ÇEVRE - 26 Haziran 2024 Çarşamba 15:02

En Mutlu Köy projesi daha işlevsel hale getirilecek

A
A
A
En Mutlu Köy projesi daha işlevsel hale getirilecek

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde özel gereksinimli bireylerin sosyal hayata adapte olmalarını kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilen En Mutlu Köy projesi, yapılacak düzenlemelerle daha işlevsel hale getirilecek.


Ortahisar Belediyesi tarafından Geçit Mahallesi’ndeki 11 bin 500 metrekarelik alanda kurulan En Mutlu Köy’de 4 sera, 1 tavuk kümesi, ahşap, dokuma, tekstil ve pastacılık atölyeleri yer alıyor. Proje kapsamında ziraat mühendisleri, sera görevlisi, usta öğretici, özel eğitim hocaları ve güvenlikten oluşan 37 personelin 19’u otizmli, zihinsel, görme ve işitme engelli özel gereksinimli bireylerden oluşuyor. Ortahisar Belediyesi’ne ait servislerle geldikleri köyde el becerilerine göre branşlara ayrılan özel bireyler, mesai bitimine kadar ziraat mühendisleri ve usta öğreticiler eşliğinde çalışıyor.


En Mutlu Köy’ü ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi alan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, yapılacak bazı düzenlemelerle En Mutlu Köy’ün daha işlevsel hale getirileceğini söyledi. Proje bünyesinde yer alan 4 sera ile 5 atölyede istihdam edilen özel bireylerle tanışan Başkan Kaya, projenin peyzaj, havalandırma ve tapu sorununun hızlı bir şekilde halledilerek daha işlevsel hale getirileceğine vurgu yaptı. Başkan Kaya, seraların sağlamlaştırılarak üretilen ürünlerin markalaştırılması için çalışma yürütüleceğini ifade etti.



“Seralarımızı topraksız tarımsal üretim için aktif hale getireceğiz”


Çeri domates, tohumluk fide ve marul üretilen seraların şu anda bakıma alındığını belirten Başkan Kaya, projenin rantabl hale getirilerek daha fazla özel gereksinimli bireye istihdam alanı oluşturulması için çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü söyledi. Başkan Kaya, “En Mutlu Köy’ü üretim kapasitesini artırarak hızlı bir şekilde markalaşma yoluna gideceğiz. Dört adet seramızdaki eksiklikleri tamamlayarak seralarımızı topraksız tarımsal üretim için aktif hale getireceğiz” dedi.



“Özel gereksinimli bireyler uzman personel eşliğinde çalışıyor”


En Mutlu Köy’de özel gereksinimli bireylerin mutlu ve huzurlu olması için gayret ettiklerini kaydeden Kaya, “Ziraat mühendisleri, sera görevlimiz, usta öğreticilerimiz, özel eğitim hocalarımız, güvenliğimiz olmak üzere toplamda 37 personelin 19’u, otizmli, zihinsel, görme ve işitme engelli özel gereksinimli bireylerden oluşuyor. Özel gereksinimli bireyler saat 08.00’de belediye önünde toplanıp, 09.00’da işbaşı yapıyor. Görev tanımı yaptıklarımızın bir kısmı tarımsal üretimle ilgileniyor, kümeste günlük kontroller, yemleme, yumurta toplama gibi işlemler yapılıyor. Özel gereksinimli bireylere çalıştıkları her aşamada uzman personelimiz eşlik ediyor” şeklinde konuştu.


Kaya, proje kapsamında istihdam sağladıkları özel gereksinimli bireylere sosyal ve psikolojik anlamda destek de verdiklerine dikkat çekerek, “Çalışanlarımız hem doğal ortamda çalışıyor hem de para kazanıyor. Domates ve marul üretim ve hasat dönemleri onların rehabilitasyonuna katkı sağlıyor. Çalışanlarımızın kendilerini mutlu ve iyi hissetmelerini çok önemsiyoruz" diye konuştu.



“Üretim faaliyetlerini daha da çeşitlendirmeyi planlıyoruz”


İlerleyen süreçte süs bitkisi, tohumluk fide ve istiridye mantarı da yetiştirmeyi planladıklarını belirten Başkan Kaya, "Tavuk kümesimiz ve üretim atölyelerimiz var. Tavuk kümesimizde 500 adet tavuğumuz var. Günlük olarak 350 yumurta üretimi gerçekleştiriyoruz. İstiridye mantarı çadırımız var. Burada da yakın zamanda üretime geçeceğiz. Burası çok fonksiyonlu ama ilerleyen aşamalarda üretim faaliyetlerini daha da çeşitlendirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.


Seralarda ve atölyelerde üretilen ürünlerin anlaşmalı mağazalara verileceğini ve belediye tarafından kurulacak Kent Lokantası’nda değerlendirileceğini ifade eden Kaya, ilerleyen zamanlarda oluşturulacak satış reyonlarıyla da ürünlerin doğrudan alıcılarla buluşturulacağını sözlerine ekledi.



En Mutlu Köy projesi daha işlevsel hale getirilecek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Demirci çırağı şed kuşatma töreni ile ustalığa adım attı Karabük Ticaret İl Müdürlüğü ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından kentte ilk defa düzenlenen Ahilik Haftası etkinliklerinde demirci çırağı ustalığa adım attı. Kemal Güneş Caddesi’nde düzenlenen programda, demirci çırağına şed kuşatılarak ustalık yemini yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, kentte ilk defa Ahilik Haftası’nın kapsamlı şekilde kutlandığını ifade ederek, Ahiliğin sadece ticaretin ve ekonominin değil, aynı zamanda sosyal hayatın, adaletin, yardımlaşmanın temel taşlarından birisi olduğunu vurguladı. Ahilik kültürünün esnaf ve zanaatkarların dürüstlük, kardeşlik ve dayanışma ilkeleri çerçevesinde bir araya geldiği, toplumsal huzuru ve güveni tesis eden köklü bir gelenek olduğunu anlatan Çetinkaya, "Bugün bizlere düşen, Ahilik geleneğini yaşatarak birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek, bu değerleri yeni nesillere kıymetli şekilde aktarmaktır. Karabük Belediyesi olarak bizler de esnaf ve zanaatkarlarımızın yanında olmaya, onlara her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz" dedi. Karabük Valisi Mustafa Yavuz ise, Anadolu’nun yüreğinde filizlenen, toprağın bereketi ve insanın emeğiyle yoğrulan, asırlara meydan okuyan ahlak ocağı Ahiliğin ticarette adaletin, sosyal hayatta da dayanışmanın simgesi olduğunu söyledi. Ahiliğin nesiller boyu insana ticaretin bir ibadet olduğunu, kazancın yalnızca maddi değerlerle değil, manevi erdemlerle de ölçüldüğünü anlattığını belirten Yavuz, "El, harama uzanmamalı. Dil, yalanla kirletilmemeli. Gönül ise hep temiz kalmalıdır bu anlayışa göre. Ahilik ocağında pişen her birey yalnızca kendi kazancını değil, toplumu da gözetmelidir. ’Elini, kapını, sofranı açık tut’ diyen bu kadim öğreti, cömertliği, paylaşmayı ve dayanışmayı yüceltmiştir her gün. Nesiller boyu Ahi kendi zenginliğini başkasının fakirliğinde görmemiş, bilakis her kazancı bir paylaşma, her lokmasını bir kardeşliğe dönüştürmüştür" dedi. Konuşmaların ardından mehteran takımı ve halk oyunu ekibi gösteri sundu. Osmanlı kültür ve geleneğine göre şed kuşatma töreni yapıldıktan sonra yılın Ahisi, kalfası ve çırağına plaket takdimi yapılan programda, Vali Yavuz ve Belediye Başkanı Çetinkaya tarafından Ahilik pilavı ikramı yapıldı. Programda ayrıca Karabük Valisi Mustafa Yavuz demir döverek, Safranbolu lokumu üretimi için kazanda kürek çevirdi. Törene Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İsmail Gökcek, AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt, MHP İl Başkanı Cenk Gedikoğlu, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.