EKONOMİ - 27 Mart 2024 Çarşamba 10:37

Hamsi ihracatında sona doğru

A
A
A
Hamsi ihracatında sona doğru

Türkiye genelinde bu yılın Ocak-Şubat döneminde 18 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 577 bin 463 kilogram karşılığı 2 milyon 119 bin 896 dolarlık döviz sağlandı.


En fazla hamsi ihracatı 524 bin 936 dolar ile Belçika’ya, 401 bin 109 dolar ile Amerika Birleşik Devletleri’ne 368 bin 287 dolar ile Fransa’ya yapılırken geçen yılın aynı döneminde ise 19 ülkeye 303 bin 752 dolar karşılığı 1 milyon 569 bin 373 dolarlık ihracat yapılmıştı.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsiyi ayıklanmışın yanı sıra artık konserve olarak da ihraç edilmeye başlandığını söyledi. Bu sezon hamsi ihracatının önceki sezona göre daha verimli geçtiğini belirten Gürdoğan, 15 Nisanda başlayacak olan av yasağı nedeniyle hamsi ihracatında bundan sonra herhangi bir hareketlilik beklemediklerini kaydetti.


Hamsi ihracatında miktar bazında yüzde 90 artış yaşadıklarını ifade eden Gürdoğan, “2024 yılı Ocak-Şubat döneminde hamsi ihracatından 2 milyon dolar civarında bir gelir söz konusu. Değer bazında yüzde 35, miktar bazına baktığımız zaman ise yüzde 90 arttı. 2023 yılında ise değer bazında 1 milyon 569 bin dolar iken aynı zamanda miktar bazında da 303 bin 752 kilogram olarak gerçekleşmişti. Hamsi ihracatı en fazla Amerika Birleşik Devletleri, AB Almanya, Belçika gibi ülkelere yapılırken verim açısından geçen seneye göre daha iyi. 15 Nisanda av yasağı başlayacak bunun için hamsi ihracatında herhangi bir hareketlilik beklemiyoruz” dedi.



"Balık av sezonu erken başlamasın"


Hamsi sezonunun boy konusu dikkate alınarak daha geç başlamasından yana olduklarını belirten Gürdoğan, “Hamsi avında boy konusu dikkate alınarak sezona erken değil daha geç başlatılmasının altını çizmek istiyoruz. Çünkü gelecek nesillere aktarmak adına var olan hamsi stoklarını korumak gerekirse avlanma tarihleriyle oynamamız gerektiğini belirtmek isterim. Özellikle balıkçılıkla geçinen sektör temsilcilerimiz yeterli balık bulamamalarından dolayı Afrika, Moritanya gibi ülkelere avlanmaya gittiklerini belirtmek isterim. Dolayısıyla elimizdeki stokları çok daha verimli kullanmak adına körfez balıkçılığı dediğimiz ufak balıkların büyütülme konusundaki çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Örneğin istavrit olmak üzere diğer balık çeşitlerini büyütmek için KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesinde uygulamalar neticesinde özellikle Japonya’daki yarım ada, deltalardaki sistemle büyütüp katma değerli ürünler elde etme çalışmalarını başlatmamız lazım. Bunun örneği Japonya, Norveç’te çok yaygın. Biz sadece denizdeki balıkları olduğu gibi avlıyoruz, onları büyütme konusunda çalışmaların başlamasını arzu ediyoruz” diye konuştu.


Hamsinin ayıklanmış olarak ihracının yanı sıra artık konserve olarakta göndermeye başladıklarını kaydeden Gürdoğan, “Hamsiyi ayıklanmış olarak da yolluyoruz. Artık konserve olarak da yollamaya başladık. Dolayısıyla katma değerli ürünler olarak yollandığı için rakamlarda da artış oluyor. Dünyadaki sistemlere entegre olduğumuz zaman uzun vadede yani dayanıklı tüketim malları haline getirilmesi gerekiyor konserve gibi dondurulmuş ürenler gibi. Dolayısıyla hamsiyi taze olarak uzak yerlere yollayamayacağımız yerlere soğuk zincirle göndermemiz çok daha rantabl olduğunu miktarda ve ihracatta artış olmasını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.



Hamsi ihracatında sona doğru

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Otomobilin kamyonete çarptığı kaza maddi hasarla atlatıldı Samsun’da otomobilin kamyonete çarptığı kaza maddi hasarla atlatıldı. Kaza, İlkadım ilçesi Atatürk Bulvarı üzerindeki Ulaştırma Bölge Müdürlüğü önündeki yan yolda saat 11.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, alkollü olduğu iddia edilen E.D.’nin kullandığı 55 SG 240 plakalı Ford Fiesta marka/model otomobil, Barış İnan idaresindeki 55 ALH 913 plakalı Ford Transit marka-model kamyonete çarptı. Çarpmanın etkisiyle kamyonet aydınlatma direğine vurduktan sonra savrularak durdu. Otomobil ise çarpmanın etkisi ile takla atarak yan yattı. Kazada yaralanan olmadı. Olay yerine gelen trafik ekiplerinin alkol kontrolünde otomobil sürücüsü E.D.’nin alkollü olduğu tespit edildi. Kazayı anlatan kamyonet sürücüsü Barış İnan, “Ben şeridimde gidiyordum. Birden 55 SG 240 plakalı otomobil önüme çıktı. Otomobilin bana vurmasıyla birlikte ikimiz de ayrı şeride savrulduk. Bana vuran araç önümde takla attı. Ben de ona vurmamak için direksiyonu sola kırınca aydınla direğine vurdum. Benim aracımın önü göçtü. Bana çarpan kadın sürücü alkollü çıktı. Kendisiyle konuştum ve bana ‘hakkını helal et’ dedi. Ölümlü bir kaza olmadığı için ben de hakkımı helal ettim ama aracım ticari olduğu için işimden oldum. Arabamdaki zarar büyük, pert oldu. Hava yastıkları da açıldı” dedi. Kazanın ardından yan yoldaki trafik aksarken, araçların çekilmesi ile ulaşım normale döndü. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.
Aydın Başkan Künkcü’nden oda üyeleriyle İstanbul çıkarması Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Aydın Demirciler Odası Başkanı Muhammet Ali Künkcü, oda üyelerini İstanbul’da düzenlenen TÜYAP Avrasya Kapı, Cam, Pencere Fuarı’na götürerek, onların sektördeki en son yenilikleri yerinde görmelerini sağladı. 16-19 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen fuara, Başkan Künkcü’nün liderliğinde yoğun bir katılım sağlandı. Yönetim kurulu ve üyelerle birlikte fuardaki stantları ziyaret eden heyet, sektördeki en son teknoloji ürünlerini detaylı bir şekilde inceleme fırsatı buldu. Başkan Künkcü, bu tür organizasyonların üyelerin mesleki gelişimine olan katkısına vurgu yaparak, “Üyelerimizin mesleklerindeki yenilikleri takip etmelerini ve gelişimlerini sağlamak, onların rekabet gücünü artırmak bizim en önemli sorumluluğumuz. Bu fuar, onlara eşsiz bir fırsat sundu” dedi. Fuar ziyareti sırasında oda üyeleri, yeni iş birlikleri ve bayilik anlaşmaları imzalayarak sektördeki iş ağlarını genişletme fırsatı buldu. Başkan Künkcü, bu gelişmenin oda üyeleri için önemli bir adım olduğunu belirterek, “Fuarlar, üyelerimizin marka farkındalıklarını artırmalarına, müşteri ilişkilerini güçlendirmelerine ve tedarikçilerle iş birliği yapmalarına büyük katkı sağlıyor. Bu tür etkinlikler onların meslek yaşamında başarıya ulaşmalarına destek oluyor. Bu nedenle üyelerimizi bu tür fuar gezilerine götürmeye devam edeceğiz” dedi. Oda üyeleri, fuar gezisinin kendilerine sağladığı bilgi edinme ve sektördeki gelişmeleri yakından takip etme avantajı için Başkan Künkcü’ye teşekkür ederek, bu tür organizasyonların sektördeki başarılarına büyük katkı sunduğunu ifade etti. Başkan Künkcü, odamızın gücünün üyelerinin gelişimine dayandığını belirterek, “Bizim görevimiz, üyelerimizin gelişimini sağlamak ve onlara her alanda destek olmaktır. Bu tür etkinliklerle, yalnızca sözde değil, somut adımlarla onların yanında olduğumuzu gösteriyoruz” diye konuştu.