EĞİTİM - 14 Aralık 2024 Cumartesi 13:16

Uşak Üniversitesi Dünyada ilk 500 üniversite arasında

A
A
A
Uşak Üniversitesi Dünyada ilk 500 üniversite arasında

Uşak Üniversitesi “UI GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralama Sistemi”nde ilk 500 üniversite arasına girdi.


Dünya üniversitelerini; çevreye duyarlılık, enerji, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında değerlendiren “UI GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralama Sistemi” 2024 yılı sonuçlarına göre Uşak Üniversitesi 187 sıra yükselerek 489. sırada yer aldı. 2023 yılında puanı 5625 olan Uşak Üniversitesi puanını da 6740’a çıkardı. Geçen sene ilk 1000’de 676. Sırada yer alan Uşak Üniversitesi bu yıl 187 sıra yükselerek 489. Sırada yer alarak ilk 500 üniversite arasına girdi.


Dünyadaki önemli akreditasyon kurumları olan Webometrics, SCImago, THE ve QS gibi uluslararası kuruluşların sıralamalarında her yıl sırasını üstlere taşıyan Uşak Üniversitesi, 2024 yılında bir kez daha UI GreenMetric (Dünya genelinde "En yeşil kampüsler") sıralamasına girdi veilk beş yüz üniversite arasında yer alma başarısı gösterdi. Türkiye’den 120 üniversitenin girdiği listede Uşak Üniversitesi 46’ncı sırada bulunuyor.


Rektör Savaş: “Hedeflerimizi her yıl daha yükseğe taşıyoruz”


Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, sıralamaya ilişkin yaptığı açıklamada, Uşak Üniversitesinin çevre ve sürdürülebilirlik alanındaki kararlılığını vurgulayarak şunları söyledi:


“UI GreenMetric, üniversiteleri enerji, su tasarrufu, atık yönetimi, yeşil ulaşım ve sürdürülebilirlik politikaları gibi kriterlerde değerlendiriyor. Üniversitemiz, bu alanlarda kaydettiği ilerlemelerle her yıl daha üst sıralara çıkıyor. Bu yıl dünya genelinde ilk 500’de yer almak, doğru yolda olduğumuzun göstergesidir. Uşak Üniversitesi ailesine bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”


Uluslararası düzeyde 1477 üniversitenin sıralamaya dâhil edildiği değerlendirmede, 2024 yılında geçen yıla göre 187sıra yükselerek 489. sırada yer alan Uşak Üniversitesi, dünya üniversiteleri arasında bir kez daha yerini aldı. Sıralamanın yapı ve alt yapı kategorisinde 930 puan alan üniversitemiz, enerji ve iklim değişikliği kategorisinde 1285, atık kategorisinde 1050, su kategorisinde 600, eğitim ve araştırma kategorisinde 1350, ulaşım kategorisinde ise 1525 puan alarak, ABD, Rusya ve Avrupa’daki birçok üniversiteyi geride bıraktı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: "Gazetecilerin özlük haklarının yasal olarak düzenlenmesi gerekmektedir" Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkan Ergün Atalay, "Fedakarca görevini yapan gazetecilerin başta iş güvencesi olmak üzere ekonomik ve sosyal haklarının sağlanması, doğru ve tarafsız habere ulaşmanın da ön şartı niteliğindedir. Bu nedenle milletimizin haber alma hakkı için görevini yerine getiren gazetecilerin özlük haklarının yasal olarak düzenlenmesi gerekmektedir" dedi. TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Toplumun haber alma hakkı kapsamında basın özgürlüğü önemlidir. Bu görevi yerine getiren gazeteciler, kamu yararı için görev yapmakta, toplumun gözü, kulağı, aynası ve sesi olmaktadır. Fedakarca görevini yapan gazetecilerin başta iş güvencesi olmak üzere ekonomik ve sosyal haklarının sağlanması, doğru ve tarafsız habere ulaşmanın da ön şartı niteliğindedir. Bu nedenle milletimizin haber alma hakkı için görevini yerine getiren gazetecilerin özlük haklarının yasal olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda gelişme sağlanması kolay olmamıştır. 4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına önemli haklar tanıyan 212 Sayılı Fikir İşçileri Kanunu’nun 10 Ocak günü Resmi Gazete’de yayımlanması üzerine dönemin gazete sahipleri bir ortak bildiri ile 3 gün gazetelerini kapatma kararı aldılar. Bunun üzerine gazeteciler, hak ve özgürlüklerini savunmak ve halkı gazetesiz bırakmamak üzere ’Basın’ adlı bir gazete yayımlayarak gazete sahiplerinin tutumuna karşı tavır aldılar. Gazetecilerin kararlı tutumu ile yasa uygulanmaya devam edildi ve 1962’den başlayarak 10 Ocak ’Basın Bayramı’ olarak kutlanmaya başlandı. Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. 12 Eylül darbesi sonrası gelen iktidarlar döneminde gazetecilere çeşitli güvenceler kazandıran 212 sayılı yasa büyük ölçüde budandı ve içi boşaltıldı. Böylece 10 Ocak Gazeteciler Bayramı da basın çalışanlarının özgürlük ve haklarının tümüyle budandığı bir günün adı olarak kaldı. Haber alma hakkının sağlıklı olmasını sağlayan ve yaşama şartlarının geliştirilmesi için tüm sivil toplum ile kamu kurum ve kuruluşları olarak gereken destek verilmelidir” dedi.