EKONOMİ - 02 Kasım 2024 Cumartesi 10:09

Bingöl’den ülke ekonomisine 257 milyon dolarlık katkı

A
A
A
Bingöl’den ülke ekonomisine 257 milyon dolarlık katkı

Bingöl’ün Genç ilçesinde yaklaşık 4 yıl önce inşa edilen Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali’nde 465 bin hane enerji ihtiyacını karşılarken, ülke ekonomisine 257 milyon dolarlık katkı sağlanıyor.


Genç ilçesinde kurulan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali’nde, hidroelektriğe entegre bin 100 dönüm atıl arazide 200 bin fotovoltaik panel bulunuyor. Hidroelektrikten elde edilen enerjinin hibrit teknolojisi kullanılarak güneş santraliyle birleştirildiği ve kurulu gücü 500 megavat olan tesiste, yaklaşık 200 bin panelden de 1 saatte 80 megavat üretim sağlanıyor. Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali’nde kurulduğu günden bu yana 4 milyar kilovatsaat elektrik üretilirken, bununla da 465 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılandı ve ülke ekonomisine de 257 milyon dolarlık katkı sağlandı.


Hayata geçirilen HES ve GES’lerle ilgili konuşan Kalehan İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı, "Hibrit tesisler aynı bağlantı noktasından sisteme bağlı birden fazla kaynak ile su, rüzgar, güneş gibi enerji üreten tesislere hibrit enerji üretim tesisleri diyoruz. Aşağı Kaleköy hibrit tesisimiz su ve güneşten oluşan bir tesis. Hibrit tesislerin en büyük faydası bizim açımızdan ve sistem açısından eksik kapasitemizi tamamlama imkanı buluyoruz. Burada 500 megavat HES üretiminin yanı sıra 80 megavat da GES üretimini bize sunuyor. Fakat bu üretimi aynı anda imkanımız maalesef yok. Kurulduğumuz günden bu yana takriben 4 milyar kilovat saat enerji ürettik. Bununla da 465 bin hane olmak üzere 365 bin kişinin enerji ihtiyacını karşıladık. Ülke ekonomisine de 257 milyon dolarlık katkı sağladık" dedi.



"Avrupa ile paralel çalışıyoruz"


Avrupa ülkeleriyle paralel çalıştıklarını ifade eden Yazıcı, "Biz bu enerjileri Aşağı Kaleköy’den, Yukarı Kaleköy, Beyhan, Karakoçan, Diyarbakır, ve Tatvan trafo merkezlerine gönderiyoruz. Bu gönderme işlemleri de bin 45 direk ve 450 kilometrelik hatlarla yapıyoruz. Bu sistemle de Bulgaristan’dan 2, Yunanistan’dan 1 hat olmak üzere Avrupa ülkelerine enerji göndermiş oluyoruz. Yani Avrupa Birliği ile paralel çalışıyoruz diyebiliriz" şeklinde konuştu.



Bingöl’den ülke ekonomisine 257 milyon dolarlık katkı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay 90 yaşındaki adam, 70 yıldır plak ve CD satarak mesai yapıyor Hatay’da çalışma azmiyle takdir toplayan 90 yaşındaki Şerafettin Kaska, 70 yıldır plak ve CD satarak ekmek parasını kazanıyor. İskenderun ilçesi Şehit Pamir Caddesi’nde esnaflık yapmaya başlayan 90 yaşındaki Şerafettin Kaska, uzun yıllar aynı iş yerinde plak ve CD satarak ekmek parasını kazandı. İş yerinin yıkılmasıyla aynı noktada seyyar olarak CD satmaya devam eden Kaska, 70 yıldır bitmeyen çalışma azmiyle takdir topluyor. İlerleyen yaşına rağmen çalışmaktan vazgeçmeyen Kaska, bölgenin ilk plakçılarından birisi olmasıyla da biliniyor. 90 yaşındaki Şerafettin Kaska, plak ve CD satarak ekmek parasını kazandığını belirterek, “Ben 70 yıldır plak işi yapıyorum, iş yerimin yıkılmasıyla ben de burada kaldım ve sabah saat 08.00 akşam 19.00’a kadar burada CD satıyorum. İş yerimin bulunduğu bu caddeyi biz kurduk diyebilirim. Ortalama olarak 50 yıldır buradayım. İş yerimin yıkılmasıyla yeni sahibi burada oturabilirsin dedi ve ben de burada Şeref Plak ismini halen yaşatıyorum. İskenderun’a zamanında tek plak evi olarak Zeki Müren, Bülent Ersoy ve Hamiyet gibi birçok plağı ben satardım. İskenderun’a Zeki Müren’in kaseti gelecek diye halk bekliyordu bir kamyon buraya kaset geldi, burası bir bayram yeri oldu. O zaman emniyet amiri geçiyordu, Şeref Plak’ın önünden karakola gidiyordu. Şeref Plak’ın önünün çok kalabalık olduğunu söyleyince polisler vatandaşın kaset beklediğini söyledim. İstanbul’dan buraya gelirdi, otobüslerle plak alır akşam geri giderlerdi. Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan hep bana gelirlerdi” ifadelerini kullandı.