GÜNDEM - 13 Ocak 2025 Pazartesi 12:02

Bursa İtfaiyesi’nden 21 bin olaya müdahale

A
A
A
Bursa İtfaiyesi’nden 21 bin olaya müdahale

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 2024 yılında kent genelinde 10 bin 458’i yangın, 10 bin 861’i arama kurtarma ve 354’u diğer itfaiye olayları olmak üzere toplam 21 bin 673 olaya müdahale etti. Toplam 5889 olayla arazi otluk ve çöplük yangınları ilk sırada yer alırken, bunu 1436 olayla konut yangınları takip etti. İtfaiyenin verilerine göre, Bursa’da 3300 olayla en fazla itfaiye olayının yaşandığı gün ise perşembe oldu.


2024 yılında 21 bin 673 olaya müdahale


Vatandaşın can ve mal güvenliğinin korunması bakımından belediyelerin hayati önem taşıyan hizmet alanlarından birini oluşturan itfaiye, yaptığı hizmetlerle Bursalılara güven vermeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından ekip ve ekipman anlamında ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli güçlendirilen İtfaiye Daire Başkanlığı, Bursa’da toplam 695 personelle hizmet veriyor. Bütünşehir uygulamasının ardından merkeze uzak bölgelerde gönüllü itfaiyecilik uygulamasıyla 755 gönüllüyü de alev savaşçıları arasına katan İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, 2023 yılında 20 bin 767 olaya müdahale ederken, bu sayı 2024 yılında 21 bin 673’e çıktı.


Saatte bir yangın çıkıyor


Bünyesindeki 140 itfaiye aracının yanında 80 gönüllü istasyonda 155 traktör arkası su tankeri ve 9 itfaiye aracıyla hizmetlerini yürüten Bursa itfaiyesi, 2024 yılında il genelinde 10 bin 458 yangın, 10 bin 861 arama kurtarma ve 354 diğer itfaiye olaylarına müdahale etti. Bu verilere göre, 2024 yılında günde 28,6, saatte ise ortalama 0.47 yangın çıktı. Yine trafik kazaları, insan ve hayvan kurtarma faaliyetleri kapsamında günde 26,6, saatte 0,44 arama kurtarma çalışması yapıldı.


En çok itfaiye olayı Osmangazi’de yaşandı


En çok itfaiye olayı 5 bin 577 ile Osmangazi’de yaşanırken, onu 3 bin 428 olayla Nilüfer, 3 bin 285 ile Yıldırım, 2 bin 122 olayla İnegöl ve 1378 olayla Gemlik takip etti. En fazla yangın 5889 ile arazi otluk ve çöplük alanlarında çıkarken, 1436 konut yangını, 749 taşıt yangını, 193 de orman ve fidanlık alan yangını yaşandı. 2024 yılında 937 trafik kazasına müdahale edilirken, 6700 hayvan kurtarma ve 2094 insan kurtarma faaliyeti yapıldı.


En riskli gün Perşembe


Bursa itfaiyesinin yıllık veri değerlendirmesine göre, itfaiye olayları açısından en riski günün perşembe olduğu ortaya çıktı. Yıl boyunca 3300 ile en fazla olay perşembe günleri yaşanırken, cumartesi günleri 3223, pazar günleri 3109, pazartesi günleri 3081, salı günleri 3037, cuma günleri 2970 ve de çarşamba günleri 2953 olaya müdahale edildi.


183 vatandaş boğulmaktan kurtarıldı


Yine 2024 yılında 305 kurumda 50 bin 106 kişiye temel yangın eğitimi verilirken, 2 bin 315 işyerine itfaiye raporu verildi ve 309 işyerinde de yangın önlem denetimi yapıldı. Geçen yılın verileriyle günde en az 59 olaya müdahale eden itfaiye ekipleri, sadece yangınlarda değil can kurtarma hizmetiyle denizlerde de önemli bir performans gösterdi. Bursa sahillerinde 27 noktada 90 personel, 7 bot ve 2 jet ski ile hizmet verilen can kurtarma hizmeti sayesinde, yaz sezonunda 183 vatandaş boğulmaktan kurtarıldı.


Sadece Bursa’da değil ihtiyaçlar doğrultusunda il dışında da önemli çalışmalara imza atan Bursa itfaiyesi, Aydın’daki Söke ilçesinde bulunan kâğıt fabrikası yangınına 3 araçla ve 6 personelle, İzmir ili Karşıyaka ilçesinde çıkan orman yangınına 1 araç ve 2 personel ile müdahale etti.


“İtfaiye grubumuzu güçlendiriyoruz”


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, vatandaşları her türlü yangın ihtimaline karşı tedbirli ve dikkatli olmaya davet ederken, itfaiye grubunu güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi. Yangınlara kısa süre içinde müdahale etmenin Bursalılara karşı en önemli sorumluluklarından biri olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Bölgemizde, özellikle son zamanlarda orman yangınlarının artışı, dikkatsizlik sonucu fabrika ve benzeri alanlarda çıkan yangınlar nedeniyle de itfaiye grubumuzu güçlendiriyoruz. Benimsemiş olduğumuz insan öncelikli yönetim anlayışımızla Bursa itfaiye grubu olarak hem makine parkımızı hem de çalışan arkadaşlarımızın sayılarını artırmaya devam edeceğiz” dedi.



Bursa İtfaiyesi’nden 21 bin olaya müdahale

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenler Radyo Akademisi yeni mezunlarını verdi Radyo programcılığına ilgi duyan gençleri bir araya getiren Esenler Radyo Akademisi, yeni mezunlarını verdi. Akademinin kapanış törenine katılan duayen radyo programcıları, çiçeği burnunda mezunlara katılım belgelerini verdi. Esenler Belediyesi tarafından radyo programcılığına ilgi duyan gençleri bir araya getiren Esenler Radyo Akademisi final yaptı. Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen akademinin kapanış törenine, Esenle Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı, Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV) Genel Sanat Yönetmeni Abdülbaki Kömür, duayen radyo programcıları, akademi eğitmenleri ve öğrencileri katıldı. Yapılan konuşmaların ardından sertifikalarını alan öğrenciler, akademiden duydukları memnuniyeti dile getirdi. "Çok özel ve güzel bir proje" Akademi eğitmenlerinden Özlem Başak, “Daha öncesinde radyo programcılığı ve haber spikerliği yaptım. Şu anda da Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV)’nde diksiyon, beden dili ve hitabet eğitimleri veriyorum. Radyo Akademi çok özel ve güzel bir proje. Arkadaşlarımız bu akademiden çok fayda sağladılar. Katılamayanlar da bu fırsatı kaçırmamalı ve takipte kalmalı” ifadelerini kullandı. "Asıl mesleğim öğretmenlik" Akademide eğitim alan Merve Küçük, asıl mesleğinin öğretmenlik olduğunu söyleyerek “Bir ortaokulda öğretmenlik yapıyorum. Yaklaşık dört hafta Esenler Radyo Akademisi’nde dersler aldım. Ben çok güzel bir süreç geçirdim. Çok fazla şey öğrendim. Hocalarımız bizlerle çok ilgilendiler. Bizlere hem motivasyon hem destek sağladılar. Bu eğitimlerin sonunda kendimi çok daha iyi hissediyorum. Umarım gelecekte de çok iyi işler başarırım. Bizlere bu imkânları sunan Esenler Belediyesine ve Radyo Esenler’e çok teşekkür ediyorum” dedi. Öğrencilerden Ömer Faik Tan ise “Yaklaşık üç yıldır gazetecilik yapıyorum. Radyo programcılığına dair bir hayalim hep vardı. Hep merak ediyordum. Bu nedenle Esenler Radyo Akademisi’nde eğitim aldım. Radyo Esenler’e ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanarak duydukları memnuniyeti dile getirdi.
İstanbul Sultangazi’de İmam Bozkurt’u silahla vurarak öldüren 2 şüpheli tutuklandı Sultangazi’de İmam Bozkurt’u (30) silahla vurarak öldürdükten sonra Sakarya’da yakalanan şüpheli Ferhat İ. ile olay sırasında kaçmasına yardımcı olan suç ortağı R.A.(22) emniyetteki tamamlanan işlemlerin ardından sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandı. Olay, 9 Ocak tarihinde saat 08.30 sıralarında Sultangazi İsmetpaşa Mahallesi’nde meydana gelmişti. İmam Bozkurt (30), sokakta uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Polis ekipleri, güvenlik kamerası görüntülerini incelediğinde saldırının Ferhat İ. tarafından gerçekleştirildiğini tespit etmişti. Emniyet kayıtlarında, 10’u kasten yaralama olmak üzere toplam 20 suç kaydı bulunduğu öğrenilen Ferhat İ., cinayetin ardından Sakarya’ya kaçmıştı. Ekiplerin adresini belirlediği şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştı. Cinayetin detayları ortaya çıktı: Akrabalarını arayıp “intikam aldım’ demiş Polis ekipleri, yakalanan şüpheliyi İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü’ne getirdi. Emniyetteki işlemleri esnasında Ferhat İ., kaçmasına yardımcı olan R.A.’nın (22) adını verdi. Ekipler cinayette adı geçen diğer şüpheli R.A.’yı yakalamak için çalışma başlattı. Teknik ve fiziki takibin ardından R.A. da yakalandı. Polis ekiplerinin çalışmalarının devamında, İmam Bozkurt’un 2023 yılında Ferhat İ.’yi Diyarbakır’da ayaklarından silahla vurarak yaraladığı tespit etti. Şüpheli Ferhat İ.’nin, İmam Bozkurt’u silahla vurduktan sonra Diyarbakır’da bulunan akrabalarını arayarak “İntikam aldım” dediği öğrenildi. Yakalanan 2 şüpheli, emniyetteki tamamlanan işlemlerin ardından sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.