EKONOMİ - 25 Aralık 2024 Çarşamba 10:07

Cankurtaran Tüneli’nden ülke ekonomisine 6 yılda 2,5 milyarlık katkı

A
A
A
Cankurtaran Tüneli’nden ülke ekonomisine 6 yılda 2,5 milyarlık katkı

Artvin’in Hopa ve Borçka ilçeleri arasında yer alan 1 Mart 2018 yılında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından hizmete açılan ve 5 bin 228 metre uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun ikinci çift tüplü tüneli olan Cankurtaran Tüneli, 6 yılda ekonomiye 2,5 milyar TL’lik katkı sağladı.


Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan bu stratejik geçit, yıllık 315 milyon TL zaman tasarrufu sağlarken, daha kısa mesafe ve azalan yakıt tüketimi ile yakıttan da 103 milyon TL kazanç elde edilmesini mümkün kılıyor.


Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Bakan Abdulkadir Uraloğlu, tünelin sağladığı yıllık 418 milyon TL tasarrufun yanı sıra çevreye de önemli katkılar sunduğunu belirtti. Her yıl yaklaşık 8 bin ton karbon emisyonu azaltılarak çevre kirliliğinin önüne geçildiğini vurguladı.


Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:


“Tünel sayesinde yıllık 315 milyon TL zaman, 103 milyon TL ise yakıt tasarrufu sağlanıyor. Karbon emisyonunu 8 bin ton azaltıyoruz. Milletimize olan sevdamız ile gece gündüz çalışarak yolları kısaltıyor, gönülleri birleştiriyoruz.”



Vatandaşlar memnun


Bölge halkı ve şoför esnafı, Cankurtaran Tüneli’nin yaşamlarını kolaylaştırdığına dikkat çekti. Yöre halkından Emin Üçüncü, “Bu tünel bizim için çok önemli. Özellikle kış aylarında yaşadığımız çile sona erdi. Eski yol artık gezinti amaçlı kullanılabiliyor. Borçka-Hopa arasındaki mesafe kısaldı ve daha güvenli hale geldi” derken, Bülent Çelik ise “Kış aylarında büyük zorluk çekiyorduk. Bu proje bizim için çok değerli. Devamını bekliyoruz” diye konuştu.


Erhan Sarı, “Hopa-Borçka arasındaki tünel büyük bir yatırım oldu. Kışın Cankurtaran Dağı’nda yaşanan kazalar önemli ölçüde azaldı. Artık ulaşım daha kolay ve güvenli. Halk çok memnun” ifadelerini kullandı.


Borçka Şoförler Odası Başkanı Nusret Kambur, “Cankurtaran Tüneli, yıllarca karda mücadele ettiğimiz zorlukları ortadan kaldırdı. Ancak bağlantı yollarımızın tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.


Borçka Dolmuşçular Durağı Başkanı İsrafil Sarıoğlu da, “Tünel en çok dolmuşçu esnafının işini kolaylaştırdı. Eskiden kar yağınca Hopa’ya inmek saatler sürüyordu. Şimdi kısa sürede ilçeye varıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diyerek memnuniyetini dile getirdi.



Cankurtaran Tüneli’nden ülke ekonomisine 6 yılda 2,5 milyarlık katkı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara CHP Genel Başkanı Özel, HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan’ı ziyaret etti CHP Genel Başkanı Özgür Özel, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı ziyaret etti. Özel, 2025 için asgari ücretin belirlenmesinin ardından HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı ziyaret etti. HAK-İŞ Genel Merkezi’ndeki ziyaretin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Asgari ücretin yeterli olmadığını belirten Özel, "Devletin belirlediği enflasyon oranı yüzde 48, ancak asgari ücretlinin enflasyonu yüzde 78. Bu fark, asgari ücretlinin alım gücünü daha da düşürüyor. Bugün 22 bin liralık asgari ücret, gerçekte 10 bin liranın altındaki bir alım gücüne denk geliyor. Hükümet bu rakamlarla halkı gözden çıkardığını açıkça gösteriyor" ifadelerini kullandı. "Sivil topluma, emekçilerin sesinin yükselmesine güç vereceğiz" Cumartesi günü Ankara’da 66 sivil toplum örgütünün çağrısıyla yapılacak olan mitinge katılacaklarını söyleyen Özel, "Bütün Cumhuriyet Halk Partilileri Tandoğan’daki mitinge davet ediyorum. Oraya etkin bir katılım göstereceğiz. Sivil topluma, emekçilerin sesinin yükselmesine güç vereceğiz" dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının değiştirilmesi gerektiğini söyleyen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Tüm yönleriyle eksik bir Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapısının baştan itibaren sağlıklı bir asgari ücret çıkaramayacağı konusunda her seferinde konuşmaya devam ettik. Malaesef biz aralık ayında asgari ücret tartışmalarıyla, sonunda da asgari ücretin nasıl belirlendiği noktasında dün yaşadık ki bu yapıdan sağlıklı bir asgari ücretin çıkması söz konusu değil. Katılımcı değil. Gerçekten çoğulcu bir yapıya sahip değil. Demokratik değil aynı zamanda uzlaşmayı öneren, isteyen bir yapı değil" ifadelerini kullandı. "Asgari ücretin 22 bin 104 lira olarak belirlenmesi bizi de çok şaşırttı ve son derece üzdü" Asgari ücretin yeterli olmadığını belirten Arslan, "Asgari ücretin 22 bin 104 lira olarak belirlenmesi bizi de çok şaşırttı ve son derece üzdü. En azından TÜİK’in rakamlarını dikkate alsanız bile yüzde 45 civarında bir enflasyon söz konusu. Bunun üzerinde bir refah payıyla hiç değilse asgari şartlarda bir belirleme söz konusu olacakken maalesef enflasyonun altında bir rakamın belirlenmiş olması bizi gerçekten üzdü. Çünkü bu bir asgari ücret değil. Bu geçim ücreti, Türkiye’de geçinmenin şartlarını çok iyi biliyoruz" ifadelerine yer verdi.