SAĞLIK - 26 Aralık 2025 Cuma 12:28

Sünnet, birçok hastalığın önüne geçiyor

A
A
A
Sünnet, birçok hastalığın önüne geçiyor

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Levent Üstün, sünnetin hijyenin daha kolay sağlanmasına katkı sunduğunu, idrar yolu enfeksiyonu riskini azalttığını, penis kanserini önlediğini ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile serviks kanseri riskini düşürdüğünü belirtti.


Medicana International Samsun Hastanesi doktorlarından Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Levent Üstün, sünnet hakkında bilgilendirmede bulundu. Hem 3-6 yaş hem de yeni doğan sünnetleriyle ilgili bilgiler veren Uzm. Dr. Üstün, "Sünnet, insanlık tarihinin en eski cerrahisi olmasının yanı sıra bugün en sık uygulanan pediatrik cerrahi işlemdir. Tıbbi nedenlerin dışında da potansiyel faydaları vardır. Hijyenin daha kolay sağlanması, idrar yolu enfeksiyonları riskini azaltması, penis kanserini önlemesi, cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve serviks kanseri riskinin azalması bunlar arasında sayılabilir. Sünnet, çocukta beden farkındalığı ve cinsel kimliğin geliştiği fallik dönem olarak adlandırılan 3-6 yaş aralığı dışında her yaşta yapılabilir. Son yıllarda yeni doğan sünnetine ilgi artmıştır. Ancak yeni doğan dönemi hem anne hem de bebek açısından bir adaptasyon sürecidir. Bebeğin özellikle ilk 40 gün enfeksiyonlara daha açık olduğu düşünülür. Sünnet derisi ve salgısının, idrar kontrolünün olmadığı yaşamın ilk birkaç yılı boyunca idrarın yakıcı etkilerinden koruyucu olduğu kabul edildiğinde, yeni doğan döneminde sünnet yapılması konusunda soru işaretleri oluşmaktadır. Özellikle yeni doğan döneminde ve bezli çocuklarda idrar amonyağı ve dışkı, nemli bezlerle olumsuz sonuçlara yol açabilir" dedi.


Sünnetin hijyenik ortamlarda yapılması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Üstün, "Sünnet aileler tarafından basit bir işlem gibi algılansa da aslında çocuğun geleceğini etkileyen çok önemli bir cerrahi işlemdir. Rahat, telaşsız ve sağlık açısından güvenli hijyenik bir ortamda yapılmalıdır. Sünnet sonrası bakım da en az işlem kadar önemlidir. Ben pansumanı genellikle ilk gün ya da ertesi gün açmayı tercih ediyorum. Peniste ödem olması çocuğa rahatsızlık vermezken, yapışmış bir pansumanın açılması daha fazla acı verir ve çocuk psikolojik olarak etkilenebilir. Yaşa ve kullanım rahatlığına göre köpük bardak ya da sünnet külodu 3-7 gün kullanılabilir. İlk 72 saat banyo yapılmamalı, üçüncü günün sonunda 10’ar dakikalık köpüklü ılık suyla, sürtme ve tahriş olmadan banyolara başlanmalıdır. Doktorun verdiği krem ve merhemler düzenli kullanılmalı, bezli bebeklerde bez sık değiştirilmelidir. İlk günlerde dar kıyafetlerden kaçınılmalı, bez gevşek bağlanmalıdır. Sünnet sonrası çocuk acı duyacağını düşünerek idrarını tutabilir; bu durumda mesane üzerine ılık bez ve hafif masajla idrar yapması sağlanır. İlk gün ağrı olabilir, ağrı kesici şuruplar ve bebeklerde fitillerle kolayca kontrol altına alınabilir. Penise dışkı bulaşırsa, ıslak bezle temizlenemiyorsa tahriş etmeden ılık suyla temizlenmelidir. Okul çocukları bir hafta sonra okula başlayabilir. Yaz aylarında deniz ve havuz için kontaminasyon riski göz önünde bulundurularak 15-20 gün beklenmelidir" diye konuştu.


Cerrahi işlemin ardından dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Üstün, "Hastalar genellikle sünnetten bir hafta sonra kontrol edilir. Ancak bu süre içinde durmayan kanama, artan kızarıklık, şişlik, akıntı, ateş veya idrar yapmada zorlanma olursa doktora başvurulmalıdır. Sünnet doğru zamanda, uygun koşullarda ve tıbbi standartlara uygun şekilde yapıldığında güvenli bir işlemdir. En önemli nokta çocuğun ağrı yaşamaması ve işlemin deneyimli ellerde yapılmasıdır" şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da dayanışmanın sofrası büyüyor Bursa Büyükşehir Belediyesi, halkın uygun fiyata ve sağlıklı yemeğe ulaşabilmesi amacıyla Merinos Parkı ve Vatan Mahallesi’nin ardından Yiğitler Mahallesi’nde de kent lokantasını hizmete açtı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla insan odaklı hizmetlerini ara vermeden sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların uygun fiyata ve sağlıklı yemeğe ulaşabilmesi amacıyla üçüncü Kent Lokantası’nı, Yıldırım İlçesi Yiğitler Mahallesi’nde hizmete açtı. Hijyenik şartlarda hazırlanmış, besleyici ve lezzetli 4 kap yemek, yanında ekmeği ve suyu ile birlikte vatandaşlara 80 TL’den sunulacak. Yiğitler Mahallesi’nde düzenlenen törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Parti Meclis üyesi Canan Taşer, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ülke olarak ekonomik anlamda zor bir dönemden geçtiklerini söyledi. İşsizliğin her geçen gün arttığını, birçok şeye erişimin zor olduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam ettiklerini ifade etti. Sosyal belediyeciliğin, dayanışmanın ve halktan yana bir kent anlayışının en somut bir örneğini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, "Kent lokantaları, halkın en temel ihtiyaçlarından birine verilen net bir yanıttır. Bu ihtiyaç, temiz, dengeli ve besleyici yemeklerin herkes için erişilebilir olmasıdır. Kentte yaşayan her birey, sağlıklı, güvenilir ve uygun fiyatlı bir öğüne rahatça ulaşabilmelidir. Tam olarak bunu sağlamak için tesisi hizmete alıyoruz. Yiğitler Kent Lokantamızda; hemşehrilerimiz 4 kap yemeği 80 liraya yiyebilecekler. Hizmetimizi hijyen, temiz, nitelikli ve kaliteli biçimde sunmayı sorumluluk olarak görüyoruz. Bu yalnızca bir yemek hizmeti değildir. Aynı zamanda sosyal adaletin, eşitliğin ve kamusal sorumluluğun bir ifadesidir" dedi. Yiğitler Kent Lokantası’nın günlük bin kişiye kadar sıcak yemek sunabilen, 120 kişilik oturma alanına sahip, toplumun tüm kesimlerine açık bir kamusal buluşma alanı olduğunu vurgulayan başkan Mustafa Bozbey, "Burası; aynı sofrada buluşan, aynı kenti paylaşan insanların mekânıdır. Kent lokantalarımızın en güçlü yönlerinden biri de askıda yemek uygulamasıdır. Bugüne kadar kent lokantalarımızda 6 binden fazla askıda yemek bırakıldı. Bursamızda paylaşma ve dayanışma kültürü yaşıyor, büyüyor ve güçleniyor. Bugüne kadar kent lokantalarımızdan 300 binden fazla hemşehrimiz faydalandı. Bu tablo, doğru bir yerel yönetim politikasının ne kadar güçlü bir karşılık bulduğunu açıkça ortaya koyuyor" diye konuştu. "Biz, bu kenti masadan değil, sahadan yönetiyoruz" diyen Başkan Mustafa Bozbey, Bursalılar için çalıştıklarını, her zaman yanlarında olduklarını vurguladı. Bursa’da büyük dayanışma zincirine bir halka daha eklediklerini anlatan Başkan Mustafa Bozbey, "Bu; Bursamızda yaşayan herkes için kurulan, dayanışmayla sunulan bir sofradır. Yiğitler, 75. Yıl, Erikli ve bölge mahallelerimize ve Yıldırımlı hemşehrilerime bir müjdeyi de paylaşmak istiyorum. Kent lokantamızın hemen yanında B Kafe inşaatımız hızla devam ediyor. Yaklaşık bir ay içinde tamamlanacak. Hemşehrilerimiz yemeğini burada yiyecek. Yan tarafta çayını, kahvesini en ucuza içecek. Keyifle sohbet edecekler. Mahallemiz için çok değerli bir sosyalleşme alanı olacak. Yiğitler Kent Lokantamız hayırlı olsun. Yıldırım’da yol ve kentsel dönüşüm ilgili çalışmalar artarak devam edecek. Kentin diğer tarafından ne varsa, Yıldırım’da da o olacak. Yıldırımlılar bunu hak ediyor. Yıldırımlılar hak ettiği değerin karşılığını fazlasıyla alacak" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kent lokantasının hayırlı olmasını diledi. CHP’li yerel yönetimlerin ve belediye başkanlarının insanlara destek olmak için sosyal belediyecilik anlayışını uyguladığını belirten Kayışoğlu, herkesin huzur ve refah içerisinde yaşadığı bir dönem istediklerini ve bunun için çalıştıklarını dile getirdi. Konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesilmesiyle Kent Lokantası hizmete açıldı. Başkan Mustafa Bozbey ve beraberindekiler, vatandaşlara yemek ikram etti.
Kilis Kilis’te üreticilere hibe destekli tarım ve hayvancılık ekipmanları dağıtıldı Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle, Kilis Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda hayvancılık ve bitkisel üretim yapan yetiştiricilere hibe desteği sağlandı. Proje kapsamında, il genelinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Kırmızı Et Üreticileri Birliği üyesi 32 yetiştiriciye yüzde 50 hibeli yem kırma makinesi desteği verildi. Kilis Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne üye 37 yetiştiriciye ise yüzde 70 hibeli küçükbaş kırkım makinesi dağıtıldı. Organik üzüm yetiştiriciliği yapan üreticilere yönelik destekler kapsamında da yüzde 85 hibeli 3 adet traktör askılı bacalı şaftlı dal kırma makinesi teslim edilirken, 300 organik üreticiye toplam 1.976 litre organik gübre desteği sağlandı. Programda konuşan Kilis Valisi Tahir Şahin, hayata geçirilen projelerle sağmal hayvanlarda süt veriminin ve besi hayvanlarında karkas randımanının artırılmasının, hayvanlara verilen yemden maksimum fayda sağlanmasının ve yetiştiricilerin iş yükünün azaltılmasının hedeflendiğini söyledi. Şahin, dal budama atıklarının komposta dönüştürülmesiyle hem atık sorununun önüne geçileceğini hem de toprağın zenginleştirilerek su tutma kapasitesinin artırılacağını belirterek, üreticilerin ekonomik olarak desteklenmeye devam edileceğini ifade etti. Programa Kilis Milletvekili Mustafa Demir ile Kilis İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük ve diğer protokol üyeleri katıldı
İstanbul GODIVA’nın 100. yıl kutlamaları Şanghay’da devam etti Dünyanın önde gelen premium çikolata markası Godiva, 100’üncü yaşını kutlayacağı 2026 yılı öncesi başlattığı global etkinlik serisine Çin’in Şangay kentinde devam etti. Belçika’da küçük bir atölyede başlayan marka hikayesini, bugün atıştırmalık şirketi Pladis çatısı altında dünyanın en tanınmış premium çikolata markaları arasına taşıyan Godiva, 2026’da 100’üncü yaşını kutlayacak. Yeni marka kimliğiyle birlikte bu sene 100. yıl kutlamalarını başlatan Godiva, 2026’ya sayılı günler kala, Asya Pasifik ekibi tarafından Çin’in Şangay kentinde düzenlenen özel bir etkinlikle 100. yıl coşkusunu paylaşmaya devam etti. Godiva’nın Asya Pasifik ekibi, iş ortakları, iş dünyasından temsilciler ve misafirlerin katılımıyla Şanghay’da North Bund International Passenger Center’da gerçekleştirilen etkinlik, markanın bir asırlık ustalığını, inovasyon geleneğini ve tutkusunu yansıtan unutulmaz anlara ev sahipliği yaptı. Godiva’nın köklü mirasıyla yenilikçi bakışını yansıtan dron gösterisinde, kakao tonlarındaki ışıklar, senkronize bir koreografiyle yükselerek Lady Godiva’nın zarif siluetine dönüştü. Büyüleyici bir atmosferde gerçekleştirilen etkinlik, izleyenlerin büyük beğenisini kazandı. Godiva, 100. yıl kutlamaları kapsamında önümüzdeki dönemde farklı coğrafyalarda özel etkinlikler düzenlemeye devam edecek.
Kastamonu Üniversite öğrencileri liderlik sunumlarıyla yarıştı Kastamonu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Yönetimi Bölümü’nde bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen etkinlikte liderlik sunumlarıyla yarışarak dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Kastamonu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Yönetimi Bölümünde Prof. Dr. Engin Kanbur tarafından verilen "Liderlik ve Motivasyon" dersi kapsamında "liderlik sunumları" etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe Kastamonu Vali Yardımcısı Mevlu¨t Özmen, Kastamonu Gençlik ve Spor İl Mu¨du¨ru¨ Sami Kuşçu, Kastamonu Sanayi ve Teknoloji İl Mu¨du¨ru¨ Selahattin Emirsu¨leymanoğlu, Kastamonu KOSGEB Mu¨du¨ru¨ Sayın Nevzat Erol, öğretim u¨yeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen etkinlikte öğrenciler bir dönem boyunca hazırlandıkları sunumlarıyla yarıştı. Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Engin Kanbur, "Bu sene dördu¨ncu¨su¨nü du¨zenlediğimiz liderlik sunumlarında öğrencilerimiz gerek teorik bilgilerini gerekse de sunum becerilerini sergilediler. Bir dönem boyunca ders kapsamında onlarca sunum dinledik ve titiz bir değerlendirmeden sonra yedi sunumu seçtik. Öğrencilerime dönem boyunca verdikleri emek için teşekku¨r ederim. Havacılık sektöru¨ değişen ve gelişen bir sektör olduğundan öğrencilerimizi de sektöre her yönu¨yle hazırlamak için farklı öğretim yöntemleri kullanıyoruz. Böylece sektöru¨n ihtiyacı olan kalifiye insan gu¨cu¨nu¨ yetiştiriyoruz" dedi. Sunumların ardından jürinin titiz değerlendirmesiyle dereceye giren öğrenciler belirlendi. Birinci olan Buse Atik ve Sıla Aleyna Narcı’ya 7 bin TL, ikinci olan Ayşe Eryılmaz ve Gu¨llu¨ Çoban’a 5 bin TL, u¨çu¨ncu¨ olan Selma Demir ve Enes Aydın’a 3 bin TL para ödu¨lu¨ ve başarı belge protokol üyeleri tarafından verildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.