SPOR - 29 Mart 2025 Cumartesi 15:51

KASKF Başkanı Mutlu Önal’dan Ramazan Bayram mesajı

A
A
A
KASKF Başkanı Mutlu Önal’dan Ramazan Bayram mesajı

Kayseri Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Mutlu Önal, Ramazan Bayramı ile ilgili olarak mesaj yayımladı.


Önal yayınladığı mesajında, "Hepimiz için büyük anlamlar taşıyan, birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendiren, dostluk ve barış ortamı oluşturan bu bayramı, dayanışma ruhumuzu, kardeşlik bağlarımızı pekiştirecek bir fırsat olarak görmeliyiz. Birlik ve beraberliğimizin pekişmesine, toplumsal barışın daha da güçlenmesine, küskünlerin barışmasına, sosyal dayanışmanın, sevgi, saygı ve hoşgörü anlayışının zirveye ulaşmasına yaptığı katkıları dolayısıyla, fert ve toplum hayatımızda özel bir yere sahip, müstesna günlerimizden birisi olan Ramazan Bayramına, milletçe, huzur ve güven ortamı içinde ulaşmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Başta büyük amatör futbol ailesinin tüm fertleri olmak üzere, sporcu kardeşlerim, aileleri, kulüplerimizin çok değerli başkanları, yöneticileri, antrenör, hakem, sağlık, güvenlik ve tesis görevlileri ile saha komiseri arkadaşlarımızın ve tüm İslam Aleminin Ramazan Bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Bayram kahvaltılarında sofrada porsiyonlara dikkat etmemiz gerekiyor Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, Ramazan sonrası iki öğünlü beslenme planından üç öğünlü düzene geçildiğini belirterek, "Bayram kahvaltılarında sofrada porsiyonlara dikkat etmemiz gerekiyor" dedi. Diyetisyen Gündüz, bayramlarda hazırlanan büyük kahvaltı sofralarından bahsederek, "Bayram kahvaltılarında o güzel, keyifli sofrada porsiyonlara dikkat etmemiz gerekiyor. Bayram kahvaltılarını hazırlarken yumurta alternatiflerinden yararlanabiliriz. Mutlaka bir omlet çeşidi olabilir. Omlet çeşitlerinizi zenginleştirebilirsiniz, peynirli, zeytinli, kurutulmuş domatesli, sevdiğiniz yeşil yapraklı sebzelerle, mantarla ve mevsim sebzeleri ile zenginleştirebilirsiniz veya menemen alternatifini düşünebilirsiniz. Peynir çeşitleri, zeytin çeşitleri ve mutlaka olmazsa olmaz bir söğüş tabağı hazırlamanızı istiyorum. Bu peynir ve zeytin çeşitlerini tercih ederken mutlaka az tuzlu olanları tercih etmeye çalışalım" diye konuştu. "Her ikram edilen çikolatayı da tüketmememiz gerek" Sahur ve iftar yapılan iki öğünlü beslenme planından yavaş yavaş çıkıp üç öğünlü beslenme düzenine geçmek gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, "Bu noktada ara öğünleri yapmak oldukça önemli. Ara öğünlerde bayramlaşmaya gittiğimiz yerlerde tabi ki çikolata veya çay, kahve ikramı olacaktır. Fakat vücudumuzun su dengesi açısından her içtiğimiz çay ve kahvenin yanında mutlaka bir büyük bardak su tüketmeye özen göstermeliyiz. Aynı zamanda her ikram edilen çikolatayı da tüketmememiz gerekir. Bayramın olmazsa olmazı tatlılar tabi ki, bayram da bu tatlıları tüketirken sütlü ve meyveleri tatlılara öncelik vermemiz gerekiyor. Şerbetli tatlıları, kızarmış ürünleri, kızarmış tatlıları ikinci plana atmamız gerekiyor, çok tüketmek istiyorsak da porsiyona dikkat etmek gerekiyor" dedi. Gündüz, akşam yemeğini planlarken mutlaka bir protein alternatifini sofranın başına koymak gerektiğini belirterek, "İkinci önemli olan konu ise mutlaka zeytinyağlı alternatifleri olsun istiyoruz. Çünkü iki öğün beslenmede Ramazan sürecinde kabızlık görülebiliyor. Bu sorunu yaşayanlar özellikle dikkat etmeli. Bağırsakların daha düzenli çalışabilmesi için, bağırsak sorunlarının, hazımsızlığın giderilmesi için mutlaka bir zeytinyağlı alternatifi olabilir. Taze fasulye, barbunya, bamya gibi bağırsak hareketleriniz hızlandıracak, şişkinlikten uzak tutacak sebzeler tercih etmek avantaj olacaktır" şeklinde konuştu.
İzmir Bir avuç atıştırmalık, beyne iyi geliyor Nörolog Nigar Ahmadova, beyin sağlığını korumada, hafızayı ve konsantrasyonu güçlendirmede, zihinsel fonksiyonların gelişmesini desteklemede beslenmenin önemine, kuruyemişlerin beyin üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekti. Uzm. Dr. Ahmadova, "Badem, ceviz, kabak çekirdeği, fındık, kaju, Antep fıstığı hem sevilen hem yararları saymakla bitmeyen kuruyemişler. Gün içinde bir avuç bu atıştırmalıklardan tüketerek beyin sağlığınızı destekleyebilir, odaklanmanızı güçlendirebilirsiniz" dedi, önerdiği 6 kuruyemişin özelliklerini anlattı. Acıbadem Kent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nigar Ahmadova, beynin vücudun en önemli organlarından biri olduğunu vurgularken, beyin sağlığını olumsuz etkileyecek beslenme modelinden uzak durulması gerektiğini söyledi. Beyin sağlığı için omega-3 yağ asidinden zengin sardalya, hamsi, somon, palamut gibi yağlı balıkları, antioksidan ve c vitamininden zengin pazı, Ispanak, marul, roka, brokoli gibi sebzeleri, limon, portakal, mandalina gibi narenciyeleri, bitter çikolatanın, yumurtanın, yeşil çayın, kuruyemişlerin tüketilmesini önerdiklerini belirten Uzm. Dr. Ahmadova, şöyle konuştu: "Bu kuruyemişleri tüketin ancak endüstriyel halinden, rafine şeker içeren, kızarmış, işlenmiş, yüksek sodyumlu olanlarından kaçının diyoruz. Beslenme kadar önemli üç şey daha var. Bunlardan birincisi günde 7 saatlik uyku. Yeterli süre ve kalitede uyumak beynimizin kendini temizlemesi için gereklidir. İkincisi ise beynimizin kapasitesini korumak için her gün yeni bir şey öğrenmeyi sürdürmemizdir. Beynimizi yeni bilgilerle doldurmadığımız takdirde onu ölüme terk etmeye başlamışız demektir. Üçüncüsü ise düzenli yürüyüş yapmaktır." Beyin sağlığında kuruyemişlerin yeri Nörolog Ahmadova, vitamin ve mineral zengini kuruyemişlerin öğrenme ile hafıza fonksiyonlarını desteklediğini, beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguladı, şu bilgileri verdi: "Hiç şüphesiz ki görünümü ile beyni andıran ceviz, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan kuruyemişlerin başında gelir, antioksidandır. Beyin sağlığını korurken, hafızayı güçlendirici etkisi vardır. Kabak çekirdeği magnezyum, çinko, bakır ve demir gibi vitamin ve mineral zenginidir. Uyku kalitesini artırır. Bu da beynin dinlenmesi, temizlenmesi için önemlidir. Besin içeriği zengin bir başka kuruyemiş kajudur. Magnezyum, potasyum, B vitaminleri, demir, çinko ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Beyin sağlığına iyi gelir, hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur ancak alerjendir, yüksek kalorilidir. Dikkatli tüketilmelidir. Magnezyum ve triptofan içeren badem kalp sağlığını destekleyen bir kuruyemiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Uykuya dalmayı kolaylaştırır, uyku kalitesini artırır. Bu da beyin sağlığının korunmasını sağlar. Potasyum, magnezyum, B6, E ve K vitaminlerinden zengin, antioksidan bir kuruyemiş olan Antep fıstığı bağışıklık sistemini, beyin fonksiyonu ve gelişimini desteklerken, kas ve sinir fonksiyonlarını iyileştirir. Beyin sağlığı için gerekli olan selenyum mineralini içeren fındık omega-3 yağ asitleri ve antioksidan açısından zengindir. Beynin zihinsel fonksiyonlarını iyileştirmesi açısından önemlidir, aşırıya kaçmadan tüketilmelidir. "