TEKNOLOJİ - 21 Mart 2025 Cuma 10:19

Nilüfer Belediyesi’nden bir ilk: Yapay Zeka Bürosu kuruldu

A
A
A
Nilüfer Belediyesi’nden bir ilk: Yapay Zeka Bürosu kuruldu

Teknoloji ve inovasyon alanında öncü adımlar atan Nilüfer Belediyesi, Türkiye’de Yapay Zeka Bürosu’nu kuran ilk ilçe belediyesi oldu. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, büronun hem hizmetleri daha verimli hale getireceğini hem de Nilüfer’i akıllı şehirler arasında öne çıkaracağını söyledi.


Nilüfer Belediyesi, dijitalleşme ve akıllı belediyecilik alanındaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Nilüfer Belediyesi Planlama ve Kalkınma Ajansı Danışma Kurulu mentörlüğünde geliştirilen Yapay Zeka Bürosu; Nilüfer Belediye Meclisi Kararı ve Başkan Şadi Özdemir’in onayıyla kuruldu. Büro, Türkiye’deki ilçe belediyeleri arasında bir ilk olma özelliğini taşıyor.


Nilüfer Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösterecek Yapay Zeka Bürosu, kamuda dijital kapasitenin geliştirilmesini ve yapa zeka teknolojilerinin kullanımını yaygınlaştıracak. Vatandaşlara daha hızlı, verimli ve kaliteli hizmet sunmak amacıyla kurulan büro; kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, belediye faaliyetlerinin etkin ve verimli hale getirilmesi, veri madenciliği ve yapay zeka konusunda farkındalık oluşturulması konularında da çalışmalar yapacak.


Yapay Zeka Bürosu aynı zamanda belediyenin farklı birimlerinde kullanılabilecek akıllı sistemler geliştirerek, şehir yönetiminde dijital dönüşümü de hızlandıracak. Öncelikle vatandaş taleplerinin analizi, sorun analizleri, süreç verimliliği, ölçme-değerlendirme ve kent planlaması gibi alanlarda yapay zeka destekli çözümler üretecek olan büro, belediye çalışanlarına yönelik eğitimler de düzenleyecek. Ayrıca kentsel planlama, çevre, altyapı ve sosyal destek analizleri gibi konularda da Yapay Zeka Bürosu’ndan faydalanılacak.


Hizmetlerde verimlilik artacak


Teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için çalıştıklarını ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Yapay Zeka Bürosu’nun kurulmasının bu noktada önemli bir adım olduğunu söyledi. Yapay Zeka Bürosu kurarak Türkiye’deki ilçe belediyeleri arasında bir ilke imza attıklarını vurgulayan Başkan Şadi Özdemir, "Böylece hem belediye hizmetlerimiz daha verimli hale gelecek hem de Nilüfer, akıllı şehirler arasında öne çıkacaktır. Önümüzdeki süreçte yapay zeka uygulamaları ile hizmet hızımızı ve verimliliğimizi artırarak sağladığımız tasarruf ve verimlilik artışını gösteren raporları kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.


Yapay Zeka Bürosu’nun çalışmaları ile birlikte vatandaş taleplerinin daha hızlı karşılanacağını ve kaynakların daha etkin kullanılacağını ifade eden Başkan Şadi Özdemir, "Vatandaşların belediye hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak chatbotlar, otomatik talep yönlendirme sistemleri ve veri analizi araçları gibi yenilikçi uygulamaları hayata geçireceğiz. Bu uygulamalar, müdürlüklerin hedeflerine göre özelleştirilerek, iş akış süreçlerini de iyileştirecek" diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Mühürsüz satılan ve kesilen etlere dikkat: İnsan sağlığını tehdit ediyor Adanalı kebapçı, mühürsüz satılan ve tüketilen etlerin kaçak kesim olduğunu belirterek, "Mühürsüz etin nerede kesildiği ve ne eti olduğu belli değildir. Mühürsüz et tüketiminden kaçınılması lazım" dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından halk sağlığını tehdit eden taklit ve tağşiş yapan firmalar güncel olarak duyuruluyor. Kebabın başkenti Adana’da ise maalesef birçok işletmede kebap harcında taşlık veya tek tırnaklı hayvan eti tespit ediliyor. Hal böyle olunca işini düzgün yapan birçok kebapçı ise zan altında kalıyor. Kent genelinde bazı kasap ve restoranların sattığı veya tükettiği mühürsüz etler halk sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, mühürsüz satılan etin kaynağı belli olmadığı için dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. "İnsan sağlığı her şeyden önce gelir" Adanalı kebap ustası Yaşar Aydın, konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Aydın, "Gerçek orijinal Adana Kebap erkek kuzu etiyle yapılır. Bizlerde hep erkek kuzu eti ve kaburgası kullanıyoruz. Ben hep mühürlü et kullanırım. Benim etlerim mezbahane de kesilir, kaçak kesim olmaz. Ben dana eti, dişi erkek veya kuyruk yağı kullanmam. İnsan sağlığı her şeyden önce gelir. Bir işi yaparken gönül rahatlığıyla yapman lazım"dedi. "Hiçbir imkansızlık, sağlıksızlık değildir" Mühürsüz etlerin kaçak kesim olduğuna ve kaçak kesilen etlerin her zaman koyun eti olmadığına vurgu yapan Aydın, "Bir işi yaparken tam yapmanız lazım. Hiçbir imkansızlık, sağlıksızlık değildir. Tavuk kesilen yerin etten ayrı, et kesilen yerin tavuktan ayrı, bıçaklarının da ayrı olması gerekir. Çünkü bu ürünler hemen çapraz bulaşa yatkın. Sebze yeri, et saklama, tavuk saklama yeri ayrı olmalı. Mühürsüz etler kaçak kesim olur. O et dişi midir, ya da başka bir et midir bilinmez. Vatandaşlarda mühürsüz et tüketmemeli" diye konuştu. "Bu işler oyuncak değil" Adana’nın marka değerini yükseltmek için işletmelerinde sağlıklı şartlarda hizmet vermesi gerektiğine dikkat çeken Aydın, "İşletmeler ne kadar hijyenik olursa zaten Adana Kebap’ın lezzetine diyecek yok, marka imajımız daha da artar. Hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Bu işleri önce kendin için yapacaksın, sağlık her şeyden önce gelir. Bu işler oyuncak değil" ifadelerini kullandı. "Önce hijyen ve temizliğe dikkat ediyorum" Antalya’dan kebap yemeye gelen Kamile Aslan, "İlk kez Adana Kebap yedim ve çok beğendim. Bir mekana gittiğimde önce hijyen ve temizliğe dikkat ediyorum. Hijyen ve temizlik benim için çok önemli" şeklinde konuştu. Müşterilerden Gökhan Aslanise hijyen kurallarına dikkat edilmesinin halk sağlığı açısından önemli olduğuna dikkat çekti. (UMT-HİV-