KÜLTÜR SANAT - 29 Mayıs 2024 Çarşamba 10:02

Uşak Üniversitesinde 5. Uluslararası Hafta etkinlikleri başladı

A
A
A
Uşak Üniversitesinde 5. Uluslararası Hafta etkinlikleri başladı

Uşak Üniversitesi tarafından geleneksel hale gelen ve bu yıl 27 Mayıs 2024-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen olan 5. Uluslararası Hafta (International Staff Week) başladı.



Etkinlik, 27 Mayıs tarihinde Uşak Üniversitesi kampüsünde Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş tarafından konukların karşılanmasıyla başladı. 21 ülkeden 38 üniversitenin akademik ve idari personelinin katıldığı 5. Uluslararası Haftanın (International Staff Week) ilk gününde Rektör Savaş, konuklar için hazırlanan tanışma programında “Hoş geldiniz” konuşması yaptı. Prof. Dr. Ekrem Savaş, konuşmasında bu yıl beşincisini gerçekleştirdikleri ‘Uluslararası Hafta’nın, Uşak Üniversitesi için önemini vurgularken bu tip etkinliklerin ikili işbirliklerini ve kültürel etkileşimi artırmak adına önemli olduğunu belirtti. Konuşmasında kısaca Uşak tarihi hakkında da bilgi veren Rektör Savaş, 5. Uluslararası Hafta kapsamında ülkemizin ve Uşak’ın tarihi ve kültürel değerlerini tanıtıcı etkinlikler ve geziler de yapılacağını sözlerine ekleyerek ‘‘Uşak Üniversitesi olarak, siz değerli konuklarımızı en iyi şekilde ağırlamaktan ve bu önemli etkinliği gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu etkinlik sayesinde siz değerli konuklarımızla bilgi ve deneyim paylaşımında bulunuyoruz. Uşak’a ve Üniversitemize hoş geldiniz’’ dedi.



İlk gün etkinlikleri kapsamında Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi fuaye alanında ‘Uluslararası Öğrenci Buluşması’ yapıldı. Düzenlenen etkinlikte Uşak Üniversitesinde eğitim alan uluslararası öğrenciler kendi kültürlerini tanıtan stantlar açtılar. Uluslararası konuklar kültür stantlarını gezerek bilgi aldılar. Kültür Tanıtım stantlarının gezilmesinin ardından Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi büyük salonda Uluslararası Öğrenci Topluluklarının gösterileri gerçekleşti. Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Üniversitesinde 2 bin 613 uluslararası öğrenci olduğunu aktararak uluslararası öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite olduklarını belirtti.


Renkli anlara sahne olan gösteriler 5. Uluslararası Hafta konukları tarafından ilgiyle karşılandı. Uluslararası öğrencilerin kültürlerini tanıcı gösterilerinin ardından konuklara ve öğrencilere yemek ve lokma ikramı yapıldı.


İlk gün ayrıca uluslararası konuklar fakülte ve meslek yüksekokullarını ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkından bilgi alışverişinde bulundu. ‘5. Uluslararası Haftanın’’ ilk günü toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.



İkinci Gün 5. Uluslararası Hafta Açılış Töreni Gerçekleştirildi


5. Uluslararası Haftanın (International Staff Week) açılış töreni uluslararası konukların ve davetlilerin katılımıyla 28 Mayıs tarihinde Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.


Bu yıl 21 ülkeden 38 üniversitenin 70’e yakın akademik ve idari personelinin katıldığı etkinliğin açılış töreninde Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Vali Yardımcısı Önder Can, il protokolü, davetliler, akademik ve idari personel ile öğrenciler yer aldı.


Uşak Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. Tolga Kargın, törenin açılış konuşmasında Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörlüğü olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Beş yıldır gerçekleştirdikleri Uluslararası Hafta (International Staff Week) hakkında da bilgiler aktaran Doç. Dr. Kargın, Uşak Üniversitesinin uluslararasılaşmaya verdiği önemin altını çizerek tüm katılımcılara ve etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.


Konuşmasına Uşak Üniversitesinin uluslararasılaşma stratejisi kapsamında, öğrenci ve personel hareketliliğinin gerçekleşmesine katkı sağlayacak olan etkinliğin bu yıl beşincisini gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek başlayan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, uluslararası misafirleri Uşak’ta ve üniversitelerinde misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasında Uşak ve Uşak Üniversitesi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Savaş, “İlklerin Şehri” olarak nitelendirilen Uşak’ın hem Türkiye ekonomisine katkılarını anlattı hem de Uşak’ın tarihi ve doğa harikası alanları ile kültürel değerleri hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.


Uşak Üniversitesi hakkında da bir sunum yapan Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Üniversitesinin akademik olarak uluslararası alanda sürekli yükselen başarı grafiğini ve öğrencilerine sağladığı akademik, sosyal ve kültürel olanakları uluslararası konuklarla paylaştı. Uşak Üniversitesi olarak uluslararasılaşmaya verdiği önemin altını çizen Prof. Dr. Savaş, bu stratejiyle yapılan çalışmalarla Uşak Üniversitesinin uluslararası derecelendirme kuruluşlarının sıralamalarında da her geçen yıl yükseldiğini belirtti.


Açılış konuşmalarının ardından Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emir Kaya ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev insan hakları, dünyada yaşanan hak ihlalleri, insan haklarının korunması ve uluslararası barış konularını içeren birer konferans verdiler.


Konferansın ardından Fulbright Koordinatörü Öğretim Görevlisi Dr. Gaye Kuru da kültürel program kapsamında Türk kültürü hakkında bilgiler verdi.


Törenin son kısmında ise Sanat Koordinatörlüğünü Öğretim Görevlisi Dr. Onur Altıntuğ’un, koreografisini Öğretim Görevlisi Meltem Altıntuğ, Öğretim Görevlisi Hüsamettin Yüce Doğan ve mezun öğrencimiz halk oyunları antrenörü Emre Aslan’ın yaptığı Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan halk oyunları ekibi tarafından Türkiye’nin farklı yörelerinden halk oyunları ve sema gösterisi gerçekleştirildi.


Tören toplu fotoğraf çekim ve teşekkür plaketlerinin taktimi ile son buldu.


Bu yıl beşincisini gerçekleştirilen ve uluslararası işbirliklerini güçlendirerek, kültürel etkileşimi arttıran Uşak Üniversitesi Uluslararası Haftanın üçüncü günü misafir üniversitelerin tanıtım etkinlikleri gerçekleştirilecek. Misafir üniversite temsilcilerinin kendi kurumlarının tanıtım sunumlarıyla başlayacak olan etkinlik, Ebru Sanatı Atölyesiyle devam edecek. Etkinlik programı kapsamında ayrıca 30 Mayıs tarihinde Blaundus gezisi, Ulubey Kanyonu gezisi, Müze gezisi, Cirit gösterisi gerçekleştirilecek. Programın son gününde ise Pamukkale’ye günübirlik bir gezi yapılacak.



Uşak Üniversitesinde 5. Uluslararası Hafta etkinlikleri başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Hem öğreniyorlar hem de aile bütçelerine katkı sağlıyorlar Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren “Rölyef tablo yapımı” kursunda kursiyerler, hem öğreniyorlar hem de yaptıkları ürünlerle aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Rölyef, farklı boyutlardaki yapıların kabartılıp inceltilmesiyle oluşturulan bir tür kabartma sanatı olarak biliniyor. Alacahan bünyesindeki tarihi binada “Rölyef tablo yapımı” kursu, son zamanlarda çok talep görürken kursiyerlerin sergiledikleri eserler adeta göz kamaştırıyor. Yaptıkları ürünlerin satışlarından elde ettikleri gelirlerle hem aile bütçelerine katkı sağlayan hem de sanat öğrenmenin heyecanını yaşayan kursiyerler, çok güzel vakit geçirdiklerini söylüyor. Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Rölyef Tablo Yapımı usta öğreticilerinden Serpil Bebek, kursa talebin yoğun olduğunu kaydederek “Kağıt Rölyef yapıyoruz. On kat kağıdı kabartarak boyut vererek şekillendirerek üç boyutlu hale getiriyoruz. Her katında işlem farklı eksilte eksilte geliniyor. Rölyef, Fransızca kökenli kabartma demek. Çok talep edilen bir kurs, öğrencilerimiz çok. Kursiyerlerimiz yaptıkları ürünler satışa sunulabiliyor dolayısıyla aile bütçelerine de katkıda bulunuyorlar. Kullanılmayan, atık resimleri değerlendiriyoruz. Sadece kâğıt üzerinde oynama yapmıyor. Tablo olarak, aksesuar olarak, tepsi, çerçeve olarak, yapılabiliyor. Şu an 19 kursiyerimiz var. Kursiyerlerimizin öğrenmeleri 2-2,5 ayı bulabiliyor” dedi. Kursiyerlerden Hülya Çeliktürk, son zamanlarda Rölyef sanatını daha çok görmeye başladıklarını kaydederek “Daha önce boyama kursunda bulunmuştum. Bu sanatı son zamanlarda her yerde görebiliyoruz çok güzel. Kurs sayesinde kadınlarımızın evlerine katkıda bulunup hem de vakit geçiriyor o anlamda güzel. Haftada bir iki gün geliyoruz. Bu sanatı tam olarak öğrenmek üç, dört ayı bulabiliyor. Çok zevkli bir çalışma diyebiliriz. Eskiden biraz daha farklı şeyler yapılırdı. Bence bugün el sanatların daha geliştirilmiş bir hali diye düşünüyorum. Çok eski yıllarda pek fazla yoktu son yıllarda daha revaçta daha ön planda” diye konuştu.