EĞİTİM - 21 Ekim 2024 Pazartesi 10:39

Bursa Öğretmen Akademilerinde yeni dönem başladı

A
A
A
Bursa Öğretmen Akademilerinde yeni dönem başladı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın özgün projelerinden Öğretmen Akademileri’nde yeni dönem başladı. Bursa Öğretmen Akademileri geçen dönem 3 bin 500 öğretmeni ağırladı. Bu dönem sayının iki katına çıkması bekleniyor.


Öğretmen Akademileri çerçevesinde kurulan Bursa Edebiyat Akademisi’nin ilk konuğu yaşayan en büyük Türk şairlerinden Hüseyin Atlansoy oldu. Yıldırım Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen program yoğun katılıma sahne oldu. Yunus Emre’den başlayarak günümüze kadar gelen Türk şiirinin aşamalarını ele alan Atlansoy; şiirin diriltici, sağaltıcı ve yöneltici özelliklerini Yunus Emre, Şeyh Galip, Mehmet Akif, Yahya Kemal, Nazım Hikmet, Ziya Osman Saba, Necip Fazıl, Sezai Karakoç gibi şairler örneğinde ele aldı. Yakın döneme mührünü vuran Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, İsmet Özel, Cahit Koytak gibi isimlerin önemine dikkat çeken Atasoy, “Şiir uzun süre sıfatlarla ilerledi. İkinci Dünya savaşından sonra İkinci Yeni ile sıfatsözden fiilsöze ilerledi şiirimiz. Bir anlamda İkinci Yeni ile şiirimize matematik bilen adamlar girdi” şeklinde konuştu.


Programa ev sahipliği yapan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da restorasyonu tamamlanarak halkın hizmetine açılan Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi hakkında bilgi verdi. Bu yeni merkezin sanat, edebiyat ve düşüncenin Bursa’daki önemli merkezlerinden biri olmasını amaçladıklarını belirten Başkan Yılmaz özellikle öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen akademi faaliyetlerine ev sahipliği yaptıklarından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Başkan Oktay Yılmaz program sonunda Şair Hüseyin Atlansoy’a hediye takdim etti. Program katılımcılarına da Yıldırım Belediyesi yayınlarından kitaplar hediye edildi. Program toplu fotoğraf çekimi ve imza etkinliği ile sona erdi. Bursa Edebiyat Akademisi kapsamında bu dönem yirmiyi aşkın şair ve yazar Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi’nde ağırlanacak. Faaliyetlere öğretmenlerin yanı sıra edebiyata ilgi duyan Bursalılar da katılabiliyor.



Bursa Öğretmen Akademilerinde yeni dönem başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Mimar Sinan tarafından inşa edilen 450 yıllık camide ney dersleri veriliyor Hatay’da Mimar Sinan tarafından inşa edilen 450 yıllık 2. Selim Camii’nde çocuklara ney dersi veriliyor. Hatay’ın Payas ilçesinde 1574 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’ndeki 2. Selim Camii’nde 450 yıldır vatandaşlar ibadet etmeye devam ediyor. Tarihi camide ney dersleri de veriliyor. 10 yıldır ney üfleyen ve 5 yıldır da kendi neyini yapan caminin 37 yaşındaki imam hatibi İbrahim Gülcü, camiye gelen çocuklara ücretsiz ney kursu veriyor. İmam hatip İbrahim Gülcü, “Yaklaşık 15 yıl önce bir arkadaşım vesilesiyle ney üflemeye merak saldım ve 10 yıldır da ney üflerim. Daha sonrasında üretime merak saldım. Kendi neyimi üretmeyle ilgili bir hayalim vardı. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi camimizin bahçesindeki imam odasında üretime başladım. Üretip üflediğim sırada yanıma gelen öğrencilerim merak ettiler ve onlara da ney yapımını ücretsiz olarak öğretiyorum. Cami cemaati, yerli ve yabancı turistler de merak ettiler. Cami cemaatindeki 15 çocuğa hem üfleme hem de açmayla ilgili dersler vermeye başladık. Onlar da kendi neylerini açabiliyorlar. Cami içerisinde vakit namazlarında mikrofon kullanmasak da çok doğal bir akustiği var ve neyi üflerken de bunu hissediyoruz. Camide ses her yere eşit şekilde yayılıyor. Üflediğimiz eserler ve ilahiler cemaatin hoşuna gidiyor. Yaklaşık 5 yıl önce kendi neylerimi üretmeye başladım. Herkesin hayali aslında kendi neyini açmaktır. Kendi hocalarım ve ustalarımla istişare ve gerekli malzemeleri de tedarik ederek neyin yolculuğuna biz de şahit olduk. Camimiz 1574 yılında ibadete hazır hale gelerek, Osmanlı’nın baş mimarı Mimar Sinan tarafından yapıldı” ifadelerini kullandı. "Neyin akustiği insanı farklı diyarlara götürüyor" 13 yaşındaki Kadir Efe Ocak, “Ney çok önemli bir sanat eseri ve İbrahim hocamız da bizlere en güzel şekilde öğretiyor. İbrahim hocamız bize ney açmayı ve üflemeyi öğretiyor. Neyin akustiği insanı farklı diyarlara götürüyor. Ney yapmak ve üflemek farklı bir duygu” dedi.