POLİTİKA - 16 Ocak 2025 Perşembe 12:00

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani: “Yönetimin belli bir grubun elinde olmasını istemiyoruz”

A
A
A
Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani: “Yönetimin belli bir grubun elinde olmasını istemiyoruz”

Suriye’deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, konuk olduğu televizyon programında, “Suriye tabii ki çeşitli halklardan oluşmaktadır. Suriye tarihiyle bütünleşmelidir. Yönetimin belli bir grubun elinde olmasını istemiyoruz” dedi.

Suriye’deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, ilk kez bir Türk televizyonuna konuk oldu. Şeybani, Suriye’deki mevcut durum ve Türkiye-Suriye ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye konusundaki duruşunu nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Şeybani şunları söyledi:

"Sayın Erdoğan, Türk halkı tarihte doğru yerde durdu ve insani değerlerin yanında durdu. Halkların iradesinin yanında oldu. Çünkü halklar sadece hürriyet ve onur istemekteydi. Türkiye farklı durumlardan etkilendi. Dolayısıyla halkların yanında yer alan kaybetmez. Türkiye bugün bu tutumundan dolayı zaten 2011’den bu yana tarihi mirasımız oldu. Artık bu miras geleceğe de etki edecek. Türkiye çevresini olumlu etkileyecektir. Biz biliyoruz, Türkiye bazı sıkıntılar yaşadı. Ancak Suriye’de yaşananlar, Suriye’nin kurtuluşu her iki halkın da yararına olacaktır."

“Çevre ülkelerle ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşmesinde dostane karşılamadan dolayı teşekkür eden Şeybani, “Tabii 14 yıldır Türkiye’nin tutumu zaten devam etmektedir. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler nitelikli ilişkiler olacaktır. Ortak diplomatik ilişkiler başladı. İnşaat çalışmaları da büyük yarar sağlayacaktır. Siyasi ilişkilerimizde büyük etki yapacaktır. Bildiğiniz gibi Esad döneminde ilişkiler kopmuştu. Çevre ülkelerle ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz. Bu bölgedeki durumumuzu daha da güçlendirecektir" ifadelerini kullandı.

“Türk halkı Suriyelileri kabul etti ve bütün zorluklara göğüs gerdi”

Türkiye ziyareti öncesinde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı Türkçe paylaşımın hatırlatılması üzerine Şeybani, Türk halkının misafirperver olduğunu belirterek, “Türk halkına çok çok teşekkür ediyoruz. Çünkü bu kadar yıl halkımızı kabul etti, misafir etti. Dolayısıyla da Türk halkı bu büyük oranda gelen Suriyelileri kabul etti ve bütün zorluklara göğüs gerdi ve Suriye halkını destekledi. Her şeye rağmen iki ülke arasındaki ilişkiler çok derindir. Yeni bir sayfa açılmıştır şu anda. Başka bir şey ayıramaz birbirinden. Biz tek halk olarak bundan sonra düşüneceğiz" diye konuştu.

“Biz istiyoruz ki Suriye halkı esaslı bir ortak olsun”

Yeni yönetimin Suriye’deki yol haritası hakkında Şeybani, "Geçiş döneminde atılması beklenen önemli adımlar var. Elbette anayasanın yapılması bunlardan biri. Seçimlerin gerçekleştirilmesi bunlardan biri. Bu anlamda yol haritası somutlaştı mı? Bu sürece dair planlamanız nasıl?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Suriye halkına 50 yıldan fazladır hiçbir şekilde sorulmadı nasıl bir devlet, nasıl bir yönetim istiyorsun diye. Şimdi bu stratejik bir gelişmedir. Ulusal diyalog çerçevesinde bütün Suriyeliler bir araya gelecek ve isteklerini dile getireceklerdir. Biz istiyoruz ki Suriye halkı esaslı bir ortak olsun. Bildiğiniz gibi anayasa istenen bir anayasa değildi. İstiyoruz ki Suriye halkı birlikte çalışsın."

“Yönetimin belli bir grubun elinde olmasını istemiyoruz”

“Suriye toplumunun tüm kesimlerinin hak ve özgürlüklerinin korunması ve daha ileriye götürülmesi noktasında hangi adımlar atılacak?” sorusu üzerine Şeybani, şu cevabı verdi:

“50 yıldan beri süregelen yönetimin, Esad yönetiminin kurbanlarıydık. Suriye bölünemez ne coğrafi yönden ne de etnik yönden. Suriye tabii ki çeşitli halklardan oluşmaktadır. Suriye tarihiyle bütünleşmelidir. Yönetimin belli bir grubun elinde olmasını istemiyoruz. Suriye toplumu Esad döneminde bölündü, parçalandı. Biz onarmak istiyoruz. İçinde ayrım olmamalı. Herkes el birliğiyle devlete yardım etmeli.”

“Dışarıda olan kardeşlerimiz ülkelerinde yaşasınlar”

Mülteci olarak farklı ülkelerde yaşayan Suriyelilerin geri dönüşleri hakkında Şeybani, “Biz tabiki kardeşlerimiz bildiğiniz gibi 15 milyon kişi ülke içine ve dışına kaçmak zorunda kaldı. Biz istiyoruz ki gerekli şartları oluşturalım, dışarıda olan kardeşlerimiz ülkelerinde yaşasınlar. Bazı sorunlarımız var. Biz istiyoruz ki bu sorunların üstesinden gelip, uygun ortamı sağlayalım” diye konuştu.

“Suriye’nin siyasi dış politikasında yeni bir sayfayı istiyoruz”

Bakanlığın ve hükümetin dış politikada öncelikleri konusunda Esad rejiminin sonlandırdığı siyasi ilişkileri yeniden tesis edeceklerini aktaran Şeybani, "Suriye bildiğiniz gibi çok stratejik bir bölgede yer almaktadır. Arap, İslam alemi içerisinde de bir derinliği vardır. Türkiye ile de iyi ilişkileri vardır. Komşu ülkeler ve Suriye’nin bu bölgede bulunması kendisine bazı ayrıcalıklar tanımaktadır. Esad rejimi herkesle siyasi ilişkileri kesmişti. Biz istiyoruz ki hem Arap alemindeki hem dünyadaki rolümüze tekrar gelelim. Türkiye ile tabii ki ilişkilerimizi en iyi düzeyde tutmak isteriz. Siyasi ilişkiler, özellikle Suriye’nin siyasi dış politikasında yeni bir sayfa istiyoruz. Bize bugün bakacak olursanız artık konferanslara katılmaktayız. Suriye’nin daha etkin olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Oğuzhan Halil Özbek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Jeotermal Sera’da yılın ilk hasadı yapıldı Manisa’nın Kula ilçesi Şehitlioğlu Mahallesi’nde bulunan ve bölgenin en önemli tarımsal inovasyon projelerinden biri olan 50 bin metrekarelik Jeotermal Kaynaklı Teknolojik Sera’da, 2025 yılının ilk hasadı coşkulu bir törenle gerçekleştirildi. Kula Belediyesi’nin, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Zafer Kalkınma Ajansı iş birliğiyle hayata geçirdiği Jeotermal Kaynaklı Teknolojik Sera’da yeni yılın ilk hasadı yoğun bir katılımla yapıldı. 2024 yılının ekim ayında dikilen 145 bin kök domates fidesiyle başlayan 2. ürün sezonunda asıl hasat sürecine geçilen ve jeotermal ısıtma ve topraksız tarım tekniğiyle üretilen domatesler, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Kılıç, Kaymakam Ömer Ahmet Özdemir, belediye başkanları ve protokol üyelerinin katılımı ile hasat edildi. Serada, yenilikçi tarım uygulamalarıyla yetiştirilen domatesler, hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarına sunularak Kula’nın ekonomik potansiyeline de katkı sağlıyor. Jeotermal enerjiyle ısıtılan bu serada, çevreye duyarlı tarım teknikleriyle yıl boyunca üretim devam ediyor. Jeotermal kaynakların verimli kullanılmasıyla bölgenin tarımsal üretiminin daha modern ve sürdürülebilir hale geldiğini dile getiren Kula Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, hem Kula hem de bölge için oldukça önemli olan bu projeyi ve üretimleri yakından takip ettiklerini söyledi. Tarımda yüksek verimlilik ve çevre dostu yaklaşımların ön plana çıktığı Jeotermal Kaynaklı Teknolojik Sera’nın özellikle topraksız tarım tekniği sayesinde daha az su ve gübre kullanılarak daha fazla ürün elde edilebildiğinin altını çizen Kaymakam Özdemir, yeni yılın ilk haşatının hayırlı olmasını temenni etti. Protokol üyeleri tarafından yılın ilk hasadı yapılmasının ardından serada çalışan personeller ve protokol üyeleri pasta kesti. Düzenlenen ilk hasat programına Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Kılıç, Kula Kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, Gölmarmara Belediye Başkanı Cem Aykan, Kırkağaç Belediye Başkanı Üstün Dönmez, Eşme Belediye Başkanı Yılmaz Tozan, Kula Belediye Başkan Vekili Semra Gündüz, AK Parti Kula İlçe Başkanı Nejat Gülmez, CHP Kula Kadın Kolları Başkanı Esen Çınar, belediye meclis üyeleri ve davetliler katıldı.
Bursa Marmarabirlik’te ürün alımları 24 Ocak tarihinde sona erecek Marmarabirlik’te 2024/2025 iş yılı ürün alım kampanyasında sona yaklaşılıyor. Bugüne kadar üretici ortaklardan 3 milyar 185 milyon TL tutarında ürün alımı gerçekleştiren Marmarabirlik, 17 Ocak Cuma günü (yarın) ortaklarına 67 milyon TL tutarındaki altıncı dilim ödemesini yapacak. Marmarabirlik, 28 Aralık-10 Ocak tarihleri arasında teslim edilen ürün bedellerinin yüzde 50’sinin karşılığı olarak ortaklara, 17 Ocak 2025 Cuma günü (yarın) 67 milyon TL ödeme gerçekleştirecek. Ortaklar, altıncı dilim ödemelerini Ziraat Bankası ATM’lerinden alabilecekler. Marmarabirlik’te Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesinin gerçekleştiği ürün alım kampanyası ile ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “2024/2025 iş yılı ürün alım kampanyası ürün alım miktarı olarak tarihe geçecektir. Üretici ortakların mağduriyet yaşamaması için stratejik hamlelerde bulunan Marmarabirlik’in önemi bir kez daha anlaşılmıştır. 750 bin ton sofralık ve 475 bin ton zeytinyağ rekoltesinin olduğu, bu sayede Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesine ulaşıldığı böyle bir yılda arz fazlalığının olmaması ve ürünün alıcı bulması çok önemli” dedi. Geçtiğimiz yıl 15 kg olan ağaç başı verimliliğin, bu yıl ise 60-70 kg ortalamalarına çıktığını söyleyen Başkan Hidamet Asa, “Üreticimiz, ürünün tamamını yağlık olarak verdiğinde ağaç başına ortalama 3 bin TL gelir elde eder. Buna rağmen yılın getirdiği ince danedeki artış sebebi ile işçilik bedelinden kaynaklı maliyet artışı yaşanmıştır” açıklamasında bulundu. Ürün alımlarının sonuna gelindiğini belirten Asa, Marmarabirlik’te alımların başladığı 21 Ekim 2024 tarihinden bugüne toplam 57 bin 500 ton ürün alımı gerçekleştirildiğini açıkladı. Başkan Asa, Kooperatifler bazında ele alındığında; Gemlik Kooperatifi’nde 5.205 ton, Mudanya Kooperatifi’nde 13.550 ton, İznik Kooperatifi’nde 14.900 ton, Orhangazi Kooperatifi’nde 5.500 ton, Erdek Kooperatifi’nde 6.950 ton, Mürefte Kooperatifi’nde 3.188 ton, Edincik Kooperatifi’nde 8.010 ton ve Marmara Adası Kooperatifi’nde 197 ton ürün alımı gerçekleştirildiğini bildirdi.