EKONOMİ - 21 Eylül 2024 Cumartesi 13:16

Manyas Ovası’nda çeltik hasadı başladı

A
A
A
Manyas Ovası’nda çeltik hasadı başladı

Balıkesir’in Manyas ilçesinde 80 bin dekarlık alanda çeltik hasadı başladı.


Ülkemizin önemli çeltik üretim merkezlerinden biri olan Manyas’ta, mayıs ayında ekimi yapılan çeltiklerin 120 günlük yetişme sürecinin ardından hasada başlandı. Verimlerin üreticiyi sevindirdiği bölgede, fiyat dengesinin sağlanması ve üreticinin mağdur olmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yapması bekleniyor. Geçen yıl 70 bin dekarda ekim yapıldığını belirten Manyas Ziraat Odası Başkanı ve çeltik üreticisi Kudret Özden, yaptığı açıklamada şunları söyledi:


"Verimlerimiz oldukça iyi. Kendim de 500-600 dekarlık bir alanda çeltik ekimi yapıyorum. İki çeşit çeltik ektik; orta taneli (Osmancık) ve iri taneli (Baldo) çeşitleri. Ortalama verim, biçtiğim alanlarda dekara 850-900 kilogram arasında değişiyor. Şu anda tüccarlar, orta taneli çeltiği 22-23 lira, iri taneli baldo türünü ise 28 liradan alıyorlar. Fiyatlar 2-3 lira daha yüksek olsa daha iyi olurdu. İlçemizde sulama alanları arttıkça çeltik ekimi de buna paralel olarak artıyor. Ancak maliyetlerimiz çok yüksek; bir dekarlık maliyet 13-14 bin lira arasında. Tarla kira bedelleri ise dekar başına yıllık 4 bin ile 8 bin lira arasında değişiyor. Bu yıl biçerdöver ücretini de dekar başına 800 lira olarak belirledik" dedi.


Üretici Ekrem Erdoğan ise, "Efe cinsi çeltik biçiyoruz, verimler güzel, 800-900 kilogram arasında verim alıyoruz, Allah bereket versin. Ancak maliyetlerimiz çok yüksek; bir dönümün maliyeti 15 bin lirayı buluyor. Fakat fiyatlar beklentimizin altında kaldı. 25 liradan aşağı düşmez diyorduk, şu anda 22,5 liradan alıyorlar. Ofisin açılmasını bekliyoruz. Geçen yıl zaten 22 liradan satış yapmıştık" dedi.



Manyas Ovası’nda çeltik hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir BASKİ, son 5 yılın ihalelerini mercek altına alıyor Gerçekleştirdiği çalışmalarla Balıkesir genelinde neredeyse tüm altyapının en az 40 yıllık olduğunu tespit eden BASKİ ekipleri, önceki yönetimin bıraktığı 6 milyar liraya yakın borca rağmen altyapıya yatırım yapmaması üzerine kamu zararı şüphesiyle doğrudan teminle yapılan alımlar da dahil son 5 yılda yapılan tüm ihale süreçlerini, kuracağı Kayıp Kaçak Komisyonu’nda mercek altına alacak. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Balıkesir Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (BASKİ), şehir genelinde gerçekleştirdiği altyapı tespit çalışmaları doğrultusunda neredeyse tüm şehrin altyapısının 40 yıllık olduğunu belirledi. Önceki dönemden devralınan 6 milyar liralık borca rağmen altyapının yenilenmediği sebebiyle BASKİ yönetimi, eski ihalelerin incelenmesi amacıyla komisyon kurma kararı aldı. BASKİ yönetimi, önceki yönetim tarafından özel bankalardan yapılan milyarlarca liralık borçlanmaya rağmen altyapıya yatırım yapılmadığının tespit edilmesi üzerine kamu zararı şüphesiyle doğrudan teminle yapılan alımlar da dahil son 5 yılda yapılan tüm ihale süreçlerini, kurulan Kayıp Kaçak Komisyonu’nda inceleyecek. Komisyon çalışmalarını bağımsız bir şekilde gerçekleştirecek Komisyonun çalışmalarının bağımsız bir şekilde titizlikle yürütüleceğini vurgulayan BASKİ yönetimi, bu adımın kuruma olan güveni pekiştirmek ve kamu kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla atıldığını belirtti. İncelemelerin ardından elde edilen bulgular, kamuoyuyla paylaşılacak.
Nevşehir Prof. Dr. Haluk Aydın Topaloğlu: "Tüm çocuklarımız eşit şekilde ilaçlara erişim sağlayabilmeli" Türkiye Çocuk Nörologları Nevşehir’in Avanos ilçesinde düzenlenen VII. Geleneksel Çocuk Nöromusküler Hastalıklar Kongresinde konuşan Prof. Dr. Haluk Aydın Topaloğlu, "Türkiye’de bulunan tüm çocukların eşit şekilde ilaçlara eşimi sağlanmalı. Bunun dışındaki bireysel çözümler eksik niteliktedir" dedi. VII. Nöromusküler Hastalıklar Kongresi Düzenleme Kurulu ve Nöromusküler Hastalıklar Araştırma Derneği tarafından düzenlenen ve Türkiye’den 126, İngiltere’den 1 misafir araştırıcının katıldığı kongrede, musküler distrofiler, spinal musküler atrofi, metabolik hastalıklar, nörogenetik hastalıklar, myopatiler, fizyoterapi prensipleri gibi konular ayrıntıları ile gözden geçirildi. Her yıl olduğu gibi moleküler tedaviler, yani gen ve ekzon tedavileri de uzun oturumlarda ele alındı. VII: Nöromusküler Hastalıklar Kongre Düzenleme Kurulu adına açıklamada bulunan Prof. Dr. Haluk Aydın Topaloğlu, "Uzun yıllardır çocukluk çağı nöromüsküler hastalıklarına gönül veren, her yeni tedaviyi heyecanla yakından takip eden ve güçlü bilimsel kanıtlar olduğunda onaylayan araştırıcıların ortak görüşü olarak önem verdiğimiz bir hususu paylaşmak isteriz: modern tedavi geliştiren ve güncel olarak bunun geçerliliğini öne süren tüm ilaç üreticilerini ellerindeki yayınlanmamış büyük veri, uzun süreli izlem ve ciddi tıbbi dergilerde yayınlanmış makalelerle ülkemizin sağlık idarelerine başvurmaya ve lisans almaya yönelik uğraş sürecine girmeye davet ediyoruz. Ancak bu şekilde tüm çocuklarımız eşit şekilde ilaçlara erişim sağlayabilecektir. Bunun dışındaki bireysel çözümler eksik niteliktedir" dedi. DMD aileleri derneği sözcüsü İlker Karcı da açıklamasında, "Sağlık Bakanlığının görevlendireceği Bilim Kurulu, DMD için geliştirilen tüm ilaç verilerini ayrıntılı bir şekilde incelemeli; etkili, güvenli tedavi seçeneklerini belirlemelidir. İlaç firmaları, sunacağı veriler ile objektif bir karar sürecinin işletilmesine imkan tanımalıdır. Bu tedaviler, yarar görecek tüm hastalara devlet güvencesi altında, zaman kaybetmeden sunulmalıdır. Yardım kampanyaları çözüm değildir. Bireysel yöntemlerle adil bir çözüme kavuşamayız" ifadelerini kullandı.
Bartın Gençlerin rotası ’Çeşm-i Cihan Amasra’ oldu i Cihan’ yani dünyanın göz bebeği olarak nitelendirdiği Bartın’ın Amasra ilçesi oldu. Esenler Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ve İstanbul’un Esenler ilçesinde ikamet edenlerin başvurabildiği gezi programının bu yılki ilk turu Bartın’ın Amasra ilçesine düzenlendi. Uzman rehberler eşliğinde gerçekleşen günübirlik organizasyonla gençler, Fatih Sultan Mehmet Han’ın Çeşm-i Cihan yani dünyanın göz bebeği olarak nitelendirdiği Amasra’yı gezdi. Gençler, son dönemlerinde tarihi, doğası, denizi ve kültürleriyle yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelen Amasra’yı yakından tanıma fırsatını buldu. 50 gencin yer aldığı kafile ise Amasra Kalesi, Kemere Köprüsü, Çekiciler Çarşısı, Amasra Müzesi, Fatih Cami’nin yanı sıra Bartın’ın Ulukaya Şelalesi ve Kanyonu, Güzelcehisar Lav Sütunları, Gürcüoluk Mağarası, Tabiat Parkı gibi doğal güzellikleri de yakından keşfetti. Düzenlenen geziye katılan gençler, Bartın ve Amasra ilçesini çok sevdiklerini dile getirerek Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve belediye görevlilerine teşekkür etti. Proje hakkında bilgi veren ve gezide yer alan belediye görevlilerinden Aylin İzmir ise, Esenler ilçesinde oturan toplam 70 bin kişinin Bartın’ın yanı sıra Trabzon, Mardin, Nevşehir, Şanlıurfa, Diyarbakır, Konya, Bilecik, Edirne, Bursa, Çanakkale, Kars, Ardahan gibi birçok şehri gezdiğini ifade etti.