GÜNDEM - 17 Kasım 2024 Pazar 11:40

Antalya’da Yörüklerin yayladan dönüşü başladı

A
A
A
Antalya’da Yörüklerin yayladan dönüşü başladı

Antalya’da nisan ve mayıs aylarında yaylalara çıkan Yörükler, havaların soğumasıyla dönüşe başladı.


Sıcak havalardan etkilenmemek, hayvanlardan daha yüksek verim sağlayıp tereyağı ve peynir yapmak için yeşil meraların bulunduğu Toros Dağları’nın zirvelerine, Akseki’nin yaylalarına Nisan ve Mayıs aylarında çıkan Yörükler, havaların soğumasıyla dönüş hazırlığına başladı. Eskiden at ve develerle yapılan yolculuklar günümüzde kamyon ve diğer motorlu taşıtlar yardımıyla yapılarak köylere dönülüyor.


Manavgat ilçesinin dağlık kesimlerinde bulunan kırsal mahallesi olan Gebece köyünde yaşayıp hayvancılıkla uğraşan ve yaz aylarında ailesi ile birlikte Akseki’nin Alacabel yakınlarındaki Kaklıktaş mevkisinde hayvanlarını otlatan Mehmet Çoşkun, havaların soğuması ile birlikte Yayladan dönüş hazırlıklarına başladıklarını söyledi. Yaz aylarında ailesi ile birlikte hayvancılık yaptığını anlatan Çoşkun, "Biz yaz aylarında Akseki’nin Alacabel yakınlarında Kaklıktaş mevkiinde hayvanlarımızı otlatmak için yaylaya çıkıyoruz. Buradan hava şartlarına göre Ekimin sonu, Kasım ayının ortaları gibi kendi köyümüze dönüyoruz. Kışın hayvanlarımız 7 ay kendi yerlerimizde, yazın ise yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz. Bu yıl havalar çok iyi gittiği için yaklaşık 6 ay yaylada kaldık. Şimdi havalar soğumaya başladı. Hazırlıklarımızı tamamladık ve yeniden kış ayını çıkarmak üzere köyümüze geri dönüyoruz" diye konuştu.



"Her yıl yüksek rakımlı yaylalara çıkıyoruz"


Yörüklerden Duran Topaça (73) yaptığı açıklamada, hayvancılık mesleğinin atalarından kaldığını söyledi. Manavgat ilçesine bağlı Gecebece Mahallesi’nde yaşadıklarını ve geçimlerini sağladıkları küçükbaş hayvanların daha iyi şartlarda beslenmesi için bahar ve yaz aylarında geniş otlaklara ihtiyaçları olduğunu anlatarak, bu nedenle bu dönemi yüksek rakımlı yaylalarda geçirdiklerini, her yıl Akseki’nin Yarpuz Mahallesi yakınlarında bulunan bin 800 metre rakımlı Kaklıktaş Yaylası’na çıktıklarını, kasım ayının ilk haftasında ise dönüş yolculuklarının başladığını kaydetti.



"Anamdan doğalı davarcılık yapıyorum"


73 yaşında olmasına rağmen halen küçükbaş hayvancılığı yaptığını anlatan Topaça, "Anamdan atamdan davarcılık mesleği kalmış ve halen davarcılık mesleğini sürdürüyorum. Kendim 72 yaşındayım. Yaylaya hava şartlarına göre Mayıs ayının 20’sinde çıkıyoruz ve Kasım ayının 15’inde iniyoruz” dedi.


Hayatının hayvancılık yaparak geçtiğini söyleyen Topaça, “Davarcılık zor bir meslek. Dağlara çıkıyoruz. Bırakacağız diyoruz bırakamıyoruz. Çünkü hayvancılık ata mesleğimiz. 6 oğlum var, 4 tanesini okuttum. Onlar devlette çalışıyor. Diğer 2 oğlum ile birlikte davarcılık mesleğine devam ediyoruz ama artık yoruldum. Ömrümüz böyle geçip gidiyor " diye konuştu.



"Eskiden günlerce yürüyerek yaylaya çıkıyorduk"


Hayvanlarımızı eskiden yürüyerek yaylalara çıktıklarını anlatan Topaça, "Şimdi ise hayvanlarımızı kamyonlarla götürüyoruz. Belirli bir yerde indirip oradan yine yaya yolu ile devam ediyoruz. Köyümüzde bulunan ağıllarda hayvanlarımızı besliyoruz. Eşyalarımızı ise traktörlerimiz ile götürüyoruz. Artık göçme zamanımız geldi. Havalar soğumaya başladı" şeklinde konuştu.



Antalya’da Yörüklerin yayladan dönüşü başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’nda eserler koleksiyonerlerle buluşuyor Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olan ve eserleri hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok sergide yer alan tezhip ve minyatür sanatçısı Müzehhip Alakuş, IAAF İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’nın büyük ilgi gördüğünü, bu tür etkinliklerin sanatçılar için önemli bir platform sunduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olan ve eserleri hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok sergide yer alan tezhip ve minyatür sanatçısı Müzehhip Alakuş, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve bugün sona eren IAAF İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’yla ilgili açıklamalarda bulundu. Fuarın sanatseverlerden büyük ilgi gördüğünü söyleyen Alakuş, bu tür etkinliklerin sanatçılar için önemli bir platform sunduğunu belirtti. “Fuarın, oluşturduğu enerji, sanat dünyasına dinamizm kazandırır” Eserleri hakkında konuşan Alakuş, “Sanat fuarları, eserlerimizi geniş kitlelere ulaştırma şansı tanırken, aynı zamanda yeni koleksiyonerlere ve sanatseverlere ulaşmamızda büyük kolaylık sağlıyor. Sanatçılar için fuarlar sadece bir sergi alanı değildir. Aynı zamanda uluslararası bağlantılar kurmak ve sanatta etkileşimi artırmak adına yeni fırsatlar sunar. Fuarın, oluşturduğu enerji, sanat dünyasına dinamizm kazandırır. Bu gibi etkinlikler, sanatçıların yeteneklerini paylaşma ve farklı kültürlerle buluşma açısından da büyük önem taşır” diye konuştu.
Gaziantep GSO Gaziantep’in yıldızları ödül töreni Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreninde Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren 4 SANKO şirketine başarı plaketi takdim edildi. Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Şehitkamil Sanat Merkezi’nde düzenlenen törendeki konuşmalarında, Gaziantep ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmaların ardından, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 büyük ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren GSO üyesi firmalara ödül verildi. GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu ile Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ödül alan firma temsilcilerine ödülleri protokol üyeleriyle birlikte sundu. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasındaki ÇİMKO Çimento’nun ödülünü Gaziantep Valisi Kemal Çeber, ÇİMKO Çimento CEO’su Dr. Önder Kırca’ya takdim etti. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasındaki SANKO Enerji’nin ödülü SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yiğitcan Konukoğlu’na, SANKO Tekstil’in ödülü ise SANKO Tekstil Genel Müdürü Gökhan Aydın’a Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından sunuldu. Süper Film Ambalaj’ın ödülünü ise Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Süper Film Ambalaj Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Özer’e takdim etti. İstanbul Sanayi Odası tarafından, şirketlerin 2023 yılı üretimden net satışlar baz alınarak yapılan araştırmaya göre ÇİMKO Çimento ve Beton 115’inci, SANKO Tekstil İşletmeleri 174’üncü, SANKO Enerji 259’uncu, Süper Film Ambalaj ise 365’inci sırada yer almıştı.