KÜLTÜR SANAT - 23 Eylül 2024 Pazartesi 15:22

Çobankale’nin belgeseli çekildi

A
A
A
Çobankale’nin belgeseli çekildi

Yalova’nın tarihi ve kültürel mirasının en somut örneklerinden biri olan ve arkeolojik kazı çalışmaları devam eden Çobankale’nin belgeseli çekildi. "Dragon Vadisi’nin Saklı Muhafızı: Çobankale” adlı belgesel, kalenin stratejik önemini, tarihi sırlarını ve bölgedeki arkeolojik keşifleri tüm detaylarıyla gözler önüne seriyor.


Yapımcılığını Yalova Dağcılık Kulübü Başkanı Yusuf İşsever’in üstlendiği belgeselin yönetmenliğini Yahya Al gerçekleştirirken yardımcı yönetmen olarak Berkay Zengin, görüntü yönetmeni olarak Muhammed Taha Cuman projeye katkı sağladı. Belgeselin genel koordinatörlüğünü Bilal Ceylan üstlenirken, seslendirme profesyonel ses ve dublaj sanatçısı Yunus Yeşilöz tarafından yapıldı. Bölge kazıları, 2017 yılından bu yana sanat tarihçisi Doç. Dr. Selçuk Seçkin ve ekibi tarafından sürdürülüyor.


Belgeselde, sanat tarihçisi Kazı Başkanı Doç. Dr. Selçuk Seçkin’in rehberliğinde Çobankale’nin gizemli yönlerine de ışık tutuluyor. Yapılan kazılarda, kalenin surlarının yapımında ölü askerlerin kemiklerinin kaynatılarak kullanıldığına dair keşifler ortaya çıkarıldı. Kalenin kapısının batı tarafında yer aldığı tespit edilirken, şapel içerisinde bulunan iki din adamının kalıntıları da kalenin dini yaşamına dair önemli bilgiler sunuyor. Bu arkeolojik keşifler, Yalova’nın tarihî derinliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.


Prof. Dr. Halil İnalcık’ın Dragon Vadisi’nin Osmanlı tarihi açısından büyük bir önem taşıdığını ve Osmanlı Devleti’nin başlangıcını işaret eden Bafeus Muharebesi’nin burada yapıldığını bahsettiği yer olan Yalova Ayazma köyünde bulunan Dragon vadisi pek çok tarihi mirası içerisinde barındırıyor.


Belgeselin fragmanı büyük bir ilgiyle karşılanmış, izleyicilerden yoğun bir talep görmüştü. Nihayet, belgeselin tamamı yayına girdi ve hem tarih meraklılarının hem de kültürel keşiflere ilgi duyanların beğenisine sunuldu. Çobankale, Bizans tarihçisi Anna Komnini tarafından da bahsedilen, ünlü arkeolog Clive Foss tarafından keşfedilen bir bölge olarak dikkat çekiyor. Kalenin ve Dragon Vadisi’nin tarihî önemi, belgesel aracılığıyla geniş kitlelere aktarılıyor.


Yapımcı Yusuf İşsver, Çobankale’nin tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade etti. İşsever, kazı çalışmaları devam eden tarihi mekanın belgeseliyle Yalova Film Festivali’nin Kültürel Miras kategorisinde yarışmaya girdiğini belirterek, “Doğma büyüme Yalovalıyım. Yalovalı olduğum için de ilimin tanıtılmasında rol üstlenmek istiyorum. Bu anlamda ne yapabiliri mi düşündüğümde bu belgesel fikri aklıma geldi. Daha sonrasında beraber çalışma yürüttüğümüz ekip arkadaşlarımla birlikte belgeseli çekmeye karar verdik. Yalova’nın tanıtımında da rol almasını umuyoruz. Arkada çalışan bir profesyonel bir ekip var. Çok kısa süremiz vardı. 4 gün gibi kısa bir sürede, 12 kişilik bir ekiple bu belgeseli yarışmaya yetiştirmeyi başardık. Bildiğimiz kadarıyla Çobankale’de bu tarz detaylı belgesel yapılmadı. Şuan çektiğimiz bu belgeselle Çobankale’yi ülkemize ve dünyaya tanıtmayı planlamaktayız” diye konuştu.



Çobankale’nin belgeseli çekildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kağıthane’de yıkanan sokaklar temizlikle nefes alıyor Kağıthane Belediyesi’nin çevre temizliğine yönelik yürüttüğü sokak yıkama çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Sokak yıkamaları sırasında rögarların temizlenmesine de özen gösteriliyor. Vatandaşların daha temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamalarını sağlamak amacıyla temizlik çalışmaları gerçekleştiriliyor. Kağıthane Belediyesi çevre temizliğine yönelik yürüttüğü sokak yıkama çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Kağıthane Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri düzenli olarak ilçenin ana arterleri, ara sokakları, meydanları ve pazar yerlerinde sokak yıkama çalışmaları gerçekleştiriyor. Erken saatlerde başlayan çalışmalar, trafik yoğunluğu yaşanmadan tamamlanarak, günlük yaşamın akışını etkilemeden ilerliyor. Sokak yıkamaları esnasında, su tankerleri ve özel basınçlı yıkama araçları kullanılıyor. Bu araçlar sayesinde sokak aralarındaki en ince kirler bile temizleniyor, yollarda birikmiş olan çamur ve tozlar etkin bir şekilde ortadan kaldırılıyor. Belediye yetkilileri, temizlik çalışmalarında özellikle sokak aralarına ve kaldırımlara dikkat ettiklerini, çöp toplama hizmeti ile birlikte yıkama işlemlerinin de kesintisiz devam ettiğini ifade ediyor. Sonbahar ve kış aylarına girerken, Kağıthane Belediyesi sokak yıkama çalışmalarının yanı sıra yağışlara karşı da hazırlıklarını sürdürüyor. Sokak yıkamaları sırasında rögarların temizlenmesine de özen gösteriliyor. Özellikle yağışlı havalarda su baskınlarını engellemek amacıyla, tıkanmış rögarlar ve drenaj sistemleri düzenli olarak temizleniyor. Bu çalışmalar, yağışın yoğun olduğu dönemlerde su birikintilerini ve muhtemel taşkınları minimum seviyeye indirmek için büyük önem taşıyor. Kağıthane genelinde birçok noktada bulunan rögarlar, belediye ekipleri tarafından sık aralıklarla kontrol ediliyor ve temizlik işlemleri düzenli olarak yapılıyor.
Ankara Sukesen Deresi’nin Mogan Gölü’ne döküldüğü alandaki birikintiler temizleniyor Gölbaşı Belediyesi, Mogan Gölü’nü 2014 yılındaki temiz ve doğal görünümüne kavuşturmak amacıyla kapsamlı bir temizlik çalışması başlattı. Çalışma kapsamında Sukesen Deresi’nin Mogan Gölü’ne döküldüğü alandaki yıllanmış birikintiler ekipler tarafından temizleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ve Ankara Büyükşehir Belediyesinden alınan izinlerin ardından Gölbaşı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Mogan Gölü’nde temizlik faaliyetlerine başladı. Çalışmalar kapsamında, Mogan Gölü’nü besleyen kaynaklardan biri olan Sukesen Deresi’nden gölün bazı bölgelerine yıllardır gelen birikintiler temizleniyor. Gölün doğal dokusuna zarar verilmeden yürütülen temizlik işlemlerinde, bölgedeki canlı türlerinin korunmasına da özel önem gösteriliyor. Temizlik çalışmalarına Devlet Su İşleri (DSİ) de araç desteği sağlayarak katkı sağlıyor. “Gölümüzü eski berrak ve temiz haline döndürmeyi hedefliyoruz” Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, temizlik çalışmalarıyla ilgili “Mogan Gölü, Gölbaşı’mızın en önemli doğal varlıklarından biridir. Hem ilçemizin turizm potansiyelini artıran hem de doğal güzelliğiyle hepimizin kıymetini bildiği bir değerdir. Bugün burada başlattığımız temizlik çalışmalarıyla gölümüzü eski berrak ve temiz haline döndürmeyi hedefliyoruz. Doğaya zarar vermeden, çevredeki canlıları koruyarak bu çalışmayı titizlikle sürdüreceğiz. Amacımız, bize emanet olan Mogan Gölü’nü gelecek nesillere daha temiz bir şekilde bırakmak” açıklamasında bulundu.