GÜNDEM - 14 Eylül 2024 Cumartesi 13:44

300 yıllık geleneği sürdürüyorlar

A
A
A

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde yıllardır sürdürülen bir gelenek olan tulum peyniri ve çökeleklerin daha lezzetli olması için dağdaki mağaralarda saklama işi bu yıl da yapıldı.

Buzdolabının olmadığı yıllarda özellikle soğuk ortamda saklanması gereken gıdalar için köylülerin yayladaki dağlık alanda bulunan soğuk mağaralarda eşyalarını saklaması sonrası ortaya çıkan bu gelenek Adıyaman’ın Gerger ilçesi Yeşilyurt (Wank) köyünde halen devam ettiriliyor.

Köylülerin hazırladıkları keçi derisinin içine bastırılmış çökelek ve tulum peynirleri, zor bir yolculuk sonrasında Abacığ yaylasında bulunan mağaraların en derin noktalarında muhafazaya alınıyor. Yaklaşık 3 ay boyunca bu mağaralarda muhafaza edilen peynir ve çökelekler, havaların soğumasıyla tekrardan çıkarılarak tüketilmeye başlanıyor.

300 yıllık geleneği sürdürüyorlar

3 yüz yıllık geleneği gelecek nesillere de bırakmak istediklerini belirten Yeşilyurt Köyü sakinlerinden 72 yaşındaki Mehmet Ay, “Bu mağarayı, dedemden babama, babamdan da bana, sürekli burayı kullanıyoruz. Bu mağaraya yaklaşık 100 aile peynir ve çökeleklerini getirip koyuyor. Çökelekleri önce keçi derisine basıyorlar. Sonra da bu mağaraya getirip koyuyorlar. Burada 3 ay kalıyor. Kimse kimsenin erzaklarına karışmıyor. Bu da güzel bir gelenektir. İnşallah bu geleneği gelecek nesillere de bırakmak istiyoruz. Burası Allah’ın kendi kullarına bahşettiği doğal bir klimadır. Buraya getirdiğimiz çökelekler buradaki havadan da kıvamını alıyor. 3 ay sonra da kışın çıkarıp evimize götürüyoruz. Kendi ihtiyacımız kadarını alıp yiyoruz. Fazlasını da satıp ekonomimize, evimize katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

Hüseyin Türkoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da otomobil ve kamyonet çarpıştı: alkollü sürücü tehditler savurdu Antalya’nın Manavgat ilçesinde meydana gelen kazada, kapalı kasa bir kamyonet ile otomobil çarpıştı. Otomobili kullanan kadın polislere zor anlar yaşatırken, olayı görüntüleyen gazeteciye tehditler savurdu. Çevredeki bir işyeri kamerasına saniye saniye yansıyan kazada sürücünün 1.50 promil alkollü olduğu belirlendi. Kaza, akşam saatlerinde Antalya’nın Manavgat ilçesi Eski Hisar Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Caddesi üzerinde seyir halinde seyir halinde olan Meryem T.’nin idaresindeki 34 DS 5468 plakalı otomobil ile çevreyolu istikametine gitmekte olan Mustafa Ö.’nün hâkimiyetindeki 07 BUN 682 plakalı kapalı kasa kamyonet çarpıştı. Çevredeki vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler, otomobil sürücüsü Meryem T.’nin alkol düzeyine dikkat çekti. Yapılan testlerde sürücü Meryem T. 1.50 promil alkollü olduğu tespit edildi. “Eğer aracım herhangi bir ekranda çıkarsa davacı olurum” Meryem T., “Siz benim alkolüme takılmış bulunuyorsunuz. Diğer sürücünün hatasını görmüyorsunuz, gidin el freni izlerini görün” diyerek olaya tepki gösterirken, olayı görüntüleyen gazeteciye “Eğer aracım herhangi bir ekranda çıkarsa davacı olurum” dedi. Gazeteci ve polislerin cep telefonuyla videosunu çeken alkollü sürücü “ben davacı olurum. Kişisel haklarımı rencide etmektir bu. Doğrumu. Siz yayınlayın bakalım” sözleriyle tehditlerine devam etti. 6 bin 439 TL para cezası ve sürücü belgesine 6 ay süreyle el konuldu Polis, Meryem T.’ye alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası uyguladı ve sürücü belgesine 6 ay süreyle el koydu. Polis ekipleri, Meryem T.’ye ceza makbuzunu ve ehliyetinin 6 ay sonra alınacağına dair evrakları imzalatırken, kadın sürücü bu imzaların neden atıldığını sordu. Polisler, kendisini bilgilendirdi. Olay yerine çağrılan ekipler, Meryem T.’yi otomobilinin başından ayrılmasını sağlamakta zorlandı. Arkadaşları aracını teslim aldıktan sonra, Meryem T., polis merkezine götürüldü. Kaza anı kamerada Öte yandan kaza anıysa güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde kamyonetin yola çıkması ve ardından otomobille çarpıştığı anlar yer aldı.
Malatya Battalgazi Belediyesi Sanat Atölyesi Öğrencilerinden yüzde yüz başarı Battalgazi Belediyesi’nin Sanat Atölyesi’nde eğitim gören öğrenciler, üniversitelerin özel yetenek sınavlarında tam başarıya ulaştı. Öğrenciler, başarılarının ardından Başkan Taşkın’ı ziyaret etti. Battalgazi Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Görsel Sanatlar Atölyesi, öğrencilerini başarıya taşımaya devam ediyor. Atölyede eğitim alan gençler, katıldıkları özel yetenek sınavlarında tam başarı göstererek, Battalgazi Belediyesi’nin gururu oldu. Turgut Özal Üniversitesi yetenek sınavlarında birincilik elde eden Hatun Gürsul, bu başarıda öne çıkan isimlerden biri olarak dikkat çekti. "Sanata destek devam edecek" Başarılarının ardından öğrencilere tebriklerini ileten Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, gençlerin sanatla iç içe olmasının kültürel gelişim açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Başkan Taşkın, “Görsel Sanatlar Atölyemizde eğitim alan gençlerimiz, özel yetenek sınavlarında yüzde yüz başarı sağladı. Bu, onların azmi ve eğitmenlerimizin özverili çalışmasının bir yansımasıdır. Turgut Özal Üniversitesi sınavında birinci olan Hatun Gürsul’u ve tüm öğrencilerimizi gönülden tebrik ediyorum” dedi. Battalgazi Belediyesi olarak gençlerin sanatsal yeteneklerini geliştirebilmeleri için sundukları projelere ara vermeden devam edeceklerini vurgulayan Başkan Taşkın, "Sanat, ilçemizin kültürel zenginliğine katkı sağlarken, gençlerimizin de kişisel gelişimlerine büyük katkı sunuyor. Bu başarılar, doğru adımlar attığımızın en güzel kanıtıdır. Gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Antalya Kaza yapıp şoka girdi, kapıyı açmak için herkes seferber oldu Antalya’da kaza yapan sürücü yaşadığı şokun etkisiyle kendisine yardım etmek gelen polis ekibi ve toplanan vatandaşlara uzun süre kapıyı açmayarak zor anlar yaşattı. Şaşkın bakışlarla etrafında olup bitenleri izleyen kadın bir süre sonra aracın sağ camını açması üzerine vatandaşların kapıyı açmasıyla çıkartılabildi. Kaza, dün saat 23.30 sıralarında Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Kızılsaray Mahallesi Yener Ulusoy Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, direksiyon başında kriz geçirdiği düşünülen bir kişi aracın kontrolünü kaybederek yol kenarındaki bariyerlere çarptı. Kazayı gören çevredeki vatandaşlar ve kaza anında aynı güzergahta bulunan Muratpaşa Emniyet Müdürlüğü Devriye Ekipler Amirliği’ne bağlı polis ekibi araç başına geldiklerinde isminin Makbule A. (27) olduğu öğrenilen kadın sürücünün araç içerisinde baygın halde olduğunu gördü. Uzun süre aracın kapısını açmadı Kapıyı açmaya çalışan polis ekibi kapının kilitli olması nedeniyle itfaiyeden yardım istedi. Bir süre sonra kendisine gelen Makbule A. yaşadığı şokun etkisiyle çevresinde olup bitenleri uzun süre şaşkın bakışlarla araç içerisinden izledi. Polis ekibi ve vatandaşların kapıyı açması yönündeki talebine uzun süre karşılık vermeyen ve araç içerisinde bekleyen genç kadın bir süre sonra aracın sağ camını açtı. Camın açıldığını gören vatandaşlar aracın yolcu bölümünün kapısını açtı. Şaşkın bakışlarla çevresini izledi Kapıların kilidinin açılmasının ardından polis ekibi ve olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekibi tarafından araçtan çıkartılan sürücü sağlık kontrolünün yapılması amacıyla ambulansa alındı. Bu sırada kapıyı neden açmadığı sorulan Makbule A.’nın olayın şokunu henüz atlatamadığı ve şaşkın bakışlarla çevresini izlediği görüldü. Kazaya şahit olan bir araç sürücüsü “Araç önüme doğru geçti. Sonra bir anda kaza yaptı” dedi.