POLİTİKA - 29 Aralık 2024 Pazar 16:46

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Bakanlar, Şanlıurfa’da GAP Eylem Planı Toplantısı’na katıldı

A
A
A
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Bakanlar, Şanlıurfa’da GAP Eylem Planı Toplantısı’na katıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa’da GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’na başkanlık yaptı. Yılmaz, Şanlıurfa’nın önemli bir sanayi şehri konumuna geldiğini belirterek, GAP Eylem Planı ile yapılacak yatırımların önemine değindi.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Şanlıurfa’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’na katıldı.


Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, GAP Bölgesi’ne yönelik 2024-2028 yıllarını kapsayan yeni eylem planlarını açıkladı. Bakan Kacır, bu dönemde GAP’ın daha güçlü bir şekilde hayata geçirilmesi için kapsamlı projeler geliştirdiklerini belirterek, sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarıyla bölgedeki tarımsal kalkınmayı hedeflediklerini vurguladı.



"1 trilyon kamu yatırım yapıldı"


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, GAP Bölgesi’nde 2003-2024 döneminde yaklaşık 1 trilyon 40 milyar lira kamu yatırımı yapıldığını belirterek, "Yeni dönem GAP Eylem Planı (2024-2028) ile bölgenin gelecek vizyonunu bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla ivmelendirerek ve yeni yatırımları kazandırarak daha gelişmiş bölge inşası için yeni bir ufuk olarak görüyoruz. Özel sektör yatırımlarıyla kamu yatırımları birleşecek ki topyekûn bir kalkınma gerçekleşsin" dedi.


GAP Bölgesi’nde, 2002’de 9 ilin ihracatının 689 milyon dolar olduğuna, bunun 2023’te 13,7 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Yılmaz, bölgenin ihracatının 20 kat arttığını söyledi.



"570 bin 246 kişiye istihdam sağlayacak"


"Katma değer oluşturacak bu dönüşümü 2028 yılına kadar 475 bin 205 hektar alanı sulamaya açarak gerçekleştireceğiz" diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, "Eylem Planı içerisinde GAP Bölgesi vizyonumuzun çerçevesini, kaynak kullanımında verimliliği sağlayan, entegre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla çizerek 5 öncelikli dönüşüm programı oluşturduk. Bunlardan ilki 214,2 milyar TL bütçe ile gerçekleştirmeyi planladığımız Sulama Programı. 14/20 Program doğrultusunda su kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayarak maliyetleri düşürecek Silvan Projesi, Kralkızı-Dicle Sulamaları, Mardin Sulamaları, Adıyaman Koçali ve Gömükan Barajı Sulaması, Küçük Ölçekli Sulama İşleri projelerini hayata geçiriyoruz. Katma değer oluşturacak bu dönüşümü 2028 yılına kadar 475 bin 205 hektar alanı sulamaya açarak gerçekleştireceğiz. 570 bin 246 kişiye istihdam sağlayacak program ile hedefimiz, kuru tarımda 1 milyon 605 dolarlık katma değer artışı ve GAP Bölgesi tarımsal gayrisafi katma değerin ülke içindeki payının yüzde 19,1’e, bitkisel üretim değerinin de yüzde 21,5’e yükselmesidir" ifadelerini kullandı.



"İyi pamuk uygulamalarını 63,8 milyar TL’lik bütçe ile hayata geçireceğiz"


Tarımda Hassas Dönüşüm Programı kapsamında ise akıllı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, sulama pompalarındaki verimlilik artırımı ve iyi pamuk üretiminin teşvik edilmesi gibi projelerle 63,8 milyar TL’lik bir bütçe ayrılacağını belirten Kacır, "Tarımda Hassas Dönüşüm Programı ile akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, rekabetçi tarım ürünlerinde entegre kaynak verimliliği, sulama pompalarında verimlilik ve iyi pamuk uygulamalarını 63,8 milyar TL’lik bütçe ile hayata geçireceğiz. Ayrıca hayvancılık altyapısının geliştirilmesi, meraların ıslahı ve optimizasyonu, taşlık arazilerin ıslahı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımda kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefleyen projelere de ağırlık veriyoruz. Program ile akıllı sulama sistemlerinin kullanıldığı alanın 400 bin hektara, iyi pamuk yetiştiriciliği yapılan alanın ise 611 bin dekara çıkarılmasını, 50 bin dekar mera alanının ıslah edilmesini, 50 bin dekar taşlık arazinin tarıma kazandırılmasını hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.



"Tarım dışı gelir ve istihdamla yükseltmeyi hedefliyoruz"


Ayrıca,küçükbaş hayvan varlığının 11,8 milyona çıkarılması, hayvan başına süt veriminin de 0,75 litreden 0,9 litreye çıkarılması ve sulama pompalarında verimliliğin yüzde 53’e yükseltilmesi programının da hedefleri arasında yer aldığını kaydeden Kacır, "GAP Entegre 2.0 Programı ile kırsal alanda yaşayan, işlemeli tarıma uygun arazilerin az bulunduğu ve sulamadan yararlanamayan nüfusun sosyo - ekonomik koşullarını tarım dışı gelir ve istihdamla yükseltmeyi hedefliyoruz. Söz konusu hedeflerimiz için 4,6 milyar TL bütçe öngörüyoruz. Devreye alacağımız GAP Entegre Kırsal Kalkınma Programı, Anadoludakiler: GAP Bedestenden Dijital Platformlara Programı ve GAP Sosyal Invest Programları ile bölgeye yapılacak yeni yatırımların önünü açacağız" dedi.



"2028 yılına dek turizmde yatak kapasitesini 98 bin 696’ya yükselteceğiz"


Bakan Kacır, açıklamalarına şöyle devam etti: "Böylece 2028 yılı sonuna kadar AB nezdinde tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısını 3’ten 13’e çıkarmayı, kırsalda öne çıkan 9 adet üründe ekonomik değer oluşturmayı, 50 kooperatifi desteklemeyi ve 3 adet sosyal etki tahvili uygulaması yapmayı hedefliyoruz. 19,3 milyar lira bütçeli Turizm Odaklı Ekonomik Büyüme Programı ile bölgenin kültürel mirasını muhafaza ederek altyapıyı güçlendireceğiz, destinasyonlarda yeşil dönüşümü önceleyeceğiz. Vereceğimiz eğitimlerle hizmet kalitesini artırarak turizm odaklı tanıtım ve markalaşma projeleriyle bölgedeki turizm etkinliğini artıracağız. Projelerimizle gerçekleşecek yeni yatırımlarla, 2028 yılına dek turizmde yatak kapasitesini 98 bin 696’ya, belgelendirilmiş tesislerdeki geceleme sayısını 8,1 milyona ve ortalama geceleme süresini de 2,6’ya yükselteceğiz."



"GAP Eylem Planı’na 496,2 milyar lira kaynak aktaracağız"


Bakan Kacır, GAP Eylem Planı’na ayrılacak kaynakla ilgili de bilgi vererek, "Ayrıca, ziyaretçi karşılama merkezleri ve tarihi ören yerlerinde yeşil dönüşüm projeleri, sürdürülebilir eko-turizm köyleri, kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına yönelik çalışmalar ve kültür yolları oluşturulması gibi çalışmaları da yürüteceğiz. Beşinci ve son olarak, Emek Yoğun Sanayi Sektörlerinde Dönüşüm Programı ile özellikle emek yoğun sektörlerde nitelikli yatırımların hayata geçmesini sağlayacağız. Bu Programa 16,1 milyar TL’lik kaynak tahsisi öngörüyoruz. Bu kapsamda, 2028 yılına kadar 2 adet büyük ölçekli özel sektör yatırımı ve Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programımız kapsamında 36 adet yeni yatırımı bölgeye kazandıracağız. Ayrıca yatırıma dönüştürülmesini planladığımız 70 adet ürünün tespitini de gerçekleştireceğiz. Ana hatları ile bahsettiğimiz GAP Eylem Planı kapsamında toplamda 198 projeye 2024-2028 yılları arasında toplam 496,2 milyar lira kaynak aktaracağız. Projelerin hayata geçmesi ile öngörümüz, bölgemizde kişi başına düşen yıllık gelirde ilave 49 bin lira artışın sağlanmasıdır" diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Bakanlar, Şanlıurfa’da GAP Eylem Planı Toplantısı’na katıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da vatandaşlar yeni yılın ilk sabahında Gazze için toplandı Ordu’nun Ünye ilçesinde vatandaşlar, yeni yılın il gününde Gazze’deki Müslümanlar için bir araya geldi. Sabahın ilk saatlerinde bir araya gelen vatandaşlar, ’Dünyayı uyandırıyoruz’, ’Dün Ayasofya, bugün Emevi, yarın Aksa’ ve ’Bir güneş doğuyor’ sloganlarıyla Ünye İskelesi’nde toplantı. Kılınan sabah namazının ardından vatandaşlar, ellerindeki Türk ve Filistin bayrakları, boyunlarına bağladıkları kefiye ve atkılarla Filistin, Doğu Türkistan halkına destek verdi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda Kur’an-ı Kerim tilaveti yapılarak, dua edildi. “Birleşmiş Milletlerin seyrettiği, 460 gündür bombalanan ve harabeye çevrilen bir Gazze görüyoruz” Programda konuşan Ünye Sivil Toplum Kuruluşları Gazze Platformu Sözcüsü Kenan Cebeci, binlerce Filistinlinin can verdiği zulümlere sessiz kalındığını belirterek, "Bugün Filistin ve Gazze’de 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren dünyanın gözü önünde insanlık kıyımı yaşanıyor. Şu ana kadar yaklaşık 20 bin çocuk, 15 bin kadın ve bir o kadarda masum sivil halk olmak üzere toplamda 50 bine yakın insan katledildi. 2 buçuk milyon insanın yaşadığı ülke harabeye döndü. Orada her taraf barut ve ölüm kokmaya başladı. Binlerce Filistinli, Siyonizm’in ceza ve işkence evlerinde yatmaktadır. Yaklaşık 460 gündür bombalanan ve harabeye çevrilen bir Gazze görüyoruz. Son derece basit yapılmış çadırlarda kışı geçirmeye çalışıyorlar. Soğuktan ölen bebekler ve yaşlılar var. Birleşmiş Milletler sadece seyrediyor. Daimi temsilci konumundaki beş ülke savaşı ranta döndürme sevdasındadır. Gazze ve Filistin bir açık hava hapishanesidir. Yıllarca dünya ile bağlantıları kesilmiş, Siyonizm’in zulmüne terk edilmiş bir ülkedir. Buna rağmen eğitim seviyesi oldukça yüksek, dar alanda da olsa kendi imkanlarıyla yaşama savaşı veren onurlu insanların yurdudur. Müslüman olmamız bir yana 400 yıllık bir beraberliğimiz var. Zulüm sadece Filistin ve Gazze’de değil, ata diyarımız Doğu Türkistan’da, Hindistan’daki Müslümanların coğrafyalarında da devam etmektedir. Biz de bu zulümler karşısında Ünye’nin duyarlı insanlarının duygularına tercüman olmak, zulme, zalime ve teröre karşı onurlu duruşunu ortaya koymak amacıyla bu eylemi düzenledik. İnsani tüm değerlerini yitirmiş kandan ve zulümden beslenene terör devleti İsrail ve onun destekçisi Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri ve Çin’e karşı lanetimiz devam edecektir” dedi. Yapılan konuşmaların ardından vatandaşlar ellerindeki bayraklarla iskeleden ayrıldı.
Kayseri Kolon kanserinin erken tespiti için 45 yaş sonrasına ’tarama’ önerisi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Şafak Yıldırım Dişli, 45 yaş üstü kişilerde kolon kanserinin erken teşhisinde taramanın önemine dikkat çekerek, "Erken evrede yakalarsak sağ kalımın çok uzun olduğu bir kanser türü. Kişilerin sağlıklı beslenmesi, sigara ve alkolden uzak durması da çok önemli" dedi. Acıbadem Kayseri Hastanesi’nden Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Şafak Yıldırım Dişli, kolon kanserinin teşhisi ve tedavi yöntemi hakkında bilgiler vererek, kanserden korunmanın yollarını anlattı. Kolon kanserinin kalın bağırsakta gelişen kontrolsüz hücre büyümesi ile ortaya çıkan bir kanser türü olduğunu belirten Doç. Dr. Dişli, "Kolon kanseri sıklıkla 45 yaş üstündeki insanlarda görülmektedir. Bu kanserde genetik faktörler önemli bir risktir. Aynı zamanda yaşam tarzı değişiklikleri de kolon kanseri için önemli bir risk faktörü olmaktadır. Sağlıksız beslenme alışkanlığı olan, işlenmiş gıdaları tüketen, sigara, alkol gibi alışkanlığı olan insanlarda bu kanser türü daha sık gözlenmektedir" diye konuştu. "En sık görülen belirti bağırsak alışkanlıklarındaki değişimdir" Kanserin kabızlık, ishal, dışkıda kan görülmesi, şişkinlik, karın ağrısı gibi semptomlarla kendini belli edebileceğine değinen Doç. Dr. Dişli, “Bunlar kolon kanserinin erken belirtileridir. Daha geç dönemde de kansızlık dediğimiz durumda ya da istenmeyen kilo kaybı durumlarında kolon kanseri kendisini belli edebilmektedir” dedi. Kolon kanserinin teşhisi için direkt bağırsakların içerisine girilerek, şüpheli görülen yerlerden biyopsi alınmasını ve teşhis konulmasını sağlayan “kolonoskopi” yönteminin kullanıldığını anlatan Doç. Dr. Dişli, aynı zamanda bazı görüntülenme yöntemleri ve dışkı tetkiklerinin de tanı koymaya katkı sağladığını ifade etti. "Kanserin tedavisi evrelere göre değişmektedir" Tedavide kanserin evresinin önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Dişli, "Kolon kanserinin tedavisi için kanserin evresini bilmemiz gerekmektedir. Evrelere göre tedavi değişmektedir. Birinci evre hastalıkta kanserli kısmın lokal olarak çıkarılması ve cerrahi işlem uygulanması gibi yöntemler uygulanmaktadır. Birinci evre hastalarda onkolojik olarak herhangi bir tedavi uygulamamaktayız. Hastayı belirli aralıklar ile düzenli olarak takiplerine çağırmaktayız. Hastanın evrelemesinde ikinci evre olduğuna karar verdiysek onkolojik tedavileri hastanın klinik ve patolojik özelliklerine bakarak kararlaştırmaktayız. İkinci evre hastalarda hastanın bir takım risk faktörleri varsa hastaya koruyucu kemoterapiler önermekteyiz. Risk faktörüne sahip olmayan hastaları ise tıpkı birinci evre hastalarda olduğu gibi belirli aralıklarla onkolojik takiplere çağırmaktayız. Üçüncü evre hastalarda mutlaka her hastaya onkolojik olarak tedavi ve kemoterapi öneriyoruz. Dördüncü evre hastalarda ise hastalık kolondan çıkıp uzak organlara yayılım gösteriyor ve bu durumda hastalar mutlaka sistemik tedaviye yani kemoterapi, hedefe yönelik tedavi veya immünoterapi gibi tedavi seçeneklerine ihtiyaç duyuyor. Dördüncü evre hastalarda hastanın patolojisine ve genel durumuna bakarak hasta bazlı tedavi kararları alıyoruz" diye konuştu. "Erken evrede yakalandığında sağ kalım süresi çok uzundur" Kolon kanserinin önlenebilir kanserler arasında olduğunun altını çizen Doç. Dr. Dişli, "Erken evrede yakalandığında sağ kalımın çok uzun olduğu bir kanser türüdür. Bu nedenle bu hastalarda tarama çok önemli bir yer tutmaktadır. 45 yaşından sonra sıklık arttığı için hastalara sıklıkla tarama kolonoskopilerini önermekteyiz. Taramada kolonoskopiden başka tetkikler de bulunmaktadır. Yaşam tarzı değişiklikleri kolon kanserini önlemede çok önemlidir. Kişilerin sağlıklı beslenmesi, lifli gıdalardan zengin beslenmesi önemlidir. Sigara ve alkolün bırakılması, sedanter yani hareketsiz yaşamın terk edilmesi bu kanseri önlemede bizlere yardımcı olmaktadır" şeklinde konuştu.