EKONOMİ - 19 Ocak 2025 Pazar 13:02

Teknoloji nasırlı ellere deva oldu

A
A
A
Teknoloji nasırlı ellere deva oldu

Adana’nın Kozan ilçesinde cennet hurması bahçelerinde budak işçileri bu sezon teknolojiyi kullanarak ellerinde artık nasır olmadığını, zaman tasarrufu ile de maliyetlerin yarı yarıya düştüğünü kaydetti.


Kozan’da başta cennet hurması, narenciye, zeytin olmak üzere bir çok üründe budak mevsimi başladı. İlçede gelişen teknoloji ile birlikte çalışanlar bu yıl budak makinesi kullanmaya başladı.


30 yıldır budak ustalığı yapan Nizam Kütük, teknolojinin nasırı yok ettiği gibi iş gücünü de azalttığını söyledi. Kütük, "Teknoloji ile 40 dönümlük alanı 25 kişi ile 3 günde budak yaparken şuan budak gününü bir güne indirdik. Hem üretici için hem de bizim için verimli. Ağaçlar ezilmeden budanmış oluyor. Sürede ciddi bir tasarruf sağlanıyor. Meyve dallarını incitmeden budak yapılıyor. Budaması 10 dakika süren bir hurma ağacı şuan 2 -3 dakikada budanıyor. Ekonomik olarak ta büyük kazanç sağlıyor” diye konuştu.


Ziraat Mühendisi Mutlu Karataş, ise ağaçlar zarar görmeden ve yara almadan budak çalışmanın hem ağaca hem üreticiye fayda sağladığını kaydederek, “El makaslarında ezme yaparken şarjlı makaslar ile daha hassas bir budak oluyor. Bu şekilde ağaca zararlı girişi de daha az oluyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenyurt Belediyesi sömestr şenliği başlıyor Esenyurt Belediyesi, sömestr tatilinde bilim sanat atölyeleri, spor kursları, tiyatro ve sinema gösterimleri ile birbirinden keyifli aktivitelerin yer aldığı bir dizi etkinlik hazırladı. Çocuklar, zihinsel ve bedensel gelişimlerini destekleyecek bu programda hem gönüllerince eğlenecek hem de yeni eğitim dönemine stressiz bir şekilde başlayacak. Esenyurt’ta 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının ilk yarısını tamamlayan öğrenciler için birbirinden eğlenceli ve öğretici bir sömestr programı hazırlandı. Bilim ve sanat atölyeleri, çocuk tiyatroları, sinema gösterimi, masal anlatımı, illüzyon ve kukla gösterilerinin yer aldığı etkinlik takvimine, sağlıklı bir yaşam için spor branşları da eklendi. Çocuklar, zihinsel ve bedensel gelişimlerini destekleyecek etkinlik programında eğlenerek, okulun stresini atacak. Dolu dolu bir program 20-31 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek olan etkinliklerde, illüzyon, jonglör, masal anlatımı, kukla gösterisi, palyaço, yüz boyama ve maskot karakterden oluşan bir şenlik düzenlenecek. Çocuk tiyatrolarında Portakal Kral ve Sihirli Orman isimli oyunlar yer alırken, sinema etkinliklerinde ise Garfield Sıkı Tutunun ve Tembeller Ailesi 20-31 Ocak tarihleri arasında Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gösterimde olacak. Eğitici ve eğlenceli atölyeler çocukları bekliyor Bilimin yanında sosyal ve duygusal öğrenmeyi de gerçekleştirmek amacıyla hayata geçirilen Düşle Yap Bilim ve Sanat Atölyeleri, sömestr tatilinde kapılarını açıyor. 8-14 yaş aralığındaki çocuklar için 5 farklı branşta eğitim modelini içeren atölyeler, alanında uzman eğitmenler eşliğinde, çocukların gelişim özelliklerine uygun olarak hazırlandı. Keşfedici bir eğitim modelinin uygulanacağı atölyelerde çalışmalar en az ikişer saatlik dersler ve 20 kişilik gruplar halinde yapılacak. Çocukların eğlenerek öğrenmelerini sağlayan bu programda; Robotik Kodlama, Ritim, Kitap Ayracı, Taş Boyama ve Canlandır Masal Atölyeleri yer alıyor. 14 farklı branşta spor eğitimi Öğrencilerin tatilde spor yapabilmeleri için de bir program oluşturuldu. Belediye bünyesindeki tüm spor merkezleri 7-14 yaş arası çocuklara tatil boyunca 14 farklı branşta hizmet verecek. Eğitimlerden faydalanmak isteyen çocuklar, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğünün 0212 699 51 55 numaralı telefonunu arayarak istedikleri branşa kayıt yaptırabilecek. Sömestr dönemi boyunca gerçekleştirilecek etkinlik programının ayrıntılarına Esenyurt Belediyesinin web sayfasından ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilecek.
Bilecik BŞEÜ’de minik öğrencilere ’Materyal Geliştirme ve Uygulama’ etkinliği düzenlendi Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ), Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından minik öğrencilere düzenlenen ‘Materyal Geliştirme ve Uygulama’ etkinliği, Prof. Dr. Azmi Özcan Kütüphanesi Dursun Fakıh salonunda gerçekleştirildi. Etkinlikte, çocukların gelişimlerini destekleyecek 100’den fazla oyun materyali, 300’e yakın çocukla buluştu. Etkinlik, Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Raif Zileli ve Dr. Öğr. Üyesi Perihan Civelek koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan materyaller arasında, çocukların yaş gruplarına uygun şekilde tasarlanmış “bak-bul-tak”, “renkleri bul”, “mevsimler”, “trafik” ve “beceri oyunları” gibi eğitici etkinlikler yer aldı. Farklı stantlarda sergilenen bu oyunlar, minik ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti. Etkinliğe, okul öncesi dönem çocukları, okul müdürleri, öğretmenler ve veliler katıldı. Çocukların oyunlar aracılığıyla hem eğlenip hem de öğrendikleri etkinlikte, keyifli ve renkli anlar yaşandı. Çocuklar, üniversite öğrencilerinin rehberliğinde sergilenen oyun materyalleriyle vakit geçirirken bilişsel, sosyal ve motor becerilerini geliştirme fırsatı buldu. Etkinliğe katılarak stantları gezen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Yurdakul, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sami Akyol ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağlayan Açıkgöz, materyalleri hazırlayan öğrencileri tebrik etti.