KÜLTÜR SANAT - 16 Ocak 2025 Perşembe 14:56

Öğretim görevlisi, doğa harikası şelaleyi tanıtmak için buz gibi suda yüzdü

A
A
A
Öğretim görevlisi, doğa harikası şelaleyi tanıtmak için buz gibi suda yüzdü

Kastamonu’nun doğal güzellikleriyle ünlü Pınarbaşı ilçesinde bulunan Ilıca Şelalesi’nin tanıtımına katkı sağlamak isteyen öğretim görevlisi, termometrelerin sıfırın altında 10 dereceyi gösterdiği havaya aldırış etmeden suda yüzdü.


Kastamonu’nun doğal güzelliklerini daha geniş kitlelere tanıtmak isteyen Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, Pınarbaşı ilçesinde bulunan Ilıca Şelalesi’nin altında yüzdü. İlk olarak Horma Kanyonu’nundaki yaklaşık 3 kilometrelik mesafeyi ahşap yürüyüş parkurundan yürüyerek geçen Haberal, daha sonra Ilıca Şelalesine ulaştı. Termometrelerin sıfırın altında 10 dereceyi gösterdiği soğuk havaya aldırış etmeyen Haberal, şelalenin önündeki gölete girerek bir süre yüzdü. Turizm İşletmeciliği doktora öğrencisi Ersin Uğur Aydın’ın tulum ile çaldığı “Ölürüm Türkiyem” şarkısına yüzerek eşlik eden Haberal, daha sonra Türk bayrağı açtı.


Bölgenin tanıtımına katkı sağlamak için soğuk havaya aldırış etmeden suda yüzdüğünü söyleyen Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, “Küre Dağları, içerisinde barındırdığı biyoçeşitliliğiyle zengin florası ve faunasıyla 2000 yılında doğal güzelleri nedeniyle Milli Park olarak ilan edilmiştir. Ilıca Şelalesi de Küre Dağları Milli Parkı içerisinde bulunmaktadır. Ilıca Şelalesi, Horma Kanyonunun 3,5 kilometrelik bir yürüyüş sonrasında şelaleye ulaşmaktayız. Ilıca Şelalesi, Pınarbaşı ilçesinde Ilıca köyünde yer almaktadır. Ilıca Şelalesi, aynı zamanda dünyada biyoçeşitliliği açısından ön plana çıkarılan Pan Parks alanlarından bir tanesidir. Kaynak değerleri açısından bölgede kızıl geyik, yaban hayvanları açısından ayı, domuz, kurt, çakal gibi hayvanları barındırmaktadır. Küre Dağları Milli Parkından zengin flora çeşitliliği de bulunmaktadır. Ilıca Şelalesi bölgesinde şimşir ormanları da bulunmaktadır. Göknar, sarıçam, karaçam gibi bir çok bitki çeşitliliğiyle tarımsal alanları da mevcuttur. Bölgede hayvan yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Horma kanyonundan geçişlerde yapılmaktadır. Tabii ki burasını geçmek isteyenler bir alan kılavuzu eşliğinde kanyonda yürümelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü burası çok riskli bir bölge. Bizler, Turizmciler olarak bölgeyi macera turizmine kazandırmak istiyoruz. Bu kapsamda birçok rota çalışmamız oldu. Biyoçeşitliliğiyle ve jeomorfolojik yapısıyla burası ülkemizin en önemli kaynak değerleri arasında yer almaktadır. Bu yüzden bölge, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından bir tanesini oluşturmaktadır Küre Dağları Milli Parkı. Herkesi bu cennet güzelliklerini görmeye bekliyoruz” dedi.


Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal’a, Turizm İşletmeciliği doktora öğrencisi Ersin Uğur Aydın, Tourism Management lisans öğrencisi İrem Karahan ve Doğa Turizmi Rehberliği yüksek lisans öğrencisi Ali Kartal destek verdi.



Öğretim görevlisi, doğa harikası şelaleyi tanıtmak için buz gibi suda yüzdü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Amasya’da destek AFAD gönüllüsü sayısı bin132’ye ulaştı Amasya’da AFAD’ın düzenlediği eğitimleri başarıyla tamamlayan destek AFAD gönüllülerine kimlik belgeleri verildi. Projeyle ildeki destek AFAD gönüllüsü sayısı bin132’ye ulaştı. AFAD Gönüllülük Projesi ile afet yönetiminin herhangi bir evresinde gönüllü olarak rol almak isteyenlerin muhtemel afetlerde dayanışmayı artırarak afetzedelerin zor günlerini bir an önce atlatmaları için onlara destek olmalarının amaçlandığını belirten Amasya Valisi Önder Bakan, “Bu projenin ne kadar önemli olduğunu 2023 yılında yaşadığımız ve Yüzyılın Felaketi olarak adlandırdığımız 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde gönüllülerimizin yaptığı fedakârca çalışmalarda bir kez daha müşahede ettik” dedi. Türkiye genelinde 100 bin arama- kurtarma personeli ve 100 bin AFAD gönüllüsü Yetiştirilmesinin hedeflendiğine değinen Vali Bakan, “Amasya’mızda eğitimlerini tamamlamış, herhangi bir afet anında görev alabilecek eğitim düzeyine ulaşmış destek AFAD gönüllüsü sayımız 2023 yılında 318 iken, 2024 sonu itibariyle bu sayıyı bin46’ya ya ulaştırmayı hedeflemiştik. Bugün memnuniyetle görmekteyiz ki, hedeflediğimiz bu sayıyı da aşarak bin132 gönüllüye ulaşmış bulunuyoruz” diye konuştu. AFAD İl Müdürü Abdullah Sarıçiçek de, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneğinin 36 kişilik üyesinin de gerçekleştirilen akreditasyon sınavını başarıyla geçerek hafif arama kurtarma ekibi olarak muhtemel afetlerde görev üstleneceklerini söyledi. Saraydüzü Kışlasında düzenlenen programa ayrıca Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Bodur, AFAD Gönüllülük ve Sivil Toplumla İlişkiler Dairesi Başkanı Hüseyin Ceven ile diğer yetkililer de katıldı.
Düzce Düzce Belediye Başkanı Özlü: "İstanbul’un içme suyuna Düzce’den kanalizasyon karışıyor, görüntülü ispat edebiliriz” DÜZCE (İHA) – Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, İstanbul’un içme suyuna Düzce’den kanalizasyon suyu karıştığını, bunu görüntülü olarak ispat edebileceklerini söyledi. İstanbul’un içme suyu ihtiyacını karşılayan Düzce’de, Melen Çayı’na kanalizasyon sularının karıştığını dile getiren Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, sosyal medya hesabından geçtiğimiz günlerde açıklama yayınladı. Bunun ardından Belediye Başkanı Faruk Özlü, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Özlü, İstanbul’un su ihtiyacının yüzde 36’sının Düzce’den karşılandığını belirterek, "Bu kuraklık olduğu zamanlarda yüzde 50’ye kadar çıkıyor. Kuraklık olduğu dönemlerde su ihtiyacının yüzde 50’si Düzce’den karşılanıyor. İSKİ’nin su havzalarında yapması gereken çalışmalar var. Son 5 yıldır İSKİ bir takım çalışmalar yapmakla birlikte Düzce’de yapması gereken yatırımları tamamlayamadı. Bugün bir açıklamasını gördüm İSKİ’nin ’ben yatırım yapmadılar demedim yatırımlarını tamamlamadılar’ diye söyledim. Gerçekten de bu yatırımlar tamamlanmadı. Bu yatırımlar tamamlanmadığı için şu anda İstanbul’a giden suya Düzce’de kanalizasyon ve lağım suları karışıyor. Bunun görüntülü olarak ispatlayabiliriz. Özellikle Konuralp bölgesinin kanalizasyonu arıtmaya bağlanmadığı için maalesef Melen suyuna gidiyor. Yine benzer şekilde Kaynaşlı ve Cumayeri bölgesi arıtmaya bağlanmamış ve sular Melen’e gidiyor. Melen çayından da İstanbul’a gidiyor. Yani İstanbul’a giden içme suyuna Düzce’den lağım suları karışıyor demek istedim” ifadelerini kullandı. "İSKİ’nin yatırım bütçesi çok yüksek" İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin bütçesinin çok yüksek olduğunu belirten Başkan Özlü, “Benim çağrım siyasal bir çağrı değildir. Benim çağrım İSKİ’nin bu yatırımları bir an önce tamamlaması çağrısıdır. Bakın İSKİ’nin yatırım bütçesi çok yüksek. 45 milyar lira mertebesinde. Yatırım bütçesinin binde 8’i Düzce’ye ayrılmış durumda. Bunu da İSKİ’nin kendi sayfalarından aldık. Bizim söylediğimiz rakamlar 2025 yılı yatırım bütçesinde ön gördükleri veya ifade ettikleri rakamlardır. Tekrar açık ve net söylüyorum. Düzce’den İstanbul’a giden içme suyunda kanalizasyon ve lağım sularının karıştığı bir gerçektir” şeklinde konuştu.