ÇEVRE - 10 Kasım 2024 Pazar 15:14

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: “2024 yılı ekim ayı itibariyle toplam 177 kilometre motorcu dostu bariyer montajını tamamladık”

A
A
A
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: “2024 yılı ekim ayı itibariyle toplam 177 kilometre motorcu dostu bariyer montajını tamamladık”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki yol ağında 2024 yılı Ekim ayı itibariyle toplam 177 kilometre motorcu dostu bariyer montajı yaptıklarını bildirdi. Motorcu dostu bariyer ile muhtemel bir çarpışma durumunda standart bariyerlere göre motosiklet sürücüsünün ciddi şekilde yaralanmasının ya da hayatını kaybetmesinin önüne geçilebildiğini belirten Bakan Uraloğlu, “Yıl sonuna kadar toplam 20 kilometre daha motorcu dostu bariyer montajı yapacağız” dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) sorumluluğundaki yol ağında gerçekleştirilen motorcu dostu bariyer çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’de ve bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan motorcu dostu bariyer sistemleriyle motosiklet kullanıcılarının oto korkuluk ile çarpışması durumunda kaza şiddetinin azaltılmasının amaçlandığını belirten Bakan Uraloğlu, “Motorcu dostu bariyer uygulaması ile 2 teker üstünde seyahat eden motosiklet sürücülerimiz için yollarda daha güvenli bir sürüş sağlamayı amaçlıyoruz. Karayolları Genel Müdürlüğümüz sorumluluğundaki yollarda trafik kaza tespit tutanaklarını inceleyerek motosiklet kazalarının yoğunlaştığı kesimlerde yaptığımız çalışmalar sonucunda 2024 yılı Ekim ayı itibariyle toplam 177 kilometre motorcu dostu bariyer montajını tamamladık” dedi.


“Devlet ve il yollarında 134,6 kilometre motorcu dostu bariyer montajını tamamladık”


Devlet ve il yollarında yapılan bariyer uygulamaları hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, motorcu dostu bariyer uygulamasının ilk başladığı Antalya’da 18,3 kilometre bariyer montajı yapıldığını belirterek, “İstanbul, Muğla, Çanakkale, Bolu, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, Kütahya, Hatay, Samsun, Amasya, Sinop, İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Bilecik, Ordu, Çorum ve Tokat’ta toplam 134,6 kilometre bariyer montajını tamamladık” diye konuştu.


Otoyollarda 42,4 kilometre motorcu dostu bariyer bulunuyor


Motosiklet dostu bariyerler ile standart bariyerlere göre çarpma anında motosiklet sürücüsünün ciddi şekilde yaralanmasının ya da hayatını kaybetmesinin önüne geçilebildiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, Başkent Ankara’da bulunan otoyollarda 3,9 kilometre motorcu dostu bariyer bulunduğunu belirterek, “Bursa, İstanbul, Mersin, İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Çanakkale’de dahil olmak üzere otoyol ağımızda toplam 42,4 kilometre motorcu dostu bariyer bulunuyor” ifadelerini kullandı.


Türkiye’de trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 17,7’sini motosikletlerin oluşturduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, 5 Milyon civarında motosikletin yollarda seyahat ettiğini söyledi. 2023 yılında gerçekleşen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında kazaya karışan taşıtlar içerisinde ikinci sırada motosikletlerin olduğunu belirten Uraloğlu, “Kazalarda hayatını kaybeden sürücüler içerisinde de motosiklet sürücüleri ikinci sırada. Bu verileri göz önünde bulundurarak motosiklet kazaları kaynaklı kayıp ve hasarları en aza indirmek için çözümler üretmek durumundayız. 2024 yıl sonuna kadar Ankara, Mersin, Muğla, İzmir, Aydın, Bolu ve Düzce illerimiz dahil olmak üzere toplam 20 kilometre motorcu dostu bariyer montajı yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: “2024 yılı ekim ayı itibariyle toplam 177 kilometre motorcu dostu bariyer montajını tamamladık”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Çobanların en güvendiği dostları: Çoban köpekleri Erzincan’ın Başpınar köyünde çobanlık yapan Celal Gül, çoban köpeklerinin hayvanlarını koruma ve güvenliğini sağlama konusundaki önemini vurguladı. Çoban köpeklerinin zorlu arazilerde gösterdiği başarıları ve köpeklerin koyun sürüleri için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Başpınar köyünde çobanlık yapan Celal Gül (37) isimli üretici, yıllardır sürülerini koruyan çoban köpeklerinin kendileri için vazgeçilmez birer dost ve güvenlik aracı olduğunu kaydetti. Gül, "Köpeklerimiz hayvanlarımızın can güvenliğini sağlıyor. Onlar olmazsa, sürülerimizi kurtlara karşı korumamız imkânsız" diyerek köpeklerinin, zorlu arazi şartlarında bile sürülerini nasıl başarıyla koruduklarına dikkat çekti. "Köpeklerimiz olmadan hayvanlarımızı kurtlara karşı koruyamayız" Çobanlık yapan Celal Gül, 25 yılı aşkın bir süredir sürülerinin güvenliğini çoban köpeklerine emanet ettiğini belirtti. Gül, köpeklerin sürülerini korumadaki rolüne şu sözlerle değindi: “Eğer köpeklerimiz olmasaydı, hayvanlarımızın yarısı kurtların avı olurdu. Yaylada ve merada en büyük güvencemiz köpeklerimiz. Onlar bize her türlü tehlikeye karşı koruma sağlıyor.” Çoban köpeklerinin sadece sürüleri korumakla kalmadığını, aynı zamanda çobanların da dinlenebilmesi için bir güvenlik sağladığını belirten Gül, "Yaylada çok yoruluyoruz ve köpeklerimize güvenerek biraz dinlenebiliyoruz. Onlar olmasa, koyunları koruyabilmemiz mümkün olmaz" dedi. Çoban köpekleri ve kangal köpekleri arasındaki fark Celal Gül, çoban köpeklerinin kangal köpeklerinden daha üstün olduğunu belirterek, "Kangal köpekleri büyük ve güçlü olsa da, taşlık arazilerde kurdun peşinden koşamayabilirler. Çoban köpeklerimiz ise zorlu arazilerde çok hızlıdır ve bu yüzden sürüyü korumada çok etkilidirler" şeklinde konuştu. Zorlu arazilerde tehlike Çoban köpekleri, sadece koyunları korumakla kalmıyor, aynı zamanda kurtlarla mücadele sırasında hayati risklerle de karşılaşıyor. Gül, köpeklerinin boğazlarına kurt tüylerinin kaçtığını ve bu yüzden hastalanabildiklerini söyledi. Celal Gül, köpeklerin sürülerinin güvenliğini sağlamak ve çobanlık yapmak için en önemli yardımcıları olduğunu belirterek, "Köpeksiz çoban, çobansız da köpek olmaz. Köpeklerimiz bizim gözümüz, kulağımız ve en önemli güvenliğimizdir" diyerek çoban köpeklerinin hayvanlar için ne kadar kritik bir rol oynadığını vurguladı. 12 yaşındaki Berat Topal ise, ara tatilde babasına yardım etmek amacıyla köpeğiyle birlikte koyunları otlatmaya geldiklerini söyledi. "Köpeğim benim için çok önemli. Onu ben büyüttüm, hastalandığında iyileştirdim. Köpeğimiz olmazsa koyunlarımız büyük tehlike altında kalır" diyen Berat Topal, köpeğiyle olan özel bağını da vurguladı. Başpınar köyünde hayvancılıkla uğraşan çobanlar, sürülerini korumanın zorluklarıyla başa çıkarken, en büyük destekçileri olarak gördükleri çoban köpeklerine olan minnettarlıklarını her fırsatta belirtiyorlar.