EKONOMİ - 20 Ocak 2025 Pazartesi 15:06

BM destekli güneş ocakları çürüdü

A
A
A
BM destekli güneş ocakları çürüdü

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyünde, 1996 yılında televizyonların kullanılmayan uydu antenleri üzerine ışığı yansıtma özelliğine sahip jelatin yapıştırılarak oluşturulan ocaklar ve kurutma makineleri, zamanla bakımsızlık yüzünden çürüdü.


Şahmuratlı köyünde, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı ve Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı kapsamında hayata geçirilen güneş enerjisi projesi, yıllar içinde işlevini yitirdi. Proje kapsamında geliştirilen ve yemek pişirme, meyve-sebze kurutma gibi pek çok işlevi yerine getiren güneş ocakları ile kurutma makineleri bugün bakım ve onarım yapılmadığı için çürüyerek kullanılmaz hale geldi.


Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 1996’da tasarlanan güneş ocakları, Şahmuratlı köyünde LPG, doğalgaz, elektrik ve odun gibi geleneksel yakıtlara alternatif olarak kullanıma sunulmuştu. Bir yıl sonra Küresel Çevre Fonu (GEF) desteğiyle projenin kapsamı genişletilerek 20 hanede güneş ocakları ve kurutma makineleri aktif olarak kullanılmaya başlanmıştı. Bu yenilikçi teknoloji, köy halkına yemek pişirme maliyetlerini düşürmenin yanı sıra, meyve ve sebze kurutarak ek gelir elde etme imkânı sağlasa da uzun ömürlü olmadı.


Muhtarlık yaptığı dönemde kuruluşuna öncülük ettiği Şahmuratlı Köyü Kerkenesi Tanıtma, Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanlığını da yapan Osman Muratdağı, güneş enerjisiyle çalışan ocaklardan 20 tanesini köy halkına dağıttıklarını, 6 güneş ocağını ise dernek binası ve Kerkenes Kazı Evi bahçesine kurup, kullandıklarını bildirdi. Köyün Pteria Antik Kenti kalıntılarının bulunduğu Kerkenes Dağı’nın eteklerinde yer aldığını kaydeden Muratdağı, antik kenti gezmek için gelenlere, dernek olarak güneş ocaklarında pişirilen yemeklerden ikram ettiklerini, çevre dostu ocakların artık kullanılamaz olması nedeniyle üzgün olduğunu söyledi.



"Odun, kömür ve tüpsüz yemek pişiriyorlardı"


Şahmuratlı Köyü eski muhtarlarından Osman Muratdağı, çevre dostu güneş ocaklarının son durumu hakkında şunları söyledi: "Köyümüze güneş enerjisiyle çalışan, ’televizyon anteni’ diyorlar, öyle bir kelimeyle kullanılan güneş enerjisiyle ocaklar yaptık. Yemek pişirdik, su kaynattık, derken projemizi yaptık. Proje 1997 yılında yaptık ama bu daha fazla ilerlemedi, beş yıl gibi bir süre oldu. Ben muhtarlığı bıraktıktan sonra, derneği bıraktıktan sonra bu tamamen kayboldu gitti. Evlere de dağıttık, 20 tane anten getirttirdik güneş enerjili ocaklardan örnek olarak kişilere dağıttık. Kişiler bunu bir müddet kullandıktan sonra tekrar toplayıp iade ettik, elektrik kurumuna. Her türlü yemek yapıyoruz. Reçel yapıyorduk. Pekmezlerimizi kaynatıyorduk. Yani aklımıza gelen ateş ile yapılan ne varsa onu da yapıyorduk. Bir odunu koyduğumuz zaman üç saniyede yakıyordu, o kadar enerjisi vardı. Her şeyi yapıyorduk biz burada. Erişte yapıyorduk, makarna yapıyorduk. Kayısı kurusu yapıyorduk. Erik kurusu yapıyorduk. Yani köydeki olan mamullerin tamamını kurutma yapıyorduk, paketleyip pazarlıyorduk, köylü ayrıca gelir elde ediyordu. Aşağı yukarı 10 yıldır kullanılmıyor. Artık tamamen tahrip oldu, bitti, kapandı gitti. Tekrar keşke bir gündeme gelse, bu çok büyük bir katkı oluyor. Güneşten alıyoruz enerjiyi biz. Odundan, kömürden veyahut da tüpten yararlanmadan direkt güneşten alıyoruz enerjiyi."



BM destekli güneş ocakları çürüdü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alanya’da kırsal mahallelerin yol hasreti sona eriyor Alanya Belediyesi ekipleri Yaylakonak, Süleymanlar ve Türktaş mahallelerinde yürüttüğü yol ve altyapı çalışmaları devam ediyor. Ekiplerin sürdürdüğü çalışmalar kısa sürede tamamlanarak, vatandaşların hizmetine sunulacak. Alanya Belediyesi’nin kırsal mahallelere yönelik yol ve altyapı yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Servet Ünlü ve Başkan Danışmanı Nazmi Zavlak, hafta sonunda Yaylakonak, Süleymanlar ve Türktaş mahallelerinde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde takip etti. Denetimler sırasında mahalle sakinleriyle bir araya gelen Ünlü ve Zavlak, çalışmaların detaylarını paylaşırken, bölge halkına hizmetlerin en kısa sürede tamamlanacağı bilgisini verdi. “Alanya’nın her noktasına ulaşacağız” Alanya Belediye Başkan Danışmanı Nazmi Zavlak, yapılan çalışmalarla ilgili olarak, “Kırsal mahallelerimizde yol ve altyapı sorunlarını çözmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Alanya’nın her noktasına ulaşmayı ve hizmet götürmeyi sürdüreceğiz. Vatandaşlarımızın taleplerini önceliklendirerek altyapı ve ulaşım konularında kalıcı çözümler üretiyoruz" ifadelerini kullandı. Hizmetler devam edecek Zavlak, Alanya Belediyesi’nin kırsal mahallelerde yaşam durumlarını iyileştirmek adına planlı ve kararlı çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini belirtti. Vatandaşlar ise yapılan çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik ve ekibine teşekkür etti.
Sakarya Sapanca Gölü’nden sevindiren haber: Göl seviyesi 13 santimetre arttı Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, son yağışlarla birlikte göl seviyesinin 30,13’den 30,26’ye ulaştığını, 13 santimetre artan gölün 6 buçuk milyon metreküp su aldığını açıkladı. Alemdar, “Büyükşehir Belediyesi olarak gölümüzü korumaya, güzelliklerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), son yağışların ardından Sapanca Göl havzasının yeniden genişlemeye başladığını açıkladı. 13 Ocak Pazartesi günü itibariyle etkili olan yağmurlar sonrasında göl seviyesinde bir haftada 6 buçuk milyon metreküplük artış yaşandı. Bir haftada 13 santim yükseldi 30,13 seviyesinden 30,26 seviyesine yükselen gölün aylar sonra havzasında genişleme gözlendi. Kurak geçen sonbaharın ardından iskele ve sandallar havza dışında kalmıştı. Günlerce süren yağışların neticesinde göl havzasının yeniden iskele ve sandallara yaklaştığı gözlendi. Göl yağışların ardından 6 buçuk milyon metreküp su aldı Sapanca Gölü’nün son yağışlarla birlikte 6 buçuk milyon metreküp su aldığını ifade eden Başkan Yusuf Alemdar, göl seviyesinin de 13 santimetre yükselerek 30,26’ya ulaştığını paylaştı. Alemdar, “Sapanca Gölü sadece şehrimizin değil bölgenin göz bebeği. Gölümüzü korumak üzerinde hassasiyetle durduğumuz konuların başında geliyor. Biz de yeni projeler geliştiriyor, gölümüzü gelecek nesillere en iyi şekilde ulaştırmak için azami bir gayret ortaya koyuyoruz. İnşallah yağışların bu oranda devam etmesiyle göl seviyesinin maksimum kapasiteye ulaşacağını düşünüyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak gölümüzü korumaya, güzelliklerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.
Kırıkkale Kırıkkale’de eğitim için ses ve görüntü stüdyosu hizmete girdi Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ders materyalleri ve dijital içerik hazırlama amacıyla kurulan ses ve görüntü stüdyosu düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kırıkkale Ölçme Değerlendirme Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine, Milli Eğitim Bakanlığı Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanı Mücahit Akgün, İl Milli Eğitim Müdürü Rıza Aydın ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış kurdelesini kesen Daire Başkanı Akgün ve Müdür Aydın, stüdyoyu inceleyerek görevlilerden bilgi aldı. Teknik donanımı ve sunduğu imkanlarla dikkat çeken stüdyo, metin seslendirmelerinden görüntü içeriklerinin çekim ve kurgularına kadar geniş bir hizmet alanı sunacak. Açılışta konuşan Daire Başkanı Mücahit Akgün, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu stüdyo, eğitim alanında önemli katkılar sağlayacaktır. Dijital içerikler ve ders materyalleriyle çocuklarımızın geleceğine ışık tutacağız. Bu değerli yatırımın hepimize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. Açılışın ardından Akgün, öğretmenlerle bir araya gelerek yapılan çalışmaları değerlendirdi ve geleceğe yönelik planlamalar hakkında fikir alışverişinde bulundu. Toplantıda, komisyonların gerçekleştirdiği projelerle ilgili sunumlar da yapıldı. Açılışa, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hamza Aygün, Merkez Müdürü Gamze Bağrıaçık, uzmanlar, komisyon başkanları, öğretmenler ve diğer davetliler katılım sağladı.