SAĞLIK - 27 Aralık 2024 Cuma 21:47

Mehmet Erşan: “Dijital entegrasyon birçok yeniliği beraberinde getiriyor”

A
A
A
Mehmet Erşan: “Dijital entegrasyon birçok yeniliği beraberinde getiriyor”

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulamaya girecek olan Dijital Entegrasyon Sistemi’nin sağlık hizmetlerine getireceği yenilikler hakkında açıklamalarda bulundu.


Dijital entegrasyonun sağlık hizmetlerinin çok daha hızlı, verimli ve entegre bir şekilde sunulmasına imkan sağlayacağını dile getiren İl Sağlık Müdürü Erşan, “Aile hekimliklerimiz ve Sağlıklı Hayat Merkezlerimizin, Hastanelerimizle dijital olarak entegre olmasını sağlayacak bu sistem birçok yeniliği de beraberinde getiriyor" dedi.


Aile hekimlerine MHRS üzerinden özel randevu kontenjanı açıldı


Yeni sistemle birlikte hekimlerin hastaları için randevu alabileceğini söyleyen Erşan, “Yeni sistemle birlikte Aile hekimlerimiz, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendi hastalarına yönelik oluşturulan özel kontenjanları kullanarak hastanelerden hastaları için randevu alabilecekler. Düzenleme ile aile hekimlerimiz gerek görüldükleri taktirde açılan bu özel kontenjanlarını kullanılarak hastanelerden randevu alabilecekler. Bu özel kontenjanlar sadece aile hekiminize kayıtlı nüfusa özeldir. Aile hekimleri ayrıca, kendilerine kayıtlı hastalarını hastaneye yönlendirdiklerinde sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya hekim notu oluşturabilecek, bu notlar ilgili hekimler tarafından anında görülebilecektir. Ayrıca, hastanelerdeki hekimler, aile hekimleri tarafından yönlendirilen hastalar hakkında geri bildirim notu yazarak, aile hekimlerinin bu bilgilere kolayca ulaşmasını sağlayacak” dedi.


Tetkik süreçlerinde kolaylık


Erşan, “Yeni dijital sistemin bir diğer önemli avantajı ise tetkik süreçlerinde yaşanacak kolaylıklar olacak. Aile hekimlerinin, hastalarına yönelik görüntüleme tetkiklerini doğrudan ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından talep edebilecekler. Örneğin, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Bu randevular, hastalarla doğrudan paylaşılacak ve hastalar randevu tarihi geldiğinde hastaneye gidip herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini çektirebilecek” ifadelerini kullandı.


Tetkik sonuçları anında aile hekimlerinin ekranlarında


Hastaların tetkik sonuçlarının aile hekimlerinin ekranımda anında görüntülenebileceğini söyleyen Erşan, “Hastalarımızın yaptırdığı tetkiklerin sonuçları, aile hekimlerimiz ekranlarında anında görüntülenebilecek. Bu sayede aile hekimlerimiz, hastalarının sağlık durumunu daha hızlı bir şekilde takip edebilecek ve gerek gördüğü taktirde randevusunu oluşturarak hastayı hastaneye yönlendirebilecek. Dijital entegrasyonun bir diğer önemli özelliği ise Sağlıklı Hayat Merkezleri ile yapılan entegrasyondur. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, uygun gördükleri hastalarını Sağlıklı Hayat Merkezlerine yönlendirebilecek. Sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden oluşturulan bilgi notları, merkez personeli tarafından görülebilecek ve danışmanlık hizmetleri daha etkili bir şekilde sunulacaktır” dedi.


Mehmet Erşan, sistem ile birlikte verilere kolay erişim sağlanacağını söyleyerek, “Hastalarımız, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde yapılan her türlü sağlık hizmetine dair tüm bilgilere, tahlil ve tetkik sonuçlarına e-Nabız üzerinden ulaşabilecekler. Bu sayede, sağlık geçmişi hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlarımız, tek bir platform üzerinden tüm sonuçlarını görme imkânına sahip olacaklar. Bu uygulama, vatandaşlarımızın sağlık durumlarını izlemeleri açısından önemli bir kolaylık sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Turkcell ve Huawei’den 2,4 Tbps optik iletim saha testi Turkcell ve Huawei, canlı iletim ağı üzerinde 2,4 Tbps hızında saha testi gerçekleştirdi. Turkcell ve Huawei, canlı iletim ağı üzerinde 2,4 Tbps hızında saha testi gerçekleştirdi. Bu test çalışması, artan veri ve bağlantı taleplerine yanıt vermek için optik iletim teknolojisi kullanımında son derece önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Yapılan açıklamaya göre; Tekirdağ Veri Merkezi ile Edirne Veri Merkezi arasındaki 160 kilometrelik mesafede gerçekleştirilen saha testi, Avrupa sınırında yüksek hacimli transit hizmet trafiğini taşıyan canlı iletim ağı üzerinde başarıyla tamamlandı. Bu test aynı zamanda; 5G, 4K/8K video, yapay zeka ve dijital hizmetlerin yükselişiyle birlikte, önümüzdeki beş yıl içinde üç katına çıkması beklenen ağ trafiği ihtiyaçlarına yanıt vermek için, optik iletim ağlarının yenilikçi teknolojilerle yeniden inşa edilmesi gerektiğinin de bir göstergesi niteliğinde. Test esnasında kullanılan 2,4 Tbps çift taşıyıcı koherent kart teknolojisi; yerleşik yüksek-baud oranlı geniş bant modülatör, gelişmiş doğrusal olmayan telafi algoritması ve akıllı nöron işlev modülü gibi yenilikçi özelliklerle donatıldı. Bu modül, ağ performansını optimize etmek için gerçek zamanlı olarak karmaşık bağlantı ortamını algılayarak hızlı bir şekilde uyum sağlıyor. Söz konusu teknolojiler, optik iletimde sinyal bozulmalarını en aza indirerek ağ performansını üst düzeye taşıyor. Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Vehbi Çağrı Güngör, yaptığı değerlendirmede, “Turkcell, ileri teknolojiler ve sektör trendlerindeki öncü konumunu korumaya devam ediyor. Huawei ile iş birliği içinde hayata geçirdiğimiz ultra hızlı DWDM teknolojisi, en güncel yenilikleri sunma ve üstün bir müşteri deneyimi sağlama konusundaki kararlılığımızın açık bir göstergesidir” dedi. Huawei Transport Ağ Sistemleri Birim Başkanı Victor Zhou ise “Turkcell ile birlikte ultra yüksek hızlı optik iletişim alanındaki bu önemli testi gerçekleştirmiş olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Huawei, küresel operatörlerle iş birliği içinde; yüksek kalite, güvenilirlik ve sürdürülebilir gelişim özelliklerine sahip çözümler sunmaya devam edecektir” dedi.