SAĞLIK - 13 Eylül 2024 Cuma 10:27

Deprem korkusunu Yozgat Sağlıklı Hayat Merkezinde yendi

A
A
A
Deprem korkusunu Yozgat Sağlıklı Hayat Merkezinde yendi

Sağlık Bakanlığının tüm illerde başlattığı uygulama çerçevesinde Yozgat’ta da açılan Sağlıklı Hayat Merkezinde, 6 Şubat depreminden sonra Yozgat’a Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinden gelen çocuk, deprem korkusunu yendi.


Yozgat’ta birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek, sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak ve sağlıklı yaşam tarzını teşvik etmek amacıyla 2022 yılında hayata geçirilen sağlıklı hayat merkezi, vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. Bu doğrultuda Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü ek binasında hizmete açılan sağlıklı hayat merkezinde; beslenme, kronik hastalıklar ve fiziksel aktivite, kadın ve üreme sağlığı, kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi (KETEM), ruh sağlığı, çocuk ve ergen sağlığı gibi birçok dallarda danışmanlık hizmeti veriliyor. Kişinin hayatını kolaylaştırmak ve yaşam kalitesini artırmak için verilen sağlık hizmetlerinden yılda binlerce kişi ücretsiz faydalanabiliyor. Kentte sağlıklı hayat merkezinin bilinirliği ve vatandaşların da ilgisi her yıl katlanarak artıyor.



“Bize çok büyük katkıları oldu”


Kurumun Yozgat’ta açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Sağlıklı Hayat Merkezi danışanlarından Arzu Nur Eser, gebelik sürecinden doğum sonrasına kadar birçok konuda merkezden yararlandığını belirterek, “Annelik zor bir süreç ve merkezdeki bu eğitimler gerçekten bize çok büyük katkılar sağladı, fazlasıyla bilinçlendik. Güzel bir şekilde bebeğimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Sağlıklı Hayat Merkezi’nin burada kurulmasından dolayı çok büyük mutluluk duyuyoruz. Bizim için çok iyi oldu” dedi.



“Depremin etkilerinden kurtulmak için tercih ettik”


6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Yozgat’a geldiğini belirten Hatice Yürek isimli danışan ise çocuğunun destek alması için sağlıklı hayat merkezini tercih ettiğini söyleyerek, “Çocuğumun daha iyi gelişmesi için merkezdeki çocuk gelişimciye getiriyorum. Buradan çok mutluyum. 6 Şubat depreminden sonra buraya Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinden geldik. Çocuğum çok korkuyordu, korkusunu atlatması için buraya geldik ve hocamız çocuğumuzun korkusunu yenmeyi başardı. Çok güzel de ilgileniyor, çok olumlu sonuçlar aldık, çocuğum buradaki aktivitelerle sosyalleşiyor. Çok güzel bir hizmet” şeklinde konuştu.



“7-8 ay gibi bir sürede 25 kilogram verdim”


Kilo sorunları nedeniyle sağlıklı hayat merkezini tercih ettiğini ifade eden Oğuz Sarıgeçili de 7-8 ay gibi bir süre sonunda 25 kilogram vererek sağlıklı hayata adım attığını söyledi. Sarıgeçili, “Çocukluktan itibaren uzun yıllardır kilo problemim vardı. Daha sonrasında Yozgat’ta Sağlıklı Hayat Merkezi kurulduğunu duydum, diyetisyen ve psikolog hizmeti olduğu söylendi. Sonrasında ben de diyetisyene başvurmak istedim. 125 kilogramdım ilk başvuru yaptığımda. Diyetisyenim ve benim çabalarımla 7-8 ay gibi bir sürede 25 kilogram verdim ve şu anda 100 kilogramım. Halen diyetime devam ediyorum ve sağlıklı bir şekilde hayatıma devam etmeye çalışıyorum. Verilen hizmetler kesinlikle çok kaliteli ve ulaşmakta çok kolay oluyor, randevuyu kolaylıkla bulabiliyoruz. Sağlıklı hayat merkezleri kurulduğu için çok mutluyum, burada insanlar sağlık buluyor” ifadelerine yer verdi.



“Amacımız birinci basamak sağlık hizmetlerini desteklemek”


Yozgat Sağlıklı Hayat Merkezi’nin 2022 yılından itibaren vatandaşlara ücretsiz hizmet verdiğini belirten Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Adalet Kübra Erkılıç ise, “Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan merkezimiz halkımızın sağlığını korumak, sağlıklı hayata teşvik etmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak için oluşturulan bir merkezdir. Sağlık Müdürlüğümüzün ek binasında hizmet veriyoruz ve hizmetlerimiz tamamen ücretsizdir. Buraya gelen danışanlarımız sağlığına kavuşuyor. Bakanlığımızın ‘Sağlığını koru harekete geç’ sloganı ile sağlığımızı koruyama yönelik hizmetlerde bulunuyoruz. Burada birçok alanda danışanlarımıza hizmet veriyoruz. Amacımız burada birinci basamak sağlık hizmetlerini ve aile hekimliklerini güçlendirmek ve desteklemek. Danışanlarımız bize telefon ve aile hekimlikleri aracılığıyla rahatlıkla ulaşabiliyorlar” dedi.



Deprem korkusunu Yozgat Sağlıklı Hayat Merkezinde yendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ünlü şarkıcı Metin Arolat hayatını kaybetti Şarkıcı ve yönetmen Metin Arolat, İstanbul Kozyatağı’nda sahnede şarkı söylerken bir anda fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. 52 yaşındaki sanatçı yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. İstanbul Kozyatağı’nda bir otelde sahne alan Ünlü şarkıcı Metin Arolat, şarkı söylerken bir anda fenalaşarak yere yığıldı. Kalp masajı yapılan 52 yaşındaki şarkıcı, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ünlü şarkıcı Arolat yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Ünlü sanatçının vefat haberini alan sanatçı dostu Demet Sağıroğlu hastaneye geldi. Demet Sağıroğlu hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada "Çok yakın arkadaşımdı. Çok sevdiğim özel bir kardeşimdi. Yine rejim yapıyormuş. Bizde hep vardır ölüm diyetleri. Herhalde kalbi kaldırmadı. Gülerek gitti. Menajeri öyle söyledi. Çok neşeliymiş. Benim de bugün bir şarkım çıktı, onu paylaşmış. Kaç aydır konuşmuyorduk. Onu paylaşmış hatta DM’den bana komik bir şeyler yazmış. Ailesi İzmir’deymiş. İstanbul’da ailesi yok. Birkaç sene önce annesini kaybetmişti. Onun da ağırlığı vardı üstünde. Menajeri ile güle oynaya gelmişler işe. Sahnede bir ara kötü olmuş. Sahneye çıktıktan 20 dakika sonra arka tarafa gitmiş. Orada gömleğini çıkarmış. Sonrasında kolum uyuşuyor falan demiş. Bakmışlar orada, sonra verin gömleğimi iyiyim ben, demiş. Çıkmış sahneye tekrar. Sonrasında sahnede tekrar yere yığılmış. Orada bir hemşire varmış. Hemşire onu yan yatırmış. Hemen ambulans çağırmışlar. Ambulans gelene kadar kalbi durmuş. Ambulansta çalıştırmışlar. Sonra yolda bir daha kalbi durmuş. Çalıştığı yer buraya çok yakındı. Çalıştırmamışlar kalbini. Sevenlerine sabır dilerim. Güzel bir yere gittiğini düşünüyorum, Metin güle güle gitmiş çünkü. Her zamanki güleç yüzü ile. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.
İstanbul Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı Sergisi Beyoğlu Belediyesi’nde gerçekleşti Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi Beyoğlu Beleditesi’nin 6. Daire’sinde yer alan Sanat Galerisi’nde gerçekleşti. Sanatçının kişisel suluboya çalışmalarının yer aldığı, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergi, 10 Ekim 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in de katılımıyla gerçekleşti. Açılış sonrası Işık Özışık ile beraber sergiyi gezen Başkan Güney, eserler hakkında sanatçıdan bilgi aldı. Sanatçının tamamı suluboya çalışmalarından oluşan, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergisine Brezilya İstanbul Başkonsolosu Ruy Pacheco de Azevedo Amaral, Cezayir İstanbul Konsolosu Abbi RATIBA, CHP Meclis Üyesi Işık Öğütçü, Beyoğlu Muhtarlar Derneği Başkanı Songül Öztunç ve diğer davetliler de katılım gösterdi. Sergide yer alan eserlerin sahibi olan sanatçı Işıl Özışık sergiyle ilgili şunları söyledi, “Retrospektif bir sergi. Başlangıçtan bu yana, yani 1960 yılının sonlarından zamanımıza kadar olan 65 yılda yaptığım resimlerin bir özeti bu. Çoğunlukla aşığı İstanbul’dan yaptığım peyzajlar. Bir kısmını oturduğum yerden birebir karşılığını yaptım. Bir kısmını da eskizini alıp galerimde bitirdim. 65 yıl başarılarla, bazen hüzünle sükut-u hayalle geçti. Güzel günlerdi. Resim yapmak, objeyle baş başa kalmak, bende güzel anılar bırakıyor” İfadelerini kullandı. Yaşına rağmen yorgun olmadığını ve çalışabildiğini söyleyen Özışık, “86 yaşındayım. Devam edeceğim. Yorgun değilim. Çalışabiliyorum. Günde bazen üç, bazen iki, bazen bir resim, bazen de hiç resim yapmadan dinleniyorum. Resimle güzel günler geçiriyorum. Bir yıl içinde herhalde açamayacağım. Belki bir dahaki yıl açarım. Deniz ve kıyı resimlerini yapmayı çok seviyorum. Bazen kırsal resimler yapmayı seviyorum. Eserlerin tamamı suluboya. Neden suluboya olduğunu soruyorlar. Ben özel hayatımda da biraz suluyum. Mizahı çok severim. Herhalde başarım varsa eğer bunu mizaha da borçluyum” dedi. Açılış davetlilerin sergiyi gezmesiyle devam etti.