EKONOMİ - 31 Mart 2025 Pazartesi 11:46

Mersin’de çilekte ihracat başladı

A
A
A
Mersin’de çilekte ihracat başladı

Mersin’in Silifke ilçesinde çilek hasadı başladı.


Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden olan Mersin’in Silifke ilçesinde ürün hasadına başlandı. Çilek hem yurt içinde hem de Irak ve Rusya’nın Krasnodar bölgesinde alıcı buluyor. Bu yıl Silifke genelinde açık arazide 5 bin dönüm, sera ve topraksız üretimde ise 2 bin dönüm alanda üretim yapıldığını, bu sezon 50 bin ton ürün beklediklerini belirten Atayurt Hal Dernek Başkanı İbrahim Kaynar, özellikle Atayurt başta olmak üzere Arkum, Atakent ile Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi mahallelerinde de çilek üretiminin yapıldığını söyledi.


Çilekte üretime başladıklarını belirten Kaynar, "Şu anda 5 bin dönüm açık alanda, 2 bin dönüm ise topraksız tarımla üretimimiz var. 50 bin ton rekolte bekliyoruz. Bugünlerde yurt içi ve Irak’a ayrıca ufak tefek uçak kargolarla Rusya’nın Krasnodar bölgesine ihracata başladık. Önümüzdeki günlerde Rusya Moskova kapısı açılacak. Bugünlerde çileğin kilosu yurt içinde 90, yurt dışına ise 110 liradan alıcı buluyor. Bol ve bereketli bir sezon olmasını diliyoruz" dedi.



Mersin’de çilekte ihracat başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Artvin Ardanuç-Ardahan karayolu için çalışmalar devam ediyor Artvin’in Ardanuç ilçesi ile Ardahan’ı ilini birbirine bağlayan ve kar nedeniyle 25 Kasım 2024 tarihinde ulaşıma kapanan Ardanuç-Ardahan karayolunun ulaşıma açılması için ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Bölgede etkili olan kar ve tipi nedeniyle Ardanuç-Ardahan karayolunun 25 Kasım 2024 tarihinde ulaşıma kapanmasının ardından Karayolları 102. ve 183. Şube Şefliği ekipleri, yaklaşık 45 kilometrelik yolu açabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çift yönlü çalışma yürüten ekipler, ağır kış şartlarına rağmen bölgedeki tüm zorluklara göğüs geriyor. Özellikle yüksek rakımlı geçitlerde kar kalınlığının 1,5 metreyi aşması, çalışmaların ilerlemesini güçleştiriyor. Mart sonu itibariyle etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi, yol açma çalışmalarının gecikmesine neden oldu. Çığ riski nedeniyle ekipler, belirli bölgelerde kontrollü müdahaleler gerçekleştiriyor. Karayolları ekipleri, özel donanımlı kar küreme araçları ve iş makineleriyle çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yetkililer, 10 gündür devam eden çalışmaların 5 gün içinde tamamlanarak, yolun çift yönlü trafiğe açılmasının planlandığını belirtti. Ancak hava şartlarının olumsuz etkisiyle bu sürecin uzama ihtimalinin de bulunduğu vurgulandı. Ekipler, bölge halkı ve sürücülere alternatif güzergahların kullanılmasını önerirken, yolun açılmasının ardından çığ riski ve zorlu hava koşullarına karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı. Ardanuç-Ardahan karayolunun yeniden ulaşıma açılmasıyla birlikte, bölgedeki ulaşımın rahatlatılması ve uzun süredir kapalı olan yolun tekrar trafiğe kazandırılması hedefleniyor.