EKONOMİ - 11 Kasım 2024 Pazartesi 10:17

Anzer Balı kilosu 4 Bin TL’den satışa çıktı

A
A
A

Dünyaca Ünlü Coğrafi İşaretli yeni sezon Anzer Balları kilosu 4 bin TL’den satışa çıktı.

40’ı endemik olmak üzere 400’ü aşkın çiçek türünden 2 bin 300 rakımdaki Anzer Yaylası’nda üretimi gerçekleştiren Anzer Balları’nın sağım işlemleri tamamlanarak Hacettepe Üniversitesi’ne tahlile gönderildi. Tahlilden olumlu sonuçla gelen ballar ise Rize Arıcılar Birliği’nin dolum tesislerinde 250 gram, 500 gram ve 1 kilogramlık kavanozlara konularak satışa hazır hale geldi. Bu yıl kilogram fiyatı 4 Bin TL olarak belirlenen Anzer Balı’nın 500 gramı 2 Bin, 250 gramı ise 1000 TL’den alıcı bulacak. Diğer ballara nazaran rekoltesi düşük olan Anzer Balı için yurt dışından da oldukça fazla talep olsa da bal satışında öncelik ön siparişi alınan yerli ve hastalar olacak.

2024-2025 yılının ballarının Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi’ndeki tahlillerinin tamamlandığını kaydeden Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz tahlilden gelen balların dolumunun gerçekleşip satışına başladığını dile getirerek “2024 ve 2025 sezonu için Anzer Yaylası’ndaki üretim sezonumuz bitmiş olup Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Bölümüne gönderdik. Ballarımız analizden 25 Ekim itibariyle Hacettepe Üniversitesi’nden geldiler. Ballarımızın ilk posta dolumunu şu anda Rize Arıcılar Birliği’nde yaptık ve satışımıza başladık. Bu yılki Anzer Balımızın 1 kilogram fiyatı 4 Bin, yarım kilosu 2 bin lira, 250 gramlık Anzer Balı fiyatımız da 1000 TL olarak belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

Avrupa’da Anzer Balına yoğun ilgi

Azner Balı’nın bir çok yurt dışı ülkesinden de tapel gördüğünün altını çizen Deniz “Balımız coğrafi işaretli, seri numaralı orijinal bir üründür. Tabii ki Anzer Balı diğer ballar gibi çok fazla miktarda olan bir bal değil. Bu anlamda Anzer Balı’na şu anda çok yoğun bir şekilde talep olduğunu görmekteyiz. Son yıllarda bilhassa Arap ülkelerinden ülkemize turizm amaçlı gelen turistler, yine Avrupa ülkelerinden bilhassa Almanya, İsviçre, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden Anzer Balı’nı bildikleri için, değerli bir bal olarak bildikleri için yurt dışı taleplerimiz de olmaktadır. Hatta Singapur’dan, Japonya’dan bile Anzer Balı talebi olduğunu görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Öncelik yerli ve hasta siparişleri

Yurt dışından talep çok olsa da Anzer Balı’nda önceliğin ön sipariş veren hastalar olduğuna dikkat çeken Deniz “Bizim ilk tercihimiz ülkemizdeki ön siparişte bulunan hasta olan insanlar. Önceliği onlara vererek, Anzer Balı’nı ilk onlara göndereceğiz. Tabii ki bizim burada önceliğimiz ilk önce hastalara olacaktır. Öncelikle ön sipariş verilen siparişler ilk etapta gönderilecek” dedi.

Hasan Fehmi Demir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Halk Oyunları Türkiye Şampiyonası tüm heyecanıyla devam ediyor Denizli’nin ev sahipliğinde 07 ile 16 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılan Halk Oyunları Kulüpler Türkiye Şampiyonası tüm hızıyla sürüyor. Anadolu’nun her köşesinden kültürlerin Denizli’de buluştuğu yarışmalar her gün saat 18.00’de Nihat Zeybekçi Kültür Merkezinde yapılmaya devam ediyor. Halk Oyunları Türkiye Şampiyonası Denizli’nin ev sahipliğinde yapılıyor. Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Halk Oyunları Federasyonun organize ettiği Halk Oyunları Kulüpler Türkiye Şampiyonasında altıncı gün geride kaldı. 07 -16 Kasım 2024 tarihleri arasında Nihat Zeybekçi Kültür Merkezinde yapılan şampiyonada her gün farklı kategorilerde yarışmalar düzenleniyor. 10 gün sürecek şampiyonaya toplamda 3 bin sporcu katılıyor. Aylardır bugüne hazırlanan ekipler jüri önünde performanslarını sergiliyor. Ekiplerin uyum ve performanslarına göre halk oyunları milli hakemlerinden oluşan jüri tarafından puanlamaya göre yarışmalar sonunda sıralama belli oluyor. Halk Oyunları Türkiye Şampiyonası programına göre bu akşam Yıldızlar Düzenlemeli Dal, 14 Kasım Perşembe günü ise Yıldızlar Düzenlemesiz Dal yarışmaları yapılacak. Cuma ve Cumartesi günü Büyükler kategorisinde yapılacak yarışmalarla şampiyona tamamlanacak. Organizasyona ev sahipliği yapacak Denizli Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, Halk Oyunlarının kültür ve medeniyetler beşiği olan yurdumuzun ne kadar önemli bir zenginliğe sahip olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Böylesine bir kültür mirasına sahip olmanın gururunu yaşadıklarını belirten İlman, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Anadolu’nun motiflerinin Denizli’de buluşacağını ifade etti. Denizli halkının misafirperverliği ve gelen konukların organizasyondan duydukları memnuniyet neticesinde bu sene tüm kategorilerde bu kültür şölenine ev sahipliği yapacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden İlman, yarışacak tüm ekiplere başarılar diledi.
Erzurum Erzurum’un 2034 vizyonu 3. Erzurum çalıştayında ele alındı 3. Erzurum Çalıştayı sonuç toplantısı “2034’e doğru Erzurum” sloganıyla Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlendi. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından Erzurum’un sosyo-ekonomik gelişiminin, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve 35 meslek komitesinden oluşan “Ortak Akıl Platformu” tarafından değerlendirildiği toplantıda; bölgenin sanayi, turizm, tarım, hayvancılık, lojistik, enerji, spor, ulaşım ve eğitim sektörlerinin gelişimine yönelik sekiz ana başlıkta sunumlar gerçekleştirildi. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Baro Başkanı Mesut Öner, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yüksel Göktaş, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, MHP İl Başkan Vekili Cihan Aksakal, Palandöken Belediye Başkanı Av. Muhammed Sunar, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler ve STK temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Dünya Odalar Federasyonu ve TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Erzurum Ak Parti Milletvekili Av. Fatma Öncü’nün tebrik mesajları okundu. Toplantının ev sahipliğini yapan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın, programda yaptığı açılış konuşmasında, Erzurum’un 2034 vizyonunun oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen çalıştay programının şehrimiz için hayırlara vesile olmasını dileyerek katılımcılara teşekkür etti. “2034’e Doğru Erzurum” Özakalın konuşmasında çalıştay verilerinin toplanması noktasında 2 bin 400’den fazla üye ile çevrimiçi ve yüz yüze anket yöntemiyle görüşüldüğünü, 35 meslek komitesi ve yirmiden fazla paydaş toplantısı ile yaklaşık bir yıllık yoğun çalışma sonucu verilerin derlendiğini söyledi. Özakalın konuşmasını şöyle devam ettirdi, “ETSO olarak stratejik planlamalarımız çerçevesinde şehrimizin gelişim ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak sürdürülebilir “2034 Vizyonu”muzu oluşturmak amacıyla bir yılı aşkın süredir canla başla çalışıyoruz. 2010 yılında başlattığımız ardından 2014 yılında ikincisini düzenlediğimiz çalıştay serimizin üçüncüsünü, oluşturduğumuz “Ortak Akıl Platformu’yla ve “2034’e doğru Erzurum” sloganıyla gerçekleştiriyoruz.” “Bilgi faydaya dönüştüğünde kıymetlidir” Hedeflerinin Erzurum’u bölgesinin cazibe merkezi yapmak olduğunu söyleyen Özakalın, 2034 vizyonlarının ise şehri; sanayi, tarım, turizm ve lojistik sektörlerinde öncü bir konuma getirerek sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir Erzurum oluşturmak olduğunu söyledi. Konuşmasında bilginin faydaya dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Özakalın, “ Üniversiteler ile iş birliğinin güçlendirilmesi gerekiyor. Bilgiyi faydalı bir şekilde kullanarak Erzurum’un sanayi, tarım ve turizmdeki rekabet gücünü artırabiliriz. Bu bağlamda üniversitelerimizin yenilikçi projelerle sanayiye katkı sağlayacağı kanaatindeyim.” dedi. “Stratejik konumumuzu değerlendirmeliyiz” Erzurum’un coğrafi konumu itibarıyla stratejik bir noktada bulunduğunu söyleyen Özakalın, özellikle yakın zamanda ticaret yollarında yaşanan gelişmelerin şehrin stratejik konumunu daha da değerli hale getirdiğini vurgulayarak uluslararası ticaret ve lojistik merkezi olma noktasında aksiyon alınması gerektiğinin altını çizdi. 2034 hedeflerini beş başlıkta ele alarak yol haritasını belirlediklerini söyleyen Özakalın hedeflerini sıralayarak konuşmasını şöyle sonlandırdı. “Hayal kuran ancak hayalperest olmayan, hedefe sadık gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ortak hedeflere ulaşmak için birlikte çalışma kültürünü önemsiyoruz. Erzurum’u sağlık, turizm, sanayi, tarım, hayvancılık ve finans sektörlerinde cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Devlet teşvikleri ve kalkınma projelerinde maksimum faydayı hedefliyoruz. İhracatımızın yarısını ABD ve Avrupa pazarlarına yönlendirme çabası içerisindeyiz. Çalıştayımızın hazırlık ve düzenlenmesi noktasında katkılarından ve katılımlarından dolayı tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yakın bir zamanda çalıştayımızın sonuç raporunu sizlerle paylaşacağımızı belirtiyor, etkinliğimizin Erzurum’un geleceğine uzanan yolda önemli bir adım olmasını diliyorum.” Çalıştayın sonuç toplantısında bir konuşma yapan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kalkınma planları doğrultusunda hazırlanan raporların ülkemizin ekonomik gelişimine paralel olarak gittikçe önem kazandığını belirterek düzenlenen çalıştayı oldukça kıymetli bulduğunu söyledi. Konuşmasında sanayi ve hizmet sektöründeki son dönem yatırımlarından olan 2. Organize Sanayi Bölgesi’ne dikkat çeken Vali Çiftçi, 2. OSB’nin genişletilmesi için girişimlerinin devam ettiğini belirtti. Cumhuriyet tarihi boyunca en büyük yatırımlara ve kalkınma hamlelerine imza atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Vali Çiftçi, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise konuşmasında çalıştayda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çalıştay düzenleme ekibine ve ETSO yönetimine teşekkür etti. Başkan Sekmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin her köşesinde olduğu gibi Erzurum’da da yapılan yatırım ve kalkınma hamlelerinin kendileri için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu kaydederek Erzurum’un zengin potansiyelini harekete geçirmek ve Erzurumluların refahını artırmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çizdiği yolda ilerlemenin sorumluluğunda olduklarını vurguladı. Çalıştayda 8 ana başlıkta sunumlar gerçekleştirildi Üçüncü Erzurum Çalıştayı sonuç toplantısında 8 ana başlıkta sunumlar gerçekleştirildi. ETSO Meslis Başkanı Gökhan Yılmaz’ın koordinesinde düzenlenen sunum serisinde; ETSO Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Karakaya, sanayi, imalat ve teşvik konularında bilgilendirme yaparken, ETSO Meclis Üyesi Mehmet Melik Kaya ticaret gündemiyle bir sunum gerçekleştirdi. ETSO Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Çizmelioğlu sunumunda tarım ile bitkisel ve hayvansal üretim konularında katılımcıları bilgilendirdi. ETSO 34. Meslek Komite Başkanı Abdulkadir Ergün’ün turizm, sağlık ve spor başlıklarından oluşan sunumunun ardından ETSO Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Erdinç Balkaya ulaşım ve dış ticarete yönelik bilgilendirme yaptı. Çalıştayda; ETSO 35. Meslek Komite Başkanı Tarık Yıldırım kentleşme, ETSO Meclis Üyesi Abdullah Samancı eğitim, TOBB Erzurum KGK Başkanı M. Kübra Alioğulları ise istihdam ve işsizlik konularında birer sunum gerçekleştirdi. Çalıştay soru cevap bölümünün ardından plaket takdimiyle sona erdi.
Adana Adana Kebap’a kadın eli değiyor Adana’da ’Tescilli Adana Kebabı Eğitimi’ne katılan 13’ü kadın, 50 kursiyer, kebap yapmanın inceliklerini ustalarından öğrenip sertifikalarını aldı. Adana Ticaret Odası, Adana Kebap’ının gelecek kuşaklara aslına uygun lezzetiyle taşınabilmesi için 15’inci kez ’Tescilli Adana Kebabı Eğitimi’ düzenledi. ATOSEV tesislerinde iki gün süren uygulamalı eğitimde 13’ü kadın 50 kursiyer, Adana Kebabı yapımını ustalarından öğrendi. Farklı meslek grubundan kursiyerler, ilk olarak etten kıyma yapımını ardından kıymanın şişe geçirilmesini ve mangalda pişirilmesini detaylı öğrendi. Eğitim veren ustaları dikkatle dinleyen kursiyerler, pratikte yaptı. 2 gün süren eğitimin ardından bugün 50 kursiyere sertifikaları verildi. Sertifika töreninde konuşan ATO Başkanı Yücel Bayram, emeği geçenlere teşekkür ederek, eğitimlerin devam edeceğini söyledi. “Güzel bir eğitimdi” Sertifika alan kursiyerlerden Müzeyyen Çıkman, coğrafi işaret tescilli Adana kebabının yapılış sürecini merak ettiği için eğitimlere katıldığını anlatarak, “Adana kebabını, zırh çekmeyi, şişe dizmeyi ve tablacı salatası yapmayı çok güzel şekilde öğrendik. Güzel bir eğitimdi. Çok memnun kaldık” diye konuştu. “Kebapçı açmayı düşünüyorum” Kebapçı açmak için kursa katıldığını anlatan Sevim Bilir, “Bu kurs çok güzel oldu. Kebabı zaten seviyordum ama burada püf noktalarını öğrendim. Kebapçı açmayı da zaten düşünüyorum. Kendimde aşçılık yapıyorum. Bu sertifikadan sonra kebapçı açacağım. Adana Kebap’a da kadın eli değecek” dedi.