ÇEVRE - 19 Ocak 2025 Pazar 10:42

Bakan Kurum: “Emlak katılım Cumhurbaşkanı’mızın iradesiyle yeniden hayat buldu”

A
A
A
Bakan Kurum: “Emlak katılım Cumhurbaşkanı’mızın iradesiyle yeniden hayat buldu”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Köklü geçmişi olan Emlak Bankası, maalesef liyakatli olmayan ellerde zaman içerisinde geri gitmiş, atıl kalmış. Ülkemize milletimize sağladığı o katkıları bitirip tasfiye sürecine girmişti. Bunu hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Emlak katılım Cumhurbaşkanı’mızın iradesiyle yeniden hayat buldu. Hamdolsun bugün çok daha güçlü çok daha verimli ve ilgili kuruluşlarımızla, kurumlarımızla etkin bir iş birliğini yöneten bir banka haline geldi” dedi.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sapanca’da düzenlenen Emlak Katılım Bankası Yöneticiler Zirvesi’nde konuştu. Bakan Kurum, Emlak Katılım Bankası’nın sosyal sorumluluk ve sosyal konut projelerinde yer alması gerektiğine dikkat çekti: TOKİ Başkanlığımızla sosyal konut uygulamalarındaki proje süreçlerine dahil olunması Emlak Katılım Bankası’nı çok daha yukarılara taşıyacaktır. Emlak Katılım ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın yaptığı ortaklık da İstanbul’da kentsel dönüşüm projelerinin finansmanına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Bu ortaklık ile İstanbul özelinde konut stokuna katkı sağlanacaktır.



“Sosyal sorumluluk projesi yapmakta ve Türkiye’yi örnek teşkil etmekte fayda var”


Emlak Katılım Bankası’nın sosyal sorumluluk projeleriyle de daha çok anılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Kurum, yetim çocukların eğitim ve diğer ihtiyaçları için burs gibi imkanları oluşturması gerektiğini kaydederek, “Tabii imarını üstlenmek, inşaat teşebbüslerine destek olmak önemli ama bunun yanında yetimlerin hakkını koruma kısmının da sizde kaldığını düşünüyorum. Emlak Katılım’da olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu konuda da bir sosyal sorumluluk projesi yapmakta ve Türkiye’yi örnek teşkil etmekte fayda var. Belki yetim öğrencilerimize burslar verilerek olabilir. Belki onların yine okul giderleri, aile giderleriyle alakalı destekler olunabilir. Belki ilk işinde ve ilk evinde kısmi destekler olabilir. Bunu bir çalışmakta fayda olduğunu düşünüyorum” açıklamasında bulundu.



Bakan Kurum halka arzı doğru ihtiyaç olarak işaret etti


2024 yılı sonu itibarıyla ülke ekonomisine 149 milyar lira kaynak sağlayan Emlak Katılım Bankası’nın, konut ve gayrimenkul piyasasını domine eden yapıda olacağını söyleyen Bakan Kurum, “Kıymetli genel müdürümüz 2025 yılı hedeflerini açıklarken halka arzı açıkladı ki doğru bir ihtiyaç. Yani bu manada hem sermayesini arttıracak hem de kredi ve finans kapasitesini arttırmaya yönelik ve uluslararası manada da yerli, yabancı yatırımcılarla birlikte adını bir üst noktaya taşıyabilecek bir konuma kavuşabilecektir" diye konuştu.



“Emlak katılım Cumhurbaşkanı’mızın iradesiyle yeniden hayat buldu”


Bakan Kurum, Emlak ve Eytam Bankası olarak yola çıkan Emlak Katılım Bankası’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesiyle güçlendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:


“Köklü geçmişi olan Emlak Bankası, maalesef liyakatli olmayan ellerde zaman içerisinde geri gitmiş, atıl kalmış. Ülkemize milletimize sağladığı o katkıları bitirip tasfiye sürecine girmişti. Bunu hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Emlak katılım Cumhurbaşkanı’mızın iradesiyle yeniden hayat buldu. Hamdolsun bugün çok daha güçlü çok daha verimli ve ilgili kuruluşlarımızla, kurumlarımızla etkin bir iş birliğini yöneten bir banka haline geldi. 1987’de tabii TOKİ’nin kurulmasıyla birlikte belki bu ihtiyaç azaldı. Ben hatırlıyorum; Emlak Bankası’nın kuponlarından biriktirip ev alan birçok vatandaşımız olduğunu da biliyorum.”



Depozito sisteminde emlak katılım damgası


Bakan Kurum, Emlak Katılım Bankası’nın bu yılın sonuna kadar 81 ilde hayata geçirilecek Depozito Saha Yönetim Sistemi’ne (DSYS) katkısının önemine de dikkat çekerek, “Emlak Katılım’ın bu kapsamda bankacılık altyapısı ile sisteme entegre olması, marka belirliliği ve finansal fikirle de gücüne güç katacaktır. Yani aslında Emlak Katılım bu projeyle birlikte bir nevi 85 milyon vatandaşımıza dokunacak, hizmet verecek ve bu manada tasarrufu sağlamış olacak, üretime, istihdama da katkı vermiş olacak” ifadelerini kullandı.



Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara DHMİ tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli eğitim simülatörü 3’lü pist operasyonlarında kullanılacak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, DHMİ tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli eğitim simülatörünün 3’lü pist operasyonları için kullanılacağını bildirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli hava trafik kontrolörü eğitim simülatöründe verilen eğitimlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, DHMİ bünyesinde hava trafik kontrolörlerinin temel eğitimlerinde kullanılan simülatörde önemli bir güncelleme yaptıklarını belirterek, “Yakın zamanda İstanbul Havalimanı’nda başlatacağımız eş zamanlı bağımsız 3’lü pist operasyonları kapsamında hava trafik kontrolörlerimize yerli simülatörümüzde destek eğitimi vereceğiz. 360 derece görsel kule ortamında oluşturduğumuz modellemeler ile verilen eğitimlerde havalimanlarının 3 boyutlu modelleri kullanılacak. Bu sayede Avrupa’da bir ilk olacak olan uygulamayı hayata geçirirken hava trafik kontrolörlerimizin eğitim süreçlerine de katkı sağlayacağız” dedi. Hava trafik kontrolörü eğitim simülatörü ile bu alanda çalışacak olan personele verilen eğitim kapasitesinin de önemli ölçüde arttığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, simülatör uygulamasının Türk havacılık sayfasında uzun yıllardır önemli bir yer tuttuğunun altını çizdi. Hava trafik kontrolörleri simülatör ile eğitimlerini pekiştiriyor Yerli simülatör ile stajyer hava trafik kontrolörlerinin teorik bilgilerini gerçekçi senaryolarla pekiştirdiklerini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Yaptığımız düzenlemelerle aktif görevde bulunan hava trafik kontrolörleri için de ileri düzey eğitimler ve zorlu operasyonel senaryolarla deneyim kazanmalarına imkân sağlayacağız. Aynı zamanda eğitim tekrarlarını da artırarak mesleğe yönelik temel bilgi ve becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunacağız” dedi. Esenboğa Havacılık Akademisi’ne 180 derece eğitim simülatör kuruldu Yerli simülatör projesi kapsamında Esenboğa Havacılık Akademisi’ne DHMİ tarafından geliştirilen 2 adet 180 derece Meydan Kontrol Simülatör Sistemi’nin kurulduğunu bildiren Bakan Uraloğlu, “Ankara’da bulunan Hava Trafik Kontrol Merkezi’ne ise 21 pozisyonlu Yaklaşma ve Saha Kontrol Simülatör Sistemi’nin kurulumunu gerçekleştirdik” dedi. Bakan Uraloğlu, genel havacılık faaliyetlerinin devam ettiği İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bulunan mevcut simülatör sistemlerine de Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 3 boyutlu simülatör modellerinin entegre edildiğini belirterek, eğitim süreçlerinin daha geniş kapsamlı olarak devam edeceğinin altını çizdi.