MAGAZİN - 08 Temmuz 2023 Cumartesi 13:50

İdil Biret Müzik Festivali başladı

A
A
A
İdil Biret Müzik Festivali başladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi 4.İdil Biret Müzik Festivali 7 Temmuz’da başladı. Prof. Dr.Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu’nda başlayan ve 10 Temmuz günü sona erecek olan festival bu yıl Cumhuriyet’in 100.yılı başlığında gerçekleştirildi. Festivalde kariyerlerini yurt dışında devam eden dört genç müzisyen sahne aldı.


İdil Biret adını taşıyan ilk müzik festivali olan ve her yıl büyük ilgi gören festivalde bu yıl kariyerini Almanya’da sürdüren piyanist Nihan Ulutan ve kariyerini Amerika’da sürdüren opera sanatçısı Cumhur Görgün, kariyerine Fransa’da devam eden piyanist Güray Başol ile kariyerine İngiltere’de devam eden piyanist Leyla Cemiloğlu solistliğinde gerçekleşiyor. Festival Münif Akalın şefliğinde Muğla Büyükşehir Belediye Orkestrası eşliğinde Prof. Dr.Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu’nda başladı.


4. Muğla İdil Biret Müzik Festivali açılış konseri kariyerini Almanya’da sürdüren piyanist Nihan Ulutan ve kariyerini Amerika’da sürdüren opera sanatçısı Cumhur Görgün solistliğinde gerçekleşti. Açılış konserinde Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle 10. yıl marşı, Mozart’ın 20. Piyano konçertosu ile Mozart, Rossini, Bizet ve Saygun’un konser aryalarından seçmeler seslendirildi.


4.İdil Biret Müzik Festivali’nin açılışında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “ Festivalimizin ilkini Stratonikeia Antik Kentinde düzenledik. İlk festivalimize 5 binin üzerinde dinleyici katıldı. Sanatçımız İdil Hanımın daha önce birlikte çalıştığı genç arkadaşları bir arada sizlerle buluşturuyoruz. 100. Yıl Festivali çok önemli. Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata vermiş olduğu önem hepimiz tarafından biliniyor. Kurtuluş Savaşı tam bitmemesine rağmen Ankara’da operanın açılmasını talimatını veren kişi. Savaşın ortasında bile sanata önem vermesi ve vatandaşlarla sanatı buluşturmasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. 100’ncü yılımız çok önemli. Ancak biz Cumhuriyetimizi sanatla, kültürle ve bilimle buluşturmadığımız taktir de maalesef onun mirasını tam olarak temsil edememiş, ona layık olmamış olacağız. Onun için biz sanata, kültüre, bileme önem vermemiz ve gençlerimizi, çocuklarımızı bu şekilde yetiştirmemiz lazım. Eğer bunu yapabilirsek ona layık olacağız. Böylelikle Cumhuriyeti demokrasiyle, bilimle, kalkınmayla taçlandırmamız gerekiyor. İdil Biret’te Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetinin yetiştirdiği çok değerli ve bütün kıtalarda bizi temsil eden uluslararası bir sanatçıdır” dedi.


Festivalin kapanışı 10 Temmuz’da


Festivalin kapanış konseri kariyerine Fransa’da devam eden piyanist Güray Başol ile kariyerine İngiltere’de devam eden piyanist Leyla Cemiloğlu solistliğinde gerçekleşecek. 10 Temmuz Pazartesi saat 21.00’da olacak konserde, Bach’ın Air ve Fa Minor piyano konçertosu, Erkin’in Sinfonietta eseri ve Beethoven’in 3. Piyano konçertosu seslendirilecek.


İdil Biret Müzik Festivali başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Uluslararası Engelsiz Bilişim 2024 Kongresi açılışı ve ‘Engelsiz Bilişim 2024 Ödül Töreni’ gerçekleşti Manisa Celal Bayar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım (BİLTEVT2024) Uluslararası Engelsiz Bilişim 2024 Kongresi açılışı ve Engelsiz Bilişim 2024 Ödül Töreni Yunusemre ilçesindeki bir otelde gerçekleştirildi. Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu organizasyonuyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen kongreye Manisa Vali Vekili Mustafa Harputlu, MCBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Çetin ile Prof. Dr. Oktay Üçer, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ali Gök ve Emine Özge Arslan, Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Berkay Altuğ, ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanı Belma Atak, Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Kılıç, MCBÜ Genel Sekreteri Erhan Doğan, dekanlar, daire başkanları, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu temsilcileri, kongreye destek veren kurum yetkilileri, engelli dernek başkanları ve engelli vatandaşlar katıldı. Kongrenin açılış konuşması, MCBÜ Dr. Öğr. Üyesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan Kalaç, ASHB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş ve MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çetin tarafından yapıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çetin, “Öğrencilerimizin eğitiminde fırsat eşitliğinden yararlanarak mezun olmalarını önemsiyoruz. Bu kapsamda derslerde ve sınavlarda gerekli düzenlemeleri yaparak öğrencilerimize fırsat eşitliği sağlamaktayız. Engelli öğrencilerimize üniversitemizde kısmi zamanlı çalışma imkânı ve ücretsiz yemek yardımı gibi pozitif ayrımcılık uygulamaları sunuyoruz. Ayrıca bu yıl itibarıyla lisansüstü eğitimde de özel kontenjan uygulaması başlatarak, pozitif ayrımcılık ilkesini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak engelli personelimiz ve öğrencilerimize en iyi hizmeti sunmak için çalışmalarımızı sürdürürken aynı zamanda engellilere yönelik bilişim hizmetlerinin gelişimine katkı sağlamak ve toplumsal fayda oluşturmak amacıyla da yoğun çaba göstermekteyiz” diye konuştu. Kongre açılışı, Türkiye’de engellilere yönelik yürütülen başarılı bilişim hizmetlerine Engelsiz Bilişim Ödülleri’nin verilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Kongrede üç gün boyunca farklı konu ve engel gruplarına ait on beş oturumda on yurtdışı olmak üzere seksen üç uzman konuşmacı bilgi ve tecrübelerini paylaşacak. Akademik bildiri oturumlarında uygulamaya yönelik otuz bildiri sunulacak. Oturumlar yüz yüze ve çevrimiçi gerçekleşecek ve aynı zamanda canlı olarak yayınlanacak.