SAĞLIK - 23 Kasım 2024 Cumartesi 09:55

Doğal antibiyotik: İşkembe çorbası

A
A
A

Çankırı'da hava sıcaklıklarının düşmesinin ardından hastalıklardan korunan vatandaşlar, işkembe çorbasına yöneliyor. Kentte bulunan çorbacılar, kış mevsiminin gelmesi ile vatandaşların işkembe çorbasına rağbetinin arttığını söyledi.

Havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyon vakalarında yaşanan artış, vatandaşları hastalıklardan korunmak için doğal yollara yönlendiriyor. Bu süreçte, ‘şifa deposu’ olarak adlandırılan işkembe çorbası, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Büyük bir titizlikle ve özenle hazırlanan işkembe çorbası, hem damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakıyor hem de hastalıklara karşı direnç kazandırıyor. Kış aylarının sembolü haline gelen işkembe çorbası, içeriğindeki vitaminler, mineraller ve doğal antibiyotik özellikleri sayesinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlıyor. Çankırı’da bulunan çorbacılarda da kış mevsiminin gelmesi ile birlikte işkembe çorbasına ilgi arttı. Restoran işletmecileri, vatandaşların kış mevsiminde ilk tercihlerinin işkembe çorbası olduğunu söyledi.

“Soğuk havalarda yoğun talep gören işkembe çorbası, insanlara doğal bir şifa vermektedir”

Kış mevsiminde işkembe çorbasına gösterilen ilgiden memnun olduklarını söyleyen restoran İşletmecisi Servet Sevindim, “Havaların soğuması ile birlikte insanlar, kendilerine şifa kaynağı olarak gördükleri işkembe çorbasını tercih ediyorlar. İşkembe çorbası, eskilerden beri şifa kaynağıdır. İşkembenin en önemli şifası, vücudun daha dirençli olmasını sağlamasıdır" dedi.

"Bu doğal şifayı doktorlar bile tercih ediyor”

İşkembe çorbasının tarifini anlatan Sevindim, "İşkembe çorbası, ciddi anlamda titizlik gerektiren bir çorbadır. Önce işkembelerimizi büyük kazanlarda kaynatırız. Ardından tertemiz bir şekilde doğranır. Tekrar temiz su ile temizlenen işkembeler kazanlara koyularak pişirilir. İçerisine üzüm sirkesi, Çankırı’nın meşhur kaya tuzu, limon ve soğan atılır. Bu malzemeler ile birleşen işkembe, vücut direncinin kazanılmasına yardımcı olur. Doğal yoğurt ve un katarak terbiyesini yaparız. Özellikle İç Anadolu’da işkembe doğal yoğurtla terbiye edilir. Bu durumda çorbaya farklı bir tat katar. En büyük püf noktası, yoğurdun dibini tutmayacak ve kesilmeyecek bir şekilde hızla karıştırılmasıdır. Saatlerce kaynadıktan sonra hazır olan işkembe çorbasını, sarımsak sirke ve limon ile servis edilir. Soğuk havalarda yoğun talep gören işkembe çorbası, insanlara doğal bir şifa vermektedir. Bu doğal şifayı doktorlar bile tercih ediyor” diye konuştu.

“Hem sıcak tutuyor, hem de hastalıklardan koruyor”

Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için işkembe çorbası içtiğini söyleyen Hasan Öztürk ise, “Kış mevsimi geldi, ben de buraya işkembe çorbası içmeye geldim. İçerisine sarımsak, sirke ve limon katarak kendime enerji depoluyorum. Ağır bir çorba olduğu için yaz aylarında pek tercih etmem ama kış aylarında içiliyor. Hem sıcak tutuyor hem de hastalıklardan koruyor. Sarımsak, sirke ve limonda işkembeye çok yakışıyor. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan da koruyor” dedi.

Bedirhan Göksu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Rektör Hacımüftüoğlu, çalışan gazeteciler gününde basın mensuplarıyla buluştu Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte basın mensuplarıyla bir araya geldi. Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde, Ata Uygulama Otelinde gerçekleşen programda gazetecilerin bu anlamlı günü kutlanırken, üniversitenin projelerine dair önemli bilgiler de paylaşıldı. Rektör Hacımüftüoğlu konuşmasında, gazetecilik mesleğinin topluma sağladığı değerli katkılara vurgu yaparak, tüm basın çalışanlarının gününü kutladı. Atatürk Üniversitesi bünyesinde yapılan çalışmalara da değinen Hacımüftüoğlu, özellikle ilaç ve aşı merkezlerinin kurulması yönündeki çalışmalarda ciddi aşama kaydedildiğini belirtti. Stratejik öneme sahip bu alanların ülke adına önemli kazanımlar sağlayacağını ifade eden Hacımüftüoğlu, yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini ve yakın zamanda somut adımlar atılacağını dile getirdi. Rektör Hacımüftüoğlu, Erzurum’un yüksek irtifa avantajının katma değere dönüşmesi için üniversite olarak yoğun bir çaba sarf ettiklerini de aktardı. Şehirle bütünleşmiş bir üniversite hedefi doğrultusunda üniversite-toplum iş birliğini güçlendiren projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Hacımüftüoğlu, Erzurum’a katkı sağlayacak yeni adımların hızla hayata geçirileceğini ifade etti. Programın devamında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesindeki çalışmalara dair detayları da paylaştı. Özellikle sağlık alanında sürdürülen projelerin, bölge halkı ve ülke adına büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Rektör Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesinin ülke yükseköğretimi başta olmak üzere, bölgesi ve ülkesi için taşıdığı anlamın ve sorumluluğun bilincinde olduklarını belirterek bu bilinçle çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi. Etkinlik, günün anlam ve önemine binaen hazırlanan pastanın kesilmesiyle sona erdi. Rektör Hacımüftüoğlu, tüm gazetecilerin gününü bir kez daha kutlayarak, sağlık ve başarı dolu bir gelecek temennisinde bulundu.