EKONOMİ - 15 Nisan 2025 Salı 11:59

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

A
A
A
00:00
00:00
HD

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken , bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Bekir Koca

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Mahalle sakinleri başıboş köpeklerden tedirgin Aydın’ın Efeler ilçesinde sınava giden bir öğrencinin, köpeklerin saldırısına uğraması ve yaralanması olayının ardından konuşan mahalle sakinleri, başıboş köpeklerden dolayı tedirgin olduklarını söyledi. Olayın yaşandığı sitenin görevlisi Şeref Çatal ise, "Bilhassa çiğ etle besledikleri için bu köpekler saldırganlaşıyor" dedi. Geçtiğimiz gün Kemer Mahallesi 1784 Sokak üzerinde sınava girmek için evden çıkan E.Ö. isimli genç, sokakta yürüdüğü esnada başıboş köpeklerin saldırısına uğradı. Köpeklerden kaçan genç düşerek yaralanırken, yaşanan olayın ardından mahalle sakinleri başıboş köpeklerden tedirgin olduklarına dikkat çekti. Saldırı anının güvenlik kamerasına yansıdığı olayda, bölgede bulunan boş alanlar sebebiyle köpek sayılarının arttığına dikkat çeken mahalle sakinleri, tedirgin olduklarını ifade ederek yetkililerden yardım istedi. Her yıl çok sayıda benzer olayın yaşandığını belirten site görevlisi Şeref Çatal, "Hayvanseverlerimiz var, herkes yem veriyor ama boş alan diye sitemizin sağına veya soluna yem bırakıyorlar. Bilhassa çiğ et verdiklerinden köpekler çok saldırgan oluyor. Ondan sonra bizim sitenin sakinlerinden çocuklarımız okula giderken sürekli saldırıya maruz kalıyoruz. Yani bundan şikayetçiyiz. Sürekli bu haldeyiz. Gece sabahlara kadar uyku yok. Sürekli köpeklerle başımız dertte. Bu ilk değil. Her yıl iki üç kere tekrar ediyor. Bu daha yansımayan yönü. Biz bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz bir an önce. Diken üstünde, sokakta yürürken bile hep korku ile yaşıyoruz" dedi. "Mahallemizde 100 civarında başıboş köpeğimiz var" Kaymakamlığın talebiyle yaptıkları araştırma sonucu mahallede 100 civarında başıboş köpeğin olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Kemer Mahalle Muhtarı Hüseyin İncitme ise, "Kemer Mahallesi 1784 Sokak üzerinde üniversite öğrencisi bir kardeşimize, mahallemizde başıboş durumda olan köpeklerden birkaç tanesi saldırmış. Saldırıdan kardeşimiz kaçarken araca çarpmış, hafif yaralanmış. Ona da mahalle muhtarlığı olarak çok geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu başıboş köpeklerle ilgili kaymakamlığımız bizlerden köpek sayısı ile ilgili araştırma yapmamızı istedi. Şu an itibarıyla tahmini olarak 100 civarında başıboş köpeğimiz var. Ancak başıboş köpeklerin de mutlaka rehabilite edilmesi gerekiyorsa, rehabilite edilerek, bakım merkezlerinde bakılarak sahiplendirilmesi tarafındayım. Vatandaşlarımızın şikayetleri devam ediyor. Köpeklerin yaşayabilecekleri alanların açılması yönünde dilek ve temennim var. Bu köpek saldırıları ile ilgili gündeme gelmiş olmaktan dolayı üzgünüm" şeklinde konuştu.
Ankara Bakan Işıkhan: "Çalışma hayatına dair devrim niteliğinde birçok eser kazandırdık" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde, çalışma hayatına dair devrim niteliğinde birçok eser kazandırdık. Gerçekleştirdiğimiz bütün reformlar, insana, emeğe ve geleceğe değer katma hedefiyle gerçekleşti" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen ‘1 Mayıs Fotoğraf Sergisi’nin açılışına katıldı. Sergide, Türkiye’de çeşitli meslekteki işçilerin fotoğraflarının gösterimi yapıldı. Burada bir açılış konuşması gerçekleştiren Bakan Işıkhan, bu yılki 1 Mayıs programlarının ilkini, bu sergi vesilesiyle gerçekleştirdiklerini söyledi. Işıkhan, "Anlamlı bir adım olarak; Emeği ve Emekçilerimizi öne çıkaran bu sergimizle, çalışma hayatının görünmeyen kahramanlarını, onların sessiz ama derin hikâyelerini sanatın evrensel diliyle anlatmak istedik. Çünkü biz, emeğin ekonomik olduğu kadar kültürel, toplumsal ve insani bir değeri temsil ettiğine yürekten inanıyoruz. Sergimizde yer alan her kare, Türkiye’nin dört bir yanında farklı sektörlerde çalışan emekçilerimizin hikayelerini yansıtmaktadır" açıklamasında bulundu. "Çalışma hayatına dair devrim niteliğinde birçok eser kazandırdık" Fotoğrafların aynı zamanda vatan ve millet sevgisini, üretimi, umudu ve mücadeleyi belgeleyen birer vesika olduğunu aktaran Işıkhan, "Cumhurbaşkanı’mızın işaret ettiği Türkiye Yüzyılı vizyonuyla çıktığımız yolda, emek olmadan büyüme olmaz ilkesinden bir an bile sapmadık. 2002’den bu yana Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde, çalışma hayatına dair devrim niteliğinde birçok eser kazandırdık. Gerçekleştirdiğimiz bütün reformlar, insana, emeğe ve geleceğe değer katma hedefiyle gerçekleşti. Bu anlayışla bugünün ve yarının çalışma hayatını da inşa etmek için kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. 1 Mayıs, emeğe saygının, dayanışmanın ve sosyal adaletin en gür sesle ifade edildiği bir gün ve simgedir. Bu sergi vesilesiyle hem geçmişin hatıralarını tazelemekte hem de geleceğe olan borcumuzu hatırlamaktayız. Emeğiyle ülkemizi ayakta tutan tüm işçi ve emekçi kardeşlerimize, alın terini toprağa düşüren her bir vatandaşımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu sergiyi, onların mücadelesine, azmine ve umut dolu bakışlarına bir saygı olarak görüyorum" ifadelerine yer verdi. Konuşmasının ardından Bakan Işıkhan ve beraberindeki heyet, çalışma hayatını konu alan fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezerek, sergideki fotoğrafları inceledi.