ÇEVRE - 21 Ağustos 2024 Çarşamba 10:56

Yangınların etkilediği 15 bin ağaç tedavi edilerek hayatta tutulacak

A
A
A
Yangınların etkilediği 15 bin ağaç tedavi edilerek hayatta tutulacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar Dağı’nda yaşanan yangın sonrası zarar gören ağaçların yaşamını sürdürebilmesi için çalışmalara başladı. Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisli üç ağaçlandırma alanında Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ile İZPA, 15 bin ağacın tedavi çalışmalarına başladı. Öte yandan Büyükşehir bölgede yeni ağaçlandırma sahaları oluşturmak için yer arayışı ve tahsis süreçlerini başlattı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar Dağı’nda çıkan, Bayraklı ile Karşıyaka’yı etkileyen orman yangınından etkilenen ağaçları ayağa kaldırmak için çalışma başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın yangın sonrası saha gezisinde verdiği talimatla harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, İzmir Planlama Ajansı (İZPA) iş birliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisli 200 dönümlük Örnekköy, Sancaklı ve Bayraklı Allurca ağaçlandırma sahalarındaki 15 bin ağacı yeniden canlandıracak. Ağaçların ihtiyacı doğrultusunda sulama, güçlendirme ve budama yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca Karşıyaka Belediyesi’ne tahsisli Kent ve Mutluluk ormanlarındaki yangından etkilenen ağaçların yaşaması için de çalışmalara başladı.



Doğru planlama ormanların hayatını kurtardı


Yangının ardından sahada hızlıca etüt çalışmaları yapılarak ağaçlardaki yaşam belirtisi incelendi. Mevcut ağaçlandırma sahalarında İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin ot temizliğini zamanında yapmış olması ve yollarının bakımının tamamlanmış olması nedeniyle yangının tepe yangınına dönüşmeden örtü yangını olarak kaldığı tespit edildi. Yine çalışmalarda ormanlık alanda yangına maruz kalan fıstıkçamı gibi ağaçların kambiyum dokusunun yeşil olduğu, iletim demetlerinde renk değişimi olmadığı tespit edildi. Park ve Bahçeler Dairesi ile İZPA tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, yaklaşık 15 bin ağacın ihtiyacı doğrultusunda sulama, güçlendirme, budama gibi çalışmalar başlatıldı.



Çalışmalar başladı


Çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Müge Deniz Bal, “Bizim yangın alanlarında 3 ağaçlandırma bölgemiz var. Yaklaşık 200 bin metrekare ve 15 bine yakın ağacımız mevcut. Bunlarla ilgili çalışmayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay ile yaptığımız görüşmelerin ardından acil olarak başlatmış bulunmaktayız. Bizim alanımızda açılan bakım yolları sayesinde zararlarımız bölgeye göre en az seviyede. Bu nedenle ağaç çanaklarının oluşturulması ve güçlenmesi için bir sulama işlemi başlattık. Vejetasyon dönemlerinde de kök güçlendiriciler vererek ağaçlarımızın daha iyi bir hale gelmesi için çalışmalarımızı planlamış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.



İZPA rehberliğinde bakım ve hasar tespit atölyeleri kurulacak


Müge Deniz Bal, “Bu bölgede hem Orman Bölge Müdürlüğü’müzün tahsis alanında olan ormanlar var hem İzmir Büyükşehir Belediye’mizin tahsis sınırları içinde olan alanlar var. Ayrıca ilçe belediyelerimizin de yanan ormanları mevcut. Onları da başkanımızla gezdik. Karşıyaka Belediyemizin Mutluluk Ormanı’nda bir planlama yaptık. Bakım ve hasar tespit atölyeleri kuracağız, gönüllülük esası da olacak bu çalışmalarımızda. Yangından etkilenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, ilçe belediyelerine tahsisli ağaçlandırma sahalarında iyileştirme çalışmasını ivedi olarak başlatmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.



“El birliğiyle bölgeyi ayağa kaldırmaya gayret ediyoruz”


Bal, “Ormanlardaki iyileştirmenin yanı sıra belediyemizin tüm birimleriyle köylere, evlere, üreticilere desteklerimiz sürüyor. Cemil Başkanımızın önderliğinde, el birliğiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak inşallah burayı kısa sürede ayağa kaldırmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.



Doğru müdahaleyle ormanlar küllerinden doğacak


Ekipler, kurtarma çalışmaları kapsamında, Örnekköy’deki fıstık çamlarının yanan kısımları fidanlardan uzaklaştırılacak. Kesilen yerlere mantar ve böcekler tarafından meydana gelecek patolojik reaksiyonlara karşı aşı macunu sürülecek. Ayrıca vejetasyon mevsimi sonuna doğru kök güçlendiriciler verilerek fidanların kışı rahat atlatması ve ilkbaharda güçlü ibrelerin oluşması sağlanacak. Çalı grubu bitkilerde ise genellikle vejetatif üreme yaptığından diplerinden kesilerek ilkbaharda yeniden sürmeleri sağlanacak. Sancaklı alanındaki dut, akasya ağaçları ve çalıların sulama işlemine hızla başlandı. Bayraklı Allurca sahasının ağaçlandırılması için ise çalışmalar planlama doğrultusunda başlatılacak.



Yeni ağaçlandırma sahaları için yer arayışı başladı


Mevcut alanların yaşatılma çalışmasının yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Cemil Tugay’ın talimatı doğrultusunda bölgede yeni ağaçlandırma sahaları oluşturmak için yer arayışı ve tahsis süreçlerine yönelik çalışmalar başlatıldı. Yangın alanlarının hızla eski haline dönebilmesi için tahsisi yapılacak ağaçlandırma alanlarında bölgenin coğrafyasına uygun ağaçların dikimi ve korunması sağlanacak.



Yangınların etkilediği 15 bin ağaç tedavi edilerek hayatta tutulacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Vali Çiftçi: "Ahilik kültürünü yaşatmak görevimiz" Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi , "Ahilik Haftası" vesilesiyle bir kutlama mesajı yayınladı. 13. yüzyılda temelleri atılan ve iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi yüce değerler üzerine inşa edilen Ahilik Teşkilatı’nın, yüz ağartan bir medeniyet projesi olarak günümüze kadar geldiğini ifade eden Vali Mustafa Çiftçi, “Manevi değerlerimizin, geleneklerimizin ve kültürümüzün koruyucusu olmuştur. Bu teşkilat, aynı zamanda sosyal dayanışmanın ve adaletin de teminatı olarak medeniyet tarihimize altın harflerle kazınmıştır. Ahilik, esnaf ve sanatkârlarımızın ticari ve toplumsal ilişkilerinde dürüstlük, güvenilirlik, hak ve hukuka riâyet etme, iş ve meslek ahlâkına saygı, cömertlik ve güler yüzlülük gibi ilkeleri esas alarak uyguladıkları bir sistemdir. Türk kültürünün medeniyet tarihine armağan ettiği bu güçlü miras, korunması ve gelecek nesillere aynı şekilde aktarılması gereken bir değerdir. Ahilik Teşkilatı’nın asırlardır süregelen bu önemli ilkelerini yaşatmak, toplumsal huzurun ve refahın artmasına vesile olmuştur.” dedi. “Bu değerli mirası yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmalıyız” Tarihte Ahi Evran tarafından Anadolu’da kurulan ve sosyal, iktisadi, siyasi hayatı derinden etkileyen Ahilik teşkilatının, ahlaki açıdan iyi bir insan, dini açıdan iyi bir Müslüman, sosyal ve ticari açıdan iyi bir meslek erbabı olunmasını gerektirdiğini vurgulayan Vali Çiftçi, “ Sahip olduğu değerler ile toplumsal yapımızın temel taşlarından biri olan Ahilik, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecinde askeri ve idari işlevlerinin yanı sıra halkın eğitimi, istihdamı, güvenliği gibi birçok ihtiyacı karşılamıştır. Ahilik, "akı" (cömertlik) felsefesinin İslami fütüvvet geleneği ile kaynaşması sonucu ortaya çıkmış, mesleki bir "ahlâk okulu" olarak insanın her yönüyle yetişmesini sağlamıştır. Ahi teşkilatına katılan her birey, "Fütüvvetname"lerde belirtilen dini ve ahlâki normlara sıkı sıkıya uymak zorundadır. Doğruluk, güven, cömertlik ve tevazu gibi değerler Ahiliğin temel ilkelerini oluşturmuş; esnaf ve sanatkârlarımız bu ilkeleri yaşatarak toplumda daha ahlâklı ve erdemli bireyler yetişmesine vesile olmuştur. Ahilik, üretmeden tüketmeye, ihtiyaç fazlası tüketime, israfa, güçlünün zayıfı sömürmesine, haksız kazanca ve insanları kandırmaya karşı olan bir sistemdir. Bu değerli mirası yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğudur. Bu duygu ve düşüncelerle, Ahilik Teşkilatı’nın güçlü mirasını devam ettiren esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftası’nı tebrik ediyor; helal kazanç peşinde koşan esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlı, bereketli ve bol kazançlar diliyorum.” şeklinde konuştu.
Artvin İki üniversite bitirip hayali kaymakamlık olan genç çobanlık yapmaya başladı Artvin’de, en büyük hayali kaymakam olmak olan iki üniversite mezunu genç, hayalini gerçekleştiremeyince memleketine dönerek çobanlık yapmaya başladı. 12 koyunla başladığı çobanlık serüveninde 4 yıl içinde sürüsünü 100 koyuna çıkardı. Ankara’da yaşayan Mustafa Özer (32), Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun olduktan sonra, ikinci üniversitesini Sosyoloji bölümü mezunu olarak tamamladı. Bunun üzerinde 6 ay yurt dışında dil eğitimi de aldı. En büyük hayali kaymakamlık olan Özer, bu hayali için girdiği sınavda mülakat aşamasında elenince memleketi Artvin’in Yusufeli ilçesine dönerek tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başladı. 2020 yılında 12 koyun alarak başladığı hayvancılık faaliyetlerinde, 4 yıl sonra sürüsünü 100 koyuna çıkardı. Hem koyunlarını otlatıyor hem de kaymakamlık sınavlarına hazırlanıyor İlçeye bağlı Çevreli Köyü’ndeki 2 bin 100 rakımlı Çamlıbel Yaylası’nda koyunlarını otlatan genç çoban, kaymakam olma hayalinden vazgeçmedi. Mustafa Özer, hem sürüsünü otlatıyor hem de kaymakamlık sınavlarına hazırlıklarına devam ediyor. Mustafa Özer, kaymakamlık hayalini hala sürdürdüğünü ve tarım ile hayvancılığa da büyük bir sevgi beslediğini belirterek "Ankara doğumluyum. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum, aynı zamanda Sosyoloji bölümü mezunuyum. 6 ay yurt dışında İngilizce dil eğitimi aldım. En büyük hayalim kaymakam olmaktı, fakat nasip olmadı. Bir memleket sevdasıyla köyüme döndüm. Tarım ve hayvancılığa aşıktım. 2019 yılında traktörümü aldım. 2020 yılında ise 12 koyunla başladığım hayvancılığa, bugün 100 civarında koyunla devam ediyorum" dedi.