SAĞLIK - 08 Nisan 2025 Salı 19:37

OMÜ Rektör Yardımcısı Kurnaz: "Samsun 2024 yılında yaklaşık 30 bin yabancı sağlık turistine ev sahipliği yaptı"

A
A
A
OMÜ Rektör Yardımcısı Kurnaz: "Samsun 2024 yılında yaklaşık 30 bin yabancı sağlık turistine ev sahipliği yaptı"

Samsun’da düzenlenen Sağlık Turizmi Paneli’nde konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "2024 yılında ülkemiz, 2 milyona yakın sağlık turistini misafir etmiş. Samsun özelinde konuşacak olursak, ilimiz 2024 yılında yaklaşık 30 bin yabancı sağlık turistine ev sahipliği yapmış, bu rakamlarla Türkiye genelinde önemli bir yer edinmiştir" dedi.


OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi’nde Sağlı Turizmi Paneli yapıldı. Panelde birçok panelist on-line ve yüz yüze kendi alanları ile ilgili bilgi verdi. Panele on-line olarak bağlanan Prof. Dr. Hakan Hakeri "tıp hukuku", Behlül Ünver "sağlık turizmi destekleri", Dr. Ezgi Canpolat ise "sağlık turizmi" ile ilgili konuşma yaptı.


Panelin ikinci bölümünde salonda konuşan OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Günümüzde sağlık turizminin ortaya çıkışının en temel sebeplerinden biri, bireylerin sağlık hizmetlerine daha kaliteli, daha hızlı ve daha ekonomik koşullarda ulaşma arayışıdır. Birçok ülkede hastalar, kendi ülkelerinde ulaşamadıkları ya da çok uzun süre bekledikleri tedavilere başka ülkelerde daha uygun şartlarda ulaşabilmektedirler. Özellikle Avrupa ve Amerika gibi bölgelerde bu durum ciddi bir soruna dönüşmüş durumdadır. Örneğin Kanada’da bir hastanın sağlık hizmetine erişim süresi ortalama 2,5 ay, İngiltere’de ise bu süre yaklaşık 18 haftadır. Dünyada 2024’te insanlar sağlık anlamında bir ülkeden başka bir ülkeye gitmek için yaklaşık 100 milyar dolar harcamış. Bu tutar 2028’de 125 milyar dolar olacağı tahmin edilmektedir. Bu küresel tablo içerisinde Türkiye, sağlık alanındaki güçlü altyapısı, yüksek kalitedeki hizmet anlayışı, alanında uzman sağlık profesyonelleri ve rekabetçi fiyat politikasıyla öne çıkmakta; her yıl milyonlarca hastayı ağırlamaktadır. 2024 yılında ülkemiz, 2 milyona yakın sağlık turistini misafir etmiş. Samsun özelinde konuşacak olursak, ilimiz 2024 yılında yaklaşık 30 bin yabancı sağlık turistine ev sahipliği yapmış, bu rakamlarla Türkiye genelinde önemli bir yer edinmiştir. Samsun’da hali hazırda 61 sağlık tesisi sağlık turizmi yetki belgesi ile hizmet vermektedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak bu vizyonun önemli bir paydaşı olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bizler Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak yalnızca tedavi değil, aynı zamanda konfor, güven, etik değerler ve akademik güvenceli sağlık hizmeti sunmayı amaçlıyoruz. Sağlık turizminde Türkiye’yi global ölçekte bir cazibe merkezi haline getirme vizyonuna katkı sağlamak için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.



"Çok güzel bir şey yapabiliriz ama bunu sunamıyorsanız bir şey ifade etmiyor"


FBM Tıp Merkezinden Prof. Dr. Hayati Akbaş, "Bu sağlık turizminin en önemli ayaklarından bir tanesi de kendinizi ifade etmek ve tanıtmaktır. Benim kendimi tanıtmam yetmez, ben kendi yaşadığım yeri de tanıtmam lazım dedim. Türkiye’nin Miami’si bir slogan oluşturdum. Samsun’u paylaşmaya başladım. Attığım her videoyu minimum 100 bin, maksimum 100 milyon kişi izledi. Şunu demek istiyorum; biz sağlık turizmi yapıyorsak, öncelikle işimize hakim olacağız. İşimizi severek yapacağız. Ne kadar iyi yaptığımızı, o yaptığımız işi göstermemiz lazım. Benim motivasyonum hiçbir zaman para olmadı. Ben Samsun üzerinden, Türkiye’yi dünyaya tanıtacağım. Tanıtım olmadan turizm olmaz. Sizi kimse bilmek zorunda değil. Çok güzel bir şey yapabiliriz ama bunu sunamıyorsanız bir şey ifade etmiyor. Sağlık turizmi yaparken Türkiye’ye ne kazandırıyoruz? Birincisi para kazandırıyoruz. İkinci Türkiye aşığı oluyor" şeklinde konuştu.



İnsanların Samsun’u tercih etme sebepleri


OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, "Neden insanlar Samsun’u tercih ediyor? İlk sırada hekimlerimiz çok iyi. İkinci sırada uygun bir maliyetimiz var. Üçüncü sırada tıbbi anlamda güvenilir hekim son derece önemli. Bir diğeri ise Samsun yaşanabilir bir şehir. Sahil şehri, liman kenti olması, şehir içi ulaşımın kolay olması hakikaten önemli. Zincirin tüm halkalarının aynı pay etrafında toparlanması lazım ki biz burada söz sahibi olabilelim" ifadelerini kullandı.



"Bir masanın etrafında onları oturtturmak bir başarıdır"


Sivil toplum örgütlerinin ve sağlık turizm derneklerinin öneminden bahseden Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Özkan, "Türkiye’de 170 bin civarında sivil toplum örgütü var. Hepimiz bir meslek sahibiyiz. Bu yapı içerisinde bulunduğumuz zaman kendi sorunlarımızı bir arada yaşayabileceğiz. Sağlık turizmi hem Sağlık Bakanlığı ile ilgili hem Turizm Bakanlığı ile ilgili bir şeydir. 2 tane büyük paydaşı bir araya getirmek istiyorsanız, sağlık turizmi dernekleri bunu yapabilirler. Özel sektör hem dosttur hem de rakiptirler. Bir masanın etrafında onları oturtturmak bir başarıdır. Bunu yapacak olan Sivil toplum örgütlerinin o toplayıcı gücüdür" ifadelerini kullandı.


Panelde Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş da bir konuşma yaptı.


Panel toplum fotoğraf çekimi ile sona erdi.



OMÜ Rektör Yardımcısı Kurnaz: "Samsun 2024 yılında yaklaşık 30 bin yabancı sağlık turistine ev sahipliği yaptı"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kepez’de kitap dolu günler 25 Nisan’da başlıyor Kepez Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan Kepez Kitap Fuarı, 25 Nisan Cuma günü Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde kitapseverlere kapılarını açıyor. Fuar, 4 Mayıs’a kadar edebiyat dünyasının sevilen isimlerini, yayınevlerini ve binlerce okuyucuyu bir araya getirecek. Bu yıl "Sayfalar değişir, değiştirir" temasıyla 25 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek fuar, zengin içeriğiyle her yaştan ziyaretçiye hitap edecek. 25 Nisan Cuma günü kapılarını kitapseverelere açacak olan fuar, edebiyat dünyasının sevilen isimlerini, yayınevlerini ve binlerce okuyucuyu bir araya getirecek. Ünlü yazarların imza günlerinden söyleşilere, çocuklara özel atölyelerden etkinliklere kadar dolu dolu bir program kitapseverleri bekliyor. Kepez Kitap Fuarı, siyaset hatıralarını kaleme alan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 27. Dönem Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’yı da ağırlayacak. Fuarın açılış töreni ise 25 Nisan Cuma günü Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün katılımıyla gerçekleştirilecek. Antalyalıları 25 Nisan -4 Mayıs tarihleri arasında Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Kepez Kitap Fuarı’na davet eden Başkan Kocagöz, "Kepez Kitap Fuarı; edebiyatı, kültürü ve düşünceyi buluşturan bir platform olacak. Okurlar, sevdikleri yazarlarla tanışma ve yeni kitapları keşfetme fırsatı yakalayacak" dedi. Kepez Kitap Fuarı’nın, on gün boyunca 09.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacağı bildirildi.
Bursa Bursa Fuar Merkezi’nde yeni dönem başladı Yenilenen Bursa Fuar Merkezi’nde (BFM) KFA Fuarcılık tarafından düzenlenen ilk fuar olan Rising City Yapı ve Yaşam Fuarı kapılarını açtı. 27 Nisan’a kadar sektör profesyonellerini ağırlayacak olan fuar, konuttan yapı teknolojilerine, inşaat malzemelerinden mimari çözümlere kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren yaklaşık 40 firmayı bir araya getirdi. Fuarın açılış törenine Bursa Valisi Erol Ayyıldız, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Alfatlı, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, İMSİAD Başkanı Şeref Demir, akademik oda başkanları ve sektör temsilcileri katıldı. 5 bin metrekarelik alanda yeni konseptiyle düzenlenen fuarda ayrıca 16 ülkeden 200’ün üzerinde yabancı alıcı da yer alıyor. BFM’de yeni bir başlangıç Fuarın açılışında konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Fuar Merkezi’nde yeni bir dönemi başlattıklarını müjdeledi. KFA Fuarcılık’ın 2025 yılından itibaren BFM’de her yıl 20’nin üzerinde uluslararası fuar düzenlemeyi hedeflediğini belirten Başkan Burkay, "Bugün Rising City Yapı ve Yaşam Fuarımızın açılışını Sayın Valimiz ile birlikte gerçekleştirdik. Fuarcılık, ekonomiye önemli katkılar sunan stratejik bir alan. Özellikle üretim merkezi olan şehirler, fuarlar aracılığıyla ürünlerini dünya pazarlarına ulaştırma imkanı buluyor. Bursa’da hayata geçirdiğimiz bu fuarlar da hem kent hem de ülke ekonomisine ciddi katma değer sağlayan etkinlikler olmuştur." dedi. "Dünya alıcılarını Bursa’da buluşturacağız" KFA Fuarcılık’ın Türkiye’nin önde gelen fuar organizasyon şirketlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Başkan Burkay, Rising City Yapı ve Yaşam Fuarı ile eş zamanlı olarak BFM’de Bursa Karavan Show’a da ev sahipliği yaptıklarını kaydetti. Başkan Burkay, BİFAŞ Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural’a teşekkür ederek, "Onlarla da burada çok güzel iş birliklerimiz var ve bu iş birliğimiz Karavan Show ile sınırlı kalmayacak. İnşallah, dünya genelindeki alıcıları burada Bursalı firmalarımızla bir araya getireceğiz." diye konuştu. Başkan Burkay, Rising City Yapı ve Yaşam Fuarı’nı nitelikli alım heyetleriyle desteklediklerini ifade ederek, fuarın hem katılımcılar hem de ziyaretçiler için verimli geçmesini diledi. Bursa "Fuarlar Şehri" oluyor Bursa Valisi Erol Ayyıldız, fuarların Bursa’ya değer katan önemli organizasyonlar olduğunu söyledi. Bu çalışmaların Bursa’yı bir "fuarlar şehri" haline getireceğine inandığını belirten Ayyıldız, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve emeği geçenlere teşekkür etti. Bursa Valisi Erol Ayyıldız, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve protokol üyeleri, açılışın ardından fuarda stant açan firmaları ziyaret ederek projeleri hakkında bilgi aldı.