öğrencilerin ve öğretmenlerin unutulmaz performanslarıyla izleyicilere büyülü anlar yaşattı. Etkinlik, Bahçeşehir Koleji Bursa Nilüfer Kampüsü Kurucusu Emel Atabay Delen’in ev sahipliğinde gerçekleşti. Geceye, Bahçeşehir Koleji Eğitim Kurumları Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Nilüfer Belediye Başkan yardımcısı Serpil Turan ,Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Bay Atlantic University Rektörü Prof. Dr. Sinem Vatanartıran, TRT Halk Müziği Sanatçısı Ümit Tokcan, Bursa Spor Divan Başkanı Gökhan Tuzlacıoğlu,Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Saygın Şenel, Bahçeşehir Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Serdar Şenel, Balkan TürkSiad Başkanı , Zeyniler Çalıkuşu kadınları derneği başkanı, ve daha birçok protokol katıldı. 400 öğrencinin sahne aldığı etkinlikte, gönüllü veli ve öğretmenler, okul aile birliği yönetimi üyeleri ve Bursa’nın önde gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri de sahnede yer aldı. Etkinlik, izleyicilere unutulmaz anlar yaşatarak Bursa’da büyük yankı uyandırdı. Bu anlamlı sosyal sorumluluk projesine imza atan Bahçeşehir Koleji, "Bursa Masalı" adlı tiyatro gösterisiyle geçmişten günümüze Bursa’nın tüm değerlerini izleyicilere sundu. Gösteri, Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneği (BURSA LÖDER) yararına düzenlendi ve elde edilen gelir, vakfın lösemili çocuklara yönelik projelerine aktarılmak üzere bağışlandı. Gösterinin yönetmenliğini üstlenen ve aynı zamanda Bursa Löder Yönetim Kurulu Eş Başkanı olan Özgür İde Acarbabacan, 5 haftalık yoğun bir çalışma süreciyle 400 öğrenciyle birlikte dev bir tiyatro sahnesi oluşturdu. Gösterinin senaryosu, kampüs öğretmenlerinin katkılarıyla ve yapay zeka teknolojisi kullanılarak hazırlandı. Geleneksel ve modern unsurları harmanlayan bu özel yapım, izleyicilere hem duygusal hem de görsel bir şölen sundu. Açılış konuşmasını yapan Bahçeşehir Koleji Eğitim Kurumları Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, "Yerel olmadan evrensel olunamaz" sözünün hayata geçirildiği bu etkinlikten çok etkilendiğini belirtti ve projeyi tüm Türkiye genelindeki 150 kampüste uygulamayı hedeflediklerini vurguladı. Kurucu temsilcisi Emel Atabay Delen’i tebrik eden Yücel, öncü olan Bursa NİLÜFER kampüslerinin tüm Türkiye’ye örnek olacağını söyledi. Etkinlikte emeği geçen tüm öğrenci, veli ve öğretmenlere teşekkür eder, bu anlamlı projede sahnede performans sergileyen Balkantürk-SİAD Başkanvekili İskender İskenderoğlu, Op. Dr. Fatma Akalp, Ayça Tayar,Sinem Altınel ve futbolcu Mesut Çaytemel’e özel teşekkürlerimizi sunarız. Bu etkinlik, eğitim, sanat ve sosyal sorumluluğun güçlü bir sinerji oluşturabileceğini bir kez daha gösterdi.