ÇEVRE - 13 Nisan 2025 Pazar 11:18

Başkan Uysal, "Türkiye tarımı yeniden inşa etmeli"

A
A
A
Başkan Uysal, "Türkiye tarımı yeniden inşa etmeli"

Antalya’da Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, "Tarım" başlığıyla gerçekleşen Forum Muratpaşa’da "Tarım aynı zamanda bir güvenlik sorunu, bir sosyal adalet sorunu, bir sosyolojik sorundur. Bir çevre duruşu, çevreyi koruma metodu, toprağı koruma metodudur. Dolayısıyla devletin babalığını göstereceği alandır" dedi.



Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin demokratik ve kalkınmış bir Türkiye hedefiyle başlattığı Forum Muratpaşa’nın gündeminde bu kez "Tarım" vardı. Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde düzenlenen forumda Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, Ziraat Mühendisi İbrahim Oğuz ve Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği Başkanı Sibel Uyar konuşmacı olarak yer aldı. Forumun moderatörlüğünü ise gazeteci-yazar Meliha Okur üstlendi.



"Tarım, güvenlik sorunudur"


Forum açılışında konuşma yapan Başkan Uysal, tarımın yalnızca bir üretim faaliyeti değil, aynı zamanda toplumun sosyolojik, ekonomik ve çevresel geleceğini belirleyen stratejik bir alan olduğuna dikkat çekti. Dünyada artan nüfusla birlikte güvenli gıdaya ulaşmanın güçlüğünden ve güvenli gıdanın bir ulusal güvenlik sorunu olduğundan bahseden Başkan Uysal, her konuda olduğu gibi dünya üzerinde tarımın ve üretimin de bir kapasitesi olduğunu söyledi. Başkan Uysal, "Dünyanın sınırları var. Sınırlar olunca da biliyorsunuz ki o sınırların içinde en fazla paya sahip olmak için devletlerarası büyük bir mücadele oluşur" dedi.



"Birlikte hareket etmek şart"


Tarımın niteliğinin insanların yaşam kalitesini, istihdam alanlarını ve ekonomiyi doğrudan etkilediğini belirten Başkan Uysal, "Türkiye’mizde dünya ile rekabet edecek ölçüde bir tarım yapılanması yok. Dünyada küçük işletmelerle yapılamayan tek şey tarımdır. Tarım, mutlaka toplu, birlikte hareketle yapılması gereken bir iş. Dünyanın tarım alanında gelişmiş ülkeleri büyük tarımsal işletmelerle bu işi yapar. Büyük kooperatiflerle ve üretici birlikleriyle bu işi yapar" diye konuştu.



"Türkiye 500 Tarım Kooperatifiyle güçlenmeli"


Türkiye’nin dünyayla rekabet edebilir bir tarımsal yapıya sahip olmadığını vurgulayan Uysal, Avrupa’dan örnekler vererek Türkiye’nin tarım alanında uygulaması gerekenleri ise şöyle sıraladı:


"Türkiye’yi derhal çiftçilerin toplu alım, toplu satım yapabilecekleri, toplu üretim yapabilecekleri, yüksek teknolojiyi kullanabilecekleri, yüksek kredi finansman imkanlarına sahip olabilecekleri, uluslararası sistemi takip edebilecekleri, rahat mühendis ve rahat araç gereç bulabilecekleri, algı faaliyeti yürütebilecekleri, bütün hayvancılığı da kapsayacak şekilde 500 tarım kooperatifiyle Türkiye’yi derhal bölüp örgütlemeleri gerekiyor."



"Teknolojik sulama şart"


Tarımda su yönetiminin de hayati önemde olduğunu dile getiren Başkan Uysal, su altyapısının yatırım önceliği olması gerektiğini belirtti. Uysal, "Türkiye’nin su imkanlarını vahşi sulamaya bırakmadan yeniden örgütlemeliyiz. Sulanabilir tüm alanlara su götürülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.



"Teşvike dayanmalı"


Konuşmasında devletin tarımı desteklemedeki rolüne de değinen Uysal, "Tarım sektöründe ithalat bir düzenleme aracı olamaz. Tohum ıslahı, yerli türlerin geliştirilmesi, üretim kalemlerinde ciddi teşvikler şart. Tarım bir devlet politikası olmalı ve üreticiye doğrudan destek verilmelidir" diye konuştu.



"Hollanda’yı geçebiliriz"


Türkiye’de tarım planlamasının yeniden düzenlenmesiyle Avrupa ülkelerine yetişilebileceğini belirten Başkan Uysal, şunları söyledi:


"Dünyada artık aynı bizim 1920-1939 arasında yaptığımız gibi çok ciddi gümrük vergileriyle ülkeler kendi üretimini koruyor. Yani bizim 100 yıl önce uygulayıp kalkınma sağladığımız ve o kalkınmayla İkinci Dünya Savaşı’nda sağ kaldığımız ekonomi modeli, dünyanın da direkt ekonomik modelidir. Bunu ne kadar erken fark edersek o kadar hızlı çiftçimizi köyde tutarız. Çiftçimizi, köydeki yaşantısını, üretimini geliştiririz. Türkiye’de tarım inşası gerekiyor. Bu gerçekleştiğinde Konya kadar toprağı olan Hollanda’yı 10 yıl içinde geçme imkanımız olabilir. İşte o zaman ithalata bağımlı bir tarım sektörümüz olmaz."



"Ulusal ekonomiler geri döndü"


Dünya genelindeki ekonomik dönüşümlere de değinen Başkan Uysal, "90’ların küresel liberal tezleri çöktü. Şimdi dünya yeniden ulusal ekonomilere yöneldi. Ulus devletler, ulusal sınırlar, yerli üretim yeniden önem kazandı. Türkiye de bu değişime ayak uydurmalı" şeklinde konuşmasına devam etti.



"Tarım, toplumun köküdür"


Son olarak tarımın Türkiye toplumu açısından taşıdığı kültürel anlamı hatırlatan Uysal, "Türk milletinin yüzde 90’ı tarım kökenlidir. Bu nedenle tarım, bu toplum için romantik ve anlamlı bir meseledir. Bu alana sahip çıkmak hepimizin görevidir" diyerek konuşmasını tamamladı.



Başkan Uysal, "Türkiye tarımı yeniden inşa etmeli"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Nefessiz kalan öğrenciye okul müdüründen heimlich manevrası Şanlıurfa’da anaokulu öğrencisinin boğazına kaçan yabancı madde, okul müdürünün heimlich manevrasıyla çıkartıldı. Okuldaki güvenlik kameralarına da yansıyan o anların ardından tedbir amaçlı hastaneye götürülen öğrenci, yapılan tedaviyle sağlığına kavuştu. Edinilen bilgiye göre olay, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki Muratlı Anaokulu’nda yaşandı. İddiaya göre, anaokuluna giden 5 yaşındaki Irmak Karataş, çantasında getirdiği metal yabancı maddeyi ağzına koydu. Boğazına kaçan yabancı madde nedeniyle nefessiz kalan öğrenciye ilk müdahaleyi sınıftaki öğretmeni yaptı. Okul müdürünün öğrencinin hayatını kurtardığı anları güvenlik kamerasında Daha sonra koridora çıkartılan öğrencinin yardımına okul müdürü Musa Kaya yetişti. Öğrenciyi kucağına alan Kaya, heimlich manevrası uygulayarak boğazındaki yabancı maddeyi çıkarttı. Okul müdürünün, öğrencisi Irmak Karataş’a heimlich manevrası yaparak hayatını kurtarma anları ise okuldaki güvenlik kameralarına yansıdı. Muratlı Anaokulu Müdürü Musa Kaya, öğrencinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, "Tedbir amaçlı hastaneye götürülen minik kızın sağlık durumunun iyi olduğu belirlendi. Tedavisinin ardından taburcu edilen minik öğrenci, okuluna yeniden gitti. Kızımızın sağlık durumu çok iyi. Bu gün eğitim ve öğretimine kaldığı yerden devam ediyor. Hepimize büyük geçmiş olsun. Allah bir daha böyle bir şey yaşatmasın" diye konuştu.
Düzce Liseliler, tiyatro sahnesinde birincilik için yarıştı DÜZCE (İHA) – Düzce’de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi tarafından organize edilen tiyatro yarışmasında liselerin tiyatro ekipleri birincilik için sahneye çıktı. Hayatlarında ilk kez sahneye çıkan gençlerin heyecanı, performanslarına yansıdı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde gençlik merkezleri aracılığıyla düzenlenen tiyatro yarışmasında, liselerin tiyatro ekipleri kendi yazdıkları senaryolarla sahne aldı. İlk kez tiyatro sahnesine çıkan gençler, büyük bir heyecan yaşadı. Jüri üyeliklerini sinema ve tiyatro oyuncusu Nurullah Çelebi, tiyatro eğitmeni ve oyuncusu Nuri Kaya ile tiyatro oyuncusu Orhan Sarı’nın yaptığı yarışmaya; 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi, Düzce Fen Lisesi ve Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi’nin tiyatro ekipleri katıldı. İyilik ve kötülüğün karşılaştırıldığı bir oyunu sahneleyen Düzce Fen Lisesi tiyatro ekibi, yarışmanın birincisi oldu. "Gençlerde umut her zaman var" Yarışma sonrası konuşan tiyatro oyuncusu ve eğitmeni Nuri Kaya, "Gençleri tiyatro sahnesiyle tanıştırdığı için Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze teşekkür ederim. Bu tür organizasyonlara katılımın çok daha fazla olmasını yürekten istiyorum. Gençlerimizi tiyatro ile ilgilenirken görmek beni mutlu etti. Katılan tüm gençlerimizi kutluyorum. Sanatın bir ucundan mutlaka tutunmalılar. Gençlerde umut var; yeter ki onlara imkan verilsin. Bu imkânları asla kısıtlamamalıyız. Yetkililerden özellikle rica ediyorum, kaynaklarını gençler için seferber etsinler" dedi. "Birinci olan ekip Düzce’yi temsil edecek" Gençlik Merkezi Müdürü Abdülselam Açıkbaş, "Bu yarışmada dereceye giren tiyatro ekiplerimiz, yaz aylarında düzenlenecek bölge yarışmalarında ilimizi temsil edecek. Geçen yıl bir üniversite ekibimiz vardı ancak bu sene katılmadılar. Liselerden üç tiyatro ekibi yarışmaya katıldı. Bu ekipler arasında Düzce Fen Lisesi birinci oldu ve ilimizi bölge finalinde temsil edecek" diye konuştu. "İyi ve kötüyü kıyasladık" Yarışmada birinci olan Düzce Fen Lisesi öğrencisi, tiyatro oyuncusu ve oyunun senaristi Ela Nuray ise sahnenin kolay olmadığını ifade ederek, "Tiyatro sahnesine çıkmak kolay değil ama alışılabilecek bir şey. Özellikle tiyatroya ilgisi olan herkese tavsiye ederim. Oyunun senaryosu tamamen bize ait. İyilik ve kötülüğü karşılaştıran bir hikâye yazmak istedik. Bu, tüm ekip için ilk tiyatro oyunumuzdu. Heyecanlandık ama ‘olursa olur, olmazsa da eğleniriz’ diyerek sahneye çıktık. Önemli olan bunu deneyimlemekti" ifadelerini kullandı.
Amasya TR83 Bölgesi Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Yol Haritası TR83 Bölgesi’nde girişimcilik ekosisteminin daha güçlü, sürdürülebilir ve yenilikçi hale getirilmesi amacıyla Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen "TR83 Bölgesi Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Yol Haritası" saha çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Ajans uzmanları, ekosistemdeki paydaşlarla yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştiriyor, mevcut durum analizi ve gelecek stratejileri üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunuyor. Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat’ı (TR83 Bölgesi) kapsayan bu çalışma, bölge ekosistemindeki aktörlerin görev ve sorumluluklarının, yetkinliklerinin, gelişime açık yönlerinin, ekosisteme katkı düzeylerinin ve iş birliği kapasitesinin ortaya konulmasını ve ekosistemin bütüncül bir anlayışla geliştirilmesi için gerekli strateji, politika, proje ve faaliyetlerin belirlenmesini hedefliyor. Hazırlık çalışmaları kapsamında girişimcilik ekosisteminin mevcut durumunun analiz edilmesi, paydaşların görüşlerinin alınması ve yol haritasına katkı sağlayacak veri tabanının oluşturulması amacıyla Amasya ilinde bir dizi kurum ziyareti gerçekleştirildi. Amasya’da 15-16 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde, Amasya Belediyesi, Amasya Üniversitesi, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Amasya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, KOSGEB Amasya İl Müdürlüğü, Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası (Merzifon TSO) ile Merzifon Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü ve Amasya Yatırım Destek Ofisi ziyaret edilerek, girişimcilik ekosistemine yönelik mevcut kapasite, fırsatlar, karşılaşılan zorluklar ve geleceğe dönük planlanan faaliyetler ile kurum ve kuruluşların girişimcilik odaklı projeleri, gençlerin ve kadınların ekonomik hayata katılımını teşvik eden faaliyetleri ele alındı. Ayrıca, yerel ekonominin çeşitlendirilmesi adına sosyal girişimcilik modelleri ve girişimciliğin farklı alt dalları konusunda değerlendirmeler yapıldı. Girişimcilik kültürünün Amasya’da her geçen gün geliştiği ancak özellikle genç girişimcilerin desteklenmesi, mentorluk mekanizmalarının kurulması ve finansmana erişim olanaklarının artırılması gerekliliği ön plana çıktı. Bunun yanında özellikle yenilikçi girişim modellerinin denenmesi ve başat sektörler haricinde de yatırım yapılması konusunda bir çekince olduğu ifade edildi. Merzifon’da gerçekleştirilen görüşmelerde ise; bölgedeki girişimci potansiyelinin özellikle üretim sektörlerinde ve lojistik sektöründe daha fazla öne çıktığı ilçenin lojistik avantajlarının ve sanayi potansiyelinin yeni girişimler için cazip bir zemin oluşturduğu ifade edilerek, girişimcilere yönelik rehberlik hizmetlerinin artırılması gerektiği dile getirildi. Katılımcı yaklaşım ve yerelden gelen güçle yol haritası şekilleniyor Gerçekleştirilen ziyaretler sonucunda, Amasya ilinde faaliyet gösteren kamu kurumları, yerel yönetimler, meslek kuruluşlarından girişimcilik ekosistemine dair kapsamlı görüşler toplanmış oldu. Elde edilen bilgiler, TR83 Bölgesi genelinde girişimcilik kapasitesinin artırılması, destek mekanizmalarının etkinleştirilmesi ve politika önerilerinin geliştirilmesi süreçlerine doğrudan katkı sağlayacak. Çorum ile devam edecek saha ziyaretleri sonunda hazırlanacak taslak raporun düzenlenecek doğrulama çalıştayında paydaşlara sunulması ve gerekli durumlarda revizyonların yapılması planlanıyor.