KÜLTÜR SANAT - 21 Temmuz 2024 Pazar 12:24

Dev kazanda pişen Uşak Tarhana Çorbası, Guinness Rekorlar Kitabına girdi

A
A
A
Dev kazanda pişen Uşak Tarhana Çorbası, Guinness Rekorlar Kitabına girdi

Uşak Belediyesi tarafından Yeşil Karaağaç Doğal Yaşam Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Uşak Tarhana Festivali ikinci gününde birbirinden çeşitli etkinliklere yer verirken; özel olarak üretilen 31 bin 800 tonluk kazanda pişen Uşak Tarhanası dünya rekoru kırarak Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi başardı.


Tarhana festivali, binlerce kişinin katılımıyla ikinci gününe coşkuyla başladı. Saatler 19.00’u gösterdiğinde nefesler tutularak Guinness Tarhana Pişirme Rekoru denemesi gerçekleşti. Her detayı titizlikle planlayan ve talimatlarıyla kusursuz bir süreç atlatılmasını sağlayan Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım dev kazanın başında yaptığı konuşmada, tarihi ana imza atmayı hedeflediklerini ve bunun için gerekli tüm hazırlıklara çok önceden başlandığını belirtti. Tarhana çorbasının pişme işlemi tamamlandıktan sonra coşkulu kalabalığın eşlik ettiği rekor tasdik aşaması Guinness Türkiye Temsilcilerinin gözetiminde gerçekleşti. Dev kazanda kaynatılan Uşak Tarhanası, 31 bin 800 kiloluk ağırlığındaki kazanda 30 bin 292 litre ile Guinness dünya rekorlar kitabına girmeyi başardı. Böylece dünya rekoru kırarak dünyanın en büyük çorbası unvanıyla uluslararası düzeyde tescillendi.


Bu büyük gururu tüm vatandaşları ile paylaşan Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım; “Uluslararası Uşak Tarhana Festivalimizin ikinci günündeyiz. Bugün bizler için en büyük ve en gururlu gün. Göreve geldiğimiz günden itibaren vurguladığım gibi bizim en büyük amacımız Uşak’ımızı ve Uşak’ımızın en önemli sembolü olan tarhanamızı tanıtmak. Bu akşam itibarıyla bunu başarmış bulunuyoruz. 31 bin 800 litrelik dev kazanımızda kaynatılan tarhana çorbası ile en büyük çorba rekorunu kırarak 30 bin 292 litre ile Guinness dünya rekorlar kitabına girmeyi başardık. İlkler şehri bunu çoktan haketmişti. Her alanda olduğumuz gibi bu başarıyı da Uşak’ımıza kazandırdık. Bunun gururu ve mutluluğu bizlere fazlasıyla yeter. Verdiğim sözleri tek tek gerçekleştirerek şehrimizi her anlamda hakettiği yere getireceğim. Bu mutluluğu yaşamımızı sağlayan tüm ekibimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Gurbetçi festivalinin dışında yerel ve yöremize özgü bir festival hazırladıklarının altını çizen Başkan Yalım; “Uşak’ımızı uluslararası düzeyde tanıtacağımızı belirtmiştim. Tüm çalışmalarımızı buna uygun gerçekleştirerek, böylesine önemli bir kitaba adımızı yazdırmayı başardık. Bende bu özel anı il dışından gelen çok kıymetli misafirlerimiz ve vatandaşlarım ile paylaşmaktan büyük bir onur ve gurur duyuyorum. Tüm misafirlerimize bizleri yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyorum. Bu gurur hepimizin” diye konuştu.


Rekoru taçlandıran yarışma


Rekor heyecanın hemen ardından En Fazla Tarhana İçme Yarışması düzenlenerek vatandaşlar arasında kıyasıya rekabet yaşandı. Renkli anlara ev sahipliği yapan eğlenceli yarışmada en fazla tarhanayı içen kişiye ödülü takdim edildi.


Uluslararası Uşak Tarhana Festivali’nin ikinci gününde gecenin ilerleyen saatlerinde ise yerel sanatçılarımız Şevki Ünlü, Garip Ali, Mustafa Çobanoğlu ve Şaban Er sahne alarak dinleyicileriyle buluştu. Günün kapanışını renkli şarkı repertuarı ve eşsiz sahne performansı ile Türk halk Müziğinin usta sesi Onur Akın gerçekleştirdi. Binlerce kişinin adeta tek yürek olduğu ve hep bir ağızdan şarkılara eşlik ettiği gece ile Uşak halkı unutulmaz bir gün yaşadı.



Dev kazanda pişen Uşak Tarhana Çorbası, Guinness Rekorlar Kitabına girdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Adapazarı’nın mesleklerini fotoğrafladılar SUBÜ Sakarya MYO, Öğretim Görevlisi Ersin Berk’in düzenlediği ve öğrencilerin çektikleri fotoğrafların sergilendiği ‘Toplumsal Bellek: Meslekleriyle Adapazarı’ başlıklı fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sakarya Meslek Yüksekokulu, ‘Toplumsal Bellek: Meslekleriyle Adapazarı’ başlıklı fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. Fotoğraf Sanatçısı ve Akademisyen Öğretim Görevlisi Ersin Berk ile yaklaşık 40 öğrencisi tarafından düzenlenen sergide, Adapazarı’nın geleneksel ve modern meslekleri 200 fotoğraf ile sergilendi. Fotoğraflanan meslekler arasında kaybolmaya yüz tutmuş sepetçilik, süpürgecilik ve televizyon-radyo tamirciliği gibi meslekler ile kumaşçılık, züccaciyecilik, düğmecilik, çorapçılık ve terzilik gibi canlılığını sürdüren meslekler yer aldı. Öğrenciler Adapazarı’nda Uzun Çarşı, Katlı Pazar ve Çark Caddesi’ndeki esnaflar ile oto sanayi sitelerindeki işçilerin fotoğraflarını çekti. Açılışını Sakarya MYO Müdürü Doç. Dr. Recep Kılıç ve Adapazarı Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Murat Acar’ın yaptığı sergiye akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi. Fotoğraf sergisinin Adapazarı’nın toplumsal belleğine önemli bir katkı sağladığını belirten SUBÜ Sakarya MYO Müdürü Doç. Dr. Recep Kılıç, “Sergiye katılan tüm öğrencilerimize ve Ersin hocamıza gayretleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Öğrencilerimiz bu proje sayesinde emek ve el işçiliğinin önemini kavradılar. Fotoğraf çekim sürecinde sosyalleşerek ikili ilişkilerini güçlendirdiler. Okudukları şehri ise daha yakından tanıma fırsatı buldular. Biz de bundan memnuniyet duyduk” dedi. Öğretim Görevlisi Ersin Berk ise; Adapazarı’nın kültürel mirasını, kaybolan mesleklerini ve bu minvalde toplumsal dönüşümünü fotoğraf sanatı aracılığıyla gelecek nesillere aktarmaya devam etmek istediğini belirtti.