KÜLTÜR SANAT - 12 Ocak 2025 Pazar 13:11

Ses ve müzikle gelen şifa

A
A
A
Ses ve müzikle gelen şifa

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Melis Karlıdere, tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak “Sesle Şifa”yı araştırdığı çalışmasında bu yöntemin hastalıkların tedavisine olumlu katkı sağladığını gösteren bilgilere ulaştığını söyledi.


Melis Karlıdere, yüksek lisans tezinde ses ve müziğin tedavi amaçlı kullanımını araştırdı. Karlıdere, bilimsel nitelikli yayınlara dayandırdığı tezinde, sesle şifa yöntemlerinin, stres kaynaklı rahatsızlıklar, Alzheimer, Parkinson, uyku bozukluğu ve kanser gibi rahatsızlıklarda tedavi sürecine olumlu etkisi olduğunu gösteren bilgilere ulaştı.


Danışmanlığını Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Zehra Sak Brody’nin üstlendiği “Ses ve Müziğin Terapötik Amaçlı Kullanımı” adını taşıyan tez çalışmasında, insan vücudunda organların kendine özgü imzası niteliğinde titreşimleri olduğu ve bu titreşimlerdeki bozulan uyumu düzeltmek, dengelemek için yüzyıllar boyunca farklı sesle şifa yöntemlerinden faydalanıldığı vurgulandı.


Dünyada daha fazla uygulaması olan sesle şifa yöntemlerinin ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başladığını belirten Karlıdere şu bilgileri verdi: “Tez araştırmamda, “Sesle şifa nasıl sağlanmaktadır?” ve “Ses terapisi ile müzik terapi arasındaki farklar nelerdir?” soruları çerçevesinde ses ve müziğin tedavi amaçlı kullanım yöntemlerini inceledim. Ses ve müziğin terapötik amaçlı (iyileştirici) kullanımı üzerine literatür taraması yaparak mevcut yöntemleri ve aralarındaki farkları araştırdım. Literatür incelemesi sonucunda, insan vücudunda organların kendine özgü imzası niteliğinde titreşimleri olduğu ve bu titreşimlerdeki bozulan uyumu düzeltmek, dengelemek için yüzyıllar boyunca farklı sesle şifa yöntemlerinden faydalanıldığını gördüm. Bedeni, zihni ve ruhu iyileştirmek için sesin bir araç olarak kullanılması, literatürde farklı isimlerle anılıyor. Ancak ses, müziği de içine alan en genel kavram olduğu için ben çalışmamda ses ve müziğin terapötik amaçla kullanıldığı yöntemlerin hepsini “sesle şifa yöntemleri” olarak adlandırmayı tercih ettim. İnceleme sonuçları, sesle şifa yöntemleri arasında en ayırt edici özelliğin belirli frekanslardaki sesin (titreşimsel ses terapisi) veya sesle birlikte ritim, melodi ve armoni bileşenlerini de içeren müziğin (müzik terapi) kullanılması olduğunu gösterdi.”



Ses banyosu, sesle arınma, ses şifası


Ses banyosu, sesle arınma, ses şifası gibi isimler alan bu yöntemler ile ilgili bilgiler veren Karlıdere, “Ses Şifası (Sound Healing), fiziksel ve duygusal sağlığınızı geliştirmek için sesin ve müziğin özelliklerini kullanıyor. Sesle şifanın temel prensibi rezonans kavramıdır. Tüm evren bir titreşim halindedir. Bu insanlar için de geçerlidir. Vücudun her organı, hücresi, kemiği, dokusu ve sıvısı ile vücudu saran elektromanyetik alanlar sağlıklı bir titreşim frekansına sahiptir. Kendimizin bir kısmı ya da çevremizle uyumsuz ve sağlıksız hale gelirsek, doğal olarak sağlıklı frekansımız uyumsuz titreşen, hastalık yaratan bir frekansa dönüşür. Ses şifası, şifa frekanslarının vücudun etrafındaki enerji alanlarına uygulanarak sağlanır. Bu şifa verici veya terapötik frekanslar ve sesler, insan sesi (vokal), diyapazon (akort çatalları), ses çanakları (singing bowls) gibi çeşitli araçları ile sağlanıyor. Titreşimsel ses terapisinde enstrüman kullanılmaz. Bu titreşimi veren özel araçlar kullanılır. Bu araçlarla insanların vücuduna belli frekanslar gönderiliyor. Teta, beta gibi beyin dalgaları üzerinde etki yaratılarak rahatsızlıklar tedavi ediliyor.” dedi.


Tamamlayıcı tedavi olarak nitelendirilebilecek bu yöntemi daha bilimsel bir zemine taşıyarak tez yazmaya karar verdiğini anlatan Melis Karlıdere, “Ses terapisi kavramı farklı bir anlamda da kullanılıyor. Ses telleri üzerindeki rahatsızlıkların tedavisi de ses terapisi olarak ifade ediliyor. Fakat benim incelemem İngilizce’de “sound healing” denilen sesle şifa yöntemlerini kapsıyor. Titreşimsel ses terapisinde insan bedeni ses titreşimine maruz bırakılarak iyileşme sağlanmaya çalışılıyor. Akort çatallarındaki titreşimlerin ya da ses çanaklarından çıkan titreşimlerin insan vücudundaki rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülüyor. Bu kesinlikle bir müzik ya da şarkı ile iyileştirme süreci değil. Müzik terapisinde ise bir ritim, armoni, bir melodi var ve bir enstrüman mutlaka kullanılıyor. Ben tezimde bu farkı titreşimsel ses terapisi ve müzik terapi olarak ayırdım” dedi.



Tedaviye olumlu katkı


En çok stres, anksiyete, depresyon ve kaygı üzerine araştırmalar yapıldığı görülüyor. Özellikle baş ağrısı ve migren atakları için hem müzik hem ses terapisi ile ilgili denemeler var ve hastalarda olumlu sonuçlar elde edilmiş. Florida’da yapılan bir kemoterapi tedavisinde hastaların gerginlik ve ağrılarının yüzde 40-60 oranında azaldığı tespit edilmiş. Bunun yanında Alzheimer, Parkinson, onkoloji tedavilerinde de katkı sağladığı bildiriliyor. Japonya’da yapılan bir çalışmada ise 528 hertz’in dopamin sentezini uyardığı ve sempatik sinir sistemi aktivitesini baskıladığı görülmüştür.



Ses ve müzikle gelen şifa

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Galileo’nun keşfi Osmangazi’de konuşuldu Osmangazi Belediyesi tarafından altıncısı düzenlenen Bilim ve Astronomi Buluşması’nda, modern fiziğin babası olarak kabul edilen Galileo’nun Jüpiter’in uydularını nasıl keşfettiği, astronomlar tarafından bilim meraklılarına anlatıldı. Osmangazi Belediyesi’nin ’Galileo’nun Jüpiter’in Uydularını Nasıl Keşfetti’ temasıyla Bilim ve Amatör Astronomi Kulübüyle (BAAK) ortaklaşa düzenlediği etkinlik, bilim meraklılarını buluşturdu. Rönesans döneminin bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan gözlemsel astronominin babası kabul edilen Galileo’nun, 415 yıl önce Jüpiter’in etrafında yıldız gibi görünen gök cisimlerinin onun uyduları olduğunu kesin olarak keşfettiğinin yıl dönümünde düzenlenen etkinlikte, vatandaşlara modern bilimin doğuşu anlatıldı. Osmangazi Gösteri Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe katılan vatandaşlar bilim dolu bir gece geçirdi. Etkinlikte konuşan Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkan, "Bu akşam ki etkinliğimizin teması Galileo’nun Jüpiter’in uydularını nasıl keşfettiği oldu. Bu temayla aslında modern bilimin doğuşunu halka anlatmaya çalıştık. Bunu, o günkü tarihi bilgiyi vererek hem de gözlemlerle anlatmak istiyorduk. Maalesef gökyüzü buna imkan vermedi. Hava açık olsaydı, Jüpiter’in uydularının saat saat nasıl hareket ettiğini katılımcılarımıza göstermek istiyorduk. Hava müsait olsaydı halkımız hem anlatım bilgileri hem de gözlem yaparak bilimin anlaşılır olduğunu bir kez daha fark edecekti. Bilim buluşmalarına gösterilen ilgiden dolayı memnunuz. Osmangazi Belediyesi’nin bugün ki etkinliğin temasına uygun olarak Galileo’nun kitabını hediye ediyor olması da etkinliğe ayrı bir değer kattı. Başkanımız Erkan Aydın’a teşekkür ediyoruz" dedi. Yapılan konuşmaların ardından Osmangazi Meydanı’nda yapılması planlanan teleskopla Jüpiter, Satürn ve Ay gözlemleri, havanın bulutlu olması sebebiyle gerçekleştirilemedi.
Bursa Uludağ’ın zirvesine turist akını Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin turizm paydaşlarıyla uyum içerisinde yürüttüğü çalışmalar neticesinde Bursa turizmi nefes almaya başladı. Yerel ve ulusal alanda hız verilen tanıtım faaliyetleri sonucunda yılbaşından itibaren Uludağ’da önemli turist yoğunluğu yaşanıyor. Kar kalınlığının 58 santimetreye ulaştığı zirveye, kent dışından yapılan turlarla yerli ve yabancı turistler Uludağ’a akın etti. Özellikle hafta sonları oteller bölgesinde adım atacak yer kalmazken, hediyelik eşya dükkanlarının önünde kuyruklar oluştu. Telesiyejlerde metrelerce kuyruk oluşurken, tatilciler kayak, kızak ve snowboard yaparak güzel bir gün geçirdi. Hafta sonu turlarıyla Uludağ’a gelen öğrenciler, beyaz örtüye kavuşan Uludağ’da karın tadını çıkardı. Kış turizmi denince akla ilk olarak Uludağ’ın geldiğini belirten tatilciler, zirvede sunulan imkanlardan çok memnun kaldıklarını söyledi. Büyükşehir’den turizm hamlesi Önemli turizm değerlerini bünyesinde barındıran Bursa’nın turizmden hak ettiği payı alabilmesi için ortak aklı önceleyerek sektör paydaşlarına ivme kazandıran Bursa Büyükşehir Belediyesinin çabaları, turizmin her alanında etkisini göstermeye başladı. Sürece ‘Turizm Paydaşları Buluşması’ düzenleyerek başlayan Büyükşehir Belediyesi, turizm alanındaki kurum ve kuruluşların fikirlerini alarak alanında uzmanlar isimlerle birlikte değerlendirmeler yapılmasını sağladı. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ‘Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın turizm kenti kimliğini ön plana çıkarmak için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar başlattı. Yurt dışındaki fuarlarda kentin tanıtımını da yapan Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’deki kış turizminin önemli merkezlerinden olan Uludağ için de birçok yeni hamleler yaptı. “Yoğunluk kadar turistin yerele katkı bırakması da önemli” Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey, belediye, turizm aktörleri ve sivil toplum örgütleri arasındaki uyumun Bursa turizminin en büyük şansı olduğunu belirterek birlikteliğe katkı veren tüm kurumlara teşekkür etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin turizm paydaşlarıyla birlikte yürüttüğü çalışmalar sonucunda Uludağ’da yeni kış sezonunda önemli turist yoğunluğu yaşandığına dikkat çeken Bozbey, “Bu yoğunluk sevindirici olduğu kadar dikkatle yaklaşılması gereken bir konudur. Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi’nin Bursa’nın genelinde, özellikle yoğun dönemler için ziyaretçi yönetimi konusunda neler yapılması gerektiği ile ilgili ayrıntılı çalışmaları sürüyor. Yoğunluk kadar, gelen turistin yerele istediğimiz ölçüde katkı bırakması ve Bursa’da kaldığı sürede kaliteli bir deneyim yaşaması da önemli. Her Bursa’yı ziyaret edenin bizim turizm elçimiz olarak ayrılacağı bir deneyimi yaşatmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Sivas Trendyol Süper Lig: Sivasspor: 1 - Corendon Alanyaspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 19. haftasında Sivasspor, sahasında karşılaştığı Corendon Alanyaspor ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 52. dakikada Augusto’nun topla ilerleyip ceza sahası içine girmeden sağ çaprazdan vuruşunda Nikolic, meşin yuvarlağı iki hamlede kontrol etti. 56. dakikada Makouta’un sol kanattan ortasında ön direkte bulunan Cordova, kafa vuruşuyla ağlarla buluşturdu. 1-1 58. dakikada sağ kanattan gelişen atakta Murat Paluli’nin taç çizgisi önünden penaltı noktasına doğru yerden çevirdiği topu iyi kontrol eden Koita’nın sert vuruşunda kaleci Ertuğrul ayaklarıyla meşin yuvarlağı çeldi. 77. dakikada Cordova’nın uzun pasıyla savunma arkasına hareketlenen Ui-Jo Hwang’ın ceza yayından yaptığı vuruşta savunmaya da çarpan meşin yuvarlak kalenin yanından dışarıya çıktı. Hakemler: Muhammet Ali Metoğlu, Serkan Çimen, Samet Çiçek Sivasspor: Nikolic, Murat Paluli, Radakovic, Sonko, Uğur Çiftçi, Moutoussamy, Poungouras, Emrah Başsan (Emre Gökay dk. 68), Alex Pritchard, Rodrigues, Koita (Bekir Turaç Böke dk. 68) Yedekler: Arda Endursun, Özkan Yiğiter, Oğuzhan Aksoy, Emirhan Başyiğit, Ziya Erdal, Muhammed Sina Kaya, Mehmet Talha Şeker, Turgunboev Teknik Direktör: Ömer Erdoğan Corendon Alanyaspor: Ertuğrul Taşkıran, Hadergjonaj, Lima, Fidan Aliti, Yusuf Özdemir, Richard, Makouta, Augusto (Lopes dk. 82), Janvier (Hwang dk. 74), Efecan Karaca (Fatih Aksoy dk. 82), Sergio Cordova (Balkovec dk. 88) Yedekler: Mert Furkan Bayram, Yusuf Karagöz, Arda Usluoğlu, Bera Çeken, Juan Christian Teknik Direktör: Sami Uğurlu Goller: Fode Koita (dk. 29) (Sivasspor), Sergio Cordova (dk. 56) (Alanyaspor) Sarı kartlar: Uğur Çiftçi, Bekir Turaç Böke (Sivasspor), Richard (Alanyaspor)