SAĞLIK - 30 Mart 2025 Pazar 12:40

Uçuk deyip geçmeyin, bakın neye sebep oluyor

A
A
A
Uçuk deyip geçmeyin, bakın neye sebep oluyor

Halk arasında uçuk olarak tabir edilen oral herpesin ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkisi geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olabiliyor. Konuya ilişkin ciddi uyarılarda bulunan Uzman Diş Hekimi ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, "Bu virüs bir kez bulaştığında ömür boyu vücutta kalır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıfladığında diş eti iltihaplanması, diş kaybı ve çene kemiği erimesi gibi ciddi sonuçlara neden olabilir" dedi.


Uzman Diş Hekimi ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, herpes simplex virüsünün (HSV-1) sadece dudaklarda çıkan uçuklarla sınırlı olmadığını, diş eti hastalıklarına ve çene kemiği erimesine kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. HSV-1 virüsünün tükürük teması, ortak kullanılan eşyalar ve oral-genital temas yoluyla bulaştığını vurgulayan Özkan, virüsün aktif uçuk lezyonları döneminde daha bulaşıcı olduğunu, ancak belirti göstermeyen taşıyıcılardan da geçebileceğini ifade etti.



"Bu virüs bir kez bulaştı mı ömür boyu sizinle, şok edici gerçekler"


Uzman Diş Hekimi ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, "Oral herpes, yalnızca dudaklarda çıkan uçuklarla sınırlı olmayan, ağız ve diş sağlığını derinden etkileyen bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Virüs bir kez vücuda girdiğinde ömür boyu sinir hücrelerinde saklanarak bağışıklık sistemi zayıfladığında yeniden aktif hale gelebilir. Bu durum, diş eti hastalıklarından hatta ileri dişeti hastalığına ve hatta çene kemiği erimesine kadar birçok ciddi soruna yol açabilir. Oral herpes, diş, diş eti ve çene kemiğinde ciddi enfeksiyonlara yol açarak hastaların ağız sağlığını tehdit edebilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerde, virüs diş eti iltihaplanmasına (gingivitise), diş kaybına ve çene kemiği erimesine sebep olabilir" dedi.



"Belirti göstermeyen taşıyıcılardan da bulaşabilir"


Oral herpesin bulaşma yollarını açıklayan Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, "Tükürük teması, öpüşme, aynı bardak veya çatal-kaşığı kullanma yoluyla bulaşabilir. Oral-genital temas: HSV-1, oral seks sırasında genital bölgeye bulaşabilir ve tam tersi de mümkündür. Ortak kullanılan eşyalar; havlu, ruj, diş fırçası gibi kişisel eşyaların paylaşılması riski artırır. Eldeki yaralar aracılığıyla yayılma; enfekte bölgelere dokunduktan sonra göz, burun veya ağız gibi hassas bölgelere temas etmek virüsün yayılmasına neden olabilir. Virüs, aktif uçuk lezyonları olduğunda en bulaşıcı haldedir, ancak belirti göstermeyen taşıyıcılardan da bulaşabilir" diye konuştu.



"Bazı vakalarda iz kalabilir"


Oral herpesin ağız ve diş sağlığına zararlarına değinen Prof. Dr. Özkan, "HSV-1 enfeksiyonu en sık dudaklarda kendini gösterir. Dudak kenarlarında içi sıvı dolu ağrılı kabarcıklar (veziküller) oluşur. Lezyonlar açıldığında virüs yayılabilir ve ikinci dereceden enfeksiyon riski artar. Dudak çatlamaları, yemek yemeyi ve konuşmayı zorlaştırır. Bazı vakalarda iz kalabilir. Virüs ağız mukozasına yayıldığında herpetik stomatit adı verilen ciddi ağız içi enfeksiyonlarına yol açabilir" şeklinde konuştu.



"Geri dönüşü olmayan hasarları tetikleyebilir"


HSV-1, diş etlerinde şişme, kanama ve ağrıya neden olabileceğini söyleyen Özkan, "Herpetik gingivostomatit, özellikle çocuklarda sık görülen, diş etlerinin iltihaplanmasına yol açan bir enfeksiyondur. Şişmiş, kanayan ve hassas diş etleri, ağrılı ülserler ve ağız içi yaralar, ağız kokusu (halitozis), yeme ve içme sırasında şiddetli ağrı hastalığın belirtisidir. Diş eti hastalıkları tedavi edilmezse ilerleyerek kronik periodontitis (ileri diş eti hastalığı) geliştirme riskini artırır. Bu durum, diş kaybına kadar ilerleyebilir. Herpes virüsü aktif hale geldiğinde, diş eti iltihabı gelişme riski yüzde 45 oranında artmaktadır. HSV taşıyan bireylerde periodontal hastalık oranı, virüsün olmadığı durumlara göre 3 kat daha yüksektir. Kronik HSV enfeksiyonları, diş eti hastalıklarının şiddetlenmesine ve çene kemiğinde (alveolar kemik) erimelere neden olabilir. Virüsün yayılması, osteonekroz yani çene kemik dokusunun ölmesi gibi geri dönüşü olmayan hasarları tetikleyebilir" ifadelerini kullandı.



"Vücut direncinizi sistemik olarak artırıcı gıdalara yönelin"


Korunma ve önleme stratejileri hakkında tavsiye veren Prof. Dr. Birkan Taha Özkan. "6 aylık periyotlarla düzenli diş hekimi muayeneleri yaptırın. Ağız içinde şüpheli lezyon veya olağandışı belirtiler fark ederseniz, derhal diş hekiminizle görüşün. Antiviral etkili ağız gargaraları kullanarak virüs yükünü azaltın. Diş fırçanızı ve kişisel ağız bakım araçlarınızı düzenli olarak yenileyin; HSV, bu araçlarda 24 saate kadar aktif kalabilmektedir. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren ağız diş dişeti ve çene kemiğine sahip olmak için diş eti hastalığınızın önüne geçin, çürük tedavinizi yaptırın, diş kaybı olan bölgeleri dişli hale getirtin ve buna benzer rahatsızlıklarınızın çözümüne odaklanın. Vücut direncinizi sistemik olarak artırıcı gıdalara yönelin" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Milas’ın yeni kültür ve sanat merkezinde çalışmalar devam ediyor Modern tasarımı ve çok amaçlı kullanım alanlarıyla dikkat çeken Milas Kültür Merkezi, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yeni buluşma noktası olacak. Toplam 6 bin 500 metrekarelik bir alanda inşa edilen merkez, bölgenin sosyal ve kültürel yaşamına önemli bir katkı sağlayacak. Çok amaçlı salonlar, atölyeler ve modern donanımıyla herkes için bir yaşam alanı Kültür Merkezi, 455 kişi kapasiteli ana salonun yanı sıra, merkezde 90 kişilik seminer salonu, kent sahnesi, geniş bir fuaye ve sergi alanları bulunacak. Tesis ayrıca farklı yaş gruplarına yönelik bilgisayar, dans, satranç ve resim gibi çeşitli atölyelere, kafeteryaya, VIP odasına, kulis ve makyaj odalarına, terzi atölyesine, dekor onarım alanına, projeksiyon ve simultane çeviri odalarına da ev sahipliği yapacak. Enerjisini güneşten alan, otoparkıyla ulaşımı kolaylaştıran çevreci merkez Merkez bünyesinde vatandaşların ulaşımda rahatlık sağlaması için kapalı otopark da yer alacak. Ayrıca enerji ihtiyacının çevreci yollarla karşılanması amacıyla merkezin çatısında 160 kW kurulu güce sahip güneş enerji paneli de yer alıyor. Böylelikle tesis, kullandığı enerjiyi güneşten kendi üretecek ve çevreci bir tesis olarak hizmet verecek. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kültür sanatın yeni adresinin Milas Kültür Merkezi olacağını bölgemizin sosyal, kültürel ve sanatsal yaşamına büyük değer katacağını ve her yaştan vatandaşın kültür ve sanatla iç içe olabilecekleri modern bir alan oluşturduklarını açıkladı.
İstanbul Şehit bekçi için İstanbul Emniyetinde tören düzenlendi İstanbul Bağcılar’da silahlı saldırıda şehit olan Bekçi Uğur Gölçek için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde tören düzenlendi. Bağcılar ilçesi Yüzyıl Mahallesinde geçtiğimiz Salı günü saat 23.00 sıralarında rutin kimlik kontrolü yapan bekçiler 4 şüphelinin silahlı saldırısına uğramış, saldırıda ağır yaralanan Çarşı ve Mahalle Bekçisi Uğur Gölçek, kaldırıldığı hastanede dün şehit olmuştu.Şehit Bekçi Uğur Gölçek’in cenazesi, sabah saatlerinde ailesi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Fatih’teki Vatan Yerleşkesine getirildi. Vatan Yerleşkesindeki törene, İstanbul Valisi Davut Gül, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topçu, şehidin ailesi ve emniyet mensupları katıldı. Burada düzenlenen uğurlama törenin ardından şehit Uğur Gölçek’in cenazesi, Fatih Camii’ne götürüldü. Gölçek’in naaşı, öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Edirnekapı’daki Şehitlikte toprağa verilecek. Öte yandan emniyet ekiplerinin çalışmasıyla 5 saldırgan yakalanmış ve Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Cinayet Büro Amirliği’nde sorguya alınmıştı. Faillerin polisteki ifade işlemlerinin devam ettiği belirtildi.