SAĞLIK - 02 Eylül 2024 Pazartesi 13:16

Muğla’nın suyu temiz ve sağlıklı

A
A
A
Muğla’nın suyu temiz ve sağlıklı

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü, atıksu ve içme suyunun kontrolü için Bodrum ve Marmaris ilçelerinde bulunan Çevre Analiz Laboratuvarları’nda çalışmalarına devam ediyor. Vatandaşlara sağlıklı ve temiz su sağlamak, atıksuyun doğaya zarar vermesini engellemek ve suyun özelliklerini belirlemek adına verimli bir çalışma yürüten analiz laboratuvarları İl genelindeki suları kontrol etmeye devam ediyor.


Analizler sayesinde vatandaşlara sağlıklı su sağlanıyor


İçme suyunun kalitesini belirlemek ve vatandaşlara temiz su sağlamak adına su kaynaklarından ve şebekelerden sürekli olarak numune alan MUSKİ ekipleri bu numuneleri analiz ediyor. İçme suyunda bulanıklık, demir, nitrat gibi 18, atık suda azot, fosfor, yağ-gres, kimyasal oksijen ihtiyacı gibi 7 farklı parametrenin analizinin yapıldığı laboratuvarlarda 3 kimyager, 2 biyolog ve 1 kimya teknikeri görev yapıyor. 2021 yılından bu yana hizmet veren laboratuvarlarda bugüne kadar 31 bin 237 numunenin analizi yapılırken, analizler arasında tesis kontrol, şebeke kontrol, kuyu/kaynak kontrolleri, iç izleme gibi kontroller yer alıyor. MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün Türk Akreditasyon Kurumu tarafından TS EN ISO/IEC 17025:2017 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar Standardına göre akredite olan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Ölçüm ve Analiz Yeterlik Belgesini almış olan Bodrum ve Marmaris Çevre Analiz Laboratuvarlarında Muğla’nın atık su ve içme suyu analiz ediliyor.


32 Tesisin arıttığı su sürekli analiz ediliyor


MUSKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan 32 atıksu arıtma tesisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirli aralıklarla yapılması istenen iç izleme analizleri ile tesislerin verimli ve standartlara uygun çalışabilmesi adına her hafta düzenli olarak tüm analizler iki laboratuvarda yapılıyor. Günlük rutin analizlerin yanı sıra Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılan denetimlerde alınan numuneler de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayı ile yine bu laboratuvarlarda yapılıyor.


“Kurum dışı gelen talepleri de karşılıyoruz”


Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından konu hakkında yapılan açıklamada “İdaremiz bünyesinde işletilmekte olan iki adet Çevre Analiz Laboratuvarı bulunmaktadır. Bodrum ve Milas ilçelerimizde Bodrum Çevre Analiz Laboratuvarı, Yatağan, Menteşe, Ula, Marmaris, Datça, Dalaman, Ortaca, Fethiye, Seydikemer ilçelerimizde ise Marmaris Çevre Analiz Laboratuvarı hizmet vermektedir. Yapılan analizler sayesinde altyapı sistemimiz ve atıksu arıtma tesislerimizde oluşabilecek olumsuzlukların en aza indirgenmesi, bu sayede gerekli önlemlerin zamanında alınabilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca laboratuvarlarımız kurum dışı gelen talepleri de kalite hizmet anlayışı çerçevesinde karşılıyoruz. Talep edilen evsel ve endüstriyel nitelikteki atıksuların analizleri mesleki ve teknik yeterliliğe sahip ekiplerimiz tarafından yapılmaktadır. Amacımız Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’ın çok önem verdiği gibi halkımıza sağlıklı temiz bir su içirmek ve doğaya, çevreyi korumaktır” ifadeleri yer aldı.



Muğla’nın suyu temiz ve sağlıklı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan istatistiklere göre, Çankırı ve Kastamonu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 226 bin 557 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 67 bin 574 oldu. Bu taşıtların yüzde 36,9’unu otomobil, yüzde 25,0’ini traktör, yüzde 18,7’sini motosiklet, yüzde 13,8’ini kamyonet, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,0’ini minibüs, yüzde 0,8’sini otobüs, yüzde 0,5’ini ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Çankırı’da ağustos ayında 599 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 599 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 72 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 13,2 ile otomobil, yüzde 6,8 ile kamyonet, yüzde 6,5 ile traktör takip etti. Öte yandan, Çankırı’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 248 adet azaldı. Kastamonu’da ise trafiğe kayıtlı araç sayısı ağustos ayı sonu itibarıyla 158 bin 983 oldu. Bu taşıtların yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 23,1’ini traktör, yüzde 13,2’sini kamyonet, yüzde 12,2’sini motosiklet, yüzde 3,6’sını kamyon, yüzde 1,5’ini minibüs, yüzde 0,6’sını otobüs, yüzde 0,4’ünü ise özel maksatlı taşıtlar oluşturdu. Kastamonu’da Ağustos ayında 750 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Trafiğe kaydı yapılan toplam 750 adet taşıt içinde motosiklet yüzde 60 ile ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,9 ile otomobil, yüzde 15,6 ile traktör ve yüzde 4,7 ile kamyonet takip etti. Öte yandan, Kastamonu’da ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan toplam taşıt sayısı bir önceki aya göre 250 adet azaldı.