EĞİTİM - 29 Mart 2025 Cumartesi 13:19

Öğrencilerden gece vardiyalı bayram hazırlığı: 5 bin 500 paket çikolata satıldı

A
A
A
Öğrencilerden gece vardiyalı bayram hazırlığı: 5 bin 500 paket çikolata satıldı

Sivas’ta lise öğrencileri, bayram öncesi çikolata siparişlerini yetiştirebilmek için yoğun mesai harcadı. Okul bünyesindeki uygulama otelinin üretim merkezinde çalışan öğrenciler, gündüz ve gece vardiyalarında üretime devam ediyor.


Sivas’ta Sultanşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 5 yıl önce üretimine başlanılan Çikolata Lise (Çikolis) çikolataları kısa sürede markalaşıp tercih edilir hale geldi. Bayram öncesi 5 bin 500 paket çikolata siparişi alındı. Okulun uygulama otelindeki üretim merkezinde görev alan öğrenciler, Ramazan Bayramı öncesinde artan siparişlere yetişebilmek adına gündüz ve gece vardiyalarında üretime devam etti.


Çikolata üretimine 2020 yılında başlayan öğrenciler, hem mesleki beceri kazanıp hem de üretime katkı sağlayarak deneyim kazanıyorlar. Bayram öncesi artan talepler nedeniyle üretim kapasitesini arttan çikolata imalathanesinde öğrenciler siparişlere yetişebilmek için gece-gündüz mesai harcıyor. Öğrenciler, birçok ile çikolata gönderimi sağlarken, e-ticaret platformları üzerinden de sipariş alıyorlar. Bayram öncesi tatlı telaşın sürdüğü üretim merkezinde, lise öğrencileri hem mesleklerini öğreniyor hem de kendi emekleriyle kazanç elde ediyor.


"Farkındalık oluşturmak istedik"


Türkiye’de, çikolata üretimi açısından bir farkındalık oluşturmak istediklerini söyleyen Sultanşehir mesleki ve teknik Anadolu lisesi yiyecek içecek hizmetleri alan şefi Özlem Mıdık, "Biz, 2020 yılından beri öğrencilerimizle birlikte çikolata üretimi yapıyoruz. Çikolis markası adı altında çikolata üretimlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Okudukları okulda sadece teorik bilgi vermekle kalmayıp öğrencilerimizin mesleklerini seçerken hissetmelerini, üretime katılıp deneyim kazanmasını amaçlayan eğitim anlayışı güdüyoruz. Türkiye’de, çikolata üretimi açısından bir farkındalık oluşturmak istedik. Bu gaye peşinden giderek tam 4.5 yıldır çikolata üretimi yapmaktayız. Başlangıçta bir eğitim çalışması için başladığımız bu yolda, zaman içerisinde öğrencilerimiz için bir tutku bizler için de bir başarı hikâyesine dönüştü. Çikolata üretimi birçok beceriyi aynı anda geliştiren kapsamlı bir süreçtir. Öğrencilerimizin işi öğrenmekle kalmayıp, kendi aralarında işbirliği ve takım çalışması yapmayı, sorumluluk almayı ve üretici düşünmeyi de deneyimlemekteler. Üretim sürecinde malzemelerin doğru oranda kullanılması, hijyen kurallarına uyulması ve zamanı yönetmek gibi kritik becerilerde kazanıyorlar. Tüm bu aşamalar onların girişimcilik ruhunu güçlendirirken, problem çözme yeteneklerini de geliştiriyor" dedi.


"Öğrenciler gündüz-gece vardiyalı çalıştılar"


Ramazan ayı boyunca öğrenciler ile birlikte yoğun bir mesai harcadıklarını ifade eden Mıdık, "Ramazan ayı boyunca öğrencilerimiz yoğun bir mesai harcadılar. Bayram sürecinde bugüne kadar 5 bin 558 kutu çikolata satarak yoğun ve verimli bir çalışma dönemi geçirdik. Bu süreçte öğrencilerimizin pratik deneyim kazanmalarının yanı sıra kararlılıkla çalışarak büyük hedeflere ulaşmanın mümkün olduğunu bir kez daha göstermiş olduk. Ramazan ayı boyunca öğrencilerimizle birlikte yoğun bir mesai harcadık. 9. Sınıftan 12.sınıfa kadar çikolata üretiminde aktif olarak çalışmaya devam etti. Hem sabahtan akşama kadar hem de akşamdan geceye kadar öğrencilerimiz sürekli olarak yoğun bir şekilde çalıştılar. Birçok ilden sipariş aldık. Antalya, Urfa, Bolu, Bursa ve Ankara başta olmak üzere birçok ile kargo yoluyla çikolata gönderimi yaptık. E-Ticaret sitelerinden de aynı şekilde birçok sipariş aldık. Bunun yanı sıra Sivas ilinde bulunan birçok kurum ve özel şirketlerin bizi tercih etmesiyle çikolata üretimimize devam ettik. Bayram arifesindeyken, normal zamandan daha fazla üretim yapıyoruz. Normal zamanda sadece okul sonrası çalışan öğrencilerimiz, bayram yoğunluğu nedeniyle hem gündüz hem de akşam sonrası çalıştılar. Normalde 15 aktif öğrencimiz çalışırken, öğrenci kapasitemizi 80’e çıkarttık" diye konuştu.


"Yoğunluktan evlerimizde iftar yapamadık"


Yoğunluktan evlerine iftar yapmaya gidemediklerini belirten 11.sınıf öğrencisi Ömer Faruk Karabiber, "Burada lise arkadaşlarımızla beraber çikolata üretiyoruz. Bunları belirli işlemlerden geçirdikten sonra satıyor ve para kazanıyoruz. Bayram arifesinde vardiyalı bir şekilde çok yoğun çalıştık. Okuldan sonra geldik. Yoğunluktan evlerimizde iftar bile yapamadık" dedi.


(AKD-GF-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da trafik denetiminde kolonya ve şeker ikramı Erzincan’da bayram trafiği nedeniyle denetim yapan trafik ekipleri, seyahat eden vatandaşlara kolonya ve bayram şekeri ikram etti. Erzincan - Erzurum kara yolunda trafik denetimlerini sürdüren Erzincan Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, durdurdukları sürücülere şeker ve kolonya ikramında bulunarak vatandaşların Ramazan Bayramı’nı kutladı. Bayram tatili vesilesiyle alınan tedbirler kapsamında yapılan trafik denetimlerinde, sürücülere bayramda oluşan trafik yoğunluğu nedeniyle dikkatli olmaları, yaralanmalı veya ölümlü kazaların yaşanmaması için yasal hız limitlerine uymaları ve yolculuk esnasında mutlaka emniyet kemeri takmaları konularında uyarılar yapıldı. Trafik ekiplerinin ikramları, vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. "Yolcular, trafik kurallarını ’Yaşam Tüneli’nde hatırlıyor" Ramazan Bayramı tatili için yola çıkan sürücüler, Erzincan’da "Yaşam Tüneli" adı verilen çadırda trafik kuralları konusunda bilgilendiriliyor. İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, tatil için memleketlerine veya başka illere giden sürücülerin yolculuklarını daha güvenli hale getirme çalışmaları yürütüyor. Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü önünde oluşturulan "Yaşam Tüneli" adlı çadıra davet edilen sürücülere, emniyet kemerinin önemi, alkol ve cep telefonu kullanımının trafikteki etkileri, yakın takip ve aşırı hız konularında hazırlanan kısa videolar da izlettiriliyor. Sürücüler, kısa bir molanın ardından yollarına devam ediyor.
Ankara Bakan Tunç: "İşkence ve kötü muamele yapıldığına yönelik iddialar gerçek dışıdır Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bazı basın organları ve sosyal medya mecralarında dolaşıma sokulan iddialara ilişkin, "İşkence ve kötü muamele yapıldığına yönelik iddialar gerçek dışıdır" dedi. Bakan Tunç, bazı basın organları ve sosyal medya mecralarında yer alan Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlüler hakkındaki iddialara ilişkin X hesabından paylaşımda bulundu. Tunç paylaşımında "Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki tutuklu ve hükümlüler hakkında maksatlı ve tamamen asılsız iddialar dolaşıma sokulmuştur. Tutuklu ve hükümlüler, devletimize emanettir. Ceza infaz kurumlarında bulunan herkes, insan onuruna yakışır, Hukuk Devleti ilkelerine uygun ve uluslararası standartlara dayalı şekilde muamele görmektedir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalar kapsamında tutuklanan bazı kişilere yönelik; aile görüşmeleri, sağlık, hijyen, barınma ve diğer temel hakların engellendiğine dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verdi. "İşkence ve kötü muamele yapıldığına yönelik iddialar gerçek dışıdır" Paylaşımında hakların yasal güvence altında olduğunu belirten Tunç, "Titiz bir şekilde uygulanmaktadır. Aksi bir durum asla söz konusu değildir. İşkence ve kötü muamele yapıldığına yönelik iddialar gerçek dışıdır, vicdan ve izandan yoksun iftiralardır. Mesnetsiz iddialar, devletimizi, adalet sistemimizi ve infaz kurumlarımızı itibarsızlaştırmayı hedefleyen karanlık bir propagandanın parçasıdır. Türk Ceza İnfaz Sistemi, ulusal ve uluslararası bağımsız denetimlere açık, şeffaf ve insan onurunu en üst düzeyde tutan bir yapıya sahiptir. Adalet Bakanlığı olarak hukukun üstünlüğü ilkesinden asla taviz vermeyecek, insan onurunu önceleyen bir yaklaşımla çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.