ÇEVRE - 14 Aralık 2024 Cumartesi 16:27

Kastamonu’da rekor alabalık ve Türk somonu üretimi

A
A
A
Kastamonu’da rekor alabalık ve Türk somonu üretimi

Kastamonu’da barajlarda ve kara tesislerinde faaliyet gösteren 14 işletmede alabalık ve Türk somonu hasadına başlandı. Bu yıl hasat edilmesi beklenen 420 ton alabalık ve Türk somonu yurt dışına ihraç edilecek.


Kastamonu’da barajlarda ve kara tesislerinde faaliyet gösteren işletmelerde alabalık ve Türk somonu hasadı başladı. Tesislerde başlayan alabalık ve Türk somonu hasadına Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Özcan Gazioğlu, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Çabuk ve Taşköprü Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet İpek de katıldı. Ziyarette İl Müdür Yardımcısı Gazioğlu, işletmeden hasat ile ilgili bilgiler alarak, verimli bir hasat sezonu geçirmeleri temennisinde bulundu.


Kastamonu’da barajlarda ve kara tesislerinde faaliyet gösteren 14 alabalık yetiştiricilik tesisinde, 2023 yılında toplam 420 ton üretim gerçekleştirildi. Bu çerçevede, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yetiştiricilere 365 bin 457 TL destekleme ödemesi yapıldı.


Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde 2024 yılının ilk 9 ayında 210 ton alabalık üretimi gerçekleştirildiği, yıl sonuna kadar toplam 420 ton üretim hedeflendiği belirtildi. Hasadı tamamlacak balıklar Rusya ve Beyaz Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edilecek.


Açıklamada, hasadı yapılan alabalıkların bir kısmının porsiyonluk olarak tüketildiği, Türk Somonu adaylarının ise Karadeniz’deki yetiştiricilik tesislerine sevk edilerek yetiştirilmeye devam ettiği bildirildi.



Kastamonu’da rekor alabalık ve Türk somonu üretimi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Bilecik’te fidan dikti Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Bilecik Valiliği bahçesinde adına hazırlanmış yere çınar fidanı dikerek can suyu verdi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, AK Parti Bilecik İl Başkanlığı 8. Olağan İl Kongresi’ne katılmak için kente geldi. Bakan Memişoğlu, ilk olarak Bilecik Valilisi Şefik Aygöl’ü makamında ziyaret etti. Valilik önünde çiçekle karşılanan Bakan Memişoğlu, ardından tören mangasını selamladı. Valilik bahçesine kendi adına hazırlanmış çınar ağacı fidesi diken Bakan Işıkhan, can suyu da verdi. Ardından Valilik özel defterini imzalayan Bakan Memişoğlu, Bilecik Valilisi Şefik Aygöl’den kentle ilgili bilgi aldı. Öte yandan ziyarette AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ve AK Parti Bilecik İl Başkanı Serkan Yıldırım da yer aldı. "Söğüt’ten Osman Gazi ile başlayan bir medeniyetin, bir imparatorluğun kuruluşu, dirilişi olduğu yerdeyiz" Valilik çıkışı bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Türk tarihinin çok önemli yeri Bilecik’teyiz. Bugün il kongremizi yapacağız, hem de sağlıkla ile ilgili değerlendirmelerde bulunacağız. Biz burada Söğüt’ten, Osman Gazi ile başlayan bir medeniyetin, bir imparatorluğun kuruluşu, dirilişi olduğu yerdeyiz. Allah onlardan razı olsun, Allah’a onlardan rahmet diliyorum. Bütün bu ülkeyi, bu vatanı bize kazandıranlara bugün baktığınız zaman, gerçekten onların bir medeniyetin oluşmasına katkılarından ibret alıyoruz" dedi. "Daha iyi sağlık hizmeti sunmak, daha iyi yerlere gelmek için gece gündüz çalışıyoruz" Bakan Memişoğlu açıklamasının devamında, "Sağlık ile ilgili Bilecik’e daha iyi şartlarda daha iyi şeyler kazandırmaya çalışacağız. Bizler biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadık. Şimdi de koruyan, geliştiren ve üreten sağlık modelimizle Türkiye Yüzyılı programında en önemli işimiz hastalanmadan sağlığımızı korumak, koruyucu hekimleri ön plana çıkarmak sonrasında da sağlık hizmetinde dünyaya örnek olduysak sağlığın bilimi ve teknolojisini bilimi ve dünyanın lider ülkelerinden bir tanesi olmak istiyoruz, onun için çabalıyoruz. İllerimizi dolaşıyoruz, yerinde insanlarımızın dertlerini dinliyoruz. Daha iyi sağlık hizmeti sunmak, daha iyi yerlere gelmek için gece gündüz çalışıyoruz" dedi.
Kayseri Kuşlar en iyi ötüşü yapmak için yarıştı Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu tarafından düzenlenen 29. Ötüm Kuşları Türkiye Şampiyonası’nın finali Kayseri’de yapıldı. İlk kez Kayseri’de düzenlenen finale 25 ilden 477 kuş katıldı. Yarışmaya katılan kuşlar; tekler, seriler ve takım kategorilerinde en iyi ötüşü sergilemek için yarıştı. Kuşların ötüşünü puanlayan Hakem Selçuk Erdem, "Burada Büyük Türkiye Ötüm Şampiyonası’nı puanlıyoruz. Kuşlar, 4’lü takım halinde önümüze geliyor, 20 dakika boyunca ötmeleri gereken sesleri ortaya koyuyorlar. Biz de o sesleri puanlıyoruz. Bu puanlama neticesinde takımlar, tekler ve seriler kategorilerinde yarışmada dereceye girenleri belirliyoruz" dedi. Yarışma finalinin Kayseri’de ilk kez yapıldığını kaydeden Mehmet Çetinkaya ise, "Bu sene 29.’su düzenlenen Türkiye Ötüm Kuşları Yarışması’nın finali Kayseri’de yapılmaktadır. Kuşlar; tekler, seriler ve takım halinde yarışıyor" ifadelerini kullandı. Kayseri Kanarya Sevenler Derneği Başkanı Erdal Deniz de yarışmada emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek, "Türkiye Kanarya Kafes Kuşları Federasyonu’na bağlı Kayseri Kanarya Sevenler Derneği’nin 25-28 Aralık 2024 tarihinde düzenlediği ve iki ana kategoride gerçekleştirdiğimiz Malinua ve Harz Ötüm Yarışması’na 25 ilden katılımcı gelmiştir. 477 kuş puanlandı. Bu yarışma Türkiye genelinde devamlı yapılıyor ve 29.’su yapılmakta. Bu sene federasyonumuz finalin Kayseri’de olmasını istedi. Yarışmadan sonra kupaları sahipleri ve kuşlarına takdim edeceğiz" diye konuştu. Yarışmanın tamamlanmasıyla dereceye giren kuş ve sahiplerine ödülleri takdim edildi.