KÜLTÜR SANAT - 24 Ocak 2025 Cuma 11:52

Edebi kazıların bu ayki konuğu Hidayet Karakuş oldu

A
A
A
Edebi kazıların bu ayki konuğu Hidayet Karakuş oldu

Nilüfer Belediyesi’nin Edebi Kazılar söyleşisine öğretmen, yazar ve şair Hidayet Karakuş konuk oldu. Son romanı “Bana Bir Resmini Yolla” üzerine konuşan Karakuş, “Ben diliyle, anlatımıyla, kurgusuyla, anlattığı gerçekliği ile bizim olan Türk romanını yazmaya çalıştım” dedi.


Nilüfer Belediyesi’nin Edebi Kazılar söyleşileri, her ay farklı bir edebiyatçıyı okurlarla buluşturmaya devam ediyor. Bu ay öğretmen, yazar ve şair Hidayet Karakuş, Nilüferli okurlarla buluştu. Moderatörlüğünü Nahit Kayabaşı’nın yaptığı söyleşide; Karakuş’un, Yunus Nadi Roman ödülünü alan son romanı, Cumhuriyetin kuruluş yıllarında geçen ve o yılların şartlarını anlatan, “Bana Bir Resmini Yolla” konuşuldu. Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen söyleşiye, edebiyatseverler ilgi gösterdi.


Söyleşide romanın çıkış noktasını ve yazma sürecini paylaşan Hidayet Karakuş, “Bu romanı 20-25 yıldır düşünüyorum. Yazma süreci de 2 yılı aştı. Babam askerliğini, 1931 yılında Diyarbakır’da bitirmiş. Ondan sonra, askerden arkadaşı İskilipli İsmail Kartal Amca ile 58 yıl birbirlerini görmeden mektuplaştılar. Onların mektuplaşmaları beni etkilemişti. Ama mektuplaşmalarından yola çıkarak, ben o yıllarda Cumhuriyet devrimlerinin köylere, kasabalara nasıl yansıdığını anlatmak istedim” dedi. Romandaki mektupların tamamen kendi kurgusu olduğunu da dile getiren Karakuş, sadece dil ve anlatım bakımından o dönemi yansıtmaya çalıştığını vurguladı.


‘’Cumhuriyete borçluyuz’’


1931-1938 yıllarını anlatan romanı için Cumhuriyet tarihini çok iyi bilmek gerektiğinin altını çizen Karakuş,“Cumhuriyetin devrimlerini, Türkiye’ye getirdiği yenilikleri, insanımıza sağladığı imkanları gözler önüne sermek gerekiyordu. Bugünkü yaşadığımız şartları , kim nerede nasıl yaşıyorsa yaşasın Cumhuriyete borçludur. Bunu romanda da anlatmaya çalıştım” diye konuştu.


‘’Bizim romanımızı yazdım’’


Roman yazım tekniği hakkında da konuşan Hidayet Karakuş, “Biz romanı Batıdan aldık. Özellikle Tanzimat sonrası romanlar, Batıdan aldığımız klasik romanın yapısı içindedir. Ama yazdıkları konular anlattıkları insanlar, bizim insanlarımızdır. Ben diliyle, anlatımıyla, kurgusuyla, anlattığı gerçekliği ile bizim olan Türk romanını yazmaya çalıştım. Örneğin Yaşar Kemal’de bu vardır. Ortaya koyduğu romanların, batıdan ayrılan farklı bir yanı vardır. Ben de bizim romanımızı yazmak istedim” dedi.


Söyleşi sonunda gelen soruları da yanıtlayan Hidayet Karakuş, okuyucuları için kitaplarını da imzaladı.



Edebi kazıların bu ayki konuğu Hidayet Karakuş oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TBB 35 aracı düzenlenen törenle belediye başkanlarına teslim etti Ankara’da Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen törenle 35 araç belediye başkanlarına teslim edildi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında açılan soruşturmaya ilişkin, “Hukukçularımızdan da bana net bir vakit iletilmemişti. O yüzden ben bu hafta demiştim. Muhtemelen adliye kaynaklarından da böyle bir bilgiye ulaşıldı ki böyle bir şey duyuruldu. Saat 10.00’daysa gideceğiz” dedi. Türkiye Belediyeler Birliği tarafından Ankara’da düzenlenen törenle 35 araç sembolik anahtarlarla belediye başkanlarına teslim edildi. Törene katılan TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, törenin ardından basın mensuplarının hakkında açılan soruşturmaya ilişkin sorularını cevapladı. İmamoğlu, “Bu hafta olduğu konuşulmuştu. Hukukçularımızdan da bana net bir vakit iletilmemişti. O yüzden ben bu hafta demiştim. Muhtemelen adliye kaynaklarından da böyle bir bilgiye ulaşıldı ki, böyle bir şey duyuruldu. Saat 10.00’daysa gideceğiz. Ne konuştuğumuzu biliyoruz. Defalarca, milyonlarca kez izlenmiştir. Milletimizin evlatlarını koruma, adil bir Türkiye’de yaşamalarını sağlama bilinciyle hareket ettiğimizi, hukuksuzlukları yapanların dahi çocuklarını, evlatlarını, torunlarını en üst seviyede koruyacak, adil ve demokratik adaletin bağımsız yargı tarafından uygulandığı bir ülkeyi var etme mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Bu evlatların içerisinde bu hukuksuzluğu yapanların evlatları da vardır. Evlatlarımıza adil bir Türkiye’yi yaşatmak ve emanet etmek istiyoruz. Cümlemi tekrar ediyorum ki ne olduğu anlaşılsın diye. Bazıları birkaç kerede anlayamıyor. Çok defa tekrarlamak lazım” diye konuştu. “Geniş hatlarıyla bir rapor bakana sunuldu” İmamoğlu, belediyelerin borçlarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yaptığı görüşmeye ilişkin de, “Son encümen toplantımızda bunu da konuştuk. Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının nazik talebimizi kabul edip, organize ettiği toplantıdan sonra ekipler çalışmayı ilk etapta yaptılar. Şu anda geniş hatlarıyla bir rapor bakana sunuldu. Sayın bakanımızın oluşturduğu heyet çalışmalarını buna yönelik yapacak. Bir kez daha bir araya gelecekler. Oluşacak sonuca göre de özellikle belediyelerin ödeyebilecekleri bir yapılandırmayla, takas yöntemlerinin değerinde gayrimenkul alınmasıyla ilgili farklı detayları da içeren bir biçimde son aşamada kendisiyle yine buluşmak istediğimizi iletmiştik. Bu çerçevede umarım bu sorunu sulh içerisinde ama sürdürülebilir olması kaydıyla, yani belediyelerle ilgili şu yapılandırmayı yaptım, eğer geliri onu ödeyecek seviyede değilse yine anlamlı olmuyor. Dolayısıyla bunu da önceleyen bir kavramla talebimizi iletmiştik. İnşallah bu şekilde bir sonuç alırız, biz de hem yerel yönetimlere duyururuz hem de bakana bu çabası için teşekkür ederiz” açıklamasında bulundu.