KÜLTÜR SANAT - 18 Eylül 2024 Çarşamba 10:48

Kayalıpınar’da Hitit tarihi yeniden yazılıyor

A
A
A
Kayalıpınar’da Hitit tarihi yeniden yazılıyor

Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde bulunan 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar’da bulunan mühür baskıları, mezarlar ve mimari kalıntılar tarihe ışık tutuyor.


Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Kayalıpınar köyünde bulunan 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar’da (Samuha) 2024 yılı kazı çalışmalarının sonuna gelindi. Bir öğretmenin merakı sayesinde 1970’li yıllarda keşfedilen alanda kazı çalışmaları, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında titizlikle yürütülüyor. Tarihe ışık tutan bu Hitit kentinde bu dönem kazı çalışmalarında bir tapınak olduğunu düşünülen büyük bir Hitit yapısı, çok önemli mühür baskıları ve Bizans dönemine ait mezarlar ve yapı izleri bulundu. Doç. Dr. Çiğdem Maner yaptığı açıklamada, Sivas’ın Hitit tarihi için önemli bir yer olduğunu vurguladı.



Hitit tarihi Kayalıpınar’da bulunan mühür baskıları sayesinde yeniden yazılıyor


Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner, kazı çalışmalarında birçok mühür baskıların bulunduğunu ifade ederek, "2023’de calıştığımız yanık bir binada mühür baskıları ortaya çıktı. Bu mühür baskıları sayesinde Hitit devletinin sonunu getiren bazı entrikaları anlamak mümkün oldu. 2023 kazılarında ayrıca Hititçe çiviyazılı tablet parçaları da ortaya çıkmıştı. Bunlar genelde dini içerikli. Şu ana kadar Kayalıpınar’da ortaya çıkan tabletler kült içerikli veya talimat metni oluyor. Ancak şu ana kadar herhangi bir siyasi metin ortaya çıkmadı. Bu sene tekrar mühür baskılarının çıktığı binada çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımızda yeni mühür baskıları bulunmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla buradaki bilgiler de zamanla çoğalacak. Sivas bölgesinde çok önemli Hitit yerleşimleri var. Buradaki zengin maden kaynaklarından dolayı Hitit Krallığı’nın belki burada başladığını varsayabiliriz. Dolayısıyla Sivas bölgesi Hitit tarihi için oldukça önemli. Hatta en önemli bölgelerden birisi diyebiliriz” şeklinde konuştu.



“Hitit tarihinin birden çok defa yazıldığı merkezlerden birindeyiz”


İstanbul Üniversitesi Hititoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hititolog Prof. Dr. Hasan Peker, Samuha kentinin, Hitit tarihinin birden çok defa yazıldığı merkezlerden biri olduğunu söyleyerek, “Hitit tarihinin birden çok defa yazıldığı merkezlerden birindeyiz. Hitit devleti yok olmak üzereyken imparatorluğun kurucusu I. Suppiluliuma devleti toparlamak için babası büyük kral 2/3 Tudhaliya ile birlikte düzenledikleri askeri seferlere merkez olarak burayı seçmiştir. Bu askeri seferlerle Hitit devletini yeniden ayağa kaldırmışlardır. Biz aslında yazılı olarak daha sonraki dönemlere ait bulgulara ulaşıyoruz. Burada filolojik verilerden bahsediyorum tabi. Eski kazılardan farklı olarak birçok Anadolu Hiyeroglif yazısıyla yazılmış mühürlerden elde edilmiş kil topaklar üzerindeki baskılarda görevli, büyük kral ve prenslerle karşılaşıyoruz. Hitit devletinin büyük krizlerinden bir tanesi de Kadeş savaşının Hititli baş komutanı II. Muvattalli’nin oğlunu tahtan indiren amcası 3. Hattusili’nin mühür baskıları yanı sıra popüler literatüre de geçen büyük kraliçe Puduhepa’nın daha prenses olduğu döneme ait mühür baskıları ile karşılaşıyoruz” diye konuştu.



“En bilinen Hitit krallarından bazıları hayatlarının büyük kısmını burada geçirmiş”


Bilinen Hitit krallarının bazılarının hayatının büyük bir kısmını Samuha kentinde geçirdiğini ifade eden Kayalıpınar Kazı Başkanı Yardımcısı Arkeolog Doktor Emre Kuruçayırlı ise, “Kazı sahasının kuzeyindeki çalışmalarımızda birçok farklı dönemi bir arada keşfettik. Bir tapınak olduğunu düşündüğümüz büyük bir Hitit yapısı bulduk. Bunun üstünden Roma yolu geçiyor. Hemen dibinde de Bizans dönemi bulguları var. Muhtemelen bir kilise veya şapelle karşı karşıyayız. Kazı alanımızın aynı bölgesinde hem Hitit binası ve burada çok önemli mühür baskıları ortaya çıktı. Bizim çalışmalarımız şu bakımlardan önemli. Birincisi milattan önce 1650 kabaca milattan önce 1200 arasında Anadolu’nun neredeyse tamamını yönetmiş tamamına hükmetmiş bir krallık olan Hitit krallığının en önemli başkentlerinden biri Samuha kenti. Bu nedenle burayı kazarak anlamak çok önemli. En bilinen Hitit krallarından bazıları hayatlarının büyük kısmını burada geçirdiğini söyleyebiliriz. Hatta bazıları burada doğmuş olduğunu bile söyleyebiliriz. Birçoğu imparatorluğu buradan yönetmiş. Daha geç dönemlere gelirsek Anadolu’nun bu kısmında Bizans dönemini çok fazla bilmiyoruz. Bu döneme ait bulunan buluntular genellikle mezarlıklarda. Fakat bir yapı, mimari, yerleşim bilinmiyordu. Biz bunları da ortaya çıkarırsak Anadolu’nun o dönemine de ışık tutacağız” dedi.



Kayalıpınar’da Hitit tarihi yeniden yazılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Osmanlı ve Selçuklu Evi müdavimlerine Talas turu Talas Belediyesi tarafından Osmanlı Kültür Evi ile Selçuklu Kültür Evi’nin müdavimlerine ilçenin tanıtım turları düzenlendi. Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Osmanlı Kültür Evi ile Mevlana Mahallesi Meydanı’nda yer alan Selçuklu Kültür Evi’nin müdavimleri gezi otobüsüyle ilçe tanıtım programına katıldı. Tanıtım turu çerçevesinde ilk tur Selçuklu Kültür Evi’nden başladı. Mevlana Mahalle Meydanındaki gezi otobüsüne bilinilmesiyle başlayan tur, Kiçiköy Mahallesi tarihi Gölbaşı Meydanında yer alan Su Medeniyetleri Galerisi gezilmesiyle start aldı. Ardından Osmanlı Kültür Sokağı girişinde yer alan Çanakkale’den Cumhuriyete 100. Yıl Müzesi ile devam eden tur ile yaşlılar, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan gerçek objeleri görme fırsatı buldu. Gezinin son durağında ise Yaman Dede Kültür Evi ve içinde yer alan Tıpkıbasım Mushaflar Kur’an-ı Kerim Sergisi ile sona erdi. Burada sergilenen eserler ile hilye-i şerifleri inceleyen Talaslılar, ilçe turunu tamamladı. Diğer turda ise Osmanlı Kültür Evi’ni kullanan ilçe sakinleri gezi otobüsüyle aynı güzergahları turladı. Programın sonunda değerlendirmelerde bulunan İsa Şentürk isimli vatandaş, güzel bir tur olduğunu belirterek, “Belediyemize bizlere yapılan tarihi hizmetleri gösterdiği için teşekkür ediyorum. Boş kalmaktansa böyle tarihi yerleri görmek daha güzel oldu. Bu güzellikleri daha da yaymak, vatandaş olarak birlik ve beraberliği pekiştiriyor. Geçmişimizi öğrenelim ki geleceğimizi daha iyi kurabilelim. Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.” dedi. Bir başka Talas sakini Yusuf Şahin, tanıtım turunun kendileri adına bir yenilik olduğunu ifade ederek tur güzergahındaki yerleri daha önce göremediklerini söyledi. Talas’ta yapılan güzel şeyleri gördüklerini kaydeden Mehmet Şahin ise, “Böyle şeyleri sunmak herkesin harcı değil. Başkanımıza çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Başka bir Talaslı vatandaş Ali Kaptan da, “Ben bu geziden çok memnun oldum. Çanakkale Müzesinde ecdamızın yadigarını gezip görmek bizleri çok mutlu etti. Başkanımdan Allah razı olsun. Yaparsa ancak Mustafa Yalçın başkanım yapar” şeklinde konuştu. Daha önce hiç gitmediği yerleri gördüğünü anlatan Ramazan Eser ise, “Çok iyi bir tanıtım. Daha ne konuşayım” ifadelerini kullandı.
Yalova Yalova’da Atatürk’ü anma programı düzenlendi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 86. yıldönümü dolayısıyla Yalova’da anma töreni düzenlendi. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 86. yıldönümü dolayısıyla 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda anma töreni gerçekleştirildi. Atatürk heykeline çelenklerin bırakılmasının ardından saatler 9’u 5 gösterdiğinde Yalova’da 2 dakika boyunca hayat adeta durdu. Ardından okunan İstiklal Marşı ile meydandaki program sona erdi. Buradaki programın ardından Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda anma etkinliği düzenlendi. Burada günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapan Yalova Lisesi edebiyat öğretmeni Hasan Karabaş, "Atatürk’ü sevmek demek onun izinden yılmadan yürümek demektir. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, yaşadığı her dönemde genç nesillere büyük önem vermiştir. Hedefleri olan ve bu hedeflere emin adımlarla yürüyen genç nesiller inşa etmeyi arzulamıştır. Bu noktada bizlere düşen görev onun hedeflediği gelişmiş, çağdaş ve güçlü Türkiye için kurduğu Cumhuriyete sahip çıkarak çalışkan, dürüst, ahlaklı ve vatanını seven birer birey olmaktır" dedi. Konuşmanın ardından 10 Kasım Atatürk’ü Anma konulu resim, mektup ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Etkinliklere Valisi Hülya Kaya, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Tahir Göncüoğlu, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Kahramanmaraş Vali Ünlüer: “46 bin konutumuzun şuanda inşası devam ediyor” Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, “Kahramanmaraş genelinde 11 ilçemizin merkez alanlarında (Kentsel) TOKİ tarafından yapılacak konut sayısı toplamı 32.907 adet, ticari bağımsız bölüm sayısı 1.167 adettir. Yaklaşık 46 bin konutumuzun inşası devam ediyor” dedi. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrası il ve ilçelerde deprem konutları, köy evleri ve iş yerlerinin yapımı sürüyor. İl geneli devam eden çalışmalarla ilgili son bilgileri değerlendiren Vali Ülüer, “Kahramanmaraş genelinde 11 ilçemizin merkez alanlarında (Kentsel) TOKİ tarafından yapılacak konut sayısı toplamı 32.907 adet, ticari bağımsız bölüm sayısı 1.167 adettir. Toplam kurası çekilen konut sayısı 19.800 adet olup, 05.11.2024 tarihi itibariyle anahtar teslim edilen konut sayısı 10.646 adettir. Yılsonuna kadar teslime hazır olması planlanan konut sayısı 23.202 adetti. Yaklaşık 46 bin konutumuzun inşası devam ediyor” dedi. Köy evlerinin yanı sıra çelik evlerin de yapıldığını ifade eden Ünlüer, bin 702 yerinde dönüşüm ruhsatının da verildiğini belirtti. Vali Ünlüer, “Kahramanmaraş genelinde 11 ilçemizin kırsal alanlarında Bakanlığımız Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yüklenici paketinde planlanan betonarme ve hafif çelik konut sayısı toplamı 12.962 adettir. Toplam kurası çekilen konut sayısı 4.099 adet olup, 05.11.2024 tarihi itibariyle anahtar teslim edilen konut sayısı 763 adettir. Yılsonuna kadar teslime hazır olması planlanan konut sayısı 9.193 adettir. Kırsal alanda yerinde dönüşüm kapsamında (hibe+kredi) inşaat izni verilen bağımsız bölüm sayısı 2.950 adettir. Kentsel alanda yerinde dönüşüm kapsamında (hibe+kredi) inşaat ruhsatı verilen bağımsız bölüm sayısı 1.702 adettir” ifadelerini kullandı. Ağır hasarlı binalarda yıkımların devam ettiğini ve oranın yüzde 97 seviyelerinde olduğunu belirten Ünlüer, “6 Şubat depremleri neticesinde Kahramanmaraş genelinde 7.491 “Yıkık”, 4.434 “Acil Yıkılacak” bina, 6048 “Orta Hasarlı” bina ve 35.972 ‘’Ağır Hasarlı’’ binamız olmak üzere toplam 53.945 binamız hasar görmüştür. Yıkık ve Acil Yıkılacak binalarımızın enkaz kaldırma işlemlerini tamamladık, ağır hasarlı binaların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarına hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Sonuç itibariyle ilk etapta “Yıkık Bina + Acil Yıkılacak” binaların enkaz kaldırma işlemini tamamladık, “Ağır Hasarlı (35.972)” binaların ise toplam yüzde 97,20 ’lık kısmının enkaz kaldırma işlemini tamamlamış durumdayız” diye konuştu. Konteyner kentler hakkında da konuşan Vali Ünlüer, “Şu an aktif olarak faaliyet yürütülen 43 konteyner kentimiz bulunuyor. Bu konteyner kentlerde toplam 19.876 adet konteyner var ve 55.516 vatandaşımız burada yaşıyor” dedi.
Konya Yeni nesil Şehir Kütüphanesi, okurların ve ders çalışanların buluşma noktası olmaya devam ediyor Türkiye’de kütüphanecilikte bir marka olan Konya’nın merkez Selçuklu ilçe Belediyesi Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi ile marka değerini artırmaya devam ediyor. Farklı tasarım ve birçok kullanım alanına sahip olan Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi her yaşa hitap eden yapısıyla misafirlerini ağırlıyor. Bosna Hersek Mahallesi’nde öğrencilerin kolay ulaşım noktasında yer alan kütüphane sosyal donatıları ile de kitapseverlerin her türlü ihtiyacına cevap veriyor. Yıl boyunca öğrencilerden yoğun ilgi gören Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi; bünyesinde yer alan çocuk kütüphanesi ile birlikte 51 bin 970 üye sayısına ulaştı. Açıldığı günden bu yana 743 bin 855 kişi tarafından ziyaret edilerek kitapseverler için önemli bir kaynak sağlayan merkezde, 9 bin 730’u Yeni Nesil Çocuk Kütüphanesi, 48.385’i diğer kitaplar olmak üzere toplam 58 bin 115k itap bulunuyor. Farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin aynı anda hizmet alabileceği yapısıyla öne çıkan kütüphane sadece sunduğu özel ortam ve renkli tasarımı ile değil sosyal, kültürel ve eğitim programları ile de öğrencilerin kariyer yaşamlarına destek oluyor. Öğrencilere ev ve okullarından sonra 3.Mekan olarak kendilerini rahat hissettiren kütüphane 4-6 yaş grubu çocuklara da yüz boyama, Hacıvat-Karagöz gibi eğlenceli etkinlikler düzenliyor. Başkan Pekyatırmacı: “Yeni Nesil Şehir Kütüphanemiz öğrencilerimizi geleceğe hazırlayan önemli bir marka” Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, geleceğin teminatı gençlerin eğitim hayatına katkı sağlamak için var güçleriyle gayret ettiklerini belirterek, “Eğitime yaptığımız yatırımlar son derece kıymetli. Bu alanda da gençlerimizin donanımlarını artırmak adına kütüphanelerin ayrı bir önemi bulunuyor. Bu kapsamda Bosna Hersek Mahallemize kazandırmış olduğumuz Yeni Nesil Şehir Kütüphanemiz de içerisindeki etüt merkezi, kütüphane, grup çalışma salonları, toplantı salonları, derslikler ve sosyal alanlarla öğrencilerimizi geleceğe hazırlayan önemli bir marka haline gelen kompleks. Kütüphanemiz açıldığı günden bu yana her yaştan insanımız tarafından oldukça ilgi görüyor ve bu durum bizi de oldukça mutlu ediyor. Öğrencilerimizin buradan en iyi şekilde istifade etmesi için bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz. Selçuklu Belediyesi olarak gençlerimizin her zaman yanındayız. Onların eğitimlerini en iyi şekilde sürdürebilmeleri ve kendilerini en iyi şekilde geliştirebilmeleri için bundan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.