KÜLTÜR SANAT - 16 Kasım 2024 Cumartesi 14:48

Hadice Turhan Sultan’ın emaneti Seddülbahir Kalesi kadınlarla yaşıyor

A
A
A
Hadice Turhan Sultan’ın emaneti Seddülbahir Kalesi kadınlarla yaşıyor

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen onarım çalışmalarının ardından Cumhuriyet’in 100. yılında 18 Mart 2023 tarihinde hizmete açılan Seddülbahir Kalesi’ne gelenler kadınların ellerinden çıkan eserlerle karşılanıyor.


IV. Mehmed’in annesi Valide Hadice Turhan Sultan’ın vakıf eseri olan Seddülbahir Kalesi bir kadın tarafından yaptırılan nadir savunma yapılarından biri olma özelliği ile ön plana çıkıyor. Yapımı bir kadın tarafından üstlenilen kalenin yaşayan bir müzeye dönüştürülmesinde de Seddülbahir köyünün kadınları önemli rol oynuyor.


Kalenin giriş kısmında bulunan ziyaretçi karşılama merkezi bünyesinde oluşturulan Halk Eğitim Atölyesi’nde geri dönüştürülebilir materyallerden sanat eserleri kadınların emekleri ile ziyaretçilerle buluşuyor.


Geçen zamanda sayısı artan kadın kursiyerlerin eğitiminden sorumlu Elif Türk, "Burası köyün atıl durumda olan eski okuluydu. Bizler buraya işlev kazandırmak istedik. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı bu kaleyi onardı ve yaşanabilir hale getirdi. Kursiyerlerimizle birlikte geri dönüşüm malzemelerinden el işçiliği eserler ortaya koyuyoruz ve kaleye gelen ziyaretçilerin beğenisine sunuyoruz. Kalenin onarım süreci devam ederken de bize ayrılan alanda çalışmalarımıza devam etmiştik. El sanatlarına ilgisi ve kabiliyeti olan birçok arkadaşımız köyümüzün sosyal ve kültürel olarak kalkınması için de ortaya güzel eserler koyuyor. Bizler de Turhan Sultan’ın emanetine layık güzel çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Bunun için Tarihi Alan Başkanlığına ve Milli Eğitim Müdürlüğümüze teşekkür etmek istiyorum" dedi.



Hadice Turhan Sultan’ın emaneti Seddülbahir Kalesi kadınlarla yaşıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya MAGİNDER’den Deprem Paneli Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER), 6 Şubat 2023 depremi sonrası Malatya’nın demografik ve psikososyal yapısını ele almak amacıyla bir panel düzenledi. Panel, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde büyük ilgiyle karşılandı. Etkinliğe, MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Kara, Malatya İnönü Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Aydemir, Prof. Dr. Ramazan Sever, Prof. Dr. Mustafa Talas, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya İl Başkanı Gökhan Gök, Ticaret Borsa Başkanı Ramazan Özcan ve çok sayıda sivil toplum temsilcisi katıldı. Programda konuşan MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, MAGİNDER’in 6 Şubat depreminden sadece 10 gün önce kurulduğunu belirterek, Malatya’nın her sektör ve görüşten insanının bir araya geldiği bir platform oluşturduklarını vurguladı. Karademir, deprem sonrası şehrin toparlanması ve yaralarının sarılması için bir arada çalışmanın önemine dikkat çekti. Karademir, "Malatya’mızın deprem sonrası demografik yapısının değişmesi ve psikolojik etkileri hakkında bu paneli düzenlemek istedik. Depremin yaralarını birlikte sarıyoruz. Şehrimizin yeniden ayağa kalkması için hep birlikte çalışacağız," dedi. MAGİNDER’in "Malatya’mız Malatyalılar güzel" anlayışıyla hareket ettiklerinin altını çizdi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Sever, depremin dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye için de kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirterek, Malatya’nın deprem riski konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Sever, Malatya’nın geçmişteki büyük depremlerine atıfta bulunarak, özellikle Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarıyla birlikte Malatya-Ovacık fay hattının da şehri tehdit ettiğini söyledi. Sever, "Malatya, deprem riski yüksek bir bölgede yer alıyor. Bu nedenle, depreme karşı hazırlıklı olmak çok önemli" dedi. Prof. Dr. Bülent Kaya ve Prof. Dr. Mustafa Talas’ın Katkıları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Kaya, Malatya’nın değerine vurgu yaparak, "Malatya, biz biz yapan şehirdir" diye konuştu.