ÇEVRE - 04 Ocak 2025 Cumartesi 12:26

Kastamonu’da su ürünleri denetimlerinde 14 kişiye toplam 244 bin lira ceza uygulandı

A
A
A
Kastamonu’da su ürünleri denetimlerinde 14 kişiye toplam 244 bin lira ceza uygulandı

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince 2024 yılında yapılan su ürünleri denetimlerinde 14 kişiye toplam 244 bin 33 lira idari para cezası uygulandı.


Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması amacıyla gerçekleştirdiği denetimlerini sürdürüyor. Bu çerçevede, 2024 yılında ekipler tarafından denizler, iç sular, balıkçı barınakları, su ürünleri perakende satış noktaları, yol kontrol noktaları, nakil araçları ve toplu tüketim yerlerinde toplam 3 bin 38 denetim yapıldı. Denetimlerde, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’na aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen kişilere yasal işlem uygulandı.



14 kişiye 244 bin 33 TL idari para cezası uygulandı


Geçtiğimiz yıl boyunca yapılan denetimlerde 14 kişi hakkında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’na muhalefetten toplam 244 bin 33 TL idari para cezası kesildi. Ayrıca, kurallara aykırı bulunan 248 kasa balık (istavrit, palamut, lüfer), 100 kilogram sazan balığı, 23 adet kalkan balığı, 17 takım uzatma ağı ve 70 adet pinter ağına el konularak mülkiyet kamuya geçirildi.



Kastamonu’da toplamda 3 milyon 414 bin 550 kilogram hamsi balığı yakalandı


Tarımsal Üretimin Planlanması kapsamında, hamsi avcılığı için belirlenen kota uygulaması doğrultusunda, Kastamonu’daki karaya çıkış noktalarından 283 adet nakil onayı verildi. Bu çerçevede toplamda 3 milyon 414 bin 550 kilogram hamsi balığının karaya çıkışı gerçekleştirildi.


Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, denizlerde, iç sularda ve diğer kontrol alanlarında denetimlerin yeni yılda da aralıksız devam ettirileceği belirtilerek, “Sürdürülebilir balıkçılık ve su ürünleri kaynaklarının korunması için vatandaşlarımızdan da bu çalışmalara destek olmalarını bekliyoruz” denildi.



Kastamonu’da su ürünleri denetimlerinde 14 kişiye toplam 244 bin lira ceza uygulandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Malatya’da kayısı ihracatı 2024’te yüzleri güldürdü Malatya’da 2024’te kuru kayısı ihracatından 410 milyon 891 bin dolar gelir elde edildi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük yıkımın yaşandığı Malatya’da kayısı ihracatında hedeflenen rakamlara ulaşıldı. 2024 yılı itibariyle kentten 76 bin 926 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildi, elde edilen gelir ise 410 milyon 891 bin dolar oldu. Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, kayısının şehrin sosyo-ekonomik hayatında büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Kayısı, Malatya için sadece bir tarım ürünü değil, aynı zamanda şehrin ekonomisinin can damarıdır. Tüm olumsuzluklara rağmen 2024 yılı kayısı ihracatı açısından çok başarılı geçti” dedi. Özcan, kayısı ihracatının depremin olduğu dönemde dahi 23 ay boyunca kesintisiz sürdüğüne dikkat çekti. 2024 yılının son 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama her ay 2 bin ton daha fazla kayısı ihracatı yapıldığını belirten Özcan, toplamda 10 bin tonluk bir artış sağlandığını ifade etti. Kayısı ihracatının, deprem sonrası yaşanan iş gücü eksiklikleri, ambargolar ve küresel ekonomik krizlere rağmen devam ettiğini anlatan Özcan, “Kayısımız, dünya genelindeki birçok üründe yaşanan hastalıkların etkilerinin dışında kalmış durumda. Malatya kayısısı, hem sağlık hem de beslenme açısından dünya çapında önemli bir değer taşımaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. Özcan, 2025 yılı için belirledikleri kayısı ihracat hedefinin 500 milyon dolardan 750 milyon dolara çıkarıldığını da açıkladı. Malatya’nın bölge ve ülke ekonomisini olumlu etkilemeye devam edeceğini belirten Özcan, “Malatya kayısısı, şehrimizin geleceği için büyük bir sorumluluk üstlendi ve bu görevi başarıyla yerine getirdi” diye konuştu.
Giresun Trafik kazasında ağır yaralanan genç kızın organları 4 hastaya umut oldu Giresun’un Espiye ilçesinde 2 Ocak’ta meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan 21 yaşındaki Nergiz Abdioğlu’nun beyin ölümü gerçekleşti. Ailesi, kızlarının organlarını bağışlama kararı alarak 4 hastaya hayat verdi. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan genç kızın, beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından Organ ve Doku Nakil Birimi ekiplerinin yaptığı görüşme sonucunda ailesi tarafından kalbi, iki böbreği, akciğeri ve karaciğeri bağışlandı. Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi ile iletişim kurularak başlatılan işlemler doğrultusunda, Abdioğlu’nun organları, başarılı bir operasyonun ardından nakil bekleyen hastalara ulaştırıldı. Kalp ve akciğer Ankara’ya, böbrekler ve karaciğer ise Erzurum’a gönderildi. İş görüşmesinden dönüyordu Kazadan kısa bir süre önce iş görüşmesine gitmek üzere evden ayrıldığı öğrenilen Nergiz Abdioğlu’nun ailesi, yaşadıkları acıyı paylaşırken, organ bağışı kararı aldıklarını belirtti. Baba Menderes Abdioğlu, “Kızımızı kaybettik ama en azından başka aileler kaybetmesin. Birilerine umut olabilmek acımızı biraz olsun hafifletecektir. Kızıma da Allah rahmet eylesin. Bir yerlerde yaşar, birilerine hayat verir inşallah” dedi. Türkiye’de 33 binden fazla hasta organ nakli bekliyor Organ bağışını kabul eden aileye, bu onurlu davranışlarından dolayı teşekkür edilerek Türkiye genelinde organ bekleyen 33 bin 498 kişiye dikkat çekildi. Yetkililer, organ bağışının hayat kurtaran tek tedavi yöntemi olduğunu vurgulayarak, bağış sürecine katkı sağlayan tüm sağlık ekiplerine teşekkürlerini iletti.