ÇEVRE - 16 Ocak 2025 Perşembe 13:54

Manisa’da 23 atıksu arıtma tesisi doğayı koruyor

A
A
A
Manisa’da 23 atıksu arıtma tesisi doğayı koruyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi, insan sağlığı ve ekolojiyi önceleyen altyapı çalışmalarını il genelinde kararlılıkla sürdürüyor. MASKİ Genel Müdürlüğü’ne bağlı 23 atık su arıtma tesisinde yıl boyunca 10 milyonlarca metreküp atık su arıtılıyor; tonlarca arıtma çamuru standartlara uygun şekilde bertaraf ediliyor.


İnsan sağlığı ve ekolojik yaşamın korunmasını önceleyen, özellikle bereketli tarım ve su havzalarının gelecek kuşaklara aktarılmasını önemseyen Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü’ne bağlı 2’si yüklenici firma uhdesinde olmak üzere toplam 23 atık su arıtma tesisi işletiliyor. Atık su arıtma tesislerinde yılda 10 milyonlarca metreküp atık su işleniyor. Yerleşim yerlerinden gelen evsel atık suları kanalizasyon şebekeleriyle atık su arıtma tesislerine aktarılıyor. Burada standartlara uygun olarak arıtılan sular, doğaya deşarj ediliyor.



Geleceğe yönelik altyapı yatırımları


Manisa’nın bereketli tarım ve su havzalarına sahip olduğunu hatırlatan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, “Şehrimizin sahip olduğu bu değerleri korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak bizim en büyük gayemiz. Manisa’mızda bu nedenle altyapı yatırımlarına çok önem veriyoruz. Ne yazık ki şehrimizde halen 40-50 yıllık kanalizasyon sistemleri mevcut. Altyapı bu durumdayken üst yapıda ne yatırım yaparsanız yapın başarılı olmanız mümkün değil. Biz bu bilinçle Manisa’mızın önümüzdeki 30 yılını planlayarak yatırımlarımızı hayata geçiriyoruz” dedi.



Yoğun su mesaisi


Özellikle su kaynaklarının korunmasını önemsediklerini belirten Başkan Zeyrek, “Su bizim için hayati öneme sahip. İçinde bulunduğumuz küresel iklim şartlarında suya erişimin gün geçtikçe zorlaşacağını hepimiz biliyoruz. Öyleyse korunması gereken en önemli doğal kaynağımız temiz su. Biz bir yandan su tüketimini azaltmak, bir damla suyumuzun bile israf edilmemesini sağlamak için çalışıyoruz, bir yandan da kirletici unsurların bertarafı için yoğun mesai harcıyoruz. Şehrimizde MASKİ’ye bağlı 23 arıtma tesisimizle atık suları arıtıyor, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekiplerimizin denetimleriyle de doğanın kirletilmesine fırsat vermiyoruz” ifadelerini kullandı.



“Temiz su kaynaklarımızı koruyoruz”


Bir damla suyun dahi arıtılmadan doğaya salınmasına tahammüllerinin olmadığını vurgulayan Başkan Zeyrek, sözlerini şöyle tamamladı: “Manisa’mızda, 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren 45 milyon 550 bin metreküp atık suyu arıttık; 34 bin 302 ton arıtma çamurunu ise çevreye zarar vermeden bertaraf ettik. Arıttığımız suyun boşa akıtılmasına da gönlümüz razı değil. Sarıgöl’de bulunan ileri biyolojik arıtma tesisimizden deşarj ettiğimiz suyun analizlerini yaptık. Burada bu suyun tarımda kullanılması için çalışıyoruz. Bu alanda pilot çalışmalarımızı Sarıgöl’de sürdürüyoruz. Yani hem atık suları arıtarak kirlenmeyi azaltmayı hem de tarımsal sulamada kullanıma alternatif kaynaklar sunarak temiz su kaynaklarımızı korumayı hedefliyoruz. Manisa’mızın doğasını koruyacak ve bu emaneti gelecek nesillere aktaracak çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Gayemiz geleceğe daha temiz ve nefes alan Manisa bırakmak.”



Manisa’da 23 atıksu arıtma tesisi doğayı koruyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Kadın Akademisi programının ilk dersi medya okuryazarlığı Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliğinde bilinçli kadın bilinçli toplum anlayışı ile kadınların sosyal, ekonomik, sağlık, kültürel alandaki etkinliklerini arttırmak amacı ile Kadın Akademisi adı altında bir proje başlatıldı. Proje kapsamında Yasalarda Toplumsal Haklarımız, Medya Okuryazarlığı, Sağlıklı Kadın Sağlıklı Toplum, Finansal Okuryazarlık, Kültür ve Yaşam, Kadın ve Aile, Çevre ve İklim Değişikliği ve Zamanı Kıymetlendirmek konu başlıklarında alanında uzman kişiler tarafından eğitimler verilecek. Bu kapsamda "Medya Okuryazarlığı" konusunda ilk eğitim dersi verildi. Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa sunumlarını gerçekleştirmek üzere Malatya Turgut Özal Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Dr. Abuzer Yeşil ve Kadın Akademisi programına başvuranlar katıldı. Medyanın günümüz dünyasında her anımıza temas eden olgulardan bir tanesi olduğunu söyleyen Malatya Turgut Özal Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Dr. Abuzer Yeşil, “Otobüste, yemekte, işte, evde, gezmede her anımızda medyayla temas halindeyiz. Medya da dolaşan bilgilerin güvenilirliği ve bizlerin hayatındaki yerini doğru algılayabilmemiz için medyayı doğru kullanmamız gerekmektedir. Bu sebeple medya okuryazarlığı önem arz etmektedir” dedi. Medyayı doğru bir şekilde değerlendirebilmek için medya olgusunun iki temel bağlamda ele alınması gerektiğini söyleyen Yeşil, “Bunlardan biri medyayı sahiplik yapısı içinde değerlendirmek diğeri ise kullanıcı üzerinden değerlendirmektir. Bu ikisini birlikte değerlendirirsek medya olgusuna karşı doğru bakışla yaklaşabiliriz” ifadelerini kullandı. "Hiçbir fikrin hemen alıcısı olmayın" Medya okuryazarlığı için dikkat edilmesi gereken şeylere değinen Yeşil, “Dikkat edilmesi gereken takip ettiğimiz medya sahiplerinin kimler olduğunu ve hassasiyetlerinin neler olduğunu bilmeliyiz. Televizyonda, radyoda, sosyal medyada gördüğümüz hiçbir fikrin hemen alıcısı olmamalıyız. Kullanıcılar olarak çocuklarımızı korumak istiyorsak önce kendimizi korumalıyız. Bunun için izlediğimiz, okuduğumuz ve dinlediğimiz şeylerin yaşam gayemize ne kadar uyduğuna dikkat etmeliyiz. Ayrıca tek haber kaynağından beslenmemeli farklı kaynakları ve farklı görüşleri de araştırmalıyız” diye konuştu. Fenomenlerin, gündüz kuşağı programlarının, trend topik olan konuların, filmlerde ve dizilerde işlenen konuların ve yansıyan hayat tarzlarının kişinin önce kendi gündemi ve yaşam gayesine, değerlerine ne kadar uyduğuna dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Yeşil, katılımcılara günlük hayatta gündemde yer tutan konular üzerinden örnekli açıklamalarda bulundu.