EĞİTİM - 13 Aralık 2023 Çarşamba 13:07

ÇAKÜ, ÜAK yönetim kurulu toplantısına ev sahipliği yaptı

A
A
A
ÇAKÜ, ÜAK yönetim kurulu toplantısına ev sahipliği yaptı

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı yönetim kurulu toplantısı, Çankırı Karatekin Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, yönetim kurulu üyelerine Çankırı’nın tarihi hakkında önemli bilgiler aktardı.


Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) Yönetim Kurulu toplantısı, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde (ÇAKÜ) düzenlendi. Yükseköğretim planlaması içinde, üniversiteler arasında akademik yönden koordinasyonu sağlamak, üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılayacak tedbirler almak, üniversitelerin tümünü ilgilendiren kanun tasarılarını, tüzük tasarılarını ve aynı nitelikteki yönetmelikleri hazırlamakla görevli üniversiteler üstü bir akademik organ olan Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı Yönetim Kurulu Toplantısı, Senato Salonunda gerçekleştirildi. Yükseköğretim için önemli kararların alındığı toplantıya, ÜAK Yönetim Kurulu üyeleri İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu, Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, ÜAK Denklik Komisyonu Başkanı Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, ÜAK Eğitim Komisyonu Başkanı Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, ÜAK Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Türkmen ve ÜAK Genel Sekreteri Prof. Dr. Abdülkerim Çalışkan katıldı.


Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, Çankırı’nın tarihi hakkında önemli bilgiler vererek, “Emir Karatekin diyarına, Çankırı’ya, Çankırı Karatekin Üniversitesi’ne hoş geldiniz. Çankırı, 1074 yılında Emir Karatekin tarafından fethediliyor. Emir Karatekin de Alparslan’ın komutanlarından, bir Selçuklu komutanı. O tarihten bu yana da Çankırı, Türk İslam kültürünü yaşatan, dönüştüren bir şehir olmuştur. Özellikle 1235 yılında Darüşşifa ekseninde, Anadolu’nun ilk yükseköğretim kurumu da şekillenmeye başlamıştır. Ondan 7 yıl sonra ise Anadolu’nun yine ilk darülhadisi burada oluşmuştur. Tabii darülhadislerin kurulma gerekçesi, o dönemde Fatimi cereyanları çok fazla. O yüzden Darülhadis de sadece hadis öğretiminin yapıldığı yer olarak değil, diğer ilim dallarının da eğitiminin yapıldığı ve bölgede bir irşat, bir tebliğ faaliyetinin yapıldığı yer olarak varlık gösterir” dedi.


Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, daha sonra yükseköğretim için yapılan ÜAK yönetim kurulu toplantısının somut çıktılara ve kazanımlara vesile olmasını diledi.



ÇAKÜ, ÜAK yönetim kurulu toplantısına ev sahipliği yaptı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Osmaniye Osmaniye’nin çehresi rezerv alanda yükselen konut ve iş yerleriyle değişecek Deprem bölgesi Osmaniye’de rezerv alanı ilan edilen mahallelerde kalıcı konut ve iş yerlerinin yapımı hızla sürüyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Osmaniye’de yıkılan konutların yeniden inşası devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Emlak Konut GYO ve TOKİ tarafından eski cezaevi, belediye yanı ve çarşı içerisinde 247 konut, 401 iş yeri ve 72 ofisin yer alacağı rezerv alandaki çalışmalar yüzde 30 oranında tamamlandı. Rahime Hatun Mahallesi’nde yaptığı incelemenin ardından açıklama yapan Vali Erdinç Yılmaz, “Rahime Hatun Mahallemizde eski cezaevi dediğimiz yerde deprem konutları, iş yerleri yaptığımız alandayız. Burada 127 konut ve 28 iş yerinin yapımı devam ediyor. İnşaat yüzde 30 oranında tamamlanmış durumda. Burayı da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, TOKİ vasıtasıyla yaptırmaktadır. Çok güzel bir proje, dairelerimiz 112 metrekare. Osmaniye’mizin mimarisine, şehirleşmesine katkı sağlayacak bir çalışma olacak. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Çarşı merkezindeki Mehmet Eminler Konağı ve Zafer Camii çevresindeki rezerv alanda da incelemelerde bulunan Vali Yılmaz, “Mehmet Eminler Konağı yanında bulunan sıra mağazalar dediğimiz alanda 45 iş yeri inşa çalışmalarımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızca başlatıldı. Burayı Emlak Konut yapıyor. İki katlı, çok güzel, modern iş yerleri olacak. Çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Kayseri Kocasinan’dan soğuk havada sıcak çorba ikramı Kocasinan Belediyesi, 2015 yılında başlattığı ve vatandaşlar tarafından büyük beğeni toplayan İkram Çeşmesi projesi ile her sabah vatandaşlara sıcak çorba ikram ediyor. Soğuk kış günlerinde ikram edilen salep veya çorbanın, vatandaşlarla belediye arasında gönül bağını güçlendirdiğine dikkat çeken Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, “İkramlarımızdan vatandaşlarımızın memnun kalması bizi son derece mutlu ediyor” dedi. Kayseri Şehir Hastanesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde kurulan İkram Çeşmesi, sağlık sorunları yaşayan vatandaşlar ve yakınları için içlerini ısıtan bir hizmet olarak takdir topluyor. Geçmişten günümüze gelen geleneksel lezzetleri Kocasinan’da yaşattıklarını vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar, “Unutulmaması gereken değerlerimizi vatandaşlarımızla buluşturuyoruz” diye konuştu. Sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışına yenilikler kazandırmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar, “Kültürümüzü her zaman canlı tuttuk ve geleneklerimizi yaşatabilmek adına hassasiyet gösteriyoruz. Bu çerçevede Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz bünyesindeki İkram Çeşmesiyle vatandaşlarımıza çeşitli ikramlarda bulunuyoruz. Özellikle hafta içi her sabah Kayseri Şehir Hastanesi ve Hastane Caddesi’nde vatandaşlarımıza sıcak çorba ikramında bulunuyoruz. Yaz aylarında ise Cumhuriyet Meydanı’nda limonata, sonbahar ve kış mevsiminde de geleneksel bir lezzet olan salep ikram ediyoruz. Ramazan ayında ise Ramazan şerbetiyle Osmanlı geleneğimizi yaşatıyoruz. İkramlarımızdan vatandaşlarımızın hoşnut kalması bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” ifadelerini kullandı. İkram Çeşmesi’nden faydalanan vatandaşlar ise Kocasinan Belediyesi’nin ikramlarından son derece memnun kaldıklarına değinerek, “Sabah saatlerinde sıcacık çorbayla karşılanıyoruz. Allah belediyemize devletimize zeval vermesin, başımızdan eksik etmesin. Böyle hizmet başka yerde yok. Bu hizmetleri bizlere sunan Kocasinan Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çolakbayrakdar’a ve belediye ekiplerine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. Öte yandan Kocasinan Belediyesi tarafından Kayseri Devlet Hastanesi ve Şehir Hastanesi önünde konumlandırılan İkram Çeşmesi, hasta ve hasta yakınlarına hafta içi her gün hizmet veriyor. Ayrıca portatif olarak taşınabilen İkram Çeşmesi, vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde mevsim şartlarına göre soğuk ve sıcak içecekleri sunarak beğeni topluyor.